Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Αφιέρωμα: Τα 8 υπέροχα χρόνια του Βασίλη Πάτρα στα Γιάννενα


Η διοικητική αβεβαιότητα που δημιουργήθηκε στο ανδρικό τμήμα μπάσκετ του ΠΑΣ Γιάννινα μετά τη διαφωνία της Διοικούσας Επιτροπής με τον Ερασιτέχνη στο θέμα της δημιουργίας Κ.Α.Ε. είχε σαν αποτέλεσμα να αποχωρήσει η πρώτη. Κάποια διάδοχη κατάσταση δεν έχει βρεθεί ακόμα και έτσι πολλοί από τους παίκτες που έφεραν την ομάδα μέχρι και την Α2 "πολιορκούνται" από πληθώρα συλλόγων, όπως είναι απόλυτα λογικό. Ένας από αυτούς ήταν ο πρώην αρχηγός του ΠΑΣ Γιάννινα, Βασίλης Πάτρας, που υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Καβάλα και θα αγωνιστεί στην Α2. Πάμε όμως να θυμηθούμε την παρουσία του Τρικαλινού αθλητή στην πόλη των Ιωαννίνων όπου άφησε το δικό του στίγμα.

Η άφιξη στα Γιάννενα

πηγή φωτογραφίας: agsibasket.blogspot.com

Ο Βασίλης Πάτρας εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη μας το 2013 όταν πέρασε φοιτητής. Στα 18 του χρόνια είχε πάρει την απόφαση να αγωνιστεί για λογαριασμό του ΑΓΣ Ιωαννίνων όπου τότε στόχευε να επιστρέψει από την Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ στις Εθνικές Κατηγορίες. Με τον Παναγιώτη Κοντογιάννη στο τιμόνι οι Γιαννιώτες παρουσίασαν ένα πανίσχυρο σύνολο όμως στους τελικούς (μίνι πρωτάθλημα τότε) κόντρα σε Νικόπολη και Αίολο Αστακού δεν κατάφερε να ανέβε, καθώς το εισιτήριο για τη Γ΄ Εθνική τον πήρε ο Αίολος.  

Ο Πάτρας στην πρώτη του χρονιά με την ομάδα κατάφερε να στεφθεί πρωταθλητής εφηβικού, με τον ΑΓΣ Ιωαννίνων να επικρατεί με 62-55 στο μεγάλο τελικό του Π.Α.Σ. Ναυπάκτου. Ο ίδιος είχε 9 πόντους και συμπαίκτες του μεταξύ άλλων τους Δημήτρη Μάντζιο και Άκη Καραμπίνη.

 πηγή φωτογραφίας: agsibasket.blogspot.com

Την αμέσως επόμενη σεζόν παρουσιάστηκε σαφώς βελτιωμένος και πανέτοιμος να βοηθήσει την ομάδα του να πετύχει το στόχο της ανόδου. Με προπονητικό δίδυμο τους Τάκη Παππά και Σοφοκλή Τσουκανέλη οι Γιαννιώτες κυριάρχησαν ξανά στη regular season όντας αήττητοι (18/18). Μπορεί στη διαδικασία των playoff να μην τα κατάφερε απέναντι στον Χαρίλαο Τρικούπη, όμως μετά από ανακατατάξεις που έγιναν, ο ΑΓΣ Ιωαννίνων πήρε τελικά την ανιούσα για τις Εθνικές Κατηγορίες.

Με σκληρή δουλειά ανέβασε τις "μετοχές" του

Η σεζόν 2015-2016 αποτέλεσε ορόσημο τόσο για τον ΑΓΣ Ιωαννίνων, όσο και για τον Βασίλη Πάτρα. Με τον Σοφοκλή Τσουκανέλη πρώτο προπονητή και τον Κωνσταντίνο Ηλιάδη άμεσο συνεργάτη, του ο ΑΓΣ Ιωαννίνων τερμάτισε στην 5η θέση του 3ου ομίλου της Γ΄ Εθνικής με ρεκόρ 13-9. Στα 20 του χρόνια ο Πάτρας "συστήθηκε" για τα καλά στις Εθνικές Κατηγορίες όντας 2ος σκόρερ της ομάδας με 12,1 πόντους Μ.Ο. Το season high είχε έρθει στην 13η αγωνιστική απέναντι στη Πτολεμαΐδα με 29 πόντους (84-75 είχε κερδίσει ο ΑΓΣ Ιωαννίνων).

πηγή φωτογραφίας: matchioanninon.gr (Facebook)

Ο Πάτρας έμεινε για ακόμα μία σεζόν στον ΑΓΣ Ιωαννίνων (4η διαδοχική) βοηθώντας ξανά την ομάδα του να πλασαριστεί ψηλά καθώς κατέκτησε την 6η θέση με ρεκόρ 14-12. (2016-2017). Πλέον η σχέση των δύο πλευρών είχε φτάσει στο τέλος της και ο αθλητικός power forward ετοιμαζόταν για το επόμενο βήμα στην καριέρα του που θα έμελλε να τον καθιερώσει στις Εθνικές Κατηγορίες και τη συνείδηση του κόσμου.

Νέα ομάδα-στόχος η κορυφή


Το καλοκαίρι του 2017, μετά από δύο σερί σεζόν στη Γ΄ Εθνική, παίρνει τη μεγάλη απόφαση να συνεχίσει στο Βίκο ΠΑΣ Γιάννινα που ετοιμαζόταν για τη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ. Ο Κώστας Σδράκας, head coach τότε στον ΠΑΣ, γνώριζε καλύτερα από τον καθένα ότι θα συνεργαζόταν με έναν τρομερά εξελίξιμο παίκτη που ήταν δεδομένο ότι θα κυριαρχούσε στο τοπικό πρωτάθλημα. Ο ΠΑΣ είχε δημιουργήσει ένα μοναδικό σύνολο και έκανε "περίπατο" κατακτώντας αήττητος το πρωτάθλημα με 22 νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Βασίλης Πάτρας και Θοδωρής Πανάρας αποδείχτηκαν οι ηγέτες της ομάδας. Μαζί τους φυσικά αθλητές που έκαναν τη διαφορά στην κατηγορία: Παναγιώτης και Δημήτρης Μάντζιος, Γιάννης Μουζακίτης, Μίμης Πανταζής, Μάριος Μιχαήλ, Νίκος Γιωτάκης, Γιάννης Καρασίμος, Θοδωρής Τσίρμπας-Αναγνώστου, Λευτέρης Τώνης, Γιάννης Ζήκος, Μάριος Μακρής και Γιώργος Χρυσοσπάθης. 

Επιστροφή στη Γ΄ Εθνική με κυριαρχικές εμφανίσεις


Με τη δυναμική που είχε ο ΠΑΣ, ο πήχης τέθηκε εξ΄ αρχής ψηλά και στόχος ήταν η άμεση άνοδος στη Β΄ Εθνική. Γιάννης Καραγκιολίδης, Δημήτρης Γεωργίου και Σάκης Πρέντζας ήρθαν να προστεθούν στο ήδη εξαιρετικό σύνολο, ενώ τα ηνία της ομάδας ανέλαβε ο Θωμάς Κωστόπουλος. Ο ΠΑΣ κυριάρχησε, έχοντας 21 νίκες σε 24 παιχνίδια και κατέκτησε τον τίτλο ανεβαίνοντας άμεσα στη Β΄ Εθνική. Ο Πάτρας ήταν ο πλέον σταθερός παίκτης της ομάδας του Κωστόπουλου όντας πρώτος σκόρερ με 16,7 πόντους Μ.Ο. σε 18 συμμετοχές. Αξέχαστα έχουν μείνει τα δύο παιχνίδια κόντρα σε Τιτάνες Παλαμά και Μαντουλίδη όπου οδήγησε εκ του ασφαλούς την ομάδα τους στις νίκες με 35 και 33 πόντους αντίστοιχα. 

Αρχηγός στην τρομερή ομάδα του Κωστόπουλου

Η Διοικούσα Επιτροπή για ακόμα ένα καλοκαίρι έκανε το "καθήκον" της ενισχύοντας σημαντικά τον ΠΑΣ προκειμένου να ανέβει άμεσα στην Α2. Οι "βόμβες" του περασμένου καλοκαιριού, Γιώργος Μαυρογιάννης, Σωτήρης Ντόβας και Αποστόλης Ναούμης, έδειξαν ότι στόχος είναι μόνο η κορυφή. Προσθέστε σε αυτούς τους Γιώργο Μανάκα, Κώστα Νίκα για να καταλάβετε τη δυναμική της ομάδας. Αρχηγός για πρώτη φορά χρίστηκε ο Βασίλης Πάτρας και ήταν πανέτοιμος για μία ακόμα αξέχαστη χρονιά. Πριν τη διακοπή του πρωταθλήματος, ελέω COVID-19, ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα με 19 νίκες και μόλις 2 ήττες κατάφερε να βρίσκεται στην 1η θέση του Βορείου Ομίλου με απόσταση ασφαλείας από τους διώκτες του. Η άνοδος επετεύχθη με τον αρχηγό να μετρά 13,3 πόντους σε 20 παιχνίδια. 


Τελικά, ο Βασίλης Πάτρας κατάφερε μέσα σε 8 χρόνια παρουσίας στα Γιάννενα να γράψει τη δική του, ξεχωριστή ιστορία με τη φανέλα δύο ομάδων, του Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα και του ΑΓΣ Ιωαννίνων. Είναι από τους παίκτες που άπαντες στην πόλη θα θυμούνται για την τεράστια προσφορά του και σίγουρα άπαντες θα περιμένουν με ανυπομονησία να ξανασυναντηθούν οι δρόμοι στο μέλλον.

Δημήτρης Κοσίνας

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου