Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022

Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ (Βόρειος όμιλος): Τα συμπεράσματα από τον 1ο γύρο

Το 2021 έχει περάσει ήδη στην ιστορία και μαζί του έφυγε και ο 1ος γύρος στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ, με τις πρώτες 9 αγωνιστικές να έχουν δώσει τροφή για μερικά χρήσιμα συμπεράσματα όσο αφορά το Βόρειο όμιλο. 

Η μάχη για τις 2 προνομιούχες θέσεις των playoffs

Είχαμε αρκετό καιρό να παρακολουθήσουμε ένα τόσο ανταγωνιστικό Βόρειο όμιλο όσον αφορά τη μάχη της κορυφής και συγκεκριμένα τις 2 πρώτες θέσεις που δίνουν τα εισιτήρια για τα playoffs. 4 ομάδες έχουν εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις τους και διεκδικούν επί ίσοις όροις τα "χρυσά" εισιτήρια. Τον πρώτο λόγο τη δεδομένη χρονική στιγμή έχουν Παραμυθιά και Ιόνιος, με τη Νικόπολη και τους Μολοσσούς να καραδοκούν. 

Παραμυθιά (1η θέση με ρεκόρ 7-1)


Ο Τάκης Παππάς και οι παίκτες της Παραμυθιάς έχουν φέρει την ομάδα στην 1η θέση του ομίλου με ρεκόρ 7-1. Η Παραμυθιά διαθέτει το πιο γεμάτο ρόστερ συγκριτικά με τους αντιπάλους της οδηγούμενη από τους δύο εξαιρετικούς guard, Κώστα Χάιδο (17.1 πόντοι) και Κώστα Κρικώνη (13.4 πόντοι). Σε σημαντικά "γρανάζια" έχουν εξελιχθεί Κρίτων Τζίμας (10.1 πόντοι) και Σπύρος Κατσίβελος (8.6 πόντοι), με τους πολύπειρους, Θοδωρή Τσιρώνη (7.8 πόντοι) και Σπύρο Μάλλιο (7.4 πόντοι) να δίνουν το κάτι παραπάνω στο "4" και "5". Μπέλλος, Τάχιας, Ψιλοδημητρακόπουλος και Κρανής αποτελούν σημαντικούς παίκτες στο rotation του προπονητή τους οι οποίοι είναι έτοιμοι να συνεισφέρουν ανά πάσα στιγμή. Οι "πράσινοι" διαθέτουν τη καλύτερη άμυνα δεχόμενοι 54.5 πόντους και τη καλύτερη επίθεση με 73.1 πόντους. 

Στα ντέρμπι του 1ου γύρου η Παραμυθιά μέτρησε δύο νίκες (απέναντι σε Ιόνιο και Νικόπολη) και μία ήττα (από τους Μολοσσούς). Ήταν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι πανηγύρισε "διπλό" στο ΔΑΚ Πρέβεζας έχοντας ξεκάθαρο προβάδισμα κόντρα στη Νικόπολη (με +5 διαφορά). Τον Ιόνιο τον κέρδισε με +6 στο γήπεδό της και στο 2ο γύρο καλείται να ταξιδέψει στην Κέρκυρα για να τον αντιμετωπίσει. Από του Μολοσσούς είχε ηττηθεί στα Γιάννενα με 5 πόντους διαφορά και θα τους υποδεχθεί στη 12η αγωνιστική.

Τα μεγάλα ντέρμπι της Παραμυθιάς:

12η αγωνιστική: Παραμυθιά- Μολοσσοί 

17η αγωνιστική: Παραμυθιά- Νικόπολη 

18η αγωνιστική: Ιόνιος- Παραμυθιά 


Ιόνιος (2η θέση με ρεκόρ 7-1)


Το ίδιο ακριβώς ρεκόρ έχει και ο Ιόνιος του Παναγιώτη Κοντογιάννη που διεκδικεί την είσοδο στα playoffs. Οι Κερκυραίοι έχουν την καλύτερη άμυνα του ομίλου δεχόμενοι μόλις 53.0 πόντους και την καλύτερη επίθεση με 69.0. Οι αδιαμφησβήτητοι ηγέτες είναι ο Στέφανος Νεδέλκος (18.7 πόντοι) με τον Παναγιώτη Μαγκανά (14.1 πόντοι). Σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία μέχρι στιγμής έχει και ο Πέτρος Σούκερας (13.3 πόντοι) πραγματοποιώντας μεγάλες εμφανίσεις. Άγγελος Τσιτσές (6.7 πόντοι), Κυριάκος Γεωργακόπουλος (6.6 πόντοι), Χάρης Παπαδόπουλος (6.0 πόντοι) και Σταμάτης Κάντας (5.6 πόντοι) προσφέρουν πολύτιμες λύσεις στον προπονητή τους. Σημαντικότατη και η προσθήκη του πολύπειρου Ανδρέα Χατζόπουλου στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο καθώς αναμένεται να βοηθήσει πολύ στους ψηλούς. 

Ο Ιόνιος ήταν συνεπής στα μεγάλα παιχνίδια του 1ου γύρου έχοντας, όπως και η Παραμυθιά, 2 νίκες και 1 ήττα. Έχει παρακαταθήκη το +10 απέναντι στη Νικόπολη, κέρδισε έστω και δύσκολα τους Μολοσσούς και γνώρισε την ήττα από την Παραμυθιά. Στο 2ο γύρο καλείται να αντιμετωπίσει εκτός έδρας Νικόπολη-Μολοσσούς, σε back to back ντέρμπι, ενώ θα φιλοξενήσει την τελευταία αγωνιστική την Παραμυθιά.

Τα μεγάλα ντέρμπι του Ιονίου:

14η αγωνιστική: Νικόπολη- Ιόνιος 

15η αγωνιστική: Μολοσσοί- Ιόνιος 

18η αγωνιστική: Ιόνιος- Παραμυθιά 


Νικόπολη (3η θέση με ρεκόρ 6-2)


Η Νικόπολη αποτελείται από ένα κράμα έμπειρων και ελπιδοφόρων αθλητών και πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Πρόκειται για ομάδα που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην άμυνά της έχοντας την καλύτερη με 58.1 πόντους παθητικό. Στο επιθετικό κομμάτι βλέπουμε ότι σημειώνει 67.7 πόντους ( καλύτερη συγκομιδή στον όμιλο) έχοντας μεγάλο "όπλο" τον 2ο σκόρερ του ομίλου, Παναγιώτη Κοντογιάννη με 21.8 πόντους. Ο εξαιρετικός σουτέρ, Ντίνος Τσιτσώνης, είναι ο 2ος σε εύστοχα τρίποντα (25) μετρώντας 13.3 πόντους. Ο Σπύρος Πολίτης ποντάρει στον Χριστόφορο Ζήκα (10.3 πόντοι), τον πολύπειρο και ποιοτικό Φώτη Μακρόπουλο, ο οποίος αγωνίστηκε σε μόλις 3 παιχνίδια (9.7 πόντοι) και μπορεί να δώσει πολλά στους Πρεβεζιάνους στο 2ο γύρο. Ακόμα ο "μπαρουτοκαπνισμένος" Σάκης Κιτσαντάς (6.4 πόντοι με 9 τρίποντα), ο Θρασύβουλος Αντύπας (5.7 πόντοι) και ο Γιώργος Δούβλης (5.1 πόντοι) είναι παίκτες με σημαντικό ρόλο η Νικόπολη, η οποία θα χρειαστεί ακόμα περισσότερα από αυτούς στη συνέχεια.

Το σύνολο του Σπύρου Πολίτη μέτρησε 1 νίκη και 2 ήττες κόντρα στις άμεσες ανταγωνίστριές του. Η νίκη ήρθε με +4 απέναντι στους Μολοσσούς, τους οποίους θα αντιμετωπίσει στα Γιάννενα στο 2ο γύρο. Οι ήττες ήταν εκτός έδρας από τον Ιόνιο με -10 και στο ΔΑΚ Πρέβεζας από την Παραμυθιά με -5.

Τα μεγάλα ντέρμπι της Νικόπολης:

13 αγωνιστική: Μολοσσοί- Νικόπολη 

14η αγωνιστική: Νικόπολη- Ιόνιος 

17η αγωνιστική: Παραμυθιά- Νικόπολη 


Μολοσσοί (4η θέση με ρεκόρ 6-2)


Οι Μολοσσοί ολοκληρώνουν αυτό το γκρουπ ομάδων που κυνηγούν την κατάληψη των πρώτων 2 θέσεων. Οι Γιαννιώτες διαθέτουν την καλύτερη επίθεση του Βορείου ομίλου με 75.6 πόντους και την καλύτερη άμυνα με 61.0 πόντους παθητικό. Έχουν στο ρόστερ τους τον 1ο σκόρερ του ομίλου, Δημήτρη Ζήση με 26.9 πόντους (πρώτος και σε εύστοχα τρίποντα με 36). Ένας από τους παίκτες που έχει προκαλέσει αίσθηση με τις εμφανίσεις του είναι ο νεαρός playmaker, Σωτήρης Ζώτος. Είναι εξαιρετικός στο να ασκεί πίεση στα αντίπαλα guard μετρώντας παράλληλα 11.8 πόντους. Ο 3ος διψήφιος είναι ο έμπειρος Σταύρος Μάκης με 10.8, τον οποίο η ομάδα του θα χρειαστεί ακόμα περισσότερο στο 2ο γύρο προκειμένου να διεκδικήσει τις πιθανότητές της για είσοδο στην πρώτη 2αδα. Κώστας Ιωάννου (6.9 πόντοι), Άρης Πατραμάνης (5.1 πόντοι), Θάνος Κακατσίδης (4.7 πόντοι) και Κώστας Κόρδας (4.0 πόντοι) αποτελούν σημαντικούς παίκτες των Μολοσσών.

Οι παίκτες των Χατζή-Μακρή υποχρέωσαν την Παραμυθιά στη μοναδική της ήττα μέχρι στιγμής έχοντας διαφορά 5 πόντων στο γήπεδό τους. Μακριά από το Νέο Κλειστό ηττήθηκαν από Νικόπολη και Ιόνιο, όμως μπορεί να αποδειχθεί σημαντικό το γεγονός ότι αυτό έγινε με μικρές διαφορές, με -4 από τους Πρεβεζιάνους και -2 από τους Κερκυραίους.

Τα μεγάλα ντέρμπι των Μολοσσών:

12η αγωνιστική: Παραμυθιά- Μολοσσοί 

13η αγωνιστική: Μολοσσοί- Νικόπολη 

15η αγωνιστική: Μολοσσοί Ιόνιος


Με έπαθλο την 5η θέση

Ο Βόρειος όμιλος είναι 2 ταχυτήτων καθώς οι 4 πρώτες ομάδες μάχονται για τις πρώτες 2 θέσεις και οι υπόλοιπες 5 μάχονται για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η 5η θέση, αλλά και την αποφυγή του υποβιβασμού.


Πύρρος Αρταίων (5η θέση με ρεκόρ 3-5)


Η ομάδα του Γιώργου Κωσταπαππά έκλεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το 2021 μετά το πρώτο "διπλό" της σεζόν και μάλιστα στην έδρα του Θρύλου Ιωαννίνων, αποτέλεσμα που την έφερε στην 5η θέση του ομίλου. Ο Πύρρος διαθέτει μία πολύ καλή άμυνα με 62.8 πόντους παθητικό, ενώ επιθετικά σημειώνει 60.4 πόντους (καλύτερη συγκομιδή). Τρεις παίκτες οδηγούν τους Αρτινούς στη φετινή σεζόν και αυτοί είναι οι Θωμάς Χίντζιος (13.6 πόντοι), Κώστας Κωσταπαππάς (12.3 πόντοι) και Γιώργος Δημητρίου (10.3 πόντοι). Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και ο Παναγιώτης Ευθυμίου με 9.7 πόντους. 

Στο 2ο γύρο οι Αρτινοί θα υποδεχθούν στο Τ9 Θρύλο Ιωαννίνων και Κερκυραϊκό ενώ θα αντιμετωπίσουν εκτός έδρας Φαίακα Κέρκυρας και Πρωτέα Ηγουμενίτσας.


Τα παιχνίδια "κλειδιά" για τον Πύρρο:

11η αγωνιστική: Πρωτέας Ηγουμενίτσας- Πύρρος Αρταίων

12η αγωνιστική: Πύρρος Αρταίων- Κερκυραϊκός

16η αγωνιστική: Φαίακας Κέρκυρας- Πύρρος Αρταίων

17η αγωνιστική: Πύρρος Αρταίων- Θρύλος Ιωαννίνων 


Θρύλος Ιωαννίνων (6η θέση με ρεκόρ 3-5)


Ο Θρύλος Ιωαννίνων του Λευτέρη Κοσμά πραγματοποίησε καλό 1ο γύρο κερδίζοντας το στοίχημα της ανανέωσης καθώς το ρόστερ του αποτελείται από αρκετούς νεαρούς αθλητές. Σε αντίθεση με άλλες χρονιές που στηριζόταν στην άμυνά του, φέτος η επίθεσή του είναι αυτή που ξεχωρίζει. Έχει την καλύτερη επιθετική συγκομιδή με 64.7 πόντους αλλά θα χρειαστεί καλύτερη εικόνα στο αμυντικό κομμάτι καθώς δέχεται 70.3 πόντους. Η γιαννιώτικη ομάδα είναι η πιο ισορροπημένη όσον αφορά το σκοράρισμα με τους πόντους να μοιράζονται. Ο Αλέξης Παπαζυγούρας μετρά 10.2 πόντους, με τον Περικλή Κυράννα με 9.8 και τον Δημήτρη Αρβανιτάκη με 9.4 να τον ακολουθούν. Κώστας Σκούμπος με 8.9 πόντους, Γιώργος Τζίμας με 6.9 και Νίκος Φώτης με 6.6 αποτελούν σημαντικά στελέχη της ομάδας.

Ο Θρύλος έχει ένα ιδιαίτερα δύσκολο πρόγραμμα στο ξεκίνημα του 2ου γύρου παίζοντας με Μολοσσούς-Νικόπολη-Ιόνιο στις 4 πρώτες αγωνιστικές. Έχει συνολικά τρία ταξίδια στο νησί των Φαιάκων, υποδέχεται τον Πρωτέα Ηγουμενίτσας στο Νέο Κλειστό ενώ έχει και εκτός έδρας τον Πύρρο Αρταίων. 


Τα παιχνίδια "κλειδιά" για τον Θρύλο:

10η αγωνιστική: Φαίακας Κέρκυρας- Θρύλος Ιωαννίνων

14η αγωνιστική: Θρύλος Ιωαννίνων- Πρωτέας Ηγουμενίτσας

15η αγωνιστική: Κερκυραϊκός- Θρύλος Ιωαννίνων

17η αγωνιστική: Πύρρος Αρταίων- Θρύλος Ιωαννίνων


Φαίακας Κέρκυρας (7η θέση με ρεκόρ 2-6)


Ομάδα που απαρτίζεται κατ' εξοχήν από νεαρούς-ελπιδοφόρους αθλητές είναι ο Φαίακας Κέρκυρας. Το σύνολο του Σπύρου Δεσύλλα παρουσιάζει μία αρκετά καλή εικόνα στο επιθετικό κομμάτι έχοντας 60.9 πόντους Μ.Ο., οδηγούμενο από τον εξαιρετικό Πέτρο Στεμπάρη (17.6 πόντους). Σπύρος Δρακωτός με 12.1, Δημήτρης Αγίους με 11.0 και Γιώργος Γκέκος με 9.1 είναι άξιοι συμπαραστάτες. Εκεί που σίγουρα θα στοχεύσει να δείξει καλύτερη εικόνα είναι η άμυνα καθώς δέχεται τους περισσότερους πόντους από κάθε άλλη ομάδα στον όμιλο, πλην του Πρωτέα Ηγουμενίτσας, με 79.6.

Ο Φαίακας στο 2ο γύρο έχει 5 παιχνίδια στην έδρα του και 3 εκτός. Μάλιστα πολλά από τα ματς που θα γίνουν στο ΕΑΚ Κέρκυρας είναι βατά.


Τα παιχνίδια "κλειδιά" για τον Φαίακα:

10η αγωνιστική: Φαίακας Κέρκυρας- Θρύλος Ιωαννίνων

13η αγωνιστική: Πρωτέας Ηγουμενίτσας- Φαίακας Κέρκυρας

14η αγωνιστική: Φαίακας Κέρκυρας- Κερκυραϊκός

16η αγωνιστική: Φαίακας Κέρκυρας- Πύρρος Αρταίων


Κερκυραϊκός (8η θέση με ρεκόρ 2-6)

Ο Κερκυραϊκός κινήθηκε παράλληλα με τον συμπολίτη Φαίακα στη μεγαλύτερη διάρκεια του 1ου γύρου και στο τέλος του οι δύο ομάδες έχουν ακριβώς το ίδιο ρεκόρ. Μία 3τριπλέτα παικτών ήταν αυτή που έκαναν τη διαφορά στο πρώτο μισό με τον Ανδρέα Περούλη να έχει 16.9 πόντους, το νεαρό Σπίνουλα να εντυπωσιάζει με τη σταθερά καλή του εικόνα έχοντας 13.5 πόντους και τον αρχηγό, Κώστα Ίσσαρη να μετρά 11.7. Ο center του coach Γεωργίου, Ούστογλου, είναι σταθερά αξιόπιστη επιλογή μετρώντας 7.3 πόντους. Ο Κερκυραϊκός χρειάζεται να δείξει πιο ανταγωνιστική εικόνα στα εκτός έδρας παιχνίδια όπου στα περισσότερα έχει ηττηθεί εύκολα. Έχει χαμηλό αριθμό όσον αφορά την επιθετική συγκομιδή με 52.4 πόντους, ενώ αμυντικά τα πάει καλύτερα έχοντας 63.1 πόντους παθητικό. 

Στο δεύτερο μισό θα αντιμετωπίσει στην αρχή Μολοσσούς και Παραμυθιά, όμως στη συνέχεια έχει 3 σερί παιχνίδια που σίγουρα στοχεύει να κυνηγήσει. 


Τα παιχνίδια "κλειδιά" για τον Κερκυραϊκό:

12η αγωνιστική: Πύρρος Αρταίων- Κερκυραϊκός

14η αγωνιστική: Φαίακας Κέρκυρας- Κερκυραϊκός

15η αγωνιστική: Κερκυραϊκός- Θρύλος Ιωαννίνων

18η αγωνιστική: Πρωτέας Ηγουμενίτσας- Κερκυραϊκός


Πρωτέας Ηγουμενίτσας (9η θέση με ρεκόρ 0-7)

Στην πιο δύσκολη βαθμολογική θέση εκκινώντας το 2022 βρίσκεται ο Πρωτέας Ηγουμενίτσας καθώς δεν έχει κερδίσει ακόμα κάποιο παιχνίδι στο πρωτάθλημα όντας στην τελευταία θέση του Βορείου ομίλου. Στο τελευταίο παιχνίδι του 1ου γύρου του αφαιρέθηκε 1 βαθμός καθώς δεν κατέβηκε στον αγώνα κόντρα στον Κερκυραϊκό. Η ομάδα της Ηγουμενίτσας είναι σίγουρα καλύτερη απ' αυτό που έχει δείξει μέχρι στιγμής και μάλιστα σε αρκετά παιχνίδια ήταν ανταγωνιστική και θα μπορούσε να είχε πάρει το ροζ φύλλο. Κεντρικά πρόσωπα οι Βενέτης και Μπιλιούρης που έχουν από 21.4 και 16.0 πόντους αντίστοιχα. Όταν αγωνίζονται (έχουν από 5 συμμετοχές) η ομάδα γίνεται αυτόματα καλύτερη και σίγουρα θα χρειαστούν ακόμα περισσότερο στο 2ο γύρο όπου ο Πρωτέας θα κυνηγήσει νίκες. Παναγιώτου (8.7 πόντοι), Βασιλάκος (6.9 πόντοι), Κόρος (6.2 πόντοι) και ο αρχηγός Μπέζας (4.6 πόντοι) είναι απαραίτητοι για την ομάδα του coach Βαζούκη. Επιθετικά μετρά 59.7 πόντους, όμως αμυντικά χρειάζεται μεγάλη βελτίωση καθώς οι 84.0 πόντοι παθητικό είναι υπερβολικά μεγάλος αριθμός.

Ο 2ος γύρος ξεκινά με καλές προϋποθέσεις καθώς έχει τα 4 πρώτα παιχνίδια στο ΔΑΚ Ηγουμενίτσας. Τα 2, κόντρα σε Πύρρο Αρταίων και Φαίακα Κέρκυρας είναι must win. Θρύλος και Κερκυραϊκός, εκτός και εντός έδρας αντίστοιχα αποτελούν παιχνίδια που θα στοχεύσει να διεκδικήσει.


Τα παιχνίδια "κλειδιά" για τον Πρωτέα:

11η αγωνιστική: Πρωτέας Ηγουμενίτσας- Πύρρος Αρταίων

13η αγωνιστικής: Πρωτέας Ηγουμενίτσας- Φαίακας Κέρκυρας

14η αγωνιστική: Θρύλος Ιωαννίνων- Πρωτέας Ηγουμενίτσας

18η αγωνιστική: Πρωτέας Ηγουμενίτσας- Κερκυραϊκός


Ενδιαφέροντα στοιχεία από τον 1ο γύρο:

  • Παραμυθιά-Ιόνιος-Μολοσσοί είναι οι 3 ομάδες που διατήρησαν αλώβητες τις έδρες τους. Η ομάδα του Παναγιώτη Κοντογιάννη είχε τις περισσότερες εντός έδρας νίκες μετρώντας το 5/5 στο ΕΑΚ Κέρκυρας. Ακολούθησαν Παραμυθιά και Μολοσσοί με το 4/4.
  • Παραμυθιά και Νικόπολη κατέκτησαν τα περισσότερα "διπλά" έχοντας από 3 ροζ φύλλα μακριά από τις έδρες τους.
  • Ο Πρωτέας Ηγουμενίτσας είναι η μοναδική ομάδα που δεν πανηγύρισε νίκη στον 1ο γύρο.

  • Πρωτέας Ηγουμενίτσας και Κερκυραϊκός δεν έχουν πάρει εκτός έδρας νίκη. 

  • Η μεγαλύτερη διαφορά σημειώθηκε την 6η αγωνιστική στο παιχνίδι του Φαίακα Κέρκυρας κόντρα στην Παραμυθιά όπου η ομάδα του Τάκη Παππά επικράτησε με +46 (98-52).
  • Στα 36 παιχνίδια του 1ου γύρου οι 23 νίκες επιτεύχθηκαν από τους γηπεδούχους και οι 13 από τους φιλοξενούμενους.
  • Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι μόλις ένα παιχνίδι κρίθηκε στην παράταση και αυτό ήταν του Θρύλου Ιωαννίνων με τον Ιόνιο όταν οι Φαίακες πέρασαν από τα Γιάννενα με 73-69 στο έξτρα πεντάλεπτο. 
  • Πρώτος σκόρερ και πρώτος σε εύστοχα τρίποντα αναδείχθηκε ο παίκτης των Μολοσσών, Δημήτρης Ζήσης, έχοντας 215 πόντους και 36 τρίποντα.
  • Οι Μολοσσοί είναι η ομάδα με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα έχοντας 68 συνολικά.


Δημήτρης Κοσίνας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου