Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022

Η ανασκόπηση του 2022 (pics, vids)

Το 2022 ήταν η χρονιά στην οποία επανήλθε σε μεγάλο βαθμό η κανονικότητα στο χώρο του μπάσκετ μετά από 2 αρκετά δύσκολα χρόνια στα οποία όλες οι ομάδες ταλαιπωρήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία του κορονοϊού. Τελευταία μέρα του έτους σήμερα και είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να θυμηθούμε αναλυτικά τι συνέβη στους 12 μήνες που διανύσαμε.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 

Η πανδημία του κορονοϊού είχε μεγάλη επιρροή στις ομάδες στο ξεκίνημα του νέου έτους με την ΕΟΚ να αποφασίζει ότι η επανέναρξη των πρωταθλημάτων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων θα γίνει δύο εβδομάδες αργότερα δηλαδή στις 22-23 Ιανουαρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΕΣΚΑΒΔΕ που είχε αναβάλει την επανέναρξη των δικών της πρωταθλημάτων.

Ο πρώτος μήνας του έτους εξελίχθηκε ιδανικά για τον ΑΓΣ Ιωαννίνων στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής κατακτώντας δύο μεγάλες νίκες, κόντρα σε Ολυμπιακό Βόλου (73-71) με μόλις 6 παίκτες και με τον Νικολόπουλο να έχει 29 πόντους και απέναντι σε Έσπερο Λαμίας (72-70). Με αυτά τα αποτελέσματα η ομάδα του Σοφοκλή Τσουκανέλη εδραιώνονταν στην πρώτη 6αδα.


Το IBC στο μοναδικό του παιχνίδι που έδωσε γνώρισε την ήττα στην έδρα της Δόξας Λευκάδας με 75-70.
Στη Γ΄ Εθνική ο Βίκος Σπάρτακος κατακτούσε την 9η νίκη του σε ισάριθμους αγώνες με 105-70 κόντρα στη Νίκαια Λάρισας με 24 πόντους του Αναγνωστάκη. 

Την ίδια ώρα το Καναλάκι βελτίωνε το ρεκόρ του στο 4-5 με το 62-57 επί της Αναγέννησης Λαμίας με τους 25 πόντους που σημείωσε ο Πάνου να κάνουν τη διαφορά. 


Ο ΠΑΣ Γιάννινα μέτρησε ένα ροζ φύλλο τον Ιανουάριο με 89-72 επί της Νίκης Λευκάδας με Cooper και Slim να σημειώνουν από 23 και 22 πόντους αντίστοιχα και 1 ήττα στην έδρα των Εσπερίδων Καλλιθέας με 68-57.

φωτο: Νίκος Ζήνας



ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Στο τέλος του δεύτερου μήνα του έτους ο ΑΓΣ Ιωαννίνων είχε καταφέρει με 2 σημαντικές νίκες στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο επί του Πρωτέα Γρεβενών και της Μελίκης να έχει 9 ροζ φύλλα στη συλλογή του. Μοναδική του ήττα το συγκεκριμένο μήνα από τον ισχυρό και ανώτερο Αίολο/Γόμφοι Τρικάλων στις 16 Φεβρουαρίου. 


Στην αντίπερα όχθη, ο απολογισμός του IBC ήταν 0-2 με την ήττα από τους Τιτάνες Παλαμά στις 6 Φεβρουαρίου να πληγώνει περισσότερο τους Γιαννιώτες καθώς ο μετέπειτα πρωταθλητής του ομίλου Ερμής Σχηματαρίου ήταν αδιαμφισβήτητα το φαβορί στο μεταξύ τους παιχνίδι (87-71 με 32 πόντους του Τσατάλα). Με ρεκόρ 3-11 στο φινάλε του Φλεβάρη η ομάδα του Γιάννη Παπαδόπουλου έπρεπε επειγόντως να κυνηγήσει μεγάλες νίκες. 

Ο Βίκος Σπάρτακος στις 6 Φεβρουαρίου πανηγύριζε νίκη-μισή άνοδο στην έδρα του Αλμυρού με 57-55 ενώ θα ολοκλήρωνε το μήνα με το 4Χ4 με το Καναλάκι, τον Αμπελώνα και την Αναγέννηση Λαμίας να αποτελούν χαμηλά εμπόδια για την ποιότητα και τη δυναμική του. 


Ο τελευταίος μήνας του χειμώνα δεν ήταν παραγωγικός για το Καναλάκι που γνώρισε 3 συνεχόμενες ήττες από Α.Ο. Τρικάλων, Βίκο Σπάρτακο και Σοφάδες ευελπιστώντας ότι με το που θα έμπαινε η άνοιξη θα άρχιζε τη βαθμολογική του αναρρίχηση με στόχο την παραμονή στην κατηγορία.


Μήνας "κλειδί" για την περσινή του πορεία ήταν ο Φεβρουάριος για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Στις 6 και 13 Φεβρουαρίου γνώρισε δύο ήττες από Δάφνη Αγίου Δημητρίου (εντός) και Παναθηναϊκό (εκτός). Η ημερομηνία που είχαν όμως άπαντες κυκλώσει ήταν αδιαμφισβήτητα η 17η Φεβρουαρίου όπου θα διεξάγονταν ο προημιτελικός Κυπέλλου κόντρα στον Ο.Α. Χανίων. Οι "κυανόλευκες" δεν κατάφεραν τελικά να φύγουν με τη νίκη από τα Χανιά με το τελικό 63-54 να στερεί το όνειρο συμμετοχής στο Final 4 και να φέρνει ουσιαστικά την αλλαγή προπονητή. 

Στις 19 του ίδιου μήνα ΠΑΣ Γιάννινα και Δουβίτσας έλυσαν τη συνεργασία τους με τον μέχρι πρότινος βοηθό του Λευκαδίτη coach, Χάρη Γούλα, να αναλαμβάνει χρέη πρώτου προπονητή μέχρι και το τέλος της σεζόν. Μία μέρα αργότερα ο ΠΑΣ θα κατακτούσε τεράστια νίκη με 66-64 επί του ΠΑΟΚ με Cooper και Slim να βάζουν από 22 πόντους, όμως το τελευταίο παιχνίδι του μήνα έφερνε τις Γιαννιώτισσες και πάλι στα Χανιά γνωρίζοντας την ήττα με 63-56. 

φωτο: Νίκος Ζήνας

Στα της ΕΣΚΑΒΔΕ στις 27 Φεβρουαρίου η Δόξα Πύρρου Άρτας γινόταν η πρώτη ομάδα που εξασφάλιζε τη συμμετοχή της στα playoff της Α΄ Κατηγορίας μετά το 86-64 επί της Α.Λ.Φ.Α. 93΄ που την έφερνε στο 14-0. 

Τον ίδιο μήνα Β.Α.Ο. Άρτας και Αστράκα εξασφάλιζαν τις πρωτιές σε Α΄ και Β΄ όμιλο αντίστοιχα στη Β΄ ΕΣΚΑΒΔΕ και μαζί τα εισιτήρια ανόδου. Οι Αρτινοί το έκαναν στις 14 του μήνα μετά το 84-68 επί της Άνω Πόλη Άρτας και οι Γιαννιώτες στις 27 μετά το 76-57 επί της Πάργας.



ΜΑΡΤΙΟΣ 

Η επιτομή της περσινής φανταστικής πορείας και αξιέπαινης προσπάθειας που έκανε ο ΑΓΣ Ιωαννίνων ήταν ο συγκεκριμένος μήνας. Με απολογισμό 4-0 και μεγάλες νίκες επί των Ικάρων Τρικάλων (εκτός) και της Δόξας Λευκάδας (εντός), των Τιτάνων Παλαμά (εκτός) και της Αναγέννησης Καρδίτσας (εντός) που καίγονταν για νίκες για την παραμονή στην κατηγορία. Το 13-6 ρεκόρ έφερνε το σύνολο του coach Τσουκανέλη στην πόρτα της 4αδας.


Ο Μάρτιος ήταν ένας καλός μήνας για το IBC που πανηγύρισε πολύ σημαντικές νίκες κόντρα σε Αναγέννηση Καρδίτσας (εντός) και Ολυμπιακό Βόλου (εκτός) γνώρισε όμως και 3 ήττες από τους δυνατούς Αίολο/Γόμφοι Τρικάλων, Νίκη Βόλου και από τον Πρωτέα Γρεβενών.



Στις 12 Μαρτίου ο Βίκος Σπάρτακος θα γνώριζε τη μοναδική του ήττα στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής με 67-63 επί του Α.Ο. Τρικάλων όμως οι δύο νίκες που ακολούθησαν κόντρα σε Γ.Ε. Αγρινίου (86-62) και κυρίως απέναντι στους Σοφάδες στις 27 του ίδιου μήνα με 83-77 εξασφάλισαν στην ομάδα του Νίκου Ρήγγα την κατάληψη της 1ης θέσης και την άνοδο στη Β΄ Εθνική.



Το Καναλάκι κατακτώντας δύο υπερπολύτιμες νίκες απέναντι σε Αγριά και Γ.Ε. Αγρινίου κατάφερε να βρίσκεται στο μέσο του βαθμολογικού πίνακα εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την παραμονή στην κατηγορία με το 6-10 ρεκόρ.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα θα ολοκλήρωνε μία αρκετά δύσκολη σεζόν τον Μάρτιο με 4 συνεχόμενες ήττες από Μοσχάτου, Ολυμπιακό, Νίκη Λευκάδας και Εσπερίδες Καλλιθέας. Ο απολογισμός στο τέλος του πρωταθλήματος ήταν η τελευταία θέση (δεν υποβιβάζονταν καμία ομάδα) με 3 νίκες και 13 ήττες και τα μανίκια για το σχεδιασμό της επόμενης σεζόν είχαν ήδη σηκωθεί. 

Στις 12 Μαρτίου η Δόξα Πύρρου Άρτας "κλείδωνε" την 1η θέση στο Νότιο όμιλο με το 16Χ16 μετά το 82-77 επί της Ναυπάκτου που τερμάτιζε στη 2η θέση με τις δύο ομάδες να είναι οι δύο που θα συμμετείχαν στα playoff από το Νότο. 

Στο Βορρά, στις 19 Μαρτίου η Παραμυθιά επικρατούσε της Νικόπολης με 64-54 σε εξ' αναβολής ντέρμπι εξασφαλίζοντας την παρουσία της στην postseason ως 1η.


Στις 27 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η τελευταία αγωνιστική που ήταν δραματική καθώς η νίκης της Παραμυθιάς επί του Ιονίου, σε συνδυασμό με την ήττα των Μολοσσών από τον Φαίακα αλλά και την επικράτηση της Νικόπολης επί του Πύρρου Αρταίων δημιούργησαν μία απίστευτη τριπλή ισοβαθμία ανάμεσα σε Μολοσσούς, Ιόνιο και Νικόπολη (12-4 ρεκόρ) με τους Γιαννιώτες να υπερτερούν και να γίνονται η 2η ομάδα που θα βρισκόταν στα playoff από το Βόρειο όμιλο.

Στις 5 Μαρτίου η Γ.Ε.Κ. εξασφάλιζε την άνοδο για την Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ από τη Β΄ μετά την επικράτησή της με 65-48 επί του Λέοντα Κέρκυρας. 


Το IBC κατακτούσε το πρωτάθλημα Νεανίδων της ΕΣΚΑΒΔΕ στις 6 Μαρτίου μετά τη νίκη του με 51-47 επί των Αργοναυτών Αγρινίου στον τελικό που πραγματοποιήθηκε στο Τ9 Άρτας.




ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Γεμάτος δράση ήταν ο Απρίλιος σε επίπεδο Εθνικών Κατηγοριών, τοπικά πρωταθλήματα αλλά και πανελλήνια. Στη Β΄ Εθνική από τη μία υπήρχε ο ΑΓΣ Ιωαννίνων που έχοντας εξασφαλίσει προ πολλού την παραμονή στην κατηγορία δεν είχε και το μεγαλύτερο δυνατό κίνητρο στους τελευταίους αγώνες της σεζόν. Αυτό φάνηκε στα αποτελέσματά του καθώς το 4-0 του Μαρτίου διαδέχτηκε ένα 0-4 με ήττες από Ερμή Σχηματαρίου, IBC, Νίκη και Ολυμπιακό Βόλου.

Αντίθετα, το IBC ήθελε οπωσδήποτε να συλλέξει νίκες στην προσπάθειά του να παραμείνει στη Β΄ Εθνική. Η ήττα από τους Ικάρους Τρικάλων στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο με πολλά παράπονα από τη διαιτησία και εν συνεχεία η νέα ήττα από τον Έσπερο Λαμίας έκανε το έργο ακόμα δυσκολότερο. Δύο σερί νίκες απέναντι σε ΑΓΣ Ιωαννίνων και Μελίκη αναπτέρωσαν τις ελπίδες των Γιαννιωτών οι οποίοι όμως ήθελαν συνδυασμό αποτελεσμάτων στις τελευταίες 2 αγωνιστικές που απέμεναν και ενώ αυτοί είχαν μόλις ένα παιχνίδι να δώσουν καθώς την 25η αγωνιστική έπρεπε να κάνουν το ρεπό τους. 



Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα ο Βίκος Σπάρτακος στέφονταν και επίσημα πρωταθλητής στον 4ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής στις 9 Απριλίου ολοκληρώνοντας μία κυρίαρχη σεζόν στην οποία το ρεκόρ του ήταν 17 νίκες και μόλις 1 ήττα. 


Η άλλη ομάδα της ΕΣΚΑΒΔΕ στην κατηγορία, το Καναλάκι, ολοκλήρωσε την παρουσία της στην 6η θέση με ρεκόρ 6-12 καθώς γνώρισε 2 ήττες από Αμπελώνα και Αναγέννηση Λαμίας στα παιχνίδια του Απριλίου.


Στις 3 Απριλίου ξεκινούσαν τα playoff της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ με τη Δόξα Πύρρου Άρτας και την Παραμυθιά να κάνουν το 1-0 κόντρα σε Μολοσσούς (91-79) και ΠΑΣ Ναυπάκτου αντίστοιχα (78-70).

Στις 9 Απριλίου οι Μολοσσοί απάντησαν επικρατώντας στην έδρα τους με 73-61 φέρνοντας τη σειρά στο 1-1. 



Αντίθετα, η Παραμυθιά κατάφερε να φύγει με το ροζ φύλλο από τη Ναύπακτο με 59-50 κάνοντας το 2-0 και έτσι έγινε η πρώτη φιναλίστ των τελικών. 

Στο 3ο και καθοριστικό παιχνίδι της ημιτελικής σειράς που πραγματοποιήθηκε στις 17 Απριλίου η Δόξα Πύρρου Άρτας υπερασπίστηκε την έδρα της και με το τελικό 77-70 επί των Μολοσσών έκλεισε θέση στους τελικούς. 


Στους Εφήβους ο Φαίακας Κέρκυρας ήταν ο πρωταθλητής της ΕΣΚΑΒΔΕ καθώς επικράτησε στον Τελικό που πραγματοποιήθηκε στο ΔΑΚ Παραμυθιάς του IBC με 59-57. Η ομάδα του Σπύρου Δεσύλλα μαζί με τον τίτλο που κατέκτησε πήρε και το εισιτήριο για τη Β΄ Φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων.


Από τις 15-17 Απριλίου οι Φαίακες βρέθηκαν στη Θήβα όπου συμμετείχαν στο Β΄ όμιλο της Β΄ Φάσης του Πανελληνίου Εφήβων. Ο απολογισμός ήταν η 3η θέση με ρεκόρ 1-2 επικρατώντας του Ήφαιστου Λήμνου και χάνοντας από Κάδμο Θήβας και Κεραυνό Λάρισας. Το σημαντικότερο ήταν όμως οι μεγάλες εμπειρίες που κατάφεραν να συλλέξουν. 


Ο ΠΑΣ Γιάννινα συμμετείχε στο Final 4 του Πρωταθλήματος Παίδων της ΕΣΚΑΒΔΕ που διεξήχθη στο ΔΑΚ Αστακού στις 9-10 Απριλίου χάνοντας στον ημιτελικό από τον Ν.Α.Ο. Ναυσίθοο. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Α.Λ.Φ.Α. 93΄ που επικράτησε στον τελικό του Ν.Α.Ο. Ναυσίθοου και ενώ στα ημιτελικά είχε κερδίσει τον Αίολο Αστακού.

Ο Απρίλιος ήταν γεμάτος αγωνιστικές υποχρεώσεις και για την πρωταθλήτρια ομάδα Νεανίδων του IBC. Αρχικά, στις 15-17 Απριλίου ως οικοδεσπότης υποδέχτηκε στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο Θησέα Παναγιούδας και Πρωτέα Σχηματαρίου για το Β΄ όμιλο της Β΄ Φάσης του Πανελληνίου Νεανίδων. Οι Γιαννιώτισσες πήραν το εισιτήριο για την τελική φάση του Πανελληνίου Νεανίδων μετά το 2Χ2 που πραγματοποίησαν σε μία πολύ μεγάλη επιτυχία. 

Από τις 26-30 Απριλίου η τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Νεανίδων πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με το IBC να είναι μία από τις 8 ομάδες που έλαβαν μέρος. Η ομάδα του Βαγγέλη Αυγερινού κατέκτησε την 7η θέση με 2 νίκες (επί του Άρι Καλαμάτας) και 3 ήττες. 



ΜΑΙΟΣ 

Με ήττα ολοκληρώνουν το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής ΑΓΣ Ιωαννίνων και IBC από Έσπερο Λαμίας και Δόξα Λευκάδας αντίστοιχα. Η ομάδα του Σοφοκλή Τσουκανέλη τερματίζει στην 6η θέση με ρεκόρ 13-11 με το IBC να υποβιβάζεται στη Γ΄ Εθνική με ρεκόρ 7-17.

Στις 8 Μαΐου ξεκινούν οι τελικοί της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ με την Παραμυθιά στην κατάμεστη έδρα της να κάνει το 1-0 στη σειρά με 73-67 με τους Χάιδο και Κρικώνη πρωταγωνιστές με 31 και 23 πόντους αντίστοιχα. 

Μία εβδομάδα αργότερα η ομάδα του Τάκη Παππά επικρατούσε και στο Τ9 Άρτας της Δόξας Πύρρου Άρτας με 61-59 κατακτώντας το πρωτάθλημα και μαζί την άνοδο στη Γ΄ Εθνική.


Στις 27 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η απονομή του τροπαίου του πρωταθλητή στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου της Παραμυθιάς μέσα σε γιορτινό και πανηγυρικό κλίμα.

φωτο: Κώστας Ζιάγκος


Καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις στον ΠΑΣ Γιάννινα καθώς στις 15 Μαΐου ανακοίνωσε την έναρξη συνεργασίας με τον πολύπειρο coach John Μαργαρίτη με θητεία σε κολεγιακούς πάγκους από το 1981 ενώ από το 2004-2018 ήταν ο προπονητής του Riverside. 

Στις 21 Μαΐου ο Γιώργος Μάστακας μετά από 3.5 χρόνια στη θέση του Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής αποτελούσε παρελθόν και δύο μέρες αργότερα καθήκοντα Προέδρου αναλάμβανε ο Τόλης Μιχαήλ.

Η Marguerite Effa, διεθνής με την Εθνική Καμερούν, θα είναι η πρώτη ξένη της νέας εποχής του ΠΑΣ καθώς στις 30 Μαΐου ανακοινώθηκε η απόκτησή της. 


Τον ίδιο μήνα ολοκληρωνόταν και το πρωτάθλημα Γυναικών της ΕΣΚΑΒΔΕ με το IBC να κατακτά τον τίτλο και την πρωτιά με ρεκόρ 5-1, τον Α.Ο. Σχερίας να τερματίζει 2ος με 4-2, τον ΑΓΣΙ 3ος με 3-3 και τη Νικόπολη Πρέβεζας 4η με 0-6. 

Στις 22 Μαΐου ο Σπάρτακος αναδεικνύεται πρωταθλητής Νέων της ΕΣΚΑΒΔΕ επικρατώντας στον τελικό που διεξήχθη στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο του συμπολίτη ΑΓΣ Ιωαννίνων με 85-76 με ηγέτη τον Παναγιώτη Δήμο που σημείωσε 35 πόντους. 


Την ίδια μέρα πρωταθλήτρια Παγκορασίδων της ΕΣΚΑΒΔΕ στέφεται η ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα που επικράτησε στον τελικό που πραγματοποιήθηκε στο Τ9 Άρτας της Νίκης Λευκάδας με 61-37.


Η πρωταθλήτρια ομάδα Κορασίδων της ΕΣΚΑΒΔΕ, Νικόπολη Πρέβεζας, συμμετέχει στο Β΄ όμιλο της Β΄ Φάσης του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κορασίδων που διεξήχθη στη Χαλκίδα έχοντας πάρα πολύ καλή παρουσία. Καταλαμβάνει τη 2η θέση με ρεκόρ 2-1 νικώντας Έξω Παναγίτσα και Αίολο Μυτιλήνης και χάνοντας μόνο από τον 1ο Ολυμπιακό Βόλου.


 
Ο μήνας κλείνει με την ανακοίνωση ότι ο Γιαννιώτης Νίκος Βασιλείου του Προμηθέα Πατρών θα λάβει μέρος στο Basketball Without Borders το camp με τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ευρώπης που θα διεξάγονταν από τις 1-4 Ιουνίου στο Μιλάνο. Το camp τελεί υπό την αιγίδα της FIBA και του NBA και ο νεαρός guard θα βρισκόταν μεταξύ 62 μεγάλων ταλέντων της Γηραιάς Ηπείρου.


ΙΟΥΝΙΟΣ 

Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού "σημαδεύτηκε" από τις αποχωρήσεις δύο προπονητών. Στις 9 Ιουνίου ο Σοφοκλής Τσουκανέλης μετά από 15 χρόνια συνεχόμενης παρουσίας στον ΑΓΣ Ιωαννίνων αποτελούσε παρελθόν και μία νέα-πρωτόγνωρη κατάσταση ξεκινούσε για την ιστορική γιαννιώτικη ομάδα. 
   
Λίγες μέρες αργότερα, στις 16 Ιουνίου, ο πρωταθλητής με το Βίκο στη Γ΄ Εθνική Νίκος Ρήγγας ενημέρωνε ότι δε θα συνέχιζε στον πάγκο της ομάδας για προσωπικούς λόγους.

Στο μεταξύ ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε αρχίσει να στελεχώνει για τα καλά την ομάδα ενόψει της 4ης σεζόν στην Α1 Γυναικών αποκτώντας τις Marina Ewodo, Αναστασία Τζήμου, Liana Gobejishvili και ανανεώνοντας τη συνεργασία με την Κατερίνα Μαρίνη.


Στις 26 Ιουνίου η γυναικεία ομάδα του IBC γράφει ιστορία παίρνοντας για πρώτη φορά την άνοδο στην Α2 μετά την επικράτησή της στο μπαράζ ανόδου που έγινε στη Θεσσαλονίκη με 57-50 επί του Γ.Α.Σ. Κομοτηνής.


Στις 22 του μήνα η Δόξα Πύρρου Άρτας έκανε κίνηση "ματ" ανακοινώνοντας την πρόσληψη του Τάκη Παππά ως head coach της ομάδας. 


ΙΟΥΛΙΟΣ

Μετά την αποχώρηση του Νίκου Ρήγγα οι άνθρωποι του Βίκου Ιωαννίνων στράφηκαν στο Θωμά Κωστόπουλο για να αναλάβει τα ηνία της ομάδας στη Β΄ Εθνική με την έναρξη συνεργασίας να ανακοινώνεται επίσημα στις 7 Ιουλίου. Φυσικά, η προηγούμενη απόλυτα επιτυχημένη συνεργασία της διοίκησης και του Θεσσαλονικιού προπονητή στον Βίκο ΠΑΣ Γιάννινα, όπου είχαν κατακτήσει τα πρωταθλήματα της Γ΄ και Β΄ Εθνικής, έπαιξαν το ρόλο τους με τον Κωστόπουλο μάλιστα να έχει πρόσφατα στη συλλογή του ένα ακόμα πρωτάθλημα Β΄ Εθνικής μαζί μία άνοδο στην Α2 με το Αίαντα Ευόσμου τη σεζόν 2021-2022. Στα τέλη του μήνα ανακοινώνεται η ανανέωση της συνεργασίας με έναν εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών της ανόδου, του Γιάννη Αναγνωστάκη, όπως και με τους νεαρούς Παναγιώτη Δήμο, Βασίλη Βαράκα, Δημήτρη Αποστολίδη και Χάρη Κύρκο.



Το IBC είχε ξεκινήσει το σχεδιασμό της νέας ομάδας στη Γ΄ Εθνική με τον Γιάννη Παπαδόπουλο να παραμένει στον πάγκο, το Γιώργο Ξιούρα να ανανεώνει για 4η σεζόν όντας ο αρχηγός και τους νεαρούς και ποιοτικούς Δημήτρη Βάση και Σωτήρη Ζώτο να προστίθενται στην περιφερειακή γραμμή. Στη θέση "4" η ομάδα των Ιωαννίνων επέλεγε τον πρωταθλητή της Γ΄ Εθνικής με το Βίκο Φώτη Νταβουλτζόπουλο.

Η Παραμυθιά αρχίζει τη στελέχωση του ρόστερ της για την παρθενική της συμμετοχή στη Γ΄ Εθνική ανακοινώνοντας την παραμονή του MVP της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ, Κώστα Χάιδου, όπως και των Σπύρου Κατσίβελου, Σπύρου Μάλλιου, Θοδωρή Τσιρώνη. Στο ρόστερ θα προστεθούν ο Αλέξανδρος Ματσάγγας και ο Αλέξανδρος Βάτσιος που επέστρεφε στην ομάδα. 

Η Terae Briggs θα αποτελούσε την "κολώνα" του ΠΑΣ Γιάννινα στη θέση "5" όντας παράλληλα η 3η ξένη που ανακοίνωνε η ομάδα.

Στις 10 Ιουλίου το ΙΕΚ Δέλτα 360 επικρατούσε στον τελικό του Εργασιακού Πρωταθλήματος "Ευγενία Μουτσίκα" της Εστίασης με 75-53 κατακτώντας για πρώτη φορά το πρωτάθλημα. Οι άλλες δύο ομάδες που συμμετείχαν στο Final 4 ήταν η Δωδώνη και το Πανεπιστήμιο.



ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες κινήσεις ενίσχυσης στο ρόστερ του Βίκου Ιωαννίνων. Θοδωρής Τσιλούλης, Γιώργος Μαυρογιάννης, Βασίλης Πάτρας, Δημήτρης Καλαμπάκας, Γιάννης Κοτσάνος, Χρήστος Καννής (ο άτυχος της φετινής σεζόν λόγω του τραυματισμού του) συνέθεσαν 6 εξαιρετικές προσθήκες και μαζί με την παραμονή του Ντίνου Σταυρόπουλου διαμόρφωναν σε μεγάλο βαθμό ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό ρόστερ με στόχο να πρωταγωνιστήσει στη Β΄ Εθνική.


Το IBC ανακοίνωνε την ανανέωση της συνεργασίας με τους Σπύρο και Παναγιώτη Μπαρτζώκα με την Παραμυθιά να βρίσκει στο πρόσωπο του Μιχάλη Μπάθα τον κατάλληλο αντικαταστάτη του Τάκη Παππά και τον άνθρωπο που θα οδηγούσε την ομάδα στην πρώτη, ιστορική σεζόν στη Γ΄ Εθνική.


Η Ασπασία Καλαμπάκου θα παρέμενε κάτοικος Ιωαννίνων για 2η σεζόν ανανεώνοντας το συμβόλαιό της με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο Βαγγέλης Αυγερινός ήταν αυτός που έθεσε τις βάσεις στη γυναικεία ομάδα του IBC και αυτός που την ανέβασε στις Α2 με τη διοίκηση να τον εμπιστεύεται απόλυτα προκειμένου να ηγηθεί της προσπάθειας στις Εθνικές Κατηγορίες.


Η κίνηση του καλοκαιριού στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ γίνεται από τον Κερκυραϊκό που ανακοινώνει την απόκτηση του εξαιρετικού Θάνου Χονδρογιάννη ο οποίος επιστρέφει στο Νησί των Φαιάκων έχοντας γεμίσει με παραστάσεις από υψηλές κατηγορίες. 


ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Τα πρώτα επίσημα παιχνίδια για Βίκο Ιωαννίνων και IBC για το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος είναι γεγονός. Η ομάδα του Θωμά Κωστόπουλου πραγματοποιεί 3 ακόμα κινήσεις με τους Νίκο Ιωαννίδη, Δημήτρη Αντωνίου και το νεαρό Λευτέρη Αποστόλου. Επιβλητικό ήταν το πέρασμά της από την έδρα της Νίκης Βόλου με 89-67 παίρνοντας το εισιτήριο για την επόμενη φάση του θεσμού. 

3 μέρες αργότερα γνωρίζει την ήττα από τον Έσπερο Λαμίας με 88-82 με αποτέλεσμα να σταματήσει η πορεία στο Κύπελλο. Πλέον ο Βίκος στρέφει την προσοχή του στην εκκίνηση της Β΄ Εθνικής.

Το IBC ανακοινώνει την απόκτηση του πρώτου κοινοτικού παίκτη στην ιστορία του με τον 21χρονο center Savo Milanovic να το ενισχύσει στη θέση "5". Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι του νεανικού συνόλου που έχει δημιουργήσει ο coach Παπαδόπουλος, το IBC επικρατεί στην έδρα του του Ολύμπου Ελευθερίου Κορδελιού με 87-79 παίρνοντας την πρόκριση για τη 2η αγωνιστική της Α΄ Φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος.

Επόμενος αντίπαλος ήταν ο ΠΑΟΚ Μεσοποταμίας με τους Γιαννιώτες να φεύγουν με το "διπλό" με 63-61 συνεχίζοντας στην 3η αγωνιστική της Α΄ Φάσης.

Στο μεταξύ, η Παραμυθιά ενισχύει το ρόστερ της και αυτή με κοινοτικό παίκτη ανακοινώνοντας την απόκτηση του διεθνή με τις μικρές εθνικές ομάδες της Αλβανίας Martin Krypci. 

Εμπειρία και παραστάσεις από την Α1 Γυναικών προσθέτει στο ρόστερ του το Ioannina WBC που κάνει δικές του τις Ευγενία Παπαδοπούλου και Στέλλα Ξανθοπούλου κινήσεις οι οποίες θα αποδειχθούν κομβικότατες λίγους μήνες μετά. 


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Το IBC νικά στις 2 Οκτωβρίου και τα Βασιλικά Θεσσαλονίκης με 81-74 παίρνοντας ιστορική πρόκριση στη Β΄ Φάση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Την ίδια μέρα ο ΠΑΣ Γιάννινα στην πρώτη του επίσημη υποχρέωση της νέας σεζόν επικρατεί με άνεση στην έδρα του Πανσερραϊκού με 77-40 περνώντας στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος Γυναικών.

Λίγες μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος ο ΑΓΣ Ιωαννίνων ανακοινώνει ότι στον πάγκο της ομάδας θα κάθεται ο Αρτινός coach Παναγιώτης Ασπρούδης με τους Παναγιώτη Τσατάλα, Δημήτρη Ζαφειρούδη, Αλέξανδρο Στεφάνου, Βασίλη Κολότσιο και Γιάννη Τριπολίδη να αποτελούν τις κινήσεις ενίσχυσης. Βέβαια θα αποδεικνύονταν και στην πράξη ότι η φετινή σεζόν μόνο εύκολη δε θα ήταν για την ιστορική γιαννιώτικη ομάδα και δε θα θύμιζε σε τίποτα την περσινή. 

Ο Οκτώβριος παραδοσιακά αποτελεί το μήνα στον οποίο ξεκινούν τα πρωταθλήματα. Στη Β΄ Εθνική ο Βίκος Ιωαννίνων μπαίνει φουριόζος φεύγοντας με το ροζ φύλλο από τη δύσκολη έδρα του Φιλίππου Βέροιας με 70-66. Θα ακολουθήσει η μεγαλειώδης νίκη στο ντέρμπι με τη Δόξα Λευκάδας με 84-68 για να κλείσει τις υποχρεώσεις του με άνετο πέρασμα από την έδρα του Ολυμπιακού Βόλου (77-48).


Αντίθετα για τον ΑΓΣ Ιωαννίνων η κατάσταση δε θα είναι εύκολη με την ήττα της πρεμιέρας από το Ναύαρχο Βότση με 69-53 να το δείχνει εξ' αρχής.


Ακολουθούν ήττες από Αναγέννηση Καρδίτσας (91-77) και Τρίκαλα Basket (92-72) με τον ΑΓΣ Ιωαννίνων να ολοκληρώνει τον Οκτώβριο με 0-3. 

Στη Γ΄ Εθνική το IBC περνά με εμφατικό τρόπο από την έδρα του Καναλακίου με 73-47 για να συνεχίσει με δύο ακόμα νίκες κόντρα σε Α.Ο. Τρικάλων (73-69) και Αγριά (74-63). Η πρώτη ήττα θα έρθει στις 29 Οκτωβρίου από τον Αλμυρό (92-67).


Η εξαιρετική πορεία στο Κύπελλο Ελλάδος το έφερε στις 16 Οκτωβρίου αντιμέτωπο με την Καβάλα, ομάδα της Elite League. Οι Γιαννιώτες ήταν πάρα πολύ ανταγωνιστικοί όμως τελικά γνώρισαν την ήττα με 73-60 αποχαιρετώντας το θεσμό με "ψηλά το κεφάλι".


Η Παραμυθιά ξεκινά την παρθενική της σεζόν στις Εθνικές Κατηγορίες με ήττα από την Άμφισσα (63-56) όμως γρήγορα το ξεπερνά παίρνοντας την πρώτη της νίκη με 64-51 επί της Νίκαιας Λάρισας. Θα ακολουθήσε το "διπλό" στο Καναλάκι (67-53) για να κλείσει το μήνα με οριακή ήττα από τον Α.Ο. Τρικάλων με 71-70.

Το Καναλάκι έχει ένα δύσκολο ξεκίνημα στο πρωτάθλημα δύο ήττες στην έδρα του από IBC και Παραμυθιά και δύο εκτός από Αλμυρό και Αμπελώνα. Στις 18 Οκτωβρίου ο Λευτέρης Τζομάκας αποτέλεσε παρελθόν από τον πάγκο της ανδρικής ομάδας και μία μέρα αργότερα ο Νεκτάριος Βαβέτης αναλάμβανε τη θέση του πρώτου προπονητή. 

Στην Α1 Γυναικών ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν πραγματοποιεί καλή εκκίνηση καθώς μετρά 4 ήττες στους πρώτους 4 αγώνες κόντρα σε Παναθηναϊκό (εντός), Πρωτέα Βούλας (εκτός), ΠΑΟΚ (εντός) και Ελευθερία Μοσχάτου (εντός).


Στην Α2 το Ioannina WBC κάνει ονειρική πρεμιέρα στις Εθνικές Κατηγορίες με νίκη με 62-50 επί του Απόλλωνα Καλαμαρίας.


Ακολουθούν δύο ήττες από Απόλλωνα Πτολεμαΐδας (εκτός) και Χ.Α.Ν.Θ. (εντός) για να ολοκληρώσει τον Οκτώβριο στο 1-2. 

Το πρώτο τζάμπολ στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ πραγματοποιείται στις 22 Οκτωβρίου με τον Ιόνιο και το Φαίακα Κέρκυρας να έχουν το 2Χ2 στο τέλος του μήνα στο Βόρειο όμιλο. Στο Νότιο Δόξα Πύρρου Άρτας, Λέων Μεσολογγίου και ΠΑΣ Ναυπάκτου έχουν 2 νίκες σε ισάριθμους αγώνες.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 

Χωρίς απώλειες προχωρά μέχρι και τις 26 Νοεμβρίου ο Βίκος Ιωαννίνων έχοντας ρεκόρ 6-0 μετά τις νίκες επί Πρωτέα Γρεβενών, Ναύαρχου Βότση και Αναγέννηση Καρδίτσας. Στην τελευταία αγωνιστική του μήνα οι Γιαννιώτες γνωρίζουν την πρώτη τους ήττα με 75-74 από τα Τρίκαλα Basket. 

Ο ΑΓΣ Ιωαννίνων με 4 σερί ήττες μέσα στο μήνα (από Νίκη Βόλου, Έσπερο Λαμίας, Φίλιππο Βέροιας και Δόξα Λευκάδας) κατρακυλά στο 0-7.

Στις 6 Νοεμβρίου διεξάγεται μεγάλο ντέρμπι στη Γ΄ Εθνική ανάμεσα σε IBC και Παραμυθιά με την ομάδα του Μιχάλη Μπάθα να φεύγει με το ροζ φύλλο από το Νέο Κλειστό με 67-65. Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου το IBC κατακτά μία εμφατική νίκη στον Αμπελώνα και γνωρίζει ήττα από τους Τιτάνες Παλαμά. 


Η Παραμυθιά ηττάται στην έδρα της από τον Αλμυρό, αντιδρά με "διπλό" στην Αγριά και κλείνει το μήνα με ήττα από τον Αμπελώνα. 

Για το Καναλάκι η χρονιά εξελίσσεται δύσκολα έχοντας 0/4 το Νοέμβριο (ήττες από Σοφάδες, Τιτάνες Παλαμά, Ανόρθωση Βόλου και Άμφισσα).

Ο ΠΑΣ Γιάννινα σπάει το αρνητικό σερί των 4 ηττών στην Α1 Γυναικών με τις back to back νίκες απέναντι σε Δάφνη Αγίου Δημητρίου (89-85 εκτός) και Παναθλητικό Συκεών (74-52 εντός) να τον ανεβάζουν βαθμολογικά και ψυχολογικά. Ακολουθούν όμως δύο ήττες από Εύνικο (εκτός) και Νίκη Λευκάδας (εντός). 

Το Ioannina WBC χάνει εκτός έδρας από τον Αστέρα Καβάλας για να βγάλει αντίδραση με 2 συνεχόμενες νίκες απέναντι σε Ολύμπια Λάρισας (54-50 εντός) και Λασσάνη Κοζάνης (69-49 εκτός). 

Στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ ο Ιόνιος αρχίζει να αποδεικνύει τη δυναμική του έχοντας το 5Χ5 στο Βορρά ενώ στο Νότο η Δόξα Πύρρου Άρτας και ο Λέων Μεσολογγίου συνεχίζουν με το απόλυτο (5Χ5).

Την πρώτη του εμφάνιση μετά το 2020 κάνει το ανδρικό τμήμα του ΠΑΣ Γιάννινα στο πρωτάθλημα της Β΄ ΕΣΚΑΒΔΕ. Το νεανικό σύνολο του Νίκου Πάνου κερδίζει εξ' αρχής τις εντυπώσεις με εμφατικές νίκες απέναντι σε Α.Ο. Πάργας και Α.Ο. Φιλοθέης.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 

Με το μεγάλο παιχνίδι κόντρα στον Έσπερο Λαμίας να είναι προγραμματισμένο για τις 21 Δεκεμβρίου ο Βίκος Ιωαννίνων έκανε επίδειξη ισχύος απέναντι στο συμπολίτη ΑΓΣ Ιωαννίνων με 119-76 ενώ πέρασε από την έδρα της Νίκης Βόλου με 81-63. Η ώρα του μεγάλου αγώνα απέναντι στον Έσπερο Λαμίας είχε φτάσει με την ομάδα του Θωμά Κωστόπουλου να πιάνει τρομερή απόδοση μετατρέποντας το παιχνίδι σε παράσταση για ένα ρόλο με το τελικό 83-53 να βελτιώνει το ρεκόρ της στο 9-1 στο φινάλε του 1ου γύρου. 


Οι ήττες από Βίκο Ιωαννίνων και Ολυμπιακό Βόλου έφεραν τον ΑΓΣ Ιωαννίνων στο 0-9 με την ομάδα να μην κατεβαίνει στο εκτός έδρας παιχνίδι απέναντι στον Πρωτέα Γρεβενών με αποτέλεσμα να το χάσει στα χαρτιά (20-0 α.α.).

Γεμάτος παιχνίδια ήταν ο Δεκέμβριος για το IBC που κατάφερε με 4 συνεχόμενες νίκες να ανέβει στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Η αρχή έγινε στις 7 Δεκεμβρίου όταν "έσπασε" το αήττητο των Σοφάδων με 77-74 για να ακολουθήσει το μεγάλο "διπλό" στην έδρα της Άμφισσας με 77-64. 3 μέρες αργότερα επικράτησε και της Ανόρθωσης Βόλου με 80-76 στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο ενώ στην τελευταία αγωνιστική του έτους κατέβαλε την αντίσταση της μαχητικής Νίκαιας Λάρισας με 70-64. Στο 8-3 οι Γιαννιώτες μετά την ολοκλήρωση του 1ου γύρου.



Με 2 συνεχόμενες ήττες ξεκίνησε το Δεκέμβριο η Παραμυθιά, εντός έδρας με 67-65 από τους Σοφάδες και εκτός με 80-60 από τους Τιτάνες Παλαμά. Η μεγάλη νίκη επί της Ανόρθωσης Βόλου στο ΔΑΚ Παραμυθιάς με 73-69 βελτίωσε το ρεκόρ της ομάδας στο 5-6 με τους "πράσινους" να βρίσκονται στην 7η θέση μετά το πρώτο μισό της σεζόν.


Στις 4 Δεκεμβρίου το Καναλάκι "έσπασε το ρόδι" παίρνοντας την 1η νίκη στο πρωτάθλημα με 61-58 επί της Νίκαιας Λάρισας. Ακολούθησαν οι ήττες από Αγριά και Α.Ο. Τρικάλων με αποτέλεσμα το 1-10 να είναι το ρεκόρ της ομάδας στο τέλος του 2022. 

Μπορεί να μην ξεκίνησε καλά ο Δεκέμβριος για τον ΠΑΣ Γιάννινα με τις ήττες από Εσπερίδες Καλλιθέας και Ολυμπιακό όμως οι "κυανόλευκες" πήραν με εμφατικό τρόπο τη νίκη στην έδρα του Ο.Α. Χανίων (86-55) την κατάλληλη στιγμή, λίγες μέρες πριν τον προημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδος. Στις 22 Δεκεμβρίου ο ΠΑΣ Γιάννινα έγραψε ιστορία επικρατώντας με 81-51 της Δάφνης Αγίου Δημητρίου κλείνοντας θέση για πρώτη φορά στο Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδος Γυναικών. 


Η ήττα από τον Παναθηναϊκό ήταν το τελευταίο παιχνίδι της ομάδας για το 2022. 

Το Ioannina WBC κατακτούσε την 3η συνεχόμενη νίκη του στις 4 Δεκεμβρίου με 60-46 επί της Αναγέννησης Νέου Ρυσίου. Η ήττα από τον Άρη στο Nick Galis Hall ήταν αναμενόμενη αν αναλογιστεί κανείς τη διαφορά δυναμικότητας των "κιτρινόμαυρων" από τις υπόλοιπες ομάδες του ομίλου. Το φινάλε στο 2022 ήταν όμως ιδανικό καθώς η ομάδα του Βαγγέλη Αυγερινού επικράτησε με 66-58 στην έδρα του Απόλλωνα Καλαμαριάς. 



Ο Ίονιος ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του για το 2022 με 7 νίκες σε 7 αγώνες στο Βόρειο όμιλο της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ. Η Νικόπολη Πρέβεζας "ανέβασε στροφές" βρισκόμενη στη 2η θέση με 6-1. Πολύ καλή η παρουσία του Θρύλου Ιωαννίνων που με ρεκόρ 4-3 βρίσκεται στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα. 

Στα αξιοσημείωτα του μήνα η παρουσία του Ντίνου Σταυρόπουλου στον πάγκο της Αστράκας με τη γιαννιώτικη ομάδα να κατακτά μαζί του τις πρώτες της νίκες στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ κόντρα σε Μολοσσούς και Λέοντα Κέρκυρας.


Στο Νότιο όμιλο η Δόξα Πύρρου Άρτας έμεινε η μοναδική αήττητη ομάδα έχοντας το 8-0 ενώ μόλις πριν από 2 μέρες ισχυροποιήθηκε ακόμα περισσότερο ανακοινώνοντας την απόκτηση του εξαιρετικού Παναγιώτη Τσατάλα. Ο Λέων Μεσολογγίου βρίσκεται στη 2η θέση του ομίλου με 7-1. 


Με επιβλητικές νίκες επί του Α.Ο. Κόνιτσας και της Άνω Πόλης Άρτας συνέχισε το Δεκέμβριο ο ΠΑΣ Γιάννινα στη Β΄ ΕΣΚΑΒΔΕ έχοντας το 4Χ4 στο τέλος του 2022. 


Δημήτρης Κοσίνας 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου