Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2021

Η μπασκετική ανασκόπηση του 2021(pics, vids)

Το 2021 ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για ολόκληρη την ανθρωπότητα, με τον αθλητισμό και δη το μπάσκετ να επηρεάζονται, όπως ήταν απόλυτα φυσιολογικό, σε μεγάλο βαθμό. Ουσιαστικά από τους 12 μήνες του έτους οι 10 ήταν αυτοί που είχαν σημαντικά γεγονότα. Πάμε όμως να τα δούμε όλα αναλυτικά ξεκινώντας από τον Μάρτιο, καθώς Ιανουάριο και Φεβρουάριο κάθε τι που αφορούσε αγωνιστική δράση στο χώρο του μπάσκετ είχε μπει στον πάγο.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Στις 23 Μαρτίου η διοίκηση του ΠΑΣ Γιάννινα WBC ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας με τον Λευκαδίτη προπονητή, Νίκο Δουβίτσα για τα επόμενα 3 χρόνια, λίγο πριν την επανέναρξη του πρωταθλήματος της Α1 Γυναικών.

φωτο: Νίκος Ζήνας-ΠΑΣ Γιάννινα WBC

Την τελευταία μέρα του μήνα, στις 31 Μαρτίου, ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC επέστρεψε στην αγωνιστική δράση μετά από τις 1 Νοεμβρίου 2020. Με πρωταγωνίστριες τις δύο Αμερικανίδες, Brown και Grays, που είχαν από 25 και 22 πόντους αντίστοιχα ο ΠΑΣ πανηγύρισε την 4η νίκη του σε ισάριθμα παιχνίδια στο πρωτάθλημα με 68-63 επί της Δάφνης Αγ. Δημητρίου. 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Μέχρι και τον Μάιο το ενδιαφέρον μονοπωλούσε ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC καθώς η Α1 Γυναικών ήταν το μοναδικό πρωτάθλημα στο οποίο υπήρχε δράση. Το σύνολο του Νίκου Δουβίτσα γνωρίζει 4 ήττες από Παναθηναϊκό-Ολυμπιακό (εντός έδρας) και Ο.Α. Χανίων-ΠΑΟΚ (εκτός έδρας), ενώ πανηγυρίζει τη νίκη επί του ΕΦΑΟ Ζωγράφου με 55-48 στις 11 Απριλίου, με φοβερό double-double της αρχηγού, Ντίνας Σαρηγιαννίδου (15 π. και 13 ριμπ.). Στο ιδιαίτερο περσινό πρωτάθλημα οι 6 πρώτες ομάδες μετά την ολοκλήρωση της 11ης αγωνιστικής θα συνέχιζαν στον επόμενο γύρο. Ο ΠΑΣ ήταν μέσα σε αυτές τις ομάδες.

Το ξεκίνημα στη 2η φάση του πρωταθλήματος μόνο εύκολο δεν ήταν καθώς κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα, γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες στις 20 & 24 Απριλίου αντίστοιχα (77-66 και 72-57). 

Στις 28 Απριλίου η ομάδα του Νίκου Δουβίτσα έδωσε τρίτο σερί παιχνίδι στην Αθήνα παίρνοντας σπουδαίο "διπλό" με φοβερή άμυνα με σκορ 54-29. 20 πόντους είχε η Πανούση, 14 πόντους και 13 ριμπάουντ η Grays και 14 πόντους η Brown. 

Στις 24 Απριλίου έκανε το ντεμπούτο του στην Basket League ο Νίκος Βασιλείου σε ηλικία 15 ετών, στον αγώνα του Προμηθέα Πατρών κόντρα στον Παναθηναϊκό, με τον Μάκη Γιατρά να του δίνει την ευκαιρία να αγωνιστεί. 

φωτο: Promitheas Patras BC

ΜΑΙΟΣ

Ο μήνας στον οποίο έπεσε η αυλαία στο πολύπαθο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών. Ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC μαζί με ΠΑΟΚ και Ο.Α. Χανίων διεκδικούσαν την κατάληψη της 3ης θέσης. Η ήττα στο Νέο Κλειστό από το "Δικέφαλο του Βορρά" στις 4 Μαίου με 64-49 οριστικοποίησε την κατάσταση με τον ΠΑΣ να καταλαμβάνει την 5η θέση. Το τελευταίο παιχνίδι ήταν απέναντι στον Ο.Α. Χανίων στις 9 του μήνα με τον ΠΑΣ να επικρατεί με μεγάλη ανατροπή με 78-60 και να ολοκληρώνει ιδανικά τη σεζόν, με τις Brown-Πανούση να σημειώνουν από 23 και 20 αντίστοιχα και την Grays να τις ακολουθεί με 15.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Τέλος εποχής στον ΑΓΣ Ιωαννίνων καθώς ο Βαγγέλης Παππάς αποχώρησε από την ομάδα μετά από παρουσία και προσφορά πολλών ετών με τη διοίκηση να τον ευχαριστεί θερμά για τη μεγάλη του συνεισφορά.


Τον ίδιο μήνα ανακοινώνονταν από τον ΠΑΣ Γιάννινα WBC η ανανέωση της συνεργασίας με την Ντίνα Σαρηγιαννίδου, η οποία βρίσκεται στην ομάδα από το 2013 και είναι παίκτρια που έχει αφήσει τη δική της σφραγίδα. 

ΙΟΥΛΙΟΣ

Στις 3 Ιουλίου ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC ανακοίνωσε την επιστροφή της εξαιρετικής Καναδής power forward/center, Samantha Cooper. Η 26χρονη αθλήτρια είχε προλάβει να φορέσει τη φανέλα της ομάδας με μεγάλη επιτυχία για 3 παιχνίδια στο πρωτάθλημα της Α1 τη σεζόν 2020-2021, όμως η μεγάλη διακοπή της ελληνικής λίγκας λόγω της πανδημίας την ανάγκασε να συνεχίσει την καριέρα της στη Γαλλία. 

Στις 8 Ιουλίου ο ΑΓΣ Ιωαννίνων αναδείχθηκε πρωταθλητής Παίδων της ΕΣΚΑΒΔΕ επικρατώντας στον τελικό με 61-54 του Πύρρου Αρταίων στο ΔΑΚ Πρέβεζας. 


Δύο μέρες αργότερα, στις 10 Ιουλίου, η ομάδα Νεανίδων του ΠΑΣ Γιάννινα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια της ΕΣΚΑΒΔΕ επικρατώντας στο μεγάλο τελικό του IBC με 62-48.

φωτο: Νίκος Ζήνας-ΠΑΣ Γιάννινα WBC

Στις 14 Ιουλίου ήταν η σειρά του IBC να πανηγυρίσει κούπα καθώς αναδείχθηκε πρωταθλητής Εφήβων της ΕΣΚΑΒΔΕ μετά τη νίκη επί του συμπολίτη ΑΓΣ Ιωαννίνων με 72-69 


Ο ΑΓΣ Ιωαννίνων επαναλειτουργεί τη γυναικεία ομάδα με τον Γιώργο Σιαμέτη να αναλαμβάνει τόσο το ρόλο του προπονητή, όσο και του υπεύθυνου του αναπτυξιακού προγράμματος των τμημάτων κοριτσιών του συλλόγου.


ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Στις 16 Αυγούστου ο ΑΓΣ Ιωαννίνων κάνει αποδεκτή την πρόσκληση της ΕΟΚ για συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής. Η ιστορική γιαννιώτικη ομάδα επιστρέφει στη συγκεκριμένη κατηγορία για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 93-94. 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Ο νεαρός Γιαννιώτης guard, Νίκος Βασιλείου, πραγματοποιεί εξαιρετικές εμφανίσεις στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων, το οποίο κατακτά ο Προμηθέας Πατρών αήττητος. Ο Βασιλείου συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη 5αδα της διοργάνωσης έχοντας σε 5 συμμετοχές 15.0 πόντους, 8.0 ριμπάουντ και 3.2 ασίστ.


Ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC διοργανώνει διεθνές φιλικό τουρνουά στην Κόνιτσα το τριήμερο 10-12 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του πρωταθλητή Σερβίας, Ερυθρού Αστέρα, της Ελευθερίας Μοσχάτου και του Ο.Α. Χανίων, το οποίο κατέκτησε η αθηναϊκή ομάδα.

Τον ίδιο μήνα ο ΑΓΣ Ιωαννίνων αποκτά τους πολύπειρους και εξαιρετικούς Ντίνο Νικολόπουλο και Μάρκο Ψάλτου, παίκτες που μετατράπηκαν γρήγορα σε ηγέτες.

Το IBC απέκτησε τον ποιοτικό αριστερόχειρα shooting guard, Μπάμπη Μουρατίδη, με την ποιότητά του να είναι εμφανής από την αρχή και να μετατρέπεται σε κεντρική φιγούρα της ομάδας.   


Ο ΑΓΣ Ιωαννίνων διοργάνωσε το 1ο Τουρνουά "Ισίδωρος Καραδήμας" προς τιμήν του αείμνηστου παράγοντα που υπηρέτησε την ομάδα για 40 χρόνια.


ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Στο πρώτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC κατέκτησε εύκολη νίκη με 77-40 στη Θεσσαλονίκη επί της Αναγέννησης Νέου Ρυσίου παίρνοντας το εισιτήριο για το προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. 

Το IBC συμφώνησε με έναν παλιό γνώριμο, τον Παναγιώτη Τσατάλα, με τον guard/forward να επιστρέφει σε γνώριμα λημέρια καθώς είχε αγωνιστεί και τη σεζόν 2018-2019 στην ομάδα κατακτώντας το αήττητο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ και πανηγυρίζοντας την άνοδο στη Γ΄ Εθνική.


Ο Οκτώβριος αποτελεί παραδοσιακά το μήνα στον οποίο ξεκινούν τα πρωταθλήματα. Ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC παλεύει όμως τελικά ηττάται από το φαβορί Ολυμπιακό με 70-62 στην πρεμιέρα της Α1 Γυναικών στις 17 του μήνα. 

Για το πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής το IBC επικρατεί με 85-71 των Τιτάνων Παλαμά, ενώ ο ΑΓΣ Ιωαννίνων γνωρίζει την ήττα από τον Αίολο/Γόμφοι Τρικάλων με 64-48 παιχνίδια που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής.

Για την Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ, Μολοσσοί και Θρύλος Ιωαννίνων εκκινούν με νίκες επί του Κερκυραϊκού και του Φαίακα Κέρκυρας αντίστοιχα.

Στις 24 Οκτωβρίου ο ισχυρός Βίκος Σπάρτακος για την 1η αγωνιστική της Γ΄ Εθνικής επικρατεί με 76-69 του Αλμυρού ξεκινώντας την περιπέτειά του στην κατηγορία με νίκη. 

Μία μέρα νωρίτερα οι Μολοσσοί επικρατούσαν με 75-57 του Θρύλου Ιωαννίνων στο τοπικό ντέρμπι για τη 2η αγωνιστική της Α΄ ΕΣΚΒΑΔΕ.


ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Στις 7 Νοεμβρίου ο ΑΓΣ Ιωαννίνων κατακτά την 1η νίκη στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής με εμφατικό πέρασμα από την έδρα της Μελίκης με 91-64.

Την ίδια μέρα το IBC παίρνει το 2ο ροζ φύλλο της σεζόν με τη νίκη με 69-60 επί του Πρωτέα Γρεβενών. 

Το καλό τρίτωσε εκείνη τη μέρα με τον Βίκος Σπάρτακο να κάνει το 3Χ3 με απολαυστικό μπάσκετ επί του Αμπελώνα με σκορ 101-61. 


Στις 17 Νοεμβρίου "πέφτουν" οι υπογραφές στην Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα σε Υφυπουργείο Αθλητισμού, Πανηπειρωτικό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Ιωαννίνων, Περιφέρεια Ηπείρου και Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Ηπείρου για τη μεταφορά της Ολυμπιακής Αίθουσας του Κλειστού Ξιφασκίας από την Αθήνα στα Ιωάννινα.  


Για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής το Καναλάκι κάνει σεφτέ στις νίκες με 74-67 επί της Αγριάς στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής. Ο Βίκος Σπάρτακος συνεχίζει ακάθεκτος με το 4X4 να έρχεται εύκολα με 96-59 επί της Αναγέννησης Λαμίας.

Στις 28 Νοεμβρίου ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC "σπάει το ρόδι" καθώς κατακτά την παρθενική νίκη στο φετινό πρωτάθλημα της Α1 με 72-65 επί του Ο.Α. Χανίων.


Ο Βίκος Σπάρτακος το απόγευμα της 28ης Νοεμβρίου επικρατεί στην παράταση με 81-77 του Α.Ο. Τρικάλων στο μεγάλο ντέρμπι της 5ης αγωνιστικής και μένει μόνος πρώτος και αήττητος στον 4ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής.


ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Το highlight του τελευταίου μήνα του έτους ήταν χωρίς καμία αμφιβολία το γιαννιώτικο ντέρμπι ανάμεσα σε IBC και ΑΓΣ Ιωαννίνων, με την ομάδα του Σοφοκλή Τσουκανέλη να αναδεικνύεται μεγάλη νικήτρια με 72-67. Γενικότερα ο Δεκέμβριος αποτέλεσε εξαιρετικό μήνα για τον ΑΓΣ Ιωαννίνων καθώς σε 4 παιχνίδια μέτρησε 3 νίκες. Αντίθετα το IBC θα ήθελε να τον αφήσει γρήγορα πίσω του καθώς είχε 4 ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια.


Ο Βίκος Σπάρτακος κατέκτησε 3 ακόμα εύκολες νίκες κόντρα σε Γ.Ε. Αγρινίου, Σοφάδες και και Αγριά κάνοντας το 8Χ8 και έδειξε με τον πλέον επιβλητικό τρόπο ποιος είναι το αφεντικό του ομίλου.

Στο Βόρειο όμιλο της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ ο 1ος γύρος ολοκληρώθηκε με την Παραμυθιά και τον Ιόνιο στις 2 πρώτες θέσεις που οδηγούν στα playoff έχοντας ρεκόρ 7-1. Μολοσσοί και Νικόπολη ακολουθούν με 6-2.

Στο Νότιο όμιλο η Δόξα-Πύρρου Άρτας επιβεβαιώνει τον τίτλο του φαβορί όντας 1η και αήττητη με 8-0 ρεκόρ. Στη 2η θέση ο Π.Α.Σ. Ναυπάκτου με 7-1, με τον Αίαντα Άρτας να ακολουθεί με 6-2. 

Στο πρωτάθλημα της Β΄ ΕΣΚΑΒΔΕ κουμάντο κάνουν μετά το πέρας του 1ου γύρου Αστράκα BC, Β.Α.Ο. Άρτας και Γ.Ε.Κ..

Δημήτρης Κοσίνας

  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου