Δευτέρα 26 Απριλίου 2021

"Φουντώνει" η μάχη της 4αδας


Το πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών έχει μπει για τα καλά στην τελική ευθεία και απομένουν μόλις 3 αγωνιστικές προκειμένου να πέσει η αυλαία στη regular season και να πάρουν σειρά τα playoffs. 

Για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν η πανδημία του κορονοϊού ανέτρεψε άρδην τα δεδομένα με τη μόνη διαφορά ότι φέτος το πρωτάθλημα συνεχίστηκε κανονικά σε αντίθεση με την περσινή χρονιά όπου είχε μπει οριστικό λουκέτο. Η ΕΟΚ αποφάσισε να εφαρμόσει ένα διαφορετικό σύστημα διεξαγωγής, ουσιαστικά πιο σύντομο, προκειμένου να προλάβει τις ημερομηνίες και να τελειώσει το πρωτάθλημα εγκαίρως μιας και φέτος θα διεξαχθεί πολύ νωρίς το Eurobasket Γυναικών, το οποίο ξεκινά στις 17 Ιουνίου. 

Έτσι αποφασίστηκε οι 6 πρώτες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα, στην ολοκλήρωση του 1ου γύρου, να αγωνιστούν στο 2ο γύρο και για τις υπόλοιπες 4 να τελειώσει η χρονιά ως έχει χωρίς να υποβιβαστεί καμία. Εν συνεχεία δικαίωμα συμμετοχής στα playoffs θα έχουν οι 4 πρώτες ομάδες. Ο 1ος και ο 2ος θα κοντραριστούν με φόντο το πρωτάθλημα και ο 3ος με τον 4ο για το πλασάρισμα στην 3η θέση. Οι ομάδες θα μεταφέρουν τα μεταξύ τους αποτελέσματα από τη regular season. 

Στην κορυφή φαίνεται ότι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, έχοντας μέχρι στιγμής ρεκόρ 10-1 και γενικότερα δείχνοντας σοβαρότητα και ανωτερότητα συγκριτικά με τους αντιπάλους τους, δε θα έχουν πρόβλημα και θα κλείσουν θέση στους τελικούς. Βέβαια μεγάλο παιχνίδι αναμένεται να γίνει τη Μεγάλη Τετάρτη, με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται τον ΠΑΟΚ, με τις Θεσσαλονικείς να "ρίχνουν" την τελευταία τους ζαριά για είσοδο στην πρώτη δυάδα καθώς γνωρίζουν ότι σε περίπτωση επικράτησης των "πρασίνων" και φυσικά νίκης του Ολυμπιακού στα Χανιά, τότε το ζευγάρι των τελικών θα έχει κλειδώσει οριστικά.  

Η μεγάλη όμως μάχη γίνεται για τις θέσεις 3-4 με 3 ομάδες, ανάμεσά τους και τον ΠΑΣ Γιάννινα, να διεκδικούν 2 θέσεις. Το σύνολο του Νίκου Δουβίτσα, μαζί με τον Ο.Α. Χανίων και τον ΠΑΟΚ, θέλουν να συνεχίσουν στην postseason και στις 3 αγωνιστικές που έχουν μείνει θα τα δώσουν όλα προκειμένου να πετύχουν στο στόχο τους.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΠΑΣ βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση συγκριτικά με τους 2 αντιπάλους του καθώς μετά την ολοκλήρωση και της 13ης αγωνιστικής, είναι στην 5η θέση της κατάταξης με ρεκόρ 5-6. Αντίθετα, ΠΑΟΚ και Ο.Α. Χανίων ισοβαθμούν στην 3η με ρεκόρ 8-3 με το "Δικέφαλο του Βορρά" να έχει τον πρώτο λόγο στη μεταξύ τους ισοβαθμία μιας και είχε υπερκαλύψει τη διαφορά με την οποία είχε χάσει στην Κρήτη στον πρώτο γύρο (10 πόντοι), μετά την επικράτησή του με 86-56 στο παιχνίδι του 2ου γύρου. 

Πλέον είναι ξεκάθαρο ότι για να βρεθεί ο ΠΑΣ Γιάννινα στα playoff χρειάζεται στις 3 εναπομείνασες αγωνιστικές να πετύχει το απόλυτο των νικών. Επίσης είναι εμφανές ότι ο αντίπαλος για τις θέσεις 3-4 είναι κυρίως ο Ο.Α. Χανίων και λιγότερο ο ΠΑΟΚ. Οι "ασπρόμαυρες" έχουν παρουσιαστεί ιδιαίτερα δυνατές μετά την επανέναρξη και κυρίως μετά την απόκτηση της Stephanie Madden οπότε δύσκολα δε θα είναι η μία από τις δύο ομάδες, αν αναλογιστεί μάλιστα κανείς ότι χρειάζονται μόλις μία νίκη στα υπόλοιπα 3 παιχνίδια. Από την άλλη, ο Ο.Α. Χανίων, ναι μεν θέλει επίσης μόλις μία νίκη, όμως έχει μπροστά του ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα καθώς καλείται να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Η βαθμολογία:

3. ΠΑΟΚ 19 (8-3)
4. Ο.Α. Χανίων 19 (8-3)
5. ΠΑΣ Γιάννινα 16 (5-6)

Το πρόγραμμα του ΠΑΣ Γιάννινα:

14η αγωνιστική: ΕΦΑΟ Ζωγράφου-ΠΑΣ Γιάννινα (28/4)
15η αγωνιστική: ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ (5/5)
16η αγωνιστική: ΠΑΣ Γιάννινα-Ο.Α. Χανίων (9/5) 

Το πρόγραμμα του ΠΑΟΚ:

14η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ (28/4)
15η αγωνιστική: ΠΑΣ Γιάννινα-ΠΑΟΚ (5/5)
16η αγωνιστική: ΕΦΑΟ Ζωγράφου-ΠΑΟΚ (9/5)

Το πρόγραμμα του Ο.Α. Χανίων:

14η αγωνιστική: Ο.Α. Χανίων-Ολυμπιακός (28/4)
15η αγωνιστική: Παναθηναϊκός-Ο.Α. Χανίων (5/5)
16η αγωνιστική: ΠΑΣ Γιάννινα-Ο.Α. Χανίων (9/5)

Σε περίπτωση ισοβαθμίας του ΠΑΣ Γιάννινα με τον Ο.Α. Χανίων, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί με 3/3 των Γιαννιωτών και 0/3 της κρητικής ομάδας, τότε ο ΠΑΣ θα πρέπει να καλύψει στην τελευταία αγωνιστική μια μικρή διαφορά δύο πόντων με την οποία είχε χάσει στην Κρήτη την 8η αγωνιστική (68-66).

Πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα σε περίπτωση ισοβαθμίας του ΠΑΣ Γιάννινα με τον ΠΑΟΚ, κάτι το οποίο θα επιτευχθεί με 3/3 του ΠΑΣ και 0/3 των "ασπρόμαυρων", καθώς στην προτελευταία αγωνιστική ο ΠΑΣ θα πρέπει να καλύψει τη διαφορά των 16 πόντων με την οποία είχε ηττηθεί στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα (76-60 την 10η αγωνιστική).

Ανοιχτό είναι φυσικά και το σενάριο της τριπλής ισοβαθμίας, που μπορεί να προκύψει σε περίπτωση που η ομάδα του Νίκου Δουβίτσα κάνει το 3/3 και οι αντίπαλοί της δεν καταφέρουν να κατακτήσουν καμία νίκη μέχρι το τέλος της σεζόν. Τότε οι θέσεις 3-4 θα κριθούν από το πηλίκο των πόντων Επίθεσης/Άμυνας στο πρωτάθλημα.  

φωτογραφία ΠΑΣ Γιάννινα: Νίκος Ζήνας-ΠΑΣ Γιάννινα (facebook)  

φωτογραφία ΠΑΟΚ: Α.Σ. ΠΑΟΚ/PAOK Athletic Club (facebook)

φωτογραφία Ο.Α. Χανίων: athlitiko.gr (facebook) 


Δημήτρης Κοσίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου