Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Σωτήρης Ντόβας: "Με υπομονή και σωστή διαχείριση ο ΠΑΣ θα βρεθεί σύντομα στη Basket League"


Ο Σωτήρης Ντόβας "κόσμησε" τη φετινή σεζόν με την παρουσία του την πόλη μας και αναμφίβολα αποτέλεσε έναν από τους μεγαλύτερους πρωταγωνιστές στο δρόμο της ανόδου του Βίκου ΠΑΣ Γιάννινα από τη Β΄ Εθνική στην Α2. Ο 30χρονος guard μιλά στο Epirusbasket.gr για την τεράστια επιτυχία των Γιαννιωτών και τους βασικούς λόγους της φετινής κυριαρχίας, εκθειάζει τον πρόεδρο, κ. Γιάννη Μάντζιο, για όλα όσα προσφέρει στον ΠΑΣ Γιάννινα και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ομάδα έχει όλα τα φόντα ώστε σύντομα να φτάσει στη Basket League.
 
-Σωτήρη η σεζόν ολοκληρώθηκε με άδοξο τρόπο λόγω την πανδημίας του κορονοϊού, όμως ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα κατάφερε να κυριαρχήσει και με ρεκόρ 19-2 να πάρει δικαίως το εισιτήριο της ανόδου για την Α2. Πώς βίωσες αυτή την αλλόκοτη μπασκετική σεζόν; 

-"Ήταν πρωτόγνωρο αυτό που ζήσαμε με την πανδημία, ήταν όλα περίεργα και δεν μας άφησε να πανηγυρίσουμε και να χαρούμε τη φιέστα, αλλά αυτό δεν αλλάζει ότι είμαστε πρωταθλητές και είμαστε πλέον στην Α2". 

-Ποια στοιχεία είναι αυτά που θεωρείς ότι έπαιξαν το μεγαλύτερο ρόλο, προκειμένου ο ΠΑΣ να δείξει αυτή την απόλυτα κυρίαρχη εικόνα;

-"Θεωρώ ότι η σταθερότητα που είχαμε και ότι κάθε μέρα δουλεύαμε όλο και καλύτερα. Επίσης θέλω να αναφερθώ και στη σπουδαία δουλειά που έκαναν ο φυσιοθεραπευτής μας, Φίλιππος Σκόρδος, και ο γιατρός της ομάδας, Σταύρος Ριστάνης".

-Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς βγάζατε μία ανωτερότητα στο παρκέ αποδεικνύοντας κάθε Κυριακή ότι είστε η καλύτερη ομάδα του Βορείου ομίλου. Εσείς μέσα στην ομάδα νιώθατε και βλέπατε ότι έχετε μεγαλύτερη ποιότητα συγκριτικά με τους αντιπάλους σας;

-"Ξέραμε ότι ήμασταν καλή ομάδα, απλά έπρεπε να το δείξουμε και μέσα στο γήπεδο και μετά το δυνατό ξεκίνημα που είχαμε κόντρα σε πολύ καλές ομάδες αρχίσαμε να το πιστεύουμε όλο και πιο πολύ.


-Ας γυρίσουμε έναν χρόνο πίσω. Ήσουν το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας το περασμένο καλοκαίρι. Τι ήταν αυτό που σε έπεισε να αγωνιστείς με τη φανέλα του ΠΑΣ καθώς σίγουρα θα είχες προτάσεις και από άλλες ομάδες.

-"Αυτό που με έκανε να έρθω στον ΠΑΣ Γιαννινα ήταν ο πρόεδρος, κ. Γιάννης Μάντζιος, ο τρόπος που με προσέγγισε και φυσικά ο Γιάννης Καραγκιολίδης με τα καλά λόγια που μου είπε για τον ΠΑΣ. Πάντα ήθελα να παίξω σε μια ομάδα με τέτοιους φιλάθλους"!

-Με τον Γιώργο Μαυρογιάννη συνθέσατε το καλύτερο δίδυμο guard στην κατηγορία και είστε αναμφίβολα οι ηγέτες του ΠΑΣ Γιάννινα. Νιώθατε εξ΄ αρχής την ευθύνη να οδηγήσετε την ομάδα ψηλά και πώς είναι η συνεργασία σας στο παρκέ;

-"Με τον Γιώργο συνεργαστήκαμε εξαιρετικά και νομίζω ότι αυτό φαινόταν. Όσο για το αν νιώσαμε το βάρος ότι πρέπει να φτάσουμε την ομάδα ψηλά, είχαμε συμπαίκτες που μας στήριζαν και μας έκαναν να αισθανθούμε πως δεν κουβαλάμε αυτή την ευθύνη σε ότι και αν κάναμε μέσα στο παρκέ και τους ευχαριστώ γι’ αυτό". 

-Κεφάλαιο Θωμάς Κωστόπουλος. Ρεκόρ 40-5 από τη στιγμή που ανέλαβε τον ΠΑΣ Γιάννινα. Πως ήταν η συνεργασία σας τη φετινή σεζόν;

-"Ο coach Κωστόπουλος είχε ένα από τα καλύτερα ρεκόρ και γι’ αυτό έφτασε την ομάδα εκεί που είναι. Η συνεργασία μας νομίζω ήταν πολύ καλή, το δείχνει άλλωστε και το αποτέλεσμα, η άνοδος".



-Σε ατομικό επίπεδο ήσουν εξαιρετικός καθώς μέτρησες 17,3 πόντους με 60 εύστοχα τρίποντα. Στα δικά μου μάτια φάνηκε να ένιωσες από την πρώτη στιγμή άνετα και πραγματοποίησες αυτές τις εμφανίσεις.

-"Οι συμπαίκτες μου με βοήθησαν πάρα πολύ να νιώσω έτσι, γιατί με εμπιστεύθηκαν από την πρώτη στιγμή και φυσικά o coach που μου έδινε την μπάλα".

-Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει καταφέρει μέσα σε 3 χρόνια με πλάνο και υπομονή από την Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ να ανέβει στην Α2. Πόσο σημαντική είναι η παρουσία τόσο του μεγάλου χορηγού της ομάδας «ΒΙΚΟΣ», όσο και δύο ανθρώπων που ηγούνται, μεταξύ άλλων, της προσπάθειας, του Προέδρου, Γιάννη Μάντζιου και του Αντιπροέδρου, Χρήστου Γεωργίου;

-"Σίγουρα η παρουσία του μεγάλου χορηγού «ΒΙΚΟΣ» είναι πολύ σημαντική για να φτάσει η ομάδα στην Α2, αλλά χωρίς τον πρόεδρο, κ. Γιάννη Μάντζιο, τον αντιπρόεδρο κ. Χρήστο Γεωργίου και την μεγάλη και εξαιρετική δουλειά που κάνει ο αφανής ήρωας, Νίκος Σιουμάλας, δεν θα ήταν εύκολο ο ΠΑΣ Γιάννινα να φτάσει τόσο ψηλά".

-Σωτήρη βλέπουμε τον πρόεδρο σε όλα τα παιχνίδια της ομάδας να βρίσκεται πάντοτε δίπλα στον πάγκο και να ζει έντονα τους αγώνες στο πλευρό σας. Είναι ένα έξτρα κίνητρο να τα δίνετε όλα για τη νίκη σε κάθε παιχνίδι βλέποντάς τον να ζει τόσο πάθος κάθε ματς;

-"Ο πρόεδρος, κ. Μάντζιος, κάθεται δίπλα στον πάγκο και μας κάνει πάντα να νιώθουμε ότι είμαστε οι καλύτεροι παίκτες που υπάρχουν και μας βγάζει πάντα ένα συναίσθημα, ο,τι και να γίνει, ότι είμαστε νικητές".

-Θα ήθελα να σε γυρίσω αρκετά χρόνια πίσω. Σε ποια ηλικία ξεκίνησες το μπάσκετ, ποια ήταν η αφορμή και ποια ήταν η πρώτη σου ομάδα;

-"Ξεκίνησα να παίζω μπάσκετ σε ηλικία 9 χρονών και η αφορμή ήταν η αντρική ομάδα του χωριού μου που πήγαινα και την παρακολουθούσα, η Μελίκη". 

-Πότε κατάλαβες ότι έχεις ταλέντο στο μπάσκετ και είπες ότι "μπορώ να καταφέρω σπουδαία πράγματα στο συγκεκριμένο άθλημα";

-"Το κατάλαβα όταν άρχισε ο coach Ασλανίδης να με παίρνει στην αντρική ομάδα και να μου δίνει χρόνο συμμετοχής".

-Με ποιον προπονητή θεωρείς ότι είχες την καλύτερη συνεργασία στην καριέρα σου;

-"Την καλύτερη συνεργασία την είχα με τον coach Χωλόπουλο. Ήμασταν τρία χρόνια μαζί και συνεργαστήκαμε πολύ καλά και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για αυτά τα τρία υπέροχα χρόνια".

-Έχοντας αγωνιστεί για λογαριασμό πολλών ομάδων, υπάρχει κάποιος συμπαίκτης σου τον οποίο θα ξεχώριζες και από τον οποίο έμαθες πολλά πράγματα; 

-"Έμαθα πολλά πράγματα από πολλούς συμπαίκτες μου και από όλους κράτησα κάτι, είτε καλό είτε κακό. Φυσικά ξεχώρισα τον Γιάννη Καραγκιολίδη για τον χαρακτήρα του, τον επαγγελματισμό του και ότι μπορούσε να προσαρμοστεί στις ανάγκες της ομάδας".

-Πριν βρεθείς στα Γιάννενα έγραψες ιστορία με τη φανέλα του Χαρίλαου Τρικούπη για 2 σεζόν αγωνιζόμενος και στην Α2. Τι θυμάσαι πιο έντονα από εκείνα τα χρόνια;

-"Όντως γράψαμε ιστορία με τον Χαρίλαο Τρικούπη. Θυμάμαι το παιχνίδι στην Β’ Εθνική με τη Χαλκηδόνα που ταξίδεψε ο κόσμος για να πανηγυρίσει μαζί μας την άνοδο στην Α2. Επίσης στην Α2  θυμάμαι έντονα το τελευταίο παιχνίδι play off με τον Ηρακλή". 

-Δεν μπορώ φυσικά να μη σε ρωτήσω και για την τεράστια επιτυχία της πρώην ομάδας σου, που τη νέα σεζόν θα αγωνίζεται στη Basket League.

-"Είναι μεγάλη επιτυχία για τον Χαρίλαο Τρικούπη που θα αγωνίζεται στην Basket League, αλλά ήταν σίγουρη αυτή η επιτυχία με την διοίκηση που έχει. Στον πάγκο κάθεται ένας από τους καλύτερους προπονητές, ο Ντίνος Καλαμπάκος, και διαθέτει μερικούς από τους καλύτερους παίχτες της κατηγορίας".

-Με τη φανέλα των Διόσκουρων Κοζάνης πραγματοποίησες 3 «μαγικές» σεζόν ξεχωρίζοντας με τα κατορθώματά σου. Ήταν ένα σημαντικό κεφάλαιο στην καριέρα σου έτσι δεν είναι; 

-"Με την ομάδα των Διόσκουρων πράγματι είχα μαγικές χρονιές και τις τρεις σεζόν που έπαιξα εκεί και αυτό με βοήθησε να κάνω το βήμα παραπάνω".

-Η ομάδα της γενέτειράς σου, η Μελίκη, από την οποία μάλιστα βραβεύτηκες το περασμένο καλοκαίρι για την προσφορά και την πορεία σου, θα αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική τη νέα χρονιά. 

-"Η Μελική θα τα καταφέρει στην Β’ Εθνική, έχει έναν πολύ καλό προπονητή που δουλεύει πάρα πολύ, πολύ καλούς παίχτες και μια διοίκηση που τρέχει για όλα και νομίζω ότι θα πάνε όλα καλά".


-Αν σου έλεγα να ξεχωρίσεις μία χρονιά που την απόλαυσες περισσότερο στη διάρκεια της καριέρας σου ποια θα ήταν αυτή και γιατί; 

-Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσω κάποια χρονιά περισσότερο, γιατί η κάθε μια είχε κάτι ξεχωριστό".

-Για να γυρίσουμε λίγο στα δικά μας, ο ερχομός σου στην πόλη των Ιωαννίνων έχει συμπέσει με την «άνθηση» του μπάσκετ. Τη νέα σεζόν ο ΠΑΣ θα αγωνίζεται στην Α2, η γυναικεία ομάδα του συλλόγου παρέμεινε στην Α1, το IBC ανέβηκε στη Β΄ Εθνική και ο ΑΓΣ Ιωαννίνων θα βρίσκεται στη Γ΄ Εθνική. Πώς εξηγείς όλη αυτή την «έκρηξη»;

-"Νομίζω ότι δουλεύουν πολύ καλά στα Ιωάννινα και γι’ αυτό τόσες ομάδες βρίσκονται στα εθνικά πρωταθλήματα. Ο ΠΑΣ με τον εξαιρετικό του κόσμο βρίσκεται στις πιο ψηλές κατηγορίες". 


-Βλέποντας ότι ο ΠΑΣ διαθέτει μία σοβαρή και στιβαρή διοίκηση, σε συνδυασμό με τον φοβερό κόσμο που γεμίζει σε κάθε παιχνίδι το γήπεδο και ακολουθεί την ομάδα ακόμα και σε εκτός έδρας αγώνες, ευελπιστείς ότι η ομάδα μπορεί να εκπληρώσει το μεγάλο όνειρο της συμμετοχής στην Basket League σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα;

-"Ο ΠΑΣ έχει εξαιρετική διοίκηση και κόσμο που θα τον ζήλευαν πολλές ομάδες. Νομίζω πως με λίγο υπομονή και σωστή διαχείριση σύντομα θα βρίσκεται στην Basket League". 

-Πριν σε αποχαιρετήσω και σε ευχαριστήσω για τη συνέντευξη, θα ήθελα να μας πεις αν θα συνεχίσουμε να σε απολαμβάνουμε και τη νέα σεζόν με τη φανέλα του ΠΑΣ.

-"Ευχαριστώ και εγώ πάρα πολύ! Ακόμα δεν ξέρω, καθώς δεν έχω συζητήσει με την διοίκηση της ομάδας".


Δημήτρης Κοσίνας

Φωτογραφίες: Χάρης Φώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου