Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Παναγιώτης Τσαταλας: "Ευτυχισμένος και χαρούμενος στο IBC!"


Ένας από καλύτερους παίχτες της φετινής ΕΣΚΑΒΔΕ, ο Παναγιώτης Τσατάλας του IBC, μιλάει στο Epirusbasket.gr για το φετινό αήττητο της ομάδας του, τους λόγους που επέλεξε να αγωνιστεί στο IBC, τη συνεργασία του με τον Γιάννη Παπαδόπουλου, την εμπειρία του στην Αμερική και πολλά άλλα…

-Παναγιώτη, το IBC ολοκλήρωσε ιδανικά τον πρώτο γύρο όντας αήττητο και στην κορυφή της βαθμολογίας. Να φανταστώ είναι κάτι που το περιμένατε με βάση τη δυναμική της ομάδας;

-Θεωρώ πως μπορούσαμε να το προβλέψουμε αυτό γιατί έχουμε ένα ολοκληρωμένο "υλικό". Προσπαθούμε σκληρά σε κάθε προπόνηση και κάθε αγώνα να καταφέρουμε αυτό που ήδη έχουμε πετύχει. Μας ικανοποιεί το αήττητο σερί και ο πρώτος γύρος κλείνει όντως ιδανικά για το IBC. 

-Το καλοκαίρι η ομάδα πραγματοποίησε εξαιρετικές μεταγραφές και έδειξε εξ΄ αρχής ότι στόχος είναι η άνοδος στη Γ΄ Εθνική. Τι ήταν αυτό που σε έπεισε να αγωνιστείς στο IBC;

-Το πρώτο πράγμα που σίγουρα με έπεισε ήταν η συμπεριφορά των ανθρώπων που με προσέγγισαν, όπως ο κόουτς Παπαδόπουλος και ο Σταύρος Βλάχος. Μου εξήγησαν το πλάνο της ομάδας και το γεγονός ότι υπήρχε προοπτική και θέρμη στο όλο πλάνο με έπεισε γρήγορα και ήρθαμε σε συμφωνία. Δεν σκέφτηκα πάρα πολλά πράγματα και είπα εύκολα το ναι!


-Φαντάζομαι το καλοκαίρι θα είχες σίγουρα προτάσεις και από άλλες ομάδες…

-Ήμουνα σε επαφή με κάποιες ομάδες, όμως μόλις ήρθα σε επαφή με το IBC είδα τη σοβαρότητα του συλλόγου και των ανθρώπων που τον απαρτίζουν και απλά ήρθε γρήγορα η απόφαση να αγωνιστώ στην ομάδα.

-Ποιο θεωρείς ότι είναι το στοιχείο που σας κάνει να ξεχωρίζετε στη φετινή σεζόν και να διατηρείτε το αήττητο των εννέα παιχνιδιών;

-Θεωρώ το πάθος! Ακολουθεί η θέληση, η συνέπεια, η πειθαρχία και η σοβαρότητα που δείχνουμε στο παρκέ. Ο κάθε παίχτης στην ομάδα βοηθάει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο και βγαίνει ένα καλό αποτέλεσμα..


-Η συνεργασία σου με τον Γιάννη Παπαδόπουλο πώς είναι;

-Έχει την προοπτική να είναι ίσως η καλύτερη συνεργασία που είχα ποτέ με κάποιον προπονητή! Ξεφεύγει από το τυπικό σκέλος η σχέση μας και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος και ευχαριστημένος γι’ αυτό. Συνεννοούμαστε και συνεργαζόμαστε άψογα και εύχομαι να συνεχιστεί αυτό για αρκετό διάστημα.

-Τι είναι αυτό που θα ξεχώριζες στον κόουτς;

-Την ειλικρίνεια και τη σοβαρότητά του. Επίσης το γεγονός ότι είναι δίκαιος, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους τους παίχτες χωρίς να κάνει διακρίσεις, θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό. Ο κάθε παίχτης καλείται να αρπάξει την ευκαιρία και να δώσει αυτό που μπορεί για την ομάδα.

-Ποια άποψη έχεις σχηματίσει για το πρωτάθλημα της ΕΣΚΑΒΔΕ τη φετινή σεζόν;

-Η εμπειρία μου από τη φετινή σεζόν μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου, σε σύγκριση με την εμπειρία μου από τον Α΄ όμιλο της ΕΣΚΑΒΔΕ από την περσινή χρονιά, (σ.σ. αγωνιζόταν στην Βόνιτσα) είναι πως υπάρχει μια διαφορά στη δυναμικότητα των ομάδων. Θεωρώ πως, αν είχαμε λίγο πιο δυνατά παιχνίδια κάθε Σαββατοκύριακο, θα μας προετοίμαζε καλύτερα για τον τελικό μας στόχο, ο οποίος είναι να φτάσουμε να παίξουμε το καλύτερο δυνατό μπάσκετ στα play offs.

-Μήπως θεωρείς ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένας όμιλος για να είναι πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα;

-Αυτό, να σου πω την αλήθεια, δεν το έχω σκεφτεί αλλά σίγουρα θα είχε μια καλή προοπτική και θα ήταν πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα με αυτόν τον τρόπο. Το να συμμετέχουν ομάδες που πραγματικά μπορούνε να κατέχουν τη θέση στον όμιλο είναι το πιο σημαντικό για να ανέβει το επίπεδο. Οπότε πιστεύω ότι όντως θα ήταν καλύτερο το πρωτάθλημα να διεξάγονταν με αυτόν τον τρόπο.


-Φαίνεται στο παρκέ ότι προσαρμόστηκες αμέσως στα «θέλω» του προπονητή και της ομάδας πραγματοποιώντας εντυπωσιακές εμφανίσεις. Οι νέοι παίχτες συνήθως χρειάζονται λίγο χρόνο προσαρμογής, όμως με εσένα δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

-Όπως σου είπα, πήρα την απόφαση να συμφωνήσω με το σωματείο, γιατί ο προπονητής ήταν ξεκάθαρος και ειλικρινής και αυτό που μου έδωσε να καταλάβω στην πρώτη συζήτηση που κάναμε ήταν αυτό που πραγματικά επιθυμούσα να έχω, βρισκόμενος σε ένα σύλλογο. Ό,τι μου είπε ήταν αληθινό και έτσι με βοήθησε να προσαρμοστώ πολύ εύκολα στην ομάδα και να αποδώσω στο 100% εξ’ αρχής.

-Με βάση τη φετινή σου εμπειρία και τις συνθήκες που βρήκες στην ομάδα, θα ήθελες να παραμείνεις για πολλά χρόνια στο IBC;

-Είναι μεγάλη κουβέντα αυτή, διότι οι καταστάσεις αλλάζουν από μέρα σε μέρα και όχι από χρόνο σε χρόνο. Ως έχουν τα πράγματα, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος και αγαπώ του ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζομαι. Έχει προοπτική το project στο IBC και μακάρι να έχουμε όλοι την υγεία μας και οι στόχοι στο μυαλό των ανθρώπων που διοικούν το σωματείο να παραμείνουν υψηλοί. Θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε για πολύ καιρό!

-Εκτός παρκέ ο Παναγιώτης πώς περνάει τον ελεύθερο χρόνο του;

-Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος από τη ζωή μου! Αφιερώνω πολύ χρόνο στην οικογένειά μου και στην μπέμπα μας. Μοιράζω το χρόνο μεταξύ οικογένειας και μπάσκετ, γιατί για μένα το μπάσκετ εκτός από αγάπη είναι και επάγγελμα και προπονούμαι σκληρά, έτσι ώστε να ανταπεξέρχομαι στις προσδοκίες του παιχνιδιού. Οπότε, οικογενειακή ζωή, κάποιες βόλτες, όταν μας δίνεται ο ελεύθερος χρόνος και αρκετό μπάσκετ!

-Η ζωή στα Γιάννενα πώς είναι;

-Είναι πάρα πολύ ωραία! Συνδυάζει ό,τι μπορεί να χρειαστεί μία οικογένεια για να περνάει όμορφα και να ζει αρμονικά. Θα έλεγα ότι είναι ένα ιδανικό μέρος για να ζήσεις!

-Θα ήθελα να αναφερθούμε και στην εμπειρία σου στην Αμερική. Τι θυμάσαι περισσότερο και τι ήταν αυτό που σε δίδαξε η ζωή εκεί;

-Θα έλεγα ότι ήταν το μεταβατικό στάδιο της ζωής μου από παιδί σε άντρα. Ήταν η πρώτη φορά που έφυγα από το σπίτι και ήταν ένα δύσκολο άλμα. Όμως είχα μεγάλη αγάπη για το μπάσκετ και δε δίστασα στιγμή να το κάνω. Αντιμετώπισα αρκετές δυσκολίες και όντως χρειαζόμουν χρόνο προσαρμογής, γιατί ήταν η γλώσσα διαφορετική, υπήρχε διαφορετική νοοτροπία και ήταν ένας συνδυασμός αρκετών ωρών μπάσκετ και αρκετών ωρών σχολείου οπότε ήταν αρκετά δύσκολη η ζωή στην Αμερική, μπορώ να σου πω. Όμως όλη αυτή η πίεση με έκανε πιο υπεύθυνο, έτσι ώστε να μπορώ να κατανέμω το χρόνο όπως πρέπει, για να μπορώ να ανταπεξέρχομαι και μου έκανε μόνο καλό βοηθώντας με πάρα πολύ στη συνέχεια τόσο της μπασκετικής, όσο και γενικότερα της ζωής μου.  


-Ποια σεζόν στη μέχρι τώρα πορεία σου θα ξεχώριζες ως την καλύτερή και γιατί;

-Έχω στο νου μου κάθε σεζόν από τη στιγμή που ξεκίνησα το μπάσκετ από την παιδική ηλικία και κάθε χρονιά ήταν και διαφορετική, γιατί με δίδασκε νέα πράγματα. Από θέμα οργάνωσης και επιτυχίας θα μπορούσα να σου πω τη χρονιά στον Α.Ο. Αγρινίου, τη σεζόν 2015-2016, που κερδίσαμε την άνοδο σαν επιλαχούσα ομάδα για τη Β΄ Εθνική. Ήταν μια πολύ πετυχημένη σεζόν με τον κόουτς Διαμαντάκο στον πάγκο και μου έχει μείνει πάρα πολύ αισθητά μέσα μου!

-Παναγιώτη, κλείνοντας θα ήθελα να μου πεις τους στόχους και τις ευχές σου για το 2019.

-Εύχομαι καλά Χριστούγεννα σε όλες τις οικογένειες και σε όλους τους ασθενείς, γιατί αυτές οι γιορτινές μέρες είναι λίγο πιο ευαίσθητες και καλή Πρωτοχρονιά με υγεία. Όσον αφορά τους στόχους, κοιτάω κάθε μέρα ξεχωριστά και δεν κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια. Αυτό που θέλω είναι να προσπαθώ σε καθημερινή βάση να εξελίσσομαι και να κάνω αυτά που ζητάει ο προπονητής μου. Από εκεί και πέρα, εύχομαι ο Θεός να μας έχει καλά και να μας δίνει υγεία, φώτιση και ηρεμία.

Δημήτρης Κοσίνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου