Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Γιάννης Παπαδόπουλος: "Με ελκυστικό μπάσκετ και υψηλό κίνητρο μπορούμε να φτάσουμε ψηλά"


Ο Γιάννης Παπαδόπουλος είναι ο "αρχιτέκτονας" της φετινής εξαιρετικής πορείας του IBC στη Γ΄ Εθνική. Οι Γιαννιώτες υπό την καθοδήγησή του έχουν καταφέρει μετά το πέρας των 10 πρώτων αγωνιστικών να βρίσκονται στην 3η θέση του πρωταθλήματος και να κοιτούν το μέλλον με ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ο έμπειρος coach μιλά στο Epirusbasket.gr για το πολύ καλό ξεκίνημα της ομάδας του, καταθέτει την άποψή του για το επίπεδο της κατηγορίας, αλλά και για τον συμπολίτη ΑΓΣΙ, μοιράζεται τις σκέψεις του για τη σπουδαία πρωτοβουλία του IBC να δημιουργήσει την πρώτη ομάδα καλαθοσφαίρισης με αμαξίδια στην Ήπειρο, ενώ γυρνάει το χρόνο πίσω, στην εποχή που αγωνιζόταν με τη φανέλα του Σπόρτιγκ στην Α1.


-Coach το IBC ολοκλήρωσε το 2019 με μία πολύ καλή παρουσία στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, όντας στην 3η θέση με ρεκόρ 6-3. Πόσο ικανοποιημένος έμεινες από την μέχρι τώρα πορεία της ομάδας σου στα πρώτα 9 παιχνίδια που δώσατε;


-Θα έλεγα ότι είμαι αρκετά ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα παρουσία της ομάδας μας και την πορεία μας στα πρώτα εννέα ματς. Βέβαια πάντα ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Θα μπορούσε ενδεχομένως η ομάδα μας να έχει κάνει μία νίκη ακόμη και να ήμασταν στο 7-2. Εν πάση περιπτώσει σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος.

-Για να γυρίσουμε λίγο στο καλοκαίρι, όταν και «χτίστηκε» το φετινό IBC. Στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος άπαντες στην ομάδα έκαναν λόγο για γρήγορη εξασφάλιση της παραμονής στην κατηγορία. Εσύ, ως ο «αρχιτέκτονας» και με τη δουλειά που έβλεπες να γίνεται στις προπονήσεις, είχες αρχίσει να οραματίζεσαι ότι η ομάδα σου μπορεί να κοιτάξει ψηλότερα; 

-Στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος όντως ο στόχος της ομάδας, σα νεοφώτιστοι που ήμασταν, ήτανε να εξασφαλίσουμε την παραμονή σε αυτή την κατηγορία. Βέβαια, είχα εμπιστοσύνη στη δουλειά που κάνουμε σαν ομάδα, είχα εμπιστοσύνη στους παίκτες τους οποίους είχαμε διαλέξει για να μας βοηθήσουν και μέσα μου ένιωθα ότι σίγουρα η πορεία μας θα είναι καλή. Με αυτή τη λογική πάντα πίστευα και πιστεύω ότι η ομάδα μου μπορεί να κοιτάξει και υψηλότερα.

-Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, με ποια νίκη από αυτές που κατακτήσατε έμεινες περισσότερο ικανοποιημένος;

-Μπορώ να πω ότι η νίκη που κατακτήσαμε την πρώτη αγωνιστική εναντίον των Ικάρων Τρικάλων στην παράταση, ήταν μία πάρα πολύ σημαντική για μας, που με ικανοποίησε ιδιαίτερα, καθότι μετρήσαμε τις δυνάμεις μας απέναντι σε έναν πολύ ανταγωνιστικό αντίπαλο, μία πάρα πολύ καλή ομάδα, έμπειρη, με υψηλούς στόχους και νομίζω ότι αυτό το ξεκίνημα που κάναμε ήταν πάρα πολύ σημαντικό για τη μετέπειτα καλή μας πορεία.


-Να φανταστώ η ήττα από τους Αετούς Βέροιας είναι αυτή που σας «πόνεσε» περισσότερο;

-Όλες οι ήττες μας πονάνε, αλλά θεωρώ και εγώ ότι αυτή η ήττα με τον τρόπο που ήρθε, δηλαδή στην παράταση με ένα πόντο και με το τελευταίο σουτ το οποίο για μας ήταν τρίποντο και το οποίο δόθηκε για δίποντο από τους διαιτητές και χάσαμε, ήταν αυτή που μας πόνεσε πάρα πολύ.

-Βλέπουμε ότι στο φετινό IBC υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες σταθερές. Χρήστος Μπάλλας, Κώστας Σωτηράκης και Δημήτρης Δουρούκης είναι οι 3 ηγέτες της ομάδας και από κοντά έρχονται οι Γρηγόρης Ζαμπέτης, Άκης Καραμπίνης, Δημήτρης Βάσης, Αλέξανδρος Ματσαγγας, Ντίνος Τσιτσώνης και Θοδωρής Τσιρώνης, μαζί φυσικά με τους μικρούς.

-Ακούγοντας τη συγκεκριμένη ερώτηση από την πλευρά των πόντων, όντως μπορούμε να πούμε ότι Μπάλλας, Σωτηράκης και Δουρούκης είναι οι παίκτες οι οποίοι μέχρι αυτή τη στιγμή σκοράρουν περισσότερο και βοηθάνε την επιθετική προσπάθεια της ομάδος. Εμείς όμως προσπαθούμε ως προπονητές να εκμεταλλευόμαστε τα πλεονεκτήματα όλων των παικτών μας και βασικά να παίζουμε καλή ομαδική άμυνα, η οποία είναι και το κλειδί της επιτυχίας κάθε ομάδας 

-Τον Ιούλιο το IBC απέκτησε τον Κώστα Σωτηράκη, σε μία κίνηση που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως μία «έξυπνη βόμβα». 5 μήνες αργότερα νομίζω ότι είστε απόλυτα δικαιωμένοι για την επιλογή σας με τις εμφανίσεις του έτσι δεν είναι coach;

-Είναι αλήθεια ότι το καλοκαίρι όταν είδαμε τον Κώστα και συζητούσαμε την περίπτωση του, πιστεύαμε ότι είναι ένα παιδί το οποίο θα μπορούσε να μας βοηθήσει, γιατί μπορεί να κάνει πολλά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Μέχρι τώρα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε δικαιωμένοι από αυτή την επιλογή μας. Βέβαια είναι ένα νεαρό παιδί, 22 μόλις χρόνων, και δουλεύοντας στις αδυναμίες του μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα πράγματα.

-Το επίπεδο στη φετινή Γ΄ Εθνική πως σου φαίνεται; Υπάρχει κάποια ομάδα που ξεχωρίζεις;

-Θα μπορούσα να πω ότι ο όμιλός μας είναι ένας όμιλος τριών ταχυτήτων. Υπάρχουν τέσσερις- πέντε ομάδες οι οποίες είναι αρκετά καλές και θα διεκδικήσουν την άνοδο στη Β΄ Εθνική. Υπάρχει ένα άλλο γκρουπ 4-5 ομάδων που είναι σε ένα καλό επίπεδο και στην καλή τους μέρα μπορούν να κοντράρουν οποιονδήποτε αντίπαλο. Υπάρχουν και δύο -τρεις ομάδες οι οποίες φαίνεται ότι θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να καταφέρουν να μείνουν στην κατηγορία. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιες, θα έλεγα ότι οι δύο ομάδες των Τρικάλων και η Νίκη Βόλου είναι οι ομάδες που μου άρεσαν περισσότερο.


-Φυσικά δεν μπορώ να μη σε ρωτήσω την άποψή σου για την πορεία του συμπολίτη ΑΓΣΙ, μία ομάδα την οποία κερδίσατε εύκολα στο μεταξύ σας ντέρμπι την 3η αγωνιστική.

-Ο ΑΓΣΙ είναι μία ομάδα της πόλης μας με μεγάλη ιστορία σε αυτή την κατηγορία και θεωρώ ότι η βαθμολογική θέση αυτή τη στιγμή δεν ανταποκρίνεται στο επίπεδο που έχει τόσο παικτικά, όσο διοικητικά και προπονητικά. Θεωρώ ότι είχαν κάποια προβλήματα στη χημεία τους και κάποια προβλήματα τραυματισμών στην αρχή του πρωταθλήματος και έτσι έχουν μείνει λίγο πίσω, πιστεύω όμως ότι είναι μία ομάδα σοβαρή και ανταγωνιστική και θα πάει καλύτερα στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

-Όταν αναλάμβανες την τεχνική ηγεσία του IBC, τον Μάρτιο του 2018, φανταζόσουν ότι ένα χρόνο αργότερα η ομάδα θα ανέβαινε στη Γ΄ Εθνική;

-Εξαρχής όταν αναλάβαμε την ομάδα ο στόχος ήταν ξεκάθαρος: να ανέβει το IBC στη Γ Εθνική. Το καταφέραμε μετά από μία πάρα πολύ καλή παρουσία στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ, όπου τερματίσαμε αήττητοι.

-Μέσα σε περίπου 5 χρόνια από την ίδρυσή του, το IBC έχει καταφέρει να αγωνίζεται στις Εθνικές Κατηγορίες και συγκεκριμένα στη Γ΄ Εθνική. Πόσο περήφανοι είστε όλοι οι άνθρωποι που «τρέχετε» την ομάδα με το συγκεκριμένο επίτευγμα και τι περισσότερο προσδοκάτε να πετύχετε στο μέλλον;

-Είναι γεγονός ότι η ομάδα κατάφερε σε πέντε χρόνια να ανέβει τρεις κατηγορίες και να βρίσκεται στη Γ΄ Εθνική. Είναι σημαντικό για μας και δείχνει ότι πέρα από το όραμα που είχαν όλοι οι άνθρωποι της ομάδος, υπήρχε επίσης η ικανότητα και ο τρόπος ώστε να φτάσουμε τόσο γρήγορα σε αυτό το αποτέλεσμα.

-Γενικότερα βλέπουμε ότι το IBC προσπαθεί να δημιουργήσει κάτι το διαφορετικό στο γιαννιώτικο μπάσκετ, με τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που αναλαμβάνει. Έχετε θέσει ως στόχο να δημιουργήσετε μία νέα βάση μπασκετικού κόσμου στην πόλη; 

-Ο στόχος που είχε θέσει η ομάδα μας εξαρχής ήταν να δημιουργήσουμε μία καινούργια πρόταση, μία θετική πρόταση, που θα περιλαμβάνει πολιτισμό και υγιώς εννοούμενο ανταγωνισμό με τις άλλες ομάδες της πόλης. Η νέα αυτή πρόταση θα φέρει στο γήπεδο νέους θεατές- οικογένειες, που θα αγαπούν το άθλημα και θα νιώθουν ότι μπορούν να περάσουν ευχάριστα το χρόνο τους στο γυμναστήριο.

-Θα ήθελα να αναφερθούμε και στη σπουδαία πρωτοβουλία του συλλόγου να ιδρύσει την πρώτη πανηπειρωτική ομάδα καλαθοσφαίρισης με αμαξίδια σε μία συμβολική μέρα, την 3η Δεκεμβρίου, η οποία είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

-Προσωπικά είμαι πολύ χαρούμενος και υπερήφανος για αυτή την πρωτοβουλία που πήρε το IBC και δημιούργησε την ομάδα καλαθοσφαίρισης με αμαξίδια. Νομίζω ότι είναι καθήκον όλων των ανθρώπων να προσπαθούμε να δίνουμε αθλητικές διεξόδους σε άτομα με κάποιας μορφής αναπηρία. Νιώθω μεγάλη τιμή που είμαι και εγώ μέλος αυτής της προσπάθειας. 

-Για να σε γυρίσω και λίγο πίσω, θα ήθελα να μας πεις δύο λόγια για την παρουσία σου ως παίκτης, καθώς είχες αγωνιστεί και στην Α1 με τη φανέλα του Σπόρτιγκ.

-Πραγματικά δε με γυρνάς λίγο πίσω, με γυρνάς αρκετά πίσω! Σε μία εποχή που έπαιζα στο Σπόρτινγκ στην Αθήνα, στην Α1, από το 1988 ως το 1993. Αν θα θέλαμε να συγκρίνουμε τις εποχές, θεωρώ ότι τότε υπήρχε μεγαλύτερο ταλέντο αλλά οι αθλητές υστερούσαν σε σχέση με τους σημερινούς παίχτες σε αθλητικότητα. Είμαι πολύ ευτυχής που έπαιξα αντίπαλος με παίκτες-θρύλους εκείνης της εποχής όπως ήταν ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Φασούλας και βέβαια και με ξένους παίκτες που ερχόταν εκείνη την εποχή κατευθείαν από το ΝΒΑ. Για μένα είναι μία πολύ ωραία ανάμνηση οι χρονιές μου στο Σπόρτινγκ.


-Coach, οραματίζεσαι στο μέλλον να προπονήσεις σε ακόμα μεγαλύτερες κατηγορίες;

-Οραματίζομαι να προπονώ παίκτες και ομάδες με μεγάλους στόχους. Όπως καταλαβαίνετε το να προπονείς σε μεγαλύτερη κατηγορία έχει να κάνει και με το μπάτζετ που μπορεί να διαθέσει η κάθε ομάδα. Άρα για μένα είναι σημαντικό να δημιουργώ το καλύτερο αποτέλεσμα με βάση το υλικό που διαθέτω.

-Με τι θα είσαι ικανοποιημένος στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου και πόσα ψηλά θεωρείς ότι μπορεί να φτάσει το IBC;

-Οι περισσότεροι στην κατηγορία μας λένε ότι είμαστε η ευχάριστη έκπληξη μέχρι στιγμής του ομίλου. Θα θελα και στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου να λένε το ίδιο και να θεωρούν ότι είμαστε μία ομάδα η οποία παίζει ελκυστικό μπάσκετ και πάντα για τη νίκη, σε οποιοδήποτε γήπεδο κι αν αγωνίζεται. Αν καταφέρουμε να συνεχίσουμε να προπονούμαστε δυνατά και να έχουμε κίνητρο, νομίζω ότι η ομάδα μας μπορεί να τερματίσει πολύ ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα. Τέλος θα ήθελα να ευχηθώ υγεία στον κόσμο και να είμαστε ευτυχισμένοι τη νέα χρονιά!

Δημήτρης Κοσίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου