Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Η μπασκετική ανασκόπηση του 2019 (pics, vids)


Το 2019 ήταν η πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία του γιαννιώτικου μπάσκετ και καθώς έχουν μείνει μόλις δύο μέρες μέχρι την ολοκλήρωσή του, το Epirusbasket.gr κάνει την ανασκόπηση της χρονιάς και στέκεται στα σημαντικότερα γεγονότα που τη σημάδεψαν, με τις τεράστιες επιτυχίες του ΠΑΣ Γιάννινα WBC με τη συμμετοχή του στην Α1, αλλά και του Βίκου ΠΑΣ Γιάννινα, που βρίσκεται στη Β΄ Εθνική, να έχουν περίοπτη θέση.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 

Ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC κατακτά σπουδαίο διπλό στο Αλεξάνδρειο απέναντι στον Άρη με 58-54, στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής της Α2, με κορυφαίες τις Σαρηγιαννίδου με 17, Ντάλα με 14 και Ξανθοπούλου με 13. 

Το πόστο του Περιφερειακού Προπονητή της ΕΣΚΑΒΔΕ ανέλαβε ο Βαγγέλης Αυγερινός, όντας υπεύθυνος για την ανάπτυξη και εξέλιξη των νεαρών αθλητών και αθλητριών της περιοχής.


ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ


Αναμφίβολα ένα από τα παιχνίδια που σημάδεψαν το 2019 ήταν το μεγάλο γιαννιώτικο ντέρμπι ανάμεσα σε Βίκο ΠΑΣ Γιάννινα και ΑΓΣΙ την 3η Φεβρουαρίου, που διεξήχθη στο Κλειστό Γυμναστήριο της Λιμνοπούλας. Μεγάλος νικητής ο ΑΓΣΙ με 84-76, σε ένα παιχνίδι που το μετέτρεψε ο Αντώνης Χρύσης σε προσωπικό του show, καθώς σημείωσε 43 πόντους (5/11 τρίποντα, 9/14 δίποντα, 10/14 βολές).


Στο μεγάλο ντέρμπι της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ, το IBC επικράτησε του Σπάρτακου με 89-76, έκανε το 15/15 στη regular season και κλείδωσετην πρωτιά στον Βόρειο όμιλο. Πρωταγωνιστές του αγώνα οι Τσατάλας και Τσιτσώνης με 17 πόντους.


Το διήμερο 23-24 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία από την Επιτροπή Λειτουργίας του Νέου Κλειστού, σε συνεργασία με το Εργασιακό Πρωτάθλημα «Ευγενία Μουτσίκα» το 2ο τουρνουά «Νίκος Φιλίππου». Συμμετείχαν δύο μικτές ομάδες από την Α1 και Α2 του Εργασιακού Ιωαννίνων, μία μικτή ομάδα από το εργασιακό της Άρτας και μία μικτή από το Εργασιακό της Αθήνας, η οποία και κατέκτησε το τουρνουά, νικώντας στον τελικό την μικτή ομάδα της Α1 του Εργασιακού Ιωαννίνων με 86-81. Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν διατέθηκαν στη Μονή Ντουραχάνης.

φωτογραφία: Diamantis V. Themos-Εργασιακό Πρωτάθλημα "Ευγενία Μουτσίκα"

ΜΑΡΤΙΟΣ

Ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα κατέκτησε τη νίκη στο κεκλεισμένων των θυρών ντέρμπι (για τα επεισόδια που είχαν γίνει στο παιχνίδι με τον ΑΓΣΙ) απέναντι στη Δόξα Λευκάδας  με 71-69, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής και επέστρεψε δυναμικά στο κόλπο της ανόδου. Μεγάλη εμφάνιση του Σάκη Πρέντζα με 20, 15 είχε ο κομβικός Δημήτρης Γεωργίου, ενώ 14 πρόσθεσε ο Δημήτρης Μάντζιος.


Στις 10 Μαρτίου ο Σπάρτακος γνωρίζει την ήττα με 71-61 από τον Πρωτέα Ηγουμενίτσας, στη μάχη για την κατάκτηση της 2ης θέσης στον Βόρειο όμιλο της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ. Ο Πρωτέας κάλυψε και τη διαφορά που είχε χάσει στο παιχνίδι του πρώτου γύρου (59-52) και έγινε ξεκάθαρα το φαβορί για τη 2η θέση, μόλις μία αγωνιστική πριν την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας, κάτι όμως που έμελλε να αλλάξει.

φωτογραφία: Απόστολος Δήμος-Πρωτέας Ηγουμενίτσας

Το IBC ολοκληρώνει αήττητο την κανονική περίοδο στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ, επικρατώντας στην τελευταία αγωνιστική του Α.Γ.Ο.Φ. με 105-61 και μπαίνει στα playoffs αήττητο και έτοιμο να κατακτήσει τον τίτλο.


Στις 17 Μαρτίου ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC κέρδισε την Πυλαία με 64-48 στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής και πήρε κεφάλι για την κατάκτηση της 2ης θέσης που οδηγούσε στο μπαράζ. Σαρηγιαννίδου και Ντάλα οι κορυφαίες με 21 και 16 πόντους αντίστοιχα, με την Ντόκου να είναι κομβική με 11.


Μία μέρα αργότερα, ο Σπάρτακος κατακτά τη 2η θέση στον Βόρειο όμιλο και παίρνει το εισιτήριο για τα playoffs, μαζί με το IBC. Ο Πρωτέας Ηγουμενίτσας έχασε τα δελτία των αθλητών και τις κάρτες υγείας στο τελευταίο παιχνίδι της regular season απέναντι στον Αίαντα Άρτας, με την ΕΣΚΑΒΔΕ να κατοχυρώνει το παιχνίδι υπέρ των Αρτινών με 20-0 α.α., παρά το γεγονός ότι οι άνθρωποι του Πρωτέα δήλωσαν την απώλεια των δελτίων και ζήτησαν να αναβληθεί το ματς.

Στο τέλος του Μαρτίου ξεκινούν οι ημιτελικοί των playoffs στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ, με τις 4 ομάδες να είναι το IBC και ο Σπάρτακος από τον Βόρειο όμιλο και η Γ.Ε. Αγρινίου με τον Λέοντα Μεσολογγίου από τον Νότιο όμιλο. IBC και Γ.Ε.Α. "σκούπισαν" τους Λέοντα Μεσολογγίου και Σπάρτακο με 2-0 (66-57 και 81-70 οι δύο αγώνες του IBC με τον Λέοντα/ 85-59 και 77-63 οι αντίστοιχοι της Γ.Ε.Α. με τον Σπάρτακο). 

 
ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Στη σειρά των τελικών το IBC ήταν το μεγάλο φαβορί για τον τίτλο και το επιβεβαίωσε και στο γήπεδο. Άλλη μία σκούπα για τους Γιαννιώτες, που επικράτησαν με 71-44 στο Αγρίνιο και με 75-64 στο Νέο Κλειστό, κατακτώντας αήττητοι το πρωτάθλημα (22/22) και παίρνοντας παράλληλα το εισιτήριο για την Γ΄ Εθνική. 


Δύο τεράστιες νίκες κατακτά μέσα στον Απρίλιο ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC που τον οδηγούν στην κατάληψη της 2ης θέση και στο μπαράζ ανόδου για την Α1. Στις 14 Απριλίου επικράτησε με 58-49 της Αναγέννησης Ρυσίου, έχοντας της Σαρηγιαννίδου και Μεντεσίδου σε εξαιρετική κατάσταση με 23 και 15 πόντους αντίστοιχα. Μία εβδομάδα αργότερα, πήρε το διπλό απέναντι στον Πιερικό Αρχέλαο με 55-46, με την Ντάλα με 17 πόντους να τον οδηγεί στο μπαράζ.


ΜΑΙΟΣ

Ιστορική μέρα η 5η Μαΐου, καθώς ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα επικράτησε με 83-72 του Πρωτέα Γρεβενών και κλείδωσε την άνοδο στη Β΄ Εθνική. Πάτρας με 22 και Γεωργίου με 17 ξεχώρισαν για την ομάδα του Θωμά Κωστόπουλου, που πλέον με νίκη επί των Τιτάνων Παλαμά την τελευταία αγωνιστική θα στέφονταν και πρωταθλητές. 


Φυσικά και δεν μπορούσε να χαθεί το συγκεκριμένο παιχνίδι, με τον ΠΑΣ να επικρατεί εκτός έδρας με 82-75 και να κατακτά τον τίτλο με ρεκόρ 21-3. Μάλιστα οι Γιαννιώτες έτρεξαν ένα απίστευτο σερί 11 συνεχόμενων παιχνιδιών μετά την ήττα από τον ΑΓΣΙ και δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης.  


Το διήμερο 11-12 Μαΐου διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία το 1ο τουρνουά Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδια, με πρωτοβουλία του IBC, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών και με την άμεση συνεργασία της Περιφέρειας Ηπείρου αλλά και της Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Συμμετείχαν η Εθνική Ελλάδας, μικτή ομάδα της Ο.Σ.Ε.Κ.Α., ο Ηρόδικος και οι Αργοναύτες Βόλου, με την Εθνική να κατακτά το τουρνουά.


Στις 12 Μαΐου διεξήχθη και το μπαράζ ανόδου στην Α1 Γυναικών ανάμεσα σε Κρόνο Αγ. Δημητρίου και ΠΑΣ Γιάννινα, με την αθηναϊκή ομάδα να επικρατεί με 66-52 παίρνοντας το εισιτήριο για την Α1. Ο αγώνας πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό της Περιβόλας στην Πάτρα.

Πολύ επιτυχημένη παρουσία είχε ο ΑΓΣΙ στη Γ΄ Εθνική, ολοκληρώνοντας τη σεζόν 4ος με ρεκόρ 17-7. Μάλιστα διεκδίκησε για μεγάλο διάστημα της σεζόν ακόμα και την άνοδο, όμως τελικά δεν τα κατάφερε. Μεγάλοι πρωταγωνιστές οι Χρύσης και Θυμνιός. 

ΙΟΥΝΙΟΣ

Το IBC ανακοινώνει την πρόσληψη του Βαγγέλη Αυγερινού, ο οποίος αναλαμβάνει τη δημιουργία και το στήσιμο της γυναικείας ομάδας του συλλόγου, όπως και της ομάδας κορασίδων. Τα τελευταία 13 χρόνια ο Αυγερινός είχε συνδέσει το όνομά του με τον ΑΓΣΙ, όμως είχε έρθει ο καιρός για ένα καινούργιο ξεκίνημα.

Μέσα στα σπουδαία γεγονότα του Ιουνίου ήταν και η απόκτηση του Σωτήρη Ντόβα από τον Βίκο ΠΑΣ Γιάννινα, ένας παίκτης που άφηνε την Α2 και τον Χαρίλαο Τρικούπη για την πρόκληση του ΠΑΣ, ώστε να γίνει ένας από τους ηγέτες της νέας του ομάδας.


ΙΟΥΛΙΟΣ

Ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού ξεκίνησε με τα καλύτερα νέα. Στις 4 Ιουλίου ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC θα συμμετέχει στην κορυφαία κατηγορία, την Α1. Αναμφίβολα πρόκειται για την μεγαλύτερη επιτυχία του μπάσκετ της πόλης.

Όπως ήταν φυσιολογικό, ο ΠΑΣ έπρεπε να στελεχώσει το ρόστερ του με Αμερικανίδες αθλήτριες. Η πρώτη λοιπόν ξένη στην ιστορία της ομάδας άκουγε στο όνομα Brandy Montgomery, η απόκτηση της οποίας ανακοινώθηκε στις 12 Ιουλίου. 5 μήνες αργότερα, η επιλογή Montgomery αποδείχτηκε "λίρα εκατό" για τους ανθρώπους του ΠΑΣ.


Την ίδια ώρα ο ΑΓΣΙ ανακοίνωνε την πρόσληψη του Κωνσταντίνου Ηλιάδη ως head coach ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου. Ο Ηλιάδης είχε περάσει ξανά από τον ΑΓΣΙ, όντας βοηθός του Σοφοκλή Τσουκανέλη.


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Έναν ακόμη ποιοτικό παίκτη πρόσθεσε στο ρόστερ του ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα, με τον Γιώργο Μαυρογιάννη να ανακοινώνεται στις 16 Αυγούστου. Παίκτης με τρομερή ποιότητα και παραστάσεις από την Α2, όπου αγωνιζόταν με τη φανέλα της Καρδίτσας.


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Ο τρίτος παίκτης που προστέθηκε από την Α2 στο ρόστερ του ΠΑΣ ήταν ο Αποστόλης Ναούμης, ο οποίος έκλεισε και το ρόστερ της ομάδας του Κωστόπουλου. Από το 2012 ο 26χρονος παίκτης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε ομάδες της Α2.


Το Final 4 του Εργασιακού ήταν από τα highlights του Σεπτεμβρίου. Οι 4 ομάδες που συμμετείχαν ήταν ο Νιτσιάκος, η Εστίαση Β΄ , η Δωδώνη και τα Νομικά Επαγγέλματα. Πρωταθλητής για 2η φορά στην ιστορία του αναδείχθηκε ο Νιτσιάκος του Γιάννη Παπαδόπουλου, επικρατώντας με 65-64 της Εστίασης του Τάκη Παππά. MVP του Final 4 ανακηρύχθηκε ο Αποστόλης Δάσκαλος.



ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Στις 6 Οκτωβρίου ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα κατακτά την "παρθενική" νίκη της ιστορίας του στη Β΄ Εθνική, επικρατώντας στην πρεμιέρα της Γέφυρας με 77-70. Μαυρογιάννης με 19 και Πάτρας με 16 έδωσαν τον τόνο για τη νίκη.

φωτογραφία: Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα (Facebook)

Το Σάββατο 12 Οκτωβρίου διεξάγεται στο κατάμεστο Νέο Κλειστό το πρώτο παιχνίδι στην ανώτερη κατηγορία, την Α1 Γυναικών. Ο ΠΑΣ Γιάννινα φιλοξενεί τον νταμπλούχο και ασυναγώνιστο Ολυμπιακό, ο οποίος επικρατεί με 100-48. 

φωτογραφία: Νίκος Ζήνας-ΠΑΣ Γιάννινα WBC

Μία μέρα αργότερα, το IBC φτάνει στην πρώτη του νίκη στη σύντομη ιστορία του στις Εθνικές Κατηγορίες, επικρατώντας των Ικάρων Τρικάλων με 91-83. Τρομερός ο Κώστας Σωτηράκης στο ντεμπούτο του με την ομάδα, σταμάτησε στους 33, με τον Μπάλλα να προσθέτει 20.


Στις 21 Οκτωβρίου ο ΠΑΣ Γιάννινα ανακοινώνει την απόκτηση των Sierra Calhoun και Acheil Tac, οι οποίες αντικαθιστούν στο ρόστερ τις Miramar Mokdad και Angiee Tompkins, μία κίνηση που λίγο αργότερα θα αποδειχθεί εξαιρετική για τη γιαννιώτικη ομάδα.

φωτογραφία: Νίκος Ζήνας-ΠΑΣ Γιάννινα WBC

Η πρώτη νίκη του ΠΑΣ Γιάννινα στην ιστορία του στη μεγάλη κατηγορία είναι γεγονός, καθώς στις 27 Οκτωβρίου υπέταξε τον Κ.Α.Ο. Μελισσίων με 70-60, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής, έχοντας κορυφαίες τις Tac με 22, Montgomery με 20 και Τζήμου με 11.

φωτογραφία: Νίκος Ζήνας-ΠΑΣ Γιάννινα WBC

Στις 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε και το μεγάλο ντέρμπι της πόλης στη Γ΄ Εθνική, ανάμεσα σε IBC και ΑΓΣΙ. Για 2η διαδοχική σεζόν τα Γιάννενα έχουν δύο εκπροσώπους στην κατηγορία. Το IBC κυριάρχησε στο παρκέ του Νέου Κλειστού, επικρατώντας απολύτως δίκαια με 79-61. 28 πόντοι για τον Σωτηράκη και 20 για τον Μπάλλα.

 
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Στις 10 του Νοέμβρη ο ΠΑΣ του Γιώργου Σιαμέτη ντουμπλάρει τις νίκες του στη μεγάλη κατηγορία, επικρατώντας με 61-52 της Δάφνης Αγ. Δημητρίου. 

φωτογραφία: Νίκος Ζήνας-ΠΑΣ Γιάννινα WBC

Ο Σοφοκλής Τσουκανέλης επιστρέφει στον πάγκο του ΑΓΣΙ, αντικαθιστώντας τον Κωνσταντίνο Ηλιάδη, μετά το κακό ξεκίνημα της ομάδας στη σεζόν. Ο ΑΓΣΙ ηττάται εκτός έδρας από τον Ολυμπιακό Βόλου με 78-65.


Την ίδια ώρα ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά του, καθώς ολοκληρώνε τον Νοέμβριο στην κορυφή του Βορείου ομίλου της Β΄ Εθνικής, όντας αήττητος με ρεκόρ 8-0.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Την μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία του γιαννιώτικου μπάσκετ σημείωσε την 1η Δεκεμβρίου ο ΠΑΣ Γιάννινα, επικρατώντας με 75-64 του ΠΑΟΚ στο Νέο Κλειστό. 

φωτογραφία: Νίκος Ζήνας-ΠΑΣ Γιάννινα WBC

Το IBC κάνει πράξη την εξαγγελία του και στις 3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, ιδρύει την πρώτη Πανηπειρωτική Ομάδα Καλαθοσφαίρισης με Αμαξίδια. 

 
Στις 22 Δεκεμβρίου έμελλε να σπάσει το αήττητο σερί του Βίκου ΠΑΣ Γιάννινα στη Γ΄ Εθνική. Ο ΠΑΣ ηττήθηκε εντός έδρας από την Ευκαρπία με 96-90 και ενώ μέχρι τότε έτρεχε νικηφόρο σερί 11 παιχνιδιών.

Δημήτρης Κοσίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου