Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Samantha MacΚay: Η νέα Αμερικανίδα ηγέτιδα του ΠΑΣ Γιάννινα


Ένα ακόμα "καυτό" καλοκαίρι αναμένεται να είναι το φετινό για τον ΠΑΣ Γιάννινα WBC καθώς ο μεταγραφικός σχεδιασμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου η ομάδα να παρουσιάσει ακόμα πιο ανταγωνιστικό πρόσωπο στην 3η της διαδοχική συμμετοχή στη μεγάλη κατηγορία. Καθώς λοιπόν αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις επόμενες κινήσεις της διοίκησης του ΠΑΣ, πάμε να επικεντρωθούμε στο πρώτο φετινό απόκτημα, την Αμερικανίδα playmaker, Samantha Mackay, η οποία έρχεται στην πόλη μας με στόχο να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την περιφέρεια του συνόλου του Νίκου Δουβίτσα.
Η νέα guard του ΠΑΣ Γιάννινα γεννήθηκε στη Philadelphia και μεγάλωσε στο Dublin του Ohio. Aπό την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκε με την "πορτοκαλί θεά" έδειξε ότι διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τη βοηθούσαν να φτάσει ψηλά. Ήδη στα χρόνια που φοιτούσε στο Dublin Coffman High School κατάφερε να ξεχωρίσει κατέχοντας το ρεκόρ σε ασίστ, κλεψίματα και εύστοχα τρίποντα στην ιστορία του σχολείου.

Η 4ετια στο Dayton University

Η Mackay από το 2009-2013 σπούδασε στο Dayton University, καταφέρνοντας μάλιστα να αποκτήσει Major στο Sport Management, ενώ διαθέτει πτυχίο τόσο στο Διοίκηση Επιχειρήσεων, όσο και στην Ψυχολογία. 

Η μπασκετική της πορεία στο Dayton ήταν χρονιά με τη χρονιά ανοδική. Η freshman σεζόν της, το 2009-2010, ήταν αναγνωριστική. Αγωνίστηκε σε 26 παιχνίδια έχοντας 1.8 πόντους, 1.4 ασίστ-1.2 ριμπάουντ. σε περίπου 9 λεπτά συμμετοχής.

Το 2010-2011 τα λεπτά της δεν άλλαξαν δραματικά, με αποτέλεσμα να αγωνίζεται ξανά για περίπου 9΄, όμως βελτίωσε τους αριθμού της έχοντας: 2.2 πόντους-1.7 ασίστ-1.4 ριμπάουντ σε 28 συμμετοχές.

πηγή φωτογραφίας: daytonflyers.com


Καθώς περνούσαν τα χρόνια η Mackay βελτιωνόταν συνεχώς κάτι το οποίο αποδείχτηκε την αμέσως επόμενη σεζόν (2011-2012). Σε 30 παιχνίδια εξελίχτηκε σε κομβική παίκτρια ρόλου ερχόμενη από τον πάγκο, ανεβάζοντας το Μ.Ο. λεπτών (15΄), όπως και τα νούμερά της. Συγκεκριμένα μέτρησε 5.0 πόντους-2.6 ασίστ- 1.8 ριμπάουντ, δείχνοντας ότι τα καλύτερα ήταν μπροστά. 

Πράγματι το 2011-2012 αποτέλεσε προάγγελο για τα όσα θα έκανε στη senior χρονιά της. Η 4η και τελευταία σεζόν της Mackay στο Dayton ήταν χάρμα ιδέσθαι. Σε 31 αγώνες, όλες στη βασική πεντάδα, είχε σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες career highs: 10.5 πόντους-4.9 ασίστ-3.8 ριμπάουντ- 1.9 κλεψίματα σε 31΄ συμμετοχής. Πλέον είχε έρθει η ώρα για το επόμενο βήμα στην καριέρα της.

Συμμετοχή στο training camp των Seattle Storm

Η Αμερικανίδα αθλήτρια τον Απρίλιο του 2013 πέτυχε κάτι πολύ σημαντικό τόσο για την ίδια, όσο και για το Dayton University. Συγκεκριμένα κατάφερε να κερδίσει μία θέση στο training camp των Seattle Storm και έτσι έγινε η πρώτη μπασκετμπολίστρια του Dayton που πετύχαινε κάτι τέτοιο. Πάρα ταύτα δεν κέρδισε μια θέση στο ρόστερ της ομάδας και έτσι αναζήτησε την τύχη της μακριά από την πατρίδα της.

Το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο και το τραγικό συμβάν

Το καλοκαίρι του 2013 η 22χρονη Mackay παίρνει τη μεγάλη απόφαση να συνεχίσει την καριέρα της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην ουγγρική Uni Gyor. Ένα τραγικό συμβάν όμως έμελλε να σημαδέψει τόσο την ίδια όσο και τη νέα της ομάδα. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2013 η ομάδα ταξίδευε προκειμένου να δώσει ένα φιλικό αγώνα προετοιμασίας. Καθώς λοιπόν το λεωφορείο βρισκόταν καθοδόν, ένας μεθυσμένος οδηγός από την απέναντι λωρίδα έχασε τον έλεγχο του αμαξιού και χτύπησε το λεωφορείο. Τα λεπτά που ακολούθησαν ήταν δραματικά, καθώς ο προπονητής και ο GM έχασαν τη ζωή τους. Η Mackay τραυματίστηκε σοβαρά στο λαιμό και τον αυχένα, ενώ έσπασε και δύο πλευρά. Η Αμερικανίδα αποδείχτηκε τυχερή μέσα στην ατυχία της, καταφέρνοντας να βγει πιο δυνατή από τη συγκεκριμένη περιπέτεια. Μάλιστα μπορεί κανείς να διαβάσει τη συγκλονιστική περιγραφή της ίδιας της Samantha Mackay, όπως τη διηγήθηκε στο athletestories.gr

Δυνατή και έτοιμη για την επιστροφή

Αφού έμεινε εκτός για περίπου 7 μήνες αναρρώνοντας πλήρως, η Mackay επέστρεψε πιο δυνατή από ποτέ στην αγωνιστική δράση τη σεζόν 2014-2015, φορώντας τη φανέλα της ουγγρικής ZTE Noi Kosarlabda Klub. Σε 25 παιχνίδια είχε 14.6 πόντους (43.2% τρίποντο)-3.2 ριμπάουντ-2.1 ασίστ-2.0 κλεψίματα, οδηγώντας την ομάδα της στην 6η θέση του πρωταθλήματος.

Το καλοκαίρι του 2015 αποφάσισε να κάνει μεγαλύτερο βήμα, αγωνιζόμενη για λογαριασμό της γαλλικής Nantes Reze Basket, η οποία συμμετείχε και στο EuroCup. Σε 6 αγώνες στο πρωτάθλημα είχε 9.2 πόντους (40% τρίποντο)-3.2 ριμπάουντ-2.5 ασίστ-1.3 κλεψίματα. Στο EuroCup σε 3 παιχνίδια είχε επίσης καλά νούμερα: 9.7 πόντοι-3.7 ασίστ-2.7 ριμπάουντ. 

Η χρονιά δεν ολοκληρώθηκε στη Γαλλία καθώς το Φεβρουάριο του 2016 μετακόμισε στην Εσθονία και την KK Tallinna Ulikool. Σε 7 ματς έδειξε την αξία της με 16.9 πόντους-7.1 ριμπάουντ-3.7 ασίστ και 2.3 κλεψίματα, κερδίζοντας παράλληλα συμβόλαιο στην ομάδα και τη νέα χρονιά.

Βρισκόμενη από την αρχή της προετοιμασίας στην ομάδα της Εσθονίας η 25χρονη τότε αθλήτρια ήταν έτοιμη να πρωταγωνιστήσει. Ήταν 2η σκόρερ του πρωταθλήματος με 17.3 πόντους, 3η σε ασίστ με 5.7, 2η σε κλεψίματα με 3.5, ενώ κατέβαζε και 6.0 ριμπάουντ.

Ώρα Ελλάδας

Η συνέχεια της καριέρας της έμελλε να τη φέρει για πρώτη φορά στη χώρα μας, χωρίς τότε να γνωρίζει ότι θα συνδεθεί άμεσα με την Ελλάδα. Η πρώτη της σεζόν στον Αθηναϊκό (2017-2018) ήταν εξαιρετική. Σε 18 αγώνες μέτρησε 17.6 πόντους-4.1 ασίστ-3.6 ριμπάουντ και 1.3 κλεψίματα όντας ένας από τους βασικούς λόγους που η ομάδα τερμάτισε στην 7η θέση.

Το 2018-2019 ανανεώθηκε η παραμονή της στην ιστορική ομάδα της πρωτεύουσας. Αγωνίστηκε σε 20 παιχνίδια έχοντας εμφανώς πεσμένα νούμερα: 11.4 πόντους-4.2 ριμπάουντ-3.2 ασίστ αλλά και 4.4 λάθη. Η σεζόν ολοκληρώθηκε με τον Αθηναϊκό να υποβιβάζεται με ρεκόρ 2-20. 

Η πρόκληση του Παναθηναϊκού

Έχοντας φτιάξει το όνομά της και έχοντας αποδείξει την αξία της στην Ελλάδα, ο Παναθηναϊκός, που μόλις έχει ανέβει από την Α2 στην Α1, βάζει υψηλούς στόχους, θέλοντας να πρωταγωνιστήσει. Έτσι επιλέγει για βασική του playmaker την Mackay. Η Αμερικανίδα πραγματοποιεί μία από τις πιο μεστές χρονιές της καριέρας της συνεισφέροντας σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Μέχρι και τη διακοπή λόγω του COVID-19, καταφέρνει σε 20 παιχνίδια να έχει 14.3 πόντους-6.0 ριμπάουντ-5.5 ασίστ και 1.3 κλεψίματα, σε 35΄ συμμετοχής. Σημαδιακό αποδεικνύεται το παιχνίδι των "πρασίνων" στα Γιάννενα στις 16 Φεβροαρίου 2020 καθώς είχαν επικρατήσει με 88-65 του ΠΑΣ με πρωταγωνίστρια την νέα παίκτρια των Γιαννιωτών που είχε 25 πόντους με 5 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 2 κλεψίματα σε 40΄.

φωτογραφία: flash-agency.net


3η ελληνική ομάδα η Νίκη Λευκάδας

Πέρυσι αποφάσισε να αγωνιστεί για λογαριασμό της Νίκης Λευκάδας, υπό τις οδηγίες του coach Ζαβιτσάνου, παραμένοντας για 4η σερί χρονιά στην Ελλάδα. Μέχρι και τη νέα διακοπή εξαιτίας του κορονοϊού πραγματοποιούσε "μαγικό" πρωτάθλημα με 23.3 πόντους (60% τρίποντο!)-3.3 ασίστ-2.7 ριμπάουντ και 1.3 κλεψίματα. Μάλιστα είχε μία ακόμα εξαιρετική εμφάνιση κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, όταν ο ΠΑΣ είχε περάσει από τη Λευκάδα με το άνετο 89-69. Η Mackay είχε 30 πόντους με άψογη στατιστική (4/4 τρίποντα, 7/10 δίποντα, 4/6 βολές) σε μόλις 27΄. 

Το Φεβρουάριο του 2021 πραγματοποίησε ένα πέρασμα από την σλοβάκικη Piestanske Cajky όπου σε 3 αγώνες είχε 8.0 πόντους και 3.0 ασίστ.

Το who is who της Samantha MacKay:

Ημερομηνία Γέννησης: 24/5/1991

Θέση: Guard

Ύψος: 1.74

Γενέτειρα: Philadelphia, Pennsylvania

High School: Dublin Coffman (Ohio)

University: Dayton (Ohio)

Πτυχίο: Major στο Sport Management

Δημήτρης Κοσίνας

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου