Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021

IBC- ΑΓΣ Ιωαννίνων 67-72: Πήρε το ντέρμπι ο ΑΓΣ Ιωαννίνων με "θηρίο" Ψάλτου (pics, vid)

φωτο: Θανάσης Παππάς

Μετά από ένα σκληρό και physical παιχνίδι ο ΑΓΣ Ιωαννίνων αναδείχθηκε νικητής με σκορ 72-67 σήμερα το απόγευμα στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο σε παιχνίδι που διεξήχθη στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου της Β΄ Εθνικής.

Οι διαιτητική τριάδα ήταν αποφασισμένη να σφυρίξει κάθε επαφή και το έκανε πράξη με τις δύο ομάδες να έχουν από 29 και 24 φάουλ αντίστοιχα και το IBC να έχει παράπονα από την ευκολία με την οποία έδιναν τα φάουλ στο πρώτο ημίχρονο οι διαιτητές.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Μάρκο Ψάλτου με 23 πόντους, με τον Χρήστο Καννή να προσθέτει 12 και τους Γιάννη Γυφτάκη και Ντίνο Νικολόπουλο να έχουν από 11. Πάντως το αμυντικό πλάνο του Γιάννη Παπαδόπουλου για τον περιορισμό του Νικολόπουλου απέδωσε κρατώντας χαμηλά, για τα δικά του στάνταρ, τον έμπειρο guard. Ο Μπάμπης Μουρατίδης είχε 23 από το IBC και 15 ο Παναγιώτης Τσατάλας. Χαμηλά έμεινε ο Παναγιώτης Σπηλιόπουλος (5 πόντοι) ένα από τα επιθετικά ατού των γηπεδούχων, όντας πολύ άστοχος. 

Ρούζιος-Μουρατίδης-Τσατάλας-Σπηλιόπουλος-Σταμίρης ήταν η αρχική 5αδα του Γιάννη Παπαδόπουλου, με τον Σοφοκλή Τσουκανέλη να ξεκινά με τους Γυφτάκη-Νικολόπουλο-Καννή-Μάντζιο-Ψάλτου. Ο coach του IBC δεν είχε στη διάθεσή του τον Γιώργο Κωνσταντινίδη με την απουσία του να είναι μεγάλη, ειδικά κόντρα σε μία ομάδα όπως ο ΑΓΣ Ιωαννίνων που διαθέτει δύο πολύ ποιοτικούς ψηλούς.

"Εκρηκτικό" ξεκίνημα από τους γηπεδούχους που προηγήθηκαν με 8-0 στο 3΄ με τον Τσατάλα να βγάζει μπόλικη ενέργεια στο παρκέ. Το πρώτο καλάθι του ΑΓΣ Ιωαννίνων ήρθε 5:29 πριν το τέλος του δεκαλέπτου με post move του Μάντζιου. Με έμμεσο τρίποντο του Μουρατίδη η διαφορά πήγε στους 11 (13-2) και ο Σοφοκλής Τσουκανέλης αναγκάστηκε να καλέσει time out για να διορθώσει τα κακώς κείμενα της ομάδας του. 

φωτο: Θανάσης Παππάς

Το IBC έστελνε πάντα δεύτερο παίκτη στους Ψάλτου-Μάντζιο όταν αυτοί έπαιρναν την μπάλα στο ζωγραφιστό. 5-0 σερί των φιλοξενούμενων έκανε το σκορ 13-7, με τον Μουρατίδη με τρίποντο να φτάνει τους 9 πόντους κάνοντας το 16-7. Λίγο πριν το τέλος της περιόδου ο Μουρατίδης έγινε διψήφιος (11 π.) με το σκορ στο 10΄ να είναι 20-13.

φωτο: Θανάσης Παππάς

Εμφανώς άστοχες και νευρικές στα πρώτα 5΄ του δευτέρου δεκαλέπτου οι δύο ομάδες με τους παίκτες του ΑΓΣ Ιωαννίνων να μειώνουν σε 26-21. Ο coach Παπαδόπουλος είδε τον Άκη Καραμπίνη να έχει 3 φάουλ ενώ το ίδιο συνέβαινε στην αντίπερα όχθη με τον Γιάννη Γυφτάκη. Λίγο αργότερα ο Καννής έβγαλε μεγάλη φάση καθώς εκτέλεσε εύστοχα σε τρίποντο πάνω στην άμυνα του Τσατάλα παίρνοντας και το 3ο του φάουλ και μειώνοντας στον πόντο (26-25). Ο Ρούζιος απάντησε με σουτ από τα 6.75 μετά από δημιουργία του Μουρατίδη (29-25), με τον Μάντζιο από κοντά να μειώνει σε 29-27 στην αμέσως επόμενη φάση. Το παιχνίδι έγινε run and gun για περίπου ένα λεπτό με τον Ξιούρα με τρίποντο να φέρνει την ομάδα του στο +6 (33-27) και τον coach Τσουκανέλη να καλεί time out για να οργανώσει και να ηρεμήσει τους παίκτες του. 

φωτο: Θανάσης Παππάς

Το πρώτο καλάθι εντός παιδιάς του Νικολόπουλου ήταν έμμεσο τρίποντο (33-30), με τον ΑΓΣ Ιωαννίνων να παραμένει σταθερά σε απόσταση αναπνοής. Ο Σπηλιόπουλος με το μοναδικό του εύστοχο σουτ από τα 6.75 έκανε το 38-32 σκορ με το οποίο ολοκληρώθηκε το ημίχρονο. 

Με τον Γυφτάκη "κινητήριο μοχλό" ο ΑΓΣ Ιωαννίνων με επιμέρους 9-3 ισοφάρισε σε 41-41 στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου, στο οποίο είχε πρόβλημα τραυματισμού ο Νικολόπουλος στον ώμο τον οποίο απέσυρε ο προπονητής του προσωρινά στον πάγκο παίζοντας στην περιφέρεια με τους Γυφτάκη-Καννή-Βαγγέλη, σχήμα που λειτούργησε ιδιαίτερα καλά. Γυφτάκης και Καννής δημιουργούσαν με την ομάδα τους να φεύγει μπροστά με +7 (48-41). Καραμπίνης-Μάντζιος ήταν ένα ενδιαφέρον matchup στους power forward στο τρίτο δεκάλεπτο, με τον πρώτο όμως να αποβάλλεται με 5 φάουλ μετά από ωραίο ρολάρισμα και καλάθι του αντιπάλου του, με τον Καραμπίνη να ξεσπά για το σφύριγμα των διαιτητών. Ο ΑΓΣ Ιωαννίνων έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφιο προβάδισμα (54-44) με τους γηπεδούχους να μην έχουν ένα στήριγμα κοντά στο καλάθι για να ακουμπήσουν τη μπάλα και να δυσκολεύονται υπερβολικά στο επιθετικό κομμάτι έχοντας σκοράρει μόλις 6 πόντους σε 9΄. Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε στο 56-47 υπέρ του ΑΓΣ Ιωαννίνων με το συνολικό επιμέρους να είναι 24-9 και την ομάδα του Σοφοκλή Τσουκανέλη να γίνεται αφεντικό στο παιχνίδι.

φωτο: Θανάσης Παππάς

Με τον Μουρατίδη να βρίσκει το χέρι του πίσω από τα 6.75 το IBC μείωσε σε 58-52, όμως ο Αντωνίου στην επόμενη φάση με καλάθι και φάουλ μετά και από επιθετικό ριμπάουντ έκανε το 61-52. Οι γηπεδούχοι είχαν τρομερό θέμα στη ρακέτα και ο ΑΓΣ Ιωαννίνων χτυπούσε συνεχώς με τον Ψάλτου να φτάνει τους 21. Το IBC προσπάθησε με τη ζώνη και τα μακρινά σουτ να μαζέψει τη διαφορά και το έκανε πράξη μειώνοντας σε 65-60. Ο Νικολόπουλος τιμώρησε τη ζώνη με το μοναδικό του τρίποντο (68-60), με το IBC να μειώνει με επιμέρους 7-2 σε 70-67.

Περίπου 20΄΄ πριν το τέλος το IBC είχε την επίθεση όμως ο Μουρατίδης επιτέθηκε με drive και δέχτηκε στα ίσια το stop από τον Ψάλτου, με τον πολύπειρο ψηλό να πανηγυρίζει έξαλλα την αμυντική του προσπάθεια.

φωτο: Θανάσης Παππάς

Το τελικό 72-67 διαμορφώθηκε από 2/2 βολές του Νικολόπουλου δίνοντας στην ομάδα του την 4η φετινή νίκη.


MVP

Ο Μάρκο Ψάλτου ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής του γιαννιώτικου ντέρμπι έχοντας 23 πόντους και κανέναν αντίπαλο στα μέτρα του. Οι 13 από τους 23 ήρθαν στο δεύτερο ημίχρονο ενώ έκανε και μία σπουδαία τάπα στο τέλος στον Μουρατίδη.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ

Χρήστος Καννής με 12 πόντους έκανε καλή δουλειά και δημιουργικά για τον ΑΓΣ Ιωαννίνων κυρίως στο 3ο δεκάλεπτο. Καλό παιχνίδι και από τον Γιάννη Γυφτάκη με 11 πόντους και κυρίως εξαιρετικό τρίτο δεκάλεπτο όπου ήταν καθοριστικός στο οργανωτικό κομμάτι για την ομάδα του βοηθώντας τα μέγιστα στο 24-9 επιμέρους. 

ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ 

Το IBC επέστρεψε στη διεκδίκηση της νίκης, είχε την ευκαιρία με ενδεχόμενο τρίποντο να ισοφαρίσει με το σκορ στο 70-67, όμως το lay up του Μουρατίδη σταμάτησε με κομβική τάπα ο Ψάλτου με τον Νικολόπουλο με 2/2 βολές να κλειδώνει τη νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 20-13, 38-32, 47-56, 67-72

Διαιτητές: Πράττος-Παπαθανασίου-Λυγούρας

IBC (Παπαδόπουλος-Χαντέλης): Ρούζιος 8(2), Μουρατίδης 23(2), Σωτηρίου, Καραμπίνης 2, Τσατάλας 15(1), Ξιούρας 8(2), Σταμίρης 6, Σπηλιόπουλος 5(1), Σφουγγάρης

ΑΓΣ Ιωαννίνων (Τσουκανέλης-Καννής): Νικολόπουλος 11(1), Γυφτάκης 11, Μπαζάκας, Καννής 12(1), Αντωνίου 3, Βαγγέλης 4, Ιωαννίδης, Μάντζιος 8, Μητρόπουλος, Ψάλτου 23

Δημήτρης Κοσίνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου