Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Αντώνης Δαβάνης-Γεράσιμος Καλογεράτος: Οι νέοι ηγέτες του ΑΓΣΙ


Η σεζόν 2019-2020 ξεκίνησε, έστω και με ανεπίσημο τρόπο για τον ΑΓΣΙ, καθώς σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συγκέντρωση της ομάδας. Βρισκόμαστε 1,5 μήνα πριν το εναρκτήριο τζάμπολ στη Γ΄ Εθνική και ο ΑΓΣΙ ετοιμάζεται για μία ακόμα παρουσία στην κατηγορία έχοντας αλλαγμένο πρόσωπο συγκριτικά με την περσινή σεζόν.

Τον Σοφοκλή Τσουκανέλη στον πάγκο της ομάδας διαδέχεται ο άλλοτε βοηθός του Κωνσταντίνος Ηλιάδης, με στόχο να παρουσιάσει μία δυνατή ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει στη Γ΄ Εθνική. Οι βάσεις μπήκαν ήδη από την περσινή σεζόν, όπου η γιαννιώτικη ομάδα τερμάτισε στην 4η θέση στον 3ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής, βασιζόμενη εν πολλοίς σε δύο εξαιρετικούς παίκτες που είχε στο ρόστερ της, τους Αντώνη Χρύση και Μάκη Θυμνιό. Πλέον οι δύο τους δεν αγωνίζονται στα Γιάννενα, όμως οι διοικούντες του συλλόγου φρόντισαν έγκαιρα ώστε να ενισχυθούν με δύο νέους παίκτες που αναμένεται να κάνουν τη διαφορά.

Αντώνης Δαβάνης και Γεράσιμος Καλογεράτος έτοιμοι να ηγηθούν

Μπορεί ο ΑΓΣΙ να έχασε δύο υπερπολύτιμους αθλητές, που πέρυσι έκαναν ντόρο στη Γ΄ Εθνική με τις επιδόσεις τους, όμως κατάφερε να φέρει στα Γιάννενα δύο εξίσου σημαντικούς, που αναμένεται να κάνουν τη διαφορά με την ποιότητά τους. Ο Αντώνης Δαβάνης θα είναι ο αντί-Θυμνιός και στο πρόσωπό του ο ΑΓΣΙ φιλοδοξεί να δει τον νέο του ηγέτη. Ο Δαβάνης προέρχεται από εξαιρετική χρονιά στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής σε ατομικό επίπεδο, έχοντας 11.4 πόντους σε 28 συμμετοχές. Μπορεί ο Γλαύκος να μην κατάφερε να μείνει στην κατηγορία, όμως ο Δαβάνης απέδειξε την ποιότητά του.

Το ίδιο συνέβη και με τον Γεράσιμο Καλογεράτο, που αγωνίστηκε την περσινή σεζόν στον Μακεδονικό, που συμμετείχε στον Βόρειο όμιλο της Β΄ Εθνικής. Η πορεία της ομάδας του ήταν απογοητευτική, καθώς υποβιβάστηκε στη Γ΄ Εθνική, με τον ίδιο όμως να καταγράφει 6.3 πόντους σε 29 συμμετοχές. Πλέον ο κόουτς Ηλιάδης έχει την πολυτέλεια να διαθέτει στο οπλοστάσιό του δύο εξαιρετικούς παίκτες που μπορεί να βασιστεί πάνω τους.

Το εξαιρετικό μακρινό σουτ

Ο ΑΓΣΙ τα τελευταία χρόνια δεν διέθετε κάποιον κλασσικό σουτέρ στο ρόστερ του που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά από τα 6,75. Αυτό φαίνεται να αλλάζει τη φετινή σεζόν, καθώς ο Καλογεράτος πρόκειται για έναν αυθεντικό σουτέρ, έτοιμο να διαλύσει τις αντίπαλες άμυνες στη μέρα του. Απόδειξη το γεγονός ότι σε όλες του τις ομάδες ήταν αυτός που "βομβάρδιζε" τα αντίπαλα καλάθια. Για δύο συνεχόμενες σεζόν με τους Ικάρους Σερρών ήταν τρομερός, σημειώνοντας περίπου 1,5 τρίποντο ανά παιχνίδι τη σεζόν 2014-2015, ενώ την αμέσως επόμενη το κοντέρ έγραφε περίπου 3 εύστοχα τρίποντα ανά ματς. Η ίδια παραγωγικότητα συνεχίστηκε και τις δύο επόμενες με τις φανέλες των Ιωνικού Νικαίας και Πρωτέα Γρεβενών, όπου συνέχιζε να πετυχαίνει κοντά στα 3 τρίποντα το ματς.

Όμως και ο Δαβάνης δείχνει ότι διαθέτει εξαιρετικό σουτ και φαίνεται ότι θα είναι απειλή για τις αντίπαλες άμυνες και από το "4". Πέρυσι στον Γλάυκο είχε 30 εύστοχα τρίποντα, ένα νούμερο εξαιρετικό αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για παίκτη που αγωνίζεται ως center/power forward.

Αντώνης Δαβάνης: Η νέα κολόνα του ΑΓΣΙ 

Ο Κοζανίτης ψηλός ξεκίνησε την καριέρα του στον Γ.Σ. Ελιμείας για να μετακινηθεί στον Μαντουλίδη, όπου αγωνίστηκε από το 2007 έως και το 2012. Εκεί κατόρθωσε να κατακτήσει 3 πανελλήνια σχολικά πρωταθλήματα, όπως και την 3η θέση στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα. Η σεζόν 2011-2012 ήταν η καλύτερή του με τη φανέλα του Μαντουλίδη, έχοντας 9.2 πόντους σε 20 συμμετοχές, με την ομάδα του να κατακτά την 7η θέση στη Γ΄ Εθνική.


Τα δύο επόμενα χρόνια αγωνίστηκε για λογαριασμό των Μαχητών Δόξας Πεύκων που συμμετείχαν στη Β΄ Εθνική. Παρότι ήταν μόλις 20 χρονών κατόρθωσε να έχει γεμάτες σεζόν με 2.3 και 3.4 πόντους αντίστοιχα. Η Μαχητές κατέκτησαν την 7η θέση το 2013 και την 3η το 2014, όμως ο Δαβάνης δεν έμεινε στην ομάδα και αποχώρησε για να αγωνιστεί στο Στρατώνι. Με την ομάδα της Χαλκιδικής αγωνίστηκε και πάλι στη Β΄ Εθνική έχοντας 3.5 πόντους. Το Στρατώνι τερμάτισε 6ο στον Βόρειο όμιλο, όμως ο Δαβάνης έμεινε εκεί μόλις για μία χρονιά, γνωρίζοντας όμως ότι η επόμενη σεζόν ήταν η ευκαιρία του να δείξει τι μπορεί πραγματικά να κάνει.


Εκτόξευση στη ΧΑΝΘ

Το 2015 πήρε μεταγραφή για τη ΧΑΝΘ, που αγωνιζόταν στη Γ΄ Εθνική και ήταν πανέτοιμος να αρπάξει την ευκαιρία από τα μαλλιά. Βοήθησε την ομάδα του να τερματίσει 3η, με τον ίδιο να εκτοξεύει τα νούμερά του έχοντας 10.7 πόντους σε 26 συμμετοχές.


Τρεις σερί σεζόν στην Πάτρα

Ο Δαβάνης βρήκε μία νέα πρόκληση στην καριέρα του, με την Πάτρα να γίνεται το σπίτι του για τις τρεις επόμενες σεζόν. Αρχικά για δύο χρόνια φόρεσε τη φανέλα της Αχαγιάς 82΄ που αγωνιζόταν στη Γ΄ Εθνική. Το 2016-2017 κατέγραψε 9.6 πόντος, με την ομάδα του να τερματίζει 8η, ενώ το 2017-2018 ανέβασε τα νούμερά του σε διψήφια επίπεδα. Είχε 13.5 πόντους σε 27 συμμετοχές, οδηγώντας την Αχαγιά στην 4η θέση.


Οι εμφανίσεις του μόνο απαρατήρητες δεν πέρασαν, με τον συμπολίτη Γλαύκο να τον αποκτά, ενόψει της συμμετοχής του στη Β΄ Εθνική. Ο Δαβάνης απέδειξε ξανά ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικό ψηλό, πρωταγωνιστώντας και εκεί. Με 11.4 πόντους και 30 εύστοχα τρίποντα ήταν από τους διασωθέντες του Γλαύκου, σε μία αποτυχημένη σεζόν, όπου δεν κατάφερε να σωθεί και υποβιβάστηκε.



Γεράσιμος Καλογεράτος: Γεννημένος "killer"

Ο 26χρονος σουτέρ ξεκίνησε την καριέρα του από την ΧΑΝΘ, έχοντας αγωνιστεί σε όλα τα ηλικιακά τμήματα, μέχρι και την ανδρική ομάδα. Το 2012 πήρε μεταγραφή για τον Β.Α.Ο. που συμμετείχε στη Γ΄ Εθνική, έχοντας 3.8 πόντους. Η ομάδα του τερμάτισε στην 10η θέση με τον ίδιο να παραμένει και την επόμενη σεζόν.

Τα χρόνια της καθιέρωσης ήρθαν τις δύο επόμενες χρονιές, με τον Καλογεράτο να φοράει τη φανέλα των Ικάρων Σερρών. Την πρώτη του χρονιά στις Σέρρες είχε 8 πόντους κατά Μ.Ο. με 1.5 τρίποντο ανά αγώνα με τους Ικάρους να τερματίζουν 6οι. Η βελτίωσή του ήταν συνεχής και επιβεβαιώθηκε την επόμενη χρονιά, όπου μέτρησε 11.8 πόντους σε 26 παιχνίδια. Το εντυπωσιακό ήταν η συνέπεια που είχε από τη γραμμή των 6.75, καθώς σημείωνε περίπου 3 τρίποντα ανά αγώνα.

Δύο ονειρεμένες σεζόν σε Ιωνικό Ιωνίας και Πρωτέα Γρεβενών

Ο Καλογεράτος συνέχισε να αγωνίζεται σε καλές ομάδες της Γ΄ Εθνικής. Το 2016 έπαιξε στον Ιωνικό Ιωνίας, με τον οποίο τερμάτισε στην 7η θέση. Η ανοδική του πορεία ήταν δεδομένη, με τους 12.8 πόντους να το επιβεβαιώνουν απόλυτα.

Στα Γρεβενά αγωνίστηκε μόλις για μία χρονιά, όμως πρόλαβε να αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του. Πρώτος σκόρερ της ομάδας με 13.3 πόντους κατά Μ.Ο. και πρώτος σε εύστοχα τρίποντα με 66. Ο Πρωτέας τερμάτισε 4ος στον όμιλο του ΑΓΣΙ, με τον χαρισματικό σουτέρ να πετυχαίνει 26 πόντους με 6 εύστοχα τρίποντα απέναντι στη νέα του ομάδα στο μεταξύ τους παιχνίδι που έγινε στα Γρεβενά. Η ευκαιρία να κάνει το επόμενο βήμα και να αγωνιστεί σε ανώτερη κατηγορία ήρθε, με τον Μακεδονικό να γίνεται ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του.

Η πορεία του Μακεδονικού δεν ήταν καλή στη Β΄ Εθνική, με τους "πράσινους" να υποβιβάζονται κατακτώντας μόλις 5 νίκες. Ο 26χρονος σουτέρ είχε 6.3 πόντους με 26 εύστοχα τρίποντα.

Ο Κωνσταντίνος Ηλιάδης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η ομάδα του διαθέτει δύο παίκτες που έχουν "φάει με το κουτάλι" τις εθνικές κατηγορίες και προσδοκά τόσο ο Δαβάνης, όσο και Καλογεράτος, να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα, δηλαδή να ηγηθούν της νέας προσπάθειας του ΑΓΣΙ. 

Πηγή Βίντεο: eBasket.gr (Youtube channel)

Πηγή φωτογραφίας: Αχαγιά 82 Basketball Club

Δημήτρης Κοσίνας

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου