Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

Το όνειρο της Β΄ Εθνικής απέχει μόλις δύο βήματα...


Ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα σε όλη τη διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος κάνει πορεία πρωταθλητισμού όντας μία από τις πιο σταθερές ομάδες. Πλέον έχουν απομείνει μόλις δύο αγωνιστικές για την ολοκλήρωση και του φετινού μαραθωνίου της Γ΄ Εθνικής και άπαντες στην ομάδα γνωρίζουν ότι βρίσκονται πολύ κοντά στην εκπλήρωση του στόχου που είχαν θέσει από την πρώτη συνάντηση το περασμένο καλοκαίρι, που δεν είναι άλλος παρά η άνοδος στη Β΄ Εθνική.

Οι Γιαννιώτες μετά την ολοκλήρωση των εικοσιτεσσάρων πρώτων αγωνιστικών βρίσκονται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, μαζί με τον Πρωτέα Γρεβενών, έχοντας συγκεντρώσει 41 βαθμούς, με ρεκόρ 19 νίκες και μόλις 3 ήττες. Σε αντίθεση με τους άμεσους ανταγωνιστές του, δεν έχει γνωρίσει καμία ήττα από τις θεωρητικά μικρότερες ομάδες, δείχνοντας τρομερή σταθερότητα σε αυτά τα παιχνίδια. Τα ανεπιτυχή αποτελέσματα έχουν έρθει στα δύο εκτός έδρας ντέρμπι με τη Δόξα Λευκάδας και τον Πρωτέα Γρεβενών και μία εντός έδρας, στο τοπικό ντέρμπι απέναντι στον ΑΓΣΙ. Ο Θωμάς Κωστόπουλος έχει βάλει ξεκάθαρα τη σφραγίδα του στο φετινό εξαιρετικό σύνολο που παρουσιάζει ο ΠΑΣ. Στιβαρός αμυντικά, με φοβερή πίεση στην μπάλα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους αντιπάλους, έχοντας την καλύτερη άμυνα στον τρίτο όμιλο της Γ΄ Εθνικής με 62 πόντους παθητικό κατά Μ.Ο. Επιθετικά προσπαθεί να τρέξει όσο το δυνατόν περισσότερο έχοντας πολλούς αθλητικούς παίκτες και να πετυχαίνει εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό. Την 2η καλύτερη επιθετική συγκομιδή έχει ο ΠΑΣ, πίσω μόνο από τη Δόξα Λευκάδας, σημειώνοντας κατά Μ.Ο. 78,7 πόντους.
 
Μετά την ήττα στην πρεμιέρα του δεύτερου γύρου από τον ΑΓΣΙ, ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα παρουσιάζει απίστευτη οριμότητα και συνέπεια στο παιχνίδι του. Είναι μακράν η πιο φορμαρισμένη ομάδα με 9 σερί νίκες, έχοντας συνολικά ρεκόρ 9-1 στο δεύτερο μισό της χρονιάς. Μάλιστα οι νίκες του είναι κάτι περισσότερο από πιστικές με μεγάλες διαφορές τόσο εντός, όσο και εκτός έδρας. Σε αυτό το σημείο αξίζει κανείς να αναφερθεί στο πόσο καθοριστικοί είναι η παρουσία των Δημήτρη Γεωργίου και Δημήτρη Μάντζιου σε αυτήν την τρομερά ξέφρενη πορεία της ομάδας τους στα τελευταία δέκα παιχνίδια. Ο Γεωργίου έχει εξελιχθεί σε ηγετική μορφή του ΠΑΣ προσφέροντας τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Ο αθλητικός guard μετράει 16,1 πόντους κατά Μ.Ο. στο δεύτερο γύρο, εκτοξέυοντας τα νούμερά του από τους 12,9 που είχε στα πρώτα δώδεκα παιχνίδια.


Ο Μάντζιος είναι μεταμορφωμένος προς το καλύτερο στο δεύτερο μισό, αποτελώντας για την ομάδα του σημείο αναφοράς στη ρακέτα. Ο 24χρονος center έχει δουλέψει πολύ και αυτό φαίνεται στο παιχνίδι του. Κλήθηκε να καλύψει και το κενό του Βασίλη Πάτρα που τραυματίστηκε και δεν μπόρεσε να προσφέρει όσα θα ήθελε. Ο Μάντζιος θα έλεγε κανείς πως "έπαιξε για δύο" στα παιχνίδια που δεν μπορούσε να βοηθήσει ο Πάτρας, και έγινε ο x-factor του ΠΑΣ. Η αγωνιστική του αλλαγή αποτυπώνεται και με αριθμούς, αφού από τους 7,6 πόντους που σημείωσε στον πρώτο γύρο, εκτοξεύθηκε στους 13,4 στα δέκα τελευταία παιχνίδια της ομάδας του. Η επιστροφή του Πάτρα στην αγωνιστική δράση λύνει τα χέρια του κόουτς Κωστόπουλου, ο οποίος γνωρίζει ότι έχει ξανά στη διάθεσή του ένα από τα πιο αθλητικά δίδυμα ψηλών στην κατηγορία.


Ένας ακόμα παίκτης που έχει ανεβάσει για τα καλά στροφές στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος και αξίζει πολλά εύσημα για την απόδοσή του είναι ο Σάκης Πρέντζας. Συνεισφέρει στην ομάδα του 9,9 πόντους κατά Μ.Ο. (αισθητά ανεβασμένος από τους 6,2 πόντους του πρώτου γύρου) και ήταν καθοριστικός σε πολλά παιχνίδια στη διάρκεια του νικηφόρου σερί των 9 παιχνιδιών. Φυσικά η καλύτερή του εμφάνιση ήρθε στο πολύ κομβικό ντέρμπι του ΠΑΣ Γιάννινα με τη Δόξα Λευκάδας, εκεί όπου ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του με 20 πόντους, οδηγώντας την στη νίκη.


Θοδωρής Πανάρας και Γιάννης Καραγκιολίδης αποτελούν τις σταθερές αξίες του ΠΑΣ σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Με την ποιότητά και την εμπειρία τους συνεισφέρουν τα μέγιστα, συνθέτοντας ένα ηγετικό δίδυμο μέσα στο παρκέ. 11,9 πόντους σημειώνει ο Πανάρας κατά Μ.Ο., με τον Καραγκιολίδη να μετράει 11,8. 

Ο Βασίλης Πάτρας ταλαιπωρήθηκε πολύ από τραυματισμούς στη διάρκεια της φετινής χρονιάς. Πραγματοποιούσε μυθική σεζόν στον πρώτο γύρο, όντας ο πρώτος σκόρερ του ΠΑΣ με 18,3 πόντους κατά Μ.Ο. Η ατυχία του χτύπησε την πόρτα και έμεινε πίσω από τους τραυματισμούς στο δεύτερο μισό, καταγράφοντας μόλις 5 συμμετοχές. Πλέον δείχνει να έχει αφήσει πίσω του τους τραυματισμούς και είναι πανέτοιμος να βοηθήσει την ομάδα του να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Απέναντι στον Ολυμπιακό Βόλου πριν δύο Κυριακές, έδειξε ότι αρχίζει να βρίσκει ξανά τα πατήματά του με τους 27 πόντους που σημείωσε. Ο ΠΑΣ τον χρειάζεται υγιή, καθώς άπαντες στην ομάδα γνωρίζουν ότι είναι ο παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά.


Η 25η αγωνιστική που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαΐου, περιλαμβάνει το μεγάλο ντέρμπι κορυφής ανάμεσα σε Βίκο ΠΑΣ Γιάννινα και Πρωτέα Γρεβενών. Η γιαννιώτικη ομάδα έχει ανάγκη το ΕΑΝΚΙ να είναι κατάμεστο προκειμένου να μπορέσει να κατακτήσει την πιο σημαντική νίκη της χρονιάς. Ο Πρωτέας Γρεβενών μόνο αδιάφορος δε θα είναι, καθώς γνωρίζει ότι με πιθανή ήττα από τον ΠΑΣ και ταυτόχρονα με νίκη της Δόξας Λευκάδας επί του ΑΓΣΙ, μπορεί να βρεθεί στην τρίτη θέση. Σίγουρα πρόκειται για το μεγαλύτερο παιχνίδι της χρονιάς, ένα παιχνίδι που διαμορφώνει το χαρακτήρα μιας ομάδας και την μετατρέπει σε νικητή. Το θετικό με τον ΠΑΣ Γιάννινα είναι ότι μόλις δύο αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος κρατάει την τύχη στα χέρια του, γνωρίζοντας ότι με 2 στα 2 όχι μόνο θα ανέβει στη Β΄ Εθνική, αλλά θα το κάνει και ως πρωταθλητής. Σε λιγότερο από δύο εβδομάδες τα πάντα θα κριθούν στο παρκέ του Κλειστού της Λιμνοπούλας σε ένα ντέρμπι δίχως αύριο όσον αφορά τις δύο πρώτες προνομιούχες θέσεις.


Δημήτρης Κοσίνας
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου