Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

ΑΓΣΙ-IBC: Διάκριση VS Επιβίωση

Τα τοπικά ντέρμπι έχουν πάντοτε μία διαφορετική αίγλη μαγνητίζοντας τα βλέμματα όλων των μπασκετικών που συγκεντρώνονται στο κλειστό γυμναστήριο για να τα παρακολουθήσουν. Την ερχόμενη Κυριακή ο ΑΓΣ Ιωαννίνων θα "διασταυρώσει τα ξίφη" του με το IBC σε ένα παιχνίδι που οι δύο ομάδες έχουν τελείως διαφορετικούς στόχους με το σύνολο του Σοφοκλή Τσουκανέλη να κυνηγά το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα σε μία ομολογουμένως άκρως πετυχημένη σεζόν και αυτό του Γιάννη Παπαδόπουλου να ψάχνει τις νίκες στα τελευταία 3 παιχνίδια του μέχρι το φινάλε της σεζόν που θα του δώσουν τη δυνατότητα παραμονής στην κατηγορία. 

Η προϊστορία 

Οι δύο ομάδες δεν έχουν μεγάλη ιστορία στις μεταξύ τους αναμετρήσεις καθώς αυτές ξεκινούν από τη σεζόν 2019-2020 όταν δηλαδή το IBC ήταν νεοφώτιστο τότε στη Γ΄ Εθνική. Σε 3 αγώνες ο ΑΓΣ Ιωαννίνων έχει πανηγυρίσει 2 φορές, στις 9 Φεβρουαρίου 2020 (για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής) και στις 19 Δεκεμβρίου 2021 (φέτος για τη Β΄ Εθνική) με το IBC 1, την πρώτη δηλαδή φορά που έπαιξαν μεταξύ τους στις 27 Οκτωβρίου 2019 (Γ΄ Εθνική). 

ΑΓΣ Ιωαννίνων: 2 νίκες 

IBC: 1 νίκη 


Η σύγκριση σε άμυνα & επίθεση

Κοιτώντας κανείς τα πεπραγμένα των δύο ομάδων σε επιθετικό και αμυντικό κομμάτι βλέπει ότι ο μεν ΑΓΣ Ιωαννίνων διαθέτει μία από τις καλύτερες επιθέσεις του ομίλου, για την ακρίβεια την  καλύτερη με 72.9 πόντους Μ.Ο. ενώ το IBC είναι 9ο στη σχετική λίστα με 69.8. Όσον αφορά τις άμυνες δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι το δυνατό σημείο των δύο μονομάχων της Κυριακής καθώς ο ΑΓΣ Ιωαννίνων βρίσκεται στην 9η θέση με 72.1 πόντους παθητικό και το IBC στη 12η με 74.5.


Η "ξέφρενη" πορεία του ΑΓΣΙ και η καταπληκτική 5αδα

Η ομάδα του Σοφοκλή Τσουκανέλη έχει πραγματοποιήσει μία απίστευτη σεζόν που ούτε ο πιο αισιόδοξος άνθρωπος δεν μπορούσε να διανοηθεί στο ξεκίνημα της χρονιάς. Ο Γιαννιώτης coach κατάφερε να βρει την κατάλληλη χημεία σε μία ασυναγώνιστη 5αδα παικτών που έχει κάνει τη διαφορά έχοντας την ομάδα του στην 5η θέση με ρεκόρ 13-7. Ότι και να γίνει στις τελευταίες 4 αγωνιστικές του πρωταθλήματος ο ΑΓΣ Ιωαννίνων θα έχει στο φινάλε θετικό πρόσημο στο ρεκόρ του ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι το τελικό του πλασάρισμα θα είναι έτσι και αλλιώς πολύ καλό καθώς μπορεί να τερματίσει από 3ος-6ος. Στο 2ο γύρο το ρεκόρ του ΑΓΣ Ιωαννίνων είναι 6 νίκες και 2 ήττες.


Ολόκληρη τη σεζόν έχουμε αναφερθεί τόσες και τόσες φορές στην αρχική 5αδα του και δικαίως καθώς αυτά που έχουν πετύχει είναι πραγματικά άξια θαυμασμού. Μπροστάρης και ηγέτης ο 3ος σκόρερ του ομίλου, Ντίνος Νικολόπουλος, των 18.9 πόντων σε 20 συμμετοχές με 64 τρίποντα. Μαζί με τον Γιάννη Γυφτάκη που μετρά 10.4 πόντους με 20 τρίποντα σε 19 συμμετοχές και τον Χρήστο Καννή που έχει 12.2 πόντους με 39 τρίποντα σε 20 συμμετοχές έχουν φτιάξει μία εξαιρετική περιφέρεια. Μάρκο Ψάλτου με 13.3 πόντους σε 20 συμμετοχές και Δημήτρης Μάντζιος με 12.1 σε 18 συμμετοχές είναι η δύναμη πυρός κάτω από τα δύο καλάθια. Ο Γιαννιώτης power forward/center θα επιστρέψει στη δράση αυτή την Κυριακή μετά από μία εβδομάδα αποχής καθώς μία ίωση τον ταλαιπώρησε και δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί στο παιχνίδι με τον Ερμή Σχηματαρίου. 


Στο 2ο γύρο πολύ ανεβασμένοι παρουσιάζονται οι Χριστόφορος Βαγγέλης (20 πόντοι vs Σχηματάρι) και Φίλιππος Ιωαννίδης με τον guard του ΑΓΣ Ιωαννίνων να μετρά 11.5 πόντους στα τελευταία δύο παιχνίδια. 


Το διαφοροποιημένο IBC του δεύτερου μισού

Στο δεύτερο μισό της χρονιάς το IBC έχει διαφοροποιηθεί συγκριτικά με το πρώτο μισό καθώς ο βασικός του playmaker και ο βασικός του shooting guard, Πέτρος Ρούζιος και Μπάμπης Μουρατίδης, άλλαξαν φανέλα. Ο Αποστόλης Πάντσιος ήρθε στην πόλη των Ιωαννίνων με σκοπό να συμμαζέψει αφενός οργανωτικά το παιχνίδι των Γιαννιωτών και αφετέρου να βοηθήσει και στον τομέα του σκοραρίσματος. Υπάρχουν αρκετά παιχνίδια στα οποία έχει προλάβει να δείξει την ποιότητά του έχοντας 10.8 πόντους με 17 τρίποντα. Δεδομένα η ομάδα του θα τον χρειαστεί αρκετά στο ντέρμπι της Κυριακής αν λάβουμε υπόψη και τον τραυματισμό του Παναγιώτη Τσατάλα που τον καθιστά αμφίβολο. 


Οι ανεβασμένοι Τσατάλας-Ξιούρας

Οι δύο παίκτες που έχουν ανεβάσει στροφές μετά τις χειμερινές αλλαγές είναι σίγουρα οι Τσατάλας και Ξιούρας. Ο πρώτος μετρά 21.1 πόντους στο δεύτερο γύρο (17.1 συνολικά στο πρωτάθλημα) έχοντας απελευθερωθεί μετά την αποχώρηση Μουρατίδη και παίρνοντας πολλές περισσότερες πρωτοβουλίες. Το τελευταίο διάστημα ταλαιπωρείται από πρόβλημα στο δικέφαλο και μάλιστα στο παιχνίδι της περασμένης Τετάρτης απέναντι στον Έσπερο Λαμίας αγωνίστηκε μόλις στο πρώτο δεκάλεπτο συνεπώς μένει να δούμε για πόσο χρόνο θα μπορέσει να τον χρησιμοποιήσει ο Γιάννης Παπαδόπουλος στο ντέρμπι και σε τι κατάσταση θα είναι. 


Ο Ξιούρας είναι επίσης αλλαγμένος προς το καλύτερο έχοντας 13.1 πόντους στο δεύτερο μισό (10.3 συνολικά στο πρωτάθλημα) έχοντας σαφώς αυξημένο χρόνο και αρμοδιότητες. Η δική του παρουσία αναμένεται να είναι καθοριστικής σημασίας για το IBC την Κυριακή.

Στους ψηλούς του IBC ξεχωρίζει η τριπλέτα των Κωνσταντινίδη-Σπηλιόπουλου-Μπαρτζώκα. Ο αριστερόχειρας center μετρά 7.8 πόντους σε 17 συμμετοχές, ο Σπηλιόπουλος 12.2 με 35 τρίποντα και ο πολύπειρος Μπαρτζώκας 6.9 σε 9 συμμετοχές έχοντας δώσει αρκετές λύσεις στο 2ο γύρο όταν ξεκίνησε δηλαδή να έχει δικαίωμα συμμετοχής. Από τραυματισμό ταλαιπωρείται και ο Σπηλιόπουλος που δεν του έχει επιτρέψει να προσφέρει τα αναμενόμενα στην ομάδα του το τελευταίο διάστημα και μένει να δούμε σε τι κατάσταση θα είναι στο επερχόμενο ντέρμπι.

Καραμπίνης-Σφουγγάρης αποτελούν τους παίκτες που θα έρθουν συνήθως από τον πάγκο προκειμένου να δώσουν λύσεις. Ο πρώτος μετρά 4.6 πόντους σε 13 συμμετοχές και ο δεύτερος 2.4 σε 14 παιχνίδια. Το IBC θα έχει εκτός παιχνιδιού ένα σημαντικό ρολίστα, τον Σωτηρίου, ο οποίος στα τελευταία ματς της ομάδας του ήταν ανεβασμένος έχοντας πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής όμως είναι εκτός και δε θα μπορέσει να βοηθήσει.

Το IBC στο 2ο γύρο του πρωταθλήματος έχει κατακτήσει 2 νίκες και έχει γνωρίσει 7 ήττες συνεπώς όπως μπορεί κανείς να συμπεράνει η αναγκαιότητα όσο το δυνατόν περισσότερων νικών στα τελευταία 3 παιχνίδια του είναι τεράστια. 


Οι 5 κορυφαίοι του ΑΓΣΙ σε πόντους:

1. Ντίνος Νικολόπουλος 18.9 πόντοι σε 20 συμμετοχές

2. Μάρκο Ψαλτου 13.3 πόντοι σε 20 συμμετοχές

3. Χρήστος Καννής 12.2 πόντοι σε 20 συμμετοχές

4. Δημήτρης Μάντζιος 12.1 πόντοι σε 18 συμμετοχές

5. Γιάννης Γυφτάκης 10.4 πόντοι σε 19 συμμετοχές


Οι 5 κορυφαίοι του IBC σε πόντους:

1. Παναγιώτης Τσατάλας 17.1 πόντοι σε 18 συμμετοχές

2. Παναγιώτης Σπηλιόπουλος 12.2 πόντοι σε 19 συμμετοχές

3. Αποστόλης Πάντσιος 10.8 πόντοι σε συμμετοχές

4. Γιώργος Ξιούρας 10.3 πόντοι σε 18 συμμετοχές

5. Γιώργος Κωνσταντινίδης 7.8 πόντοι σε 17 συμμετοχές


Οι καλύτεροι "μπόμπερ" του ΑΓΣΙ:

1. Ντίνος Νικολόπουλος 64 τρίποντα

2. Χρήστος Καννής 39 τρίποντα

3. Γιάννης Γυφτάκης 20 τρίποντα


Οι καλύτεροι "μπόμπερ" του IBC

1. Παναγιώτης Σπηλιόπουλος 35 τρίποντα

2. Γιώργος Ξιούρας 29 τρίποντα

3. Αποστόλης Πάντσιος 17 τρίποντα


Δημήτρης Κοσίνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου