Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Αφιέρωμα: Παναγιώτης Τσατάλας reloaded στο IBC

φωτογραφία:aitosports.gr

Σε έναν παλιό του γνωστό στράφηκε το IBC προκειμένου να ενισχύσει το ρόστερ της ομάδας καθώς ο Παναγιώτης Τσατάλας αποτελεί ξανά αθλητή των Γιαννιωτών και ετοιμάζεται να δώσει ποιότητα στο σύνολο του Γιάννη Παπαδόπουλου. Το Epirusbasket.gr με αφορμή την επιστροφή του 30χρονου αθλητή στην πόλη μας γυρίζει το χρόνο πίσω κάνοντας μία αναλυτική παρουσίαση της καριέρας του.

Το ξεκίνημα και το όνειρο της Αμερικής 

Ο Παναγιώτης Τσατάλας ξεκίνησε το μπάσκετ στα τμήματα υποδομών του Πανελληνίου πριν μετακομίσει στην Αμερική για να κυνηγήσει το όνειρό του. Όπως είχε εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή του στο Epirusbasket.gr το 2018, η εμπειρία στην Αμερική τον είχε βοηθήσει πολύ τόσο στο κομμάτι του μπάσκετ όσο και γενικότερα στη ζωή προκειμένου να εξελιχθεί σαν αθλητής και άνθρωπος. Παρέμεινε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για 2 χρόνια όπου συμμετείχε στο διετές πρόγραμμα του Kirtland Community College. Εκεί υπήρξε συμπαίκτης μεταξύ άλλων με τον Σταύρο Σχίζα, που αγωνίζεται στον Άρη, ενώ τη σεζόν 2011-2012 είχε σε 18 συμμετοχές 2.8 πόντους και 1.8 ριμπάουντ. 

Στην Αθήνα για λογαριασμό του Α.Λ.Φ. Αλίμου (2012-2013)

Ο πρώτος σταθμός στην καριέρα του μετά την τεράστια εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η Α.Λ.Φ. Αλίμου που συμμετείχε εκείνη τη σεζόν στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑΝΑ. Η ομάδα τερμάτισε στην 5η θέση της βαθμολογίας με 15-11 ρεκόρ με τον Τσατάλα να έχει σε 25 συμμετοχές 6.9 πόντους (172 σύνολο). Εκεί υπήρξε συμπαίκτης με τον Γρηγόρη Ζαμπέτη, τον οποίο μάλιστα θα βρει ξανά στο IBC και τη φετινή χρονιά.

Ίδια πόλη άλλη ομάδα (2013-2014)

Ο εκρηκτικός guard/forward άλλαξε ομάδα το επόμενο καλοκαίρι καθώς είχε συμφωνήσει με τον Ερμή Πειραιά που συμμετείχε επίσης στην Α΄ ΕΣΚΑΝΑ. Η ομάδα τα πήγε εξαιρετικά τερματίζοντας στη 2η θέση με ρεκόρ 19-7, με τον Τσατάλα να κάνει μία καλή σεζόν με 8.3 πόντους (141 σύνολο) σε 17 συμμετοχές. 

Εκτόξευση στη Γ΄ Εθνική με τον Α.Ο. Αγρινίου (2014-2015)

φωτογραφία: Θωμάς Παππάς

Την αμέσως επόμενη σεζόν ο Τσατάλας αποφασίζει να φορέσει τη φανέλα του Α.Ο. Αγρινίου που συμμετείχε στον 1ο όμιλο του Βορρά στη Γ΄ Εθνική. Εκείνη τη χρονιά σε ηλικία 24 ετών γίνεται ευρέως γνωστός με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στο πρωτάθλημα. Το Αγρίνιο ολοκλήρωσε την παρουσία του στην κατηγορία όντας 4ο με 19-7 ρεκόρ και ένας από τους κύριους λόγους ήταν ο Τσατάλας. Πραγματοποιώντας μία γεμάτη σεζόν μέτρησε σε 25 συμμετοχές 14.1 πόντους (352 σύνολο). Αξίζει όμως να αναφέρουμε κάποιους αγώνες στους οποίους είχε καταπλήξει. Στις 1 Μαρτίου 2015 "φόρτωσε" το καλάθι της μετέπειτα ομάδας του Βόνιτσας με 35 πόντους, ενώ απέναντι στον Πανδεσσαϊκό στις 3 Μαΐου 2015 σταμάτησε στους 32.

Στα Δωδεκάνησα για λογαριασμό του Ιπποκράτη Κω (2015-2016)

Η επόμενη στάση στη μπασκετική του διαδρομή ήταν η Κως και συγκεκριμένα ο Ιπποκράτης, ομάδα που συμμετείχε στο 2ο όμιλο του Νότου στη Γ΄ Εθνική. Ο Ιπποκράτης Κω τερμάτισε στην 5η θέση με 18-8 ρεκόρ. Ο ίδιος είχε μία δεύτερη παραγωγική χρονιά στην κατηγορία με 12.6 πόντους (176 σύνολο) σε 14 συμμετοχές.

Επιστροφή στη δράση μέσω Βόνιτσας (2017-2018)

Το 2016-2017 ο Παναγιώτης Τσατάλας έμεινε μακριά από την αγωνιστική δράση για σοβαρούς προσωπικούς λόγους. Το Σεπτέμβριο του 2017 επιστρέφει στα παρκέ για λογαριασμό της Βόνιτσας που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ. Στη regular season η ομάδα του Νεκτάριου Βαβέτση ήταν σαρωτική κατακτώντας την πρωτιά στον Α΄ όμιλο με 18 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Στα playoff τέθηκε αντιμέτωπη με το IBC σε μία επεισοδιακή σειρά, που όπως θα θυμούνται χαρακτηριστικά οι μπασκετόφιλοι, η Βόνιτσα είχε επικρατήσει στο πρώτο παιχνίδι (78-76), το IBC είχε καταθέσει ένσταση με τη φάση του Ματσάγγα, η ΕΣΚΑΒΔΕ αποφάσισε την επανάληψη του αγώνα, με τους Γιαννιώτες να επικρατούν με 78-75 αυτή τη φορά και τη Βόνιτσα να παίρνει την απόφαση να μην κατέβει στο 2ο παιχνίδι σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς την απόφαση. 

Τελικά ο Τσατάλας έμελλε το επόμενο καλοκαίρι να έρθει στα Γιάννενα για λογαριασμό του IBC.

Αήττητο πρωτάθλημα στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ και άνοδος στη Γ΄ Εθνική (2018-2019)

Η διοίκηση του IBC μετά τους χαμένους τελικούς από τον ΒΙΚΟΣ ΠΑΣ Γιάννινα ήταν αποφασισμένη να δημιουργήσει ένα ακαταμάχητο σύνολο με μοναδικό στόχο την άνοδο στις Εθνικές Κατηγορίες. Μία από τις κινήσεις που είχαν προκαλέσει αίσθηση εκείνο το καλοκαίρι ήταν η απόκτηση του Παναγιώτη Τσατάλα. Το σύνολο του Γιάννη Παπαδόπουλου έκανε περίπατο στην κατηγορία ολοκληρώνοντας την κανονική περίοδο αήττητο (18/18) με τον Τσατάλα να μετρά σε 18 συμμετοχές 16.6 πόντους (298 σύνολο).

Στα playoff το IBC έδειξε ξανά τη δυναμική του καθώς με 4 νίκες σε ισάριθμους αγώνες κατέκτησε τον τίτλο. Ο Τσατάλας ήταν ξανά φοβερός έχοντας 21.0 πόντους (84 σύνολο), ενώ στο 2ο τελικό απέναντι στη Γ.Ε. Αγρινίου είχε σταματήσει στους 30 πόντους.

Σεζόν καριέρας με τους Τιτάνες Παλαμά (2019-2020)

Έχοντας πραγματοποιήσει μία γεμάτη σεζόν με το IBC, με το οποίο στέφθηκε πρωταθλητής ΕΣΚΑΒΔΕ, αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στον Παλαμά υπογράφοντας στους Τιτάνες. Η χρονιά που πραγματοποίησε ήταν "μυθική" έχοντας σε 17 συμμετοχές 21.4 πόντους (364 σύνολο) με 20 τρίποντα. Στον πρώτο του μήνα στην ομάδα, τον Οκτώβριο του 2019, μέτρησε 24.3 πόντους σε 3 αγώνες, έχοντας 31 κόντρα στη Μελίκη (27/10/19). Τον ίδιο Μ.Ο. πόντων, 24.3, επανέλαβε και το Δεκέμβριο του 2019. Μάλιστα λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στις 22 Δεκεμβρίου, είχε σκοράρει 35 πόντους στην Κέρκυρα απέναντι στον Φαίακα, ισοφαρίζοντας το career high του στην κατηγορία.

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι εκείνη τη σεζόν ο Παναγιώτης Τσατάλας ήταν ο 2ος σκόρερ ολόκληρης της Γ΄ Εθνικής, πίσω μόνο από τον Μπάμπη Μουρατίδη, παίκτης ο οποίος ανήκει φυσικά στο φετινό ρόστερ του IBC.   

Το καλοκαίρι του 2020 αποφάσισε να μεταβεί στην Κάλυμνο, νησί από το οποίο κατάγεται η μητέρα του, προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθεια της Ε.Α. Καλύμνου. Όμως δεν πρόλαβε να αγωνιστεί καθόλου καθώς ο κορονοϊός δεν επέτρεψε στις ομάδες να πατήσουν παρκέ.  

Το IBC με την προσθήκη του Παναγιώτη Τσατάλα στο ρόστερ του έβαλε στη μηχανή του έναν εξαιρετικό αθλητή που μπορεί να δώσει πολλές λύσεις στο επιθετικό και αμυντικό κομμάτι. Παίκτης που στη Γ΄ Εθνική μετρά σε 56 συμμετοχές 892 πόντους (15.9 Μ.Ο) και το κυριότερο παίκτης που γνωρίζει πολύ καλά την ομάδα λόγω της προηγούμενης θητείας του στους Γιαννιώτες, θητεία που είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. 

Το who is who του Παναγιώτη Τσατάλα:

Ημερομηνία Γέννησης: 4/2/1991

Θέση: Guard/Forward

Ύψος: 1.93 

Ηλικία: 30 ετών

Τόπος Γέννησης: Ίλιον Αττικής

Δημήτρης Κοσίνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου