Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Λευτέρης Κοσμάς στο Epirusbasket.gr: "Πολύ ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία της Α.Ε. Καναλακίου" (audio)

φωτο: gosports.gr

Η Α.Ε. Καναλακίου πρωταγωνιστεί στο φετινό πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ έχοντας ρεκόρ 8 νικών και μόλις 1 ήττας, στην επιστροφή της στην κατηγορία μετά από 3 σεζόν στη Γ΄ Εθνική. Μεγάλο μερίδιο ευθύνης, εκτός φυσικά από τους αθλητές της ομάδας, έχει ο 28χρονος Γιαννιώτης προπονητής, Λευτέρης Κοσμάς, στην πρώτη του χρονιά στον πάγκο των Καναλακιωτών. Ο head coach της Α.Ε. Καναλακίου μίλησε στο epirusbasket.gr για τη φετινή προσπάθεια, τις μεγάλες νίκες που έχει κατακτήσει η ομάδα του μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα, την ήττα από τον Κρόνο Αγρινίου που λειτούργησε ως "καμπανάκι" ενόψει συνέχειας, το φοβερό σερί των 6 νικών ενώ παράλληλα εξέφρασε και την άποψή του για το πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ και το πόσο πολύ έχει βελτιωθεί ο ανταγωνισμός.

Το 8-1 με το οποίο ολοκλήρωσε το 2023 η Α.Ε. Καναλακίου και ιδίως οι 6 συνεχόμενες νίκες έχουν φέρει την ομάδα σε μία πολύ καλή θέση μετά την ολοκλήρωση των 10 πρώτων αγωνιστικών. Ο coach Κοσμάς αναφέρει χαρακτηριστικά με το πόσο ικανοποιημένος έχει μείνει: "Είμαι σε πολύ μεγάλο βαθμό ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία μας καθότι είμαστε μία νέα ομάδα με το 90-95% των παικτών να είναι καινούργιοι. Καταφέραμε να κλείσουμε το 2023 με μόλις 1 ήττα σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Οι 6 σερί νίκες ήταν σε μεγάλο βαθμό κάτι το απροσδόκητο καθώς δεν περιμέναμε ότι θα κάνουμε τόσες συνεχόμενες νίκες. Συνοψίζοντας, μπορώ να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από την πορεία μας έως τώρα".  

Η σεζόν για τους Καναλακιώτες ξεκίνησε με τη μεγάλη νίκη στο ντέρμπι με τη Νικόπολη Πρέβεζας, ακολούθησε μία δύσκολη επικράτηση επί του Λέοντα Κέρκυρας για να έρθει η πρώτη και μοναδική ήττα από τον Κρόνο Αγρινίου. Σε ερώτηση σχετικά με πώς θυμάται εκείνο το παιχνίδι της 29ης Οκτωβρίου και αν εκείνη η ήττα λειτούργησε ως εφαλτήριο για τη βελτίωση της εικόνας με αποκορύφωμα τις 6 συνεχόμενες νίκες υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: "Κάποιος που δε γνωρίζει καλά το πρωτάθλημα μπορεί να πει ότι η νίκη στην πρεμιέρα με τη Νικόπολη, μία ομάδα πάρα πολύ ποιοτική, σου δίνει το έναυσμα να κάνεις ένα σερί νικών στη συνέχεια. Στην 1η αγωνιστική έγινε ένα πολύ δυνατό παιχνίδι στην Πρέβεζα, που κρίθηκε με χαμηλό σκορ και σκληρές άμυνες. Στη συνέχεια ακολούθησε η νίκη στον αγώνα με τον Λέοντα Κέρκυρας, μία ομάδα με ποιότητα που το έχει δείξει μάλιστα στα τελευταία της παιχνίδια, η οποία πιστεύω ότι θα ξεχωρίσει στο 2ο γύρο. Φτάνοντας στο παιχνίδι του Αγρινίου με τον Κρόνο, ομολογώ ότι ήταν μία ομάδα την οποία δε γνωρίζαμε καλά, ήταν και νεοφώτιστη στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ. Σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού ήταν καλύτεροι από εμάς. Η ήττα λειτούργησε συσπειρωτικά καθώς είχαμε μία ομιλία μετά το παιχνίδι και αποφασίσαμε να δούμε τον κάθε αγώνα ξεχωριστά, να πάμε βήμα-βήμα, να κάνουμε δυνατές προπονήσεις και έκτοτε κυλούν όλα πιο ομαλά".  

Ποιες είναι όμως οι νίκες τις οποίες ξεχωρίζει ο προπονητής της Α.Ε. Καναλακίου μετά την ολοκλήρωση των πρώτων 10 αγωνιστικών; "Είμαι θιασώτης του κάθε ματς ξεχωριστά και θεωρώ ότι κάθε νίκη έχει τη δική της αξία έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου, γιατί οι διαφορές ανάμεσα στις ομάδες δεν είναι τόσο μεγάλες. Αν είναι να ξεχωρίσω κάποιες νίκες τότε σίγουρα θα ξεχώριζα αυτή απέναντι στη Γ.Ε.Α., που κρίθηκε στο τελευταίο δευτερόλεπτο, καθώς χάναμε με 5 πόντους στα τελευταία 50΄΄ όμως το ανατρέψαμε και κερδίσαμε. Μία πάρα πολύ σημαντική νίκη ήταν επίσης αυτή με τους Μολοσσούς στα Γιάννενα καθότι μετά ακολουθούσαν 2 εβδομάδες ρεπό, βρισκόμασταν στο 2-1 και είχαμε αρκετές ελλείψεις παικτών. Κερδίζοντας στα Γιάννενα μία πάρα πολύ καλή ομάδα όπως είναι οι Μολοσσοί καταλάβαμε ότι μπορούμε να παίξουμε στα ίσια κάθε αντίπαλο. Φυσικά, η νίκη επί της Νικόπολης ήταν εξίσου σημαντική και αν είναι να ξεχωρίσω κάποιες απ' αυτές τις 3 τότε θα έλεγα αυτή κόντρα στη Γ.Ε.Α.".  

Μετά από 2 σεζόν στον πάγκο του Θρύλου Ιωαννίνων αποφάσισε να αλλάξει παραστάσεις συμφωνώντας να γίνει ο προπονητής της Α.Ε. Καναλακίου. Γυρνώντας το χρόνο πίσω στο περασμένο καλοκαίρι θυμάται αναφορικά με την προσέγγιση της διοίκησης της ομάδας και το πόσο γρήγορα είπε το "ναι":  "Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Νίκο Ντούγια για την ευκαιρία που μου έδωσε καθώς ήταν ένα αξιόλογο project στο Θρύλο με νεαρούς παίκτες και θα είναι πάντοτε σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Σχετικά με την Α.Ε. Καναλακίου, η ομάδα δεν εμφανίστηκε πέρυσι το καλοκαίρι στη ζωή μου, καθώς οι άνθρωποι της διοίκησης είχαν εκφράσει ενδιαφέρον και παλιότερα, με πολύ σεβασμό, όμως λόγω άλλων projects που τρέχανε τότε δεν έγινε η συνεργασία. Στο κεφάλι μου πάντα υπήρχε το ενδεχόμενο να συνεργαστούμε γιατί οι άνθρωποι έχουν κάτι το οποίο σπανίζει στη Βορειοδυτική Ελλάδα, την αξιοπρέπεια. Η κίνηση έγινε με το που τελείωσαν τα πρωταθλήματα της ΕΣΚΑΒΔΕ και των Εθνικών Κατηγοριών. Μου παρουσίασαν ένα πολύ ελπιδοφόρο project, αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό. Τολμώ να πω ότι ήταν θέμα λίγων ημερών να πω το "ναι" γιατί πείστηκα ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν όραμα και το χρήμα το οποίο διαθέτουν το διαθέτουν για να κάνουν τον κόσμο την περιοχή χαρούμενο και για να αναδείξουν την περιοχή στην οποία μεγάλωσαν και την οποία αγαπάνε"

Η Α.Ε. Καναλακίου επέστρεψε στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ για πρώτη φορά μετά το 2020. Διοίκηση και νέος προπονητής κάθισαν στο τραπέζι, αφότου ανέλαβε την τεχνική καθοδήγηση της ομάδας, προκειμένου να θέσουν τους στόχους της επερχόμενης σεζόν. Ο 28χρονος coach θυμάται χαρακτηριστικά: "Το Καναλάκι είναι μία ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μεγάλο step up καθώς το 2019 ολοκληρώθηκε και το γήπεδο, το οποίο είναι ένα κόσμημα για την περιοχή. Ταυτόχρονα με τη δημιουργία του γηπέδου οι άνθρωποι της διοίκησης βάλανε τον πήχη ακόμα ψηλότερα, καθώς ήταν μία ομάδα με παρουσίες στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ όμως στο πίσω μέρος του μυαλού τους ήθελαν να αγωνιστούν στις Εθνικές Κατηγορίες. Μετά την περσινή δύσκολη σεζόν που είχε η ομάδα το πλάνο για φέτος ήταν να φτιαχτεί ένας κορμός παικτών ο οποίος θα είναι συμπαγής, θα παίζει καλό μπάσκετ και ο στόχος θα είναι, στο καινούργιο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ που θα ήταν πιο αμφίρροπο, η παρουσία στην πρώτη 4άδα. Ουσιαστικά είπαμε ότι στόχος είναι να είμαστε από τις ομάδες που θα ξεχωρίσουν στο πρωτάθλημα. Έχουμε δημιουργήσει ένα αξιόλογο ρόστερ όμως ο στόχος της 4άδας, ακόμα και σήμερα που μιλάμε, δεν έχει διαφοροποιηθεί. Σε κάθε παιχνίδι θέλουμε να βελτιωνόμαστε και να κερδίζουμε. Η ομάδα δε φτιάχτηκε με σκοπό να πάρει το πρωτάθλημα και αυτό τιμά ακόμα περισσότερο τη διοίκηση. Είτε στο τέλος ανεβούμε στη Γ΄ Εθνική είτε όχι, το όραμα των ανθρώπων παραμένει το ίδιο όπως και η διάθεση για ενίσχυση. Άλλωστε, η διοίκηση το απέδειξε και πέρυσι στη Γ΄ Εθνική όταν στον 1ο γύρο είχε μόλις 1 νίκη όμως στο δεύτερο μισό ενισχύθηκε με παίκτες προκειμένου να έχει μία αξιοπρεπή παρουσία παρότι γνώριζε ότι οι πιθανότητες παραμονής στην κατηγορία δεν ήταν μεγάλες"

Αναφορικά με το ρόστερ της ομάδας και τα κριτήρια επιλογής των παικτών ο coach Κοσμάς τονίζει: "Όπως είπα και νωρίτερα, γνωρίζαμε ότι το ρόστερ της ομάδας κατά 90-95% θα ήταν καινούργιο, καθώς παιδιά από την περσινή ομάδα αποχώρησαν μιας και είχαν λήξει τα συμβόλαιά τους ενώ άλλοι αποχώρησαν για διαφορετικούς λόγους. Είχαμε μία βάση 3-4 παιδιών τα οποία ζουν στο Καναλάκι, με "αιχμή του δόρατος" τον Σπύρο Πάνου, που θεωρώ ότι είναι από τους κορυφαίους, αν όχι ο κορυφαίος, ποιοτικά παίκτης που αγωνίζεται στην ΕΣΚΑΒΔΕ. Από εκεί και πέρα έπρεπε να γίνουν προσθήκες σε όλες τις θέσεις. Η φιλοσοφία ήταν να πάρουμε παίκτες οι οποίοι έχουν κίνητρο να δείξουν πράγματα, οι οποίοι δε θα είναι μεγάλοι σε ηλικία γιατί είναι δύσκολο σε αθλητές μεγάλης ηλικίας να του βρεις αξιόλογο κίνητρο να αγωνιστούν. Μπορεί η ποιότητά τους να "ξεχειλίζει" αλλά το Καναλάκι είναι λίγο μακριά για να έρθει κάποιος μεγάλης ηλικίας αθλητής με ισχυρό κίνητρο και προφανώς αυτό το κίνητρο δεν μπορεί να είναι το οικονομικό στις τοπικές κατηγορίες. Η φιλοσοφία ήταν το ρόστερ να απαρτίζεται από παιδιά που γνωρίζουν την κατηγορία, που βρίσκονται σε μία ώριμη μπασκετική ηλικία, αλλά όχι πάνω από τα 30-32 έτη, και να μην έχουν κάνει ακόμα στην καριέρα τους το step up. Αν δείτε το ρόστερ μας, πλην του Σπύρου Πάνου και του Χρήστου Γείτονα, που βρισκόταν και παλιότερα στην ομάδα και φέτος επέστρεψε, δεν υπάρχει κάποιος αθλητής που να έχει πετύχει άνοδο στις Εθνικές Κατηγορίες. Όλα τα άλλα παιδιά ήταν πρωταγωνιστές σε ομάδες χαμηλότερης δυναμικής στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ. Είναι πιο εύκολο για έναν τέτοιον παίκτη να έρχεται για προπόνηση με μεγαλύτερο κίνητρο απ' ότι ένας παίκτης που έχει πετύχει πολλά στην καριέρα του. Ένα κριτήριο στελέχωσης του ρόστερ λοιπόν ήταν αυτό, δηλαδή το κίνητρο. Το δεύτερο ήταν να αποκτήσουμε παίκτες που είναι καλοί αθλητές, που προσέχουν το σώμα τους. Το σύγχρονο μπάσκετ βασίζεται στην ταχύτητα, τη δύναμη και το σουτ. Μπορεί να υπάρχουν παίκτες για παράδειγμα με πολύ καλό σουτ όμως αν υστερούν στα άλλα δεν είναι εύκολο να παίξουν. Κλείνοντας, φτιάξαμε μία ομάδα με αθλητές που να έχουν κίνητρο, ποιότητα ως χαρακτήρες και αθλητικότητα"

Οι 10 πρώτες αγωνιστικές στο πρωτάθλημα έχουν ολοκληρωθεί και κάποια συμπεράσματα για την ανταγωνιστικότητα και τις δυναμικές που έχουν δημιουργηθεί έχουν εξαχθεί με τον Γιαννιώτη προπονητή να τονίζει: "Είναι ένα φανταστικό πρωτάθλημα γιατί σε κρατάει συνεχώς σε εγρήγορση. Είναι ένα μακρύ πρωτάθλημα το οποίο θα ολοκληρωθεί σχεδόν στα τέλη Μαΐου. Θεωρώ ότι υπάρχουν 3 ομάδες που είναι ένα σκαλί πιο πάνω από τις υπόλοιπες, η Γ.Ε. Αγρινίου η Νικόπολη Πρέβεζας και η Α.Ε. Καναλακίου. Οι διαφορές ανάμεσα σε αυτές τις 3 ομάδες είναι πολύ μικρές και αν δεις τα μεταξύ μας παιχνίδια κρίθηκαν όλα στις λεπτομέρειες. Ακολουθούν επίσης πολύ αξιόλογες ομάδες όπως: ο Λέων Μεσολογγίου, ο Αίας Άρτας, που δείχνει να έχει ομοιογένεια αποτελώντας την μέχρι τώρα ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος, ο Κρόνος Αγρινίου, οι Μολοσσοί, ο Λέων Κέρκυρας. Θεωρώ ότι μετά τις πρώτες 3 ομάδες πολύ κοντά είναι άλλες 5 ομάδες που μπορούν να κερδίσουν τον οποιονδήποτε. Υπάρχουν και άλλες 4-5 ομάδες οι οποίες έχουν τα δικά τους χαρακτηριστικά και τους δικούς τους στόχους. Επομένως μιλάμε για ένα πρωτάθλημα που είναι πολύ δύσκολο να κρίνουμε ποιος θα αναδειχθεί πρωταθλητής ενώ είναι πολύ δύσκολο να προβλέψουμε και την κατάταξη γιατί μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι μεταγραφές που μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες. Το ενιαίο πρωτάθλημα ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει και επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες ότι η ανταγωνιστικότητά του θα βελτιωνόταν".

Στο φινάλε της κουβέντας ο κόουτς απάντησε στην ερώτηση για το τι θα τον ευχαριστούσε και ικανοποιούσε περισσότερο στο τέλος της σεζόν: "Αυτό που είχαμε πει με τη διοίκηση και τα παιδιά ήταν ότι το πρώτο ταμείο θα γίνει όταν τελειώσει ο 1ος γύρος, όταν δηλαδή θα έχουμε παίξει με όλες τις ομάδες και θα γνωρίζουμε πάνω κάτω τι να περιμένουμε στο 2ο γύρο από τους αντιπάλους μας. Είμαστε αυτή τη στιγμή στο 8-1 και ιδανικά θα θέλαμε να κλείσουμε τον 1ο γύρο με νίκες. Θα ήμουν απόλυτα ικανοποιημένος αν τελείωνε το πρωτάθλημα και είχαμε διαφυλάξει το εντός έδρας αήττητο. Ο κόσμος του Καναλακίου στηρίζει την προσπάθεια περνώντας ευχάριστα την ώρα των αγώνων και θέλουμε να φέρουμε ακόμα περισσότερους στο γήπεδο. Εκτός έδρας έχουμε κάποια πάρα πολύ σημαντικά παιχνίδια από τα οποία όσα περισσότερα κερδίσουμε τόσο πιο ψηλά θα τερματίσουμε, κάτι που ισχύει για όλες τις ομάδες. Άρα θα ήθελα να έχουμε το απόλυτο νικών στο γήπεδό μας και μακριά απ' αυτό όσες περισσότερες νίκες πάρουμε τόσο το καλύτερο για μας"

Δημήτρης Κοσίνας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου