Τετάρτη 1 Μαΐου 2024

IBC: Οι 5 σεζόν στις Εθνικές κατηγορίες και οι παίκτες που έγραψαν ιστορία

Μετά από 5 συνεχόμενες παρουσίες στις Εθνικές κατηγορίες το IBC γνωρίζει, από την περασμένη Κυριακή και την ήττα από το Γλαύκο Έσπερο, ότι την προσεχή σεζόν θα αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ όπου επιστρέφει για πρώτη φορά μετά το 2019 όταν είχε στεφθεί πρωταθλητής. Σε αυτές τις 5 διαδοχικές σεζόν στα πρωταθλήματα της Γ΄ και Β΄ Εθνικής οι Γιαννιώτες έγραψαν τη δική τους ιστορία. Το epirusbasket.gr κάνει μία αναδρομή στην περασμένη 5ετία παρουσιάζοντας τους παίκτες που με τις επιδόσεις τους ξεχώρισαν έχοντας μία ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της γιαννιώτικης ομάδας.

Σεζόν 2019-2020 (Γ΄ Εθνική, 12-5 ρεκόρ/3η θέση)

Η παρθενική σεζόν του IBC στις Εθνικές κατηγορίες ήταν ιδιαίτερη καθώς τον Μάρτιο του 2020 ο κορονοϊός είχε πλήξει και τον αθλητισμό με αποτέλεσμα τα πρωταθλήματα να διακοπούν χωρίς να ολοκληρωθούν. Το IBC διέθετε ένα ισχυρό σύνολο, ικανότατο να πρωταγωνιστήσει στον 4ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής και το έκανε πράξη τερματίζοντας στην 3η θέση με ρεκόρ 12-5. Χρήστος Μπάλλας και Κώστας Σωτηράκης ήταν οι ηγέτες της ομάδας έχοντας συμπαίκτες τους: Δημήτρη Δουρούκη, Γιώργο Ξιούρα, Γρηγόρη Ζαμπέτη, Ντίνο Τσιτσώνη, Δημήτρη Βάση, Αλέξανδρο Ματσάγγα, Άκη Καραμπίνη, Θοδωρή Τσιρώνη, Γιώργο Σφουγγάρη, Σπύρο Κατσίβελο, Νίκο Ψιλοδημητρακόπουλο, Ανδρέα Κουλουμπή και Άρη Πατραμάνη. 


Σεζόν 2020-2021 (Β΄ Εθνική, 1-1 ρεκόρ)

Δειλά δειλά οι ομάδες πραγματοποιούσαν το καλοκαίρι του 2020 το σχεδιασμό τους και τα πλάνα τους για τη επερχόμενη σεζόν χωρίς βέβαια να μπορούν να προβλέψουν ότι η μπασκετική χρονιά που θα ξεκινούσε τον Οκτώβριο θα ολοκληρωνόταν πολύ σύντομα. Η πανδημία του κορονοϊού δεν άφησε ουσιαστικά να παιχτεί μπάσκετ με το IBC να προλαβαίνει να δώσει 2 παιχνίδια στον 3ο όμιλο της Β΄ Εθνικής όπου συμμετείχε, καθώς ήταν μεταξύ των πολλών ομάδων που είχαν ανέβει το καλοκαίρι κατηγορία λόγω της πολύ καλής παρουσίας στο περσινό πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Μία νίκη (απέναντι στη ΜΕΝΤ) και μία ήττα (από τον Αίολο Τρικάλων) έγραψε η ιστορία για τους γιαννιώτες πριν τη διακοπή των πρωταθλημάτων. Το ρόστερ που είχε στη διάθεσή του ο Γιάννης Παπαδόπουλος ήταν ιδιαίτερα ποιοτικό: Αντώνης Χρύσης, Χρήστος Μπάλλας, Νίκος Γεωργάκης, Δημήτρης Ζαφειρούδης, Γιώργος Ξιούρας, Δημήτρης Βάσης και Άκης Καραμπίνης ξεχώριζαν, όντας πλαισιωμένοι από τους Σπύρο Σταμίρη, Γιώργο Παπαγιάννη, Παναγιώτη Μπαρτζώκα, Γιώργο Σφουγγάρη, Φίλλιπο Ζάψα και Κώστα Πατραμάνη. 


Σεζόν 2021-2022 (Β΄ Εθνική, 7-17 ρεκόρ/11η θέση) 

Η σεζόν 2021-2022 αποτέλεσε τη σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα κατά την περίοδο της πανδημίας με το IBC να λαμβάνει μέρος στον 3ο όμιλο της Β΄ Εθνικής. Δεν ήταν καθόλου εύκολη χρονιά για τη γιαννιώτικη ομάδα με τον ανταγωνισμό να είναι μεγάλος και χρειάστηκαν διορθωτικές κινήσεις τον Ιανουάριο προκειμένου να προσπαθήσει να παραμείνει στην κατηγορία. Αυτό δεν κατέστη εφικτό και στο τέλος της χρονιάς οι Γιαννιώτες υποβιβάστηκαν στη Γ΄ Εθνική καταλαμβάνοντας την 11η θέση με ρεκόρ 7-17. Μπάμπης Μουρατίδης, Πάνος Τσατάλας, Γιώργος Ξιούρας, Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, Πέτρος Ρούζιος, Άκης Καραμπίνης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Στέργιος Σωτηρίου, Σπύρος Σταμίρης, Γιώργος Σφουγγάρης, Παναγιώτης Βρασταμηνός, Παναγιώτης Μπαρτζώκας, Βασίλης Γκλίναβος, Σπύρος Χαντζάρας, Κώστας Καραθανάσης μαζί με τους Γρηγόρη Ζαμπέτη και Γιώργο Παπαγιάννη, οι οποίοι αποχώρησαν νωρίς, ήταν το αρχικό ρόστερ της ομάδας. Τον Ιανουάριο Μουρατίδης και Ρούζιος αποτέλεσαν παρελθόν με τους Σπύρο Μπαρτζώκα και Αποστόλη Πάντσιο να αποτελούν τις χειμερινές προσθήκες. Ο υποβιβασμός πάντως δεν αποφεύχθηκε. 


Σεζόν 2022-2023 (Γ΄ Εθνική, 17-6 ρεκόρ/5η θέση) 

Το ρόστερ της ομάδας διαφοροποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά όμως δημιουργήθηκε ένα ανταγωνιστικό σύνολο που κατάφερε να κατακτήσει την 5η θέση στον 4ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής φτάνοντας μία "ανάσα" από τα playoff ανόδου. Γιώργος Ξιούρας, Δημήτρης Βάσης, Σωτήρης Ζώτος ηγήθηκαν στην περιφέρεια με το δίδυμο ψηλών, Φώτης Νταβουλτζόπουλος και Savo Milanovic, να ξεχωρίζει στη frontline και τον πολύπειρο Σπύρο Μπαρτζώκα να δίνει πολύτιμες λύσεις. Το γιαννιώτικο σύνολο ήταν ιδιαίτερα νεανικό (μέσο όρο 22 έτη) με τους Χρήστο Πολύζο, Παναγιώτη Μπαρτζώκα, Γιώργο Σφουγγάρη, Βασίλη Γκλίναβο, Παντελή Πετσίτη, Σπύρο Χαντζάρα, Δημήτρη Μαρτζούκο και Στέργιο Μαγκλάρα να το συμπληρώνουν. Αποστόλης Δάσκαλος και Χρήστος Στύλος αποτέλεσαν τις προσθήκες του Ιανουαρίου.


Σεζόν 2023-2024 (Γ΄ Εθνική, 10-15 ρεκόρ/10η θέση) 

Η σεζόν που ολοκληρώθηκε προ ολίγων ημερών άφησε "πικρή" γεύση στους ανθρώπους του IBC καθώς στα playout ηττήθηκαν με 2-1 στη σειρά με τον Γλαύκο Έσπερο με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ μετά από 5 χρόνια. Στην κανονική περίοδο πάλευε σε όλη τη διάρκειά της να αποφύγει τις θέσεις των playout όμως ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος με αποτέλεσμα να καταλήξει στη 10η θέση με ρεκόρ 9-13 και αργότερα να υποβιβαστεί από τη διαδικασία των playout. Δημήτρης Μάντζιος, Milan Radivojevic, Λεωνίδας Γκουντουβάς, Σωτήρης Ζώτος, Σπύρος Μπαρτζώκας, Χρήστος Πολύζος, Αποστόλης Δάσκαλος, Θωμάς Χίντζιος, Παντελής Πετσίτης, Δημήτρης Βελώνης, Ανδρέας Κουλουμπής, Θοδωρής Τσίρμπας-Αναγνώστου, Χρήστος Στύλος και Λευτέρης Ιωαννίδης ήταν η αρχική μορφή του ρόστερ. Οι 3 τελευταίοι αποχώρησαν τον Ιανουάριο με τον Κώστα Τσιγγενόπουλο να προστίθεται και τον Σωτήρη Ζώτο να είναι ο άτυχος της σεζόν λόγω του τραυματισμού του που τον έθεσε νοκ άουτ από την συνέχεια του πρωταθλήματος. 


Γιάννης Παπαδόπουλος ο μαρκοβιότερος προπονητής στην ιστορία του IBC

Ο Γιαννιώτης coach αποτελεί τον μαρκοβιότερο προπονητή στην ιστορία του IBC έχοντας καθίσει στον πάγκο για 6.5 σεζόν. Ήταν Μάρτιος του 2018 όταν καθοδήγησε για πρώτη φορά το IBC με τη θητεία του ολοκληρώνεται την περασμένη Κυριακή, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook. Στις 5 σεζόν ως προπονητής του IBC στις Εθνικές Κατηγορίες μέτρησε 91 αγώνες με απολογισμό 47 νίκες και 44 ήττες. 


Οι παίκτες που έγραψαν ιστορία με τη φανέλα του IBC 

Στους 91 αγώνες που έδωσε η γιαννιώτικη ομάδα στις Εθνικές κατηγορίες υπήρχαν παίκτες που με τις επιδόσεις τους άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους. Πάμε να δούμε αναλυτικά τους 10 κορυφαίους σε πόντους και εύστοχα τρίποντα.


Οι 10 πρώτοι σε πόντους:

1. Γιώργος Ξιούρας 696 πόντοι σε 58 συμμετοχές

2. Σπύρος Μπαρτζώκας 391 πόντοι σε 56 συμμετοχές

3. Δημήτρης Μάντζιος 389 πόντοι σε 25 συμμετοχές

4. Δημήτρης Βάσης 383 πόντοι σε 40 συμμετοχές

5. Χρήστος Μπάλλας 362 πόντοι σε 19 συμμετοχές

6. Σωτήρης Ζώτος 341 πόντοι σε 35 συμμετοχές 

7. Πάνος Τσατάλας 325 πόντοι σε 20 συμμετοχές

8. Milan Radivojevic 320 πόντοι σε 24 συμμετοχές

9. Φώτης Νταβουλτζόπουλος 304 πόντοι σε 22 συμμετοχές 

10. Κώστας Σωτηράκης 290 πόντοι σε 15 συμμετοχές


Οι 10 πρώτοι σε εύστοχα τρίποντα:

1. Γιώργος Ξιούρας 107 τρίποντα σε 58 συμμετοχές

2. Δημήτρης Βάσης 59 τρίποντα σε 40 συμμετοχές

3. Milan Radivojevic 54 τρίποντα σε 24 συμμετοχές

-. Χρήστος Πολύζος 54 τρίποντα σε 44 συμμετοχές 

4. Παναγιώτης Σπηλιόπουλος 41 τρίποντα σε 22 συμμετοχές

5. Δημήτρης Δουρούκης 39 τρίποντα σε 17 συμμετοχές

6. Δημήτρης Μάντζιος 37 τρίποντα σε 25 συμμετοχές 

7. Λεωνίδας Γκουντουβάς 30 τρίποντα σε 24 συμμετοχές 

8. Μπάμπης Μουρατίδης 24 τρίποντα σε 12 συμμετοχές

9. Αποστόλης Πάντσιος 21 τρίποντα σε 12 συμμετοχές

10. Άκης Καραμπίνης 18 τρίποντα σε 27 συμμετοχές 


Όσον αφορά τις συμμετοχές, στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται ο Γιώργος Ξιούρας έχοντας αγωνιστεί σε 58 παιχνίδια, με τον Σπύρο Μπαρτζώκα να τον ακολουθεί με 56 και τον Χρύστο Πολύζο να κλείνει την πρώτη 3άδα με 44 συμμετοχές. Δημήτρης Βάσης με 40 συμμετοχές και Σωτήρης Ζώτος με 35 συμπληρώνουν την 5άδα. 



Δημήτρης Κοσίνας 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου