Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019

IBC: Με την αύρα των τριών "σωματοφυλάκων"


Με το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής να έχει ρεπό αυτό το Σαββατοκύριακο και τις 13 ομάδες που συμμετέχουν στον τρίτο όμιλο να φορτίζουν τις μπαταρίες τους ενόψει της δύσκολης και συνάμα απαιτητικής συνέχειας, το Epirusbasket.gr αρπάζει την ευκαιρία και αναλύει την μέχρι τώρα πρωταγωνιστική πορεία του νεοφώτιστου στην κατηγορία IBC του Γιάννη Παπαδόπουλου.

Ομάδα με ισορροπία σε άμυνα και επίθεση

Λίγοι θα περίμεναν το IBC να έχει διαγράψει αυτή τη θεσπέσια πορεία μετά την ολοκλήρωση των πέντε πρώτων αγωνιστικών. Οι διοικούντες μιλούσαν στην αρχή του πρωταθλήματος για όσο το δυνατόν γρηγορότερη εξασφάλιση της παραμονής στην κατηγορία και στη συνέχεια για ένα καλό πλασάρισμα στο βαθμολογικό πίνακα. Η αλήθεια όμως είναι διαφορετική και η εξαιρετική πορεία έχει έρθει μέσω σκληρής δουλειάς και προγραμματισμού. Παρότι η αρχή στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές φαινόταν βουνό (Ίκαροι Τρικάλων/Μελίκη/ΑΓΣΙ και Νίκη Βόλου), το IBC κατάφερε να κατακτήσει 3 νίκες και να ηττηθεί μόνο από τη Νίκη Βόλου. Μάλιστα μετά την επιβλητική εμφάνισή του απέναντι στον Αριστοτέλη Φλώρινας και τη νίκη με 82-51, κατάφερε να πάει στη διακοπή του πρωταθλήματος στην 3η θέση, έχοντας ρεκόρ 4 νικών και μόλις μία μίας ήττας.


Το σύνολο του Γιάννη Παπαδόπουλου δείχνει εξαιρετικό πρόσωπο τόσο αμυντικά, όσο και επιθετικά, με την ισορροπία και στις δύο πλευρές του παρκέ να είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα. Αμυντικά δέχεται μόλις 68,2 πόντους κατά Μ.Ο., ενώ στην επίθεση πετυχαίνει 77,6 κατά Μ.Ο. Καλύτερη αμυντική επίδοση ήταν αυτή της περασμένης Κυριακής κόντρα στον Αριστοτέλη Φλώρινας, όταν και δέχθηκε μόλις 51 πόντους, ενώ η μεγαλύτερη επιθετική συγκομιδή ήρθε απέναντι στους Ικάρους Τρικάλων την 1η αγωνιστική, με τους 91 πόντους που σημείωσε στην παρθενική νίκη στην κατηγορία με 91-83 στην παράταση.

IBC
ΑΜΥΝΑ (Μ.Ο.)
68,2 πόντοι
ΕΠΙΘΕΣΗ (Μ.Ο.)
77,6 πόντοι

Ακαταμάχητη βασική πεντάδα

Η πεντάδα με την οποία συνηθίζει να ξεκινά τους αγώνες ο Γιάννης Παπαδόπουλος αποτελείται από τους Άκη Καραμπίνη, Γρηγόρη Ζαμπέτη, Κώστα Σωτηράκη, Δημήτρη Δουρούκη και Χρήστο Μπάλλα. Το δίδυμο του backourt Καραμπίνης και Ζαμπέτης προσφέρουν εξαιρετική προσωπική άμυνα, με τον Καραμπίνη να μπορεί να μαρκάρει με την ίδια ευκολία από το 1-3 καθώς είναι ψηλός και διαθέτει μακριά άκρα που τον βοηθούν να βγάζει εξαιρετικές άμυνες, ενώ ο Ζαμπέτης είναι πολύ καλός αμυντικός στο ένας εναντίον ενός. Στην επίθεση μέχρι στιγμής προσφέρουν ο μεν Καραμπίνης 5,2 πόντους κατά Μ.Ο., ο δε Ζαμπέτης 5,6 πόντους.


Τη διαφορά επιθετικά στο IBC την κάνουν οι τρεις παίχτες που απαρτίζουν το frontcourt. Ο λόγος για τους Κώστα Σωτηράκη, Δημήτρη Δουρούκη και Χρήστο Μπάλλα, που αποτελούν τους τρεις παίκτες με τους περισσότερους πόντους. Ο Σωτηράκης έχει αποδειχθεί σε μεταγραφή-"χρυσάφι" για τους Γιαννιώτες, καθώς στα 5 πρώτα του παιχνίδια με τη φανέλα του IBC σημειώνει κατά Μ.Ο. 24,2 πόντους, όντας μάλιστα διψήφιος σε όλα τα ματς. Ο Δουρούκης διακρίνεται για το "φονικό" σουτ του από τα 6,75. Σημειώνει κατά Μ.Ο. 12 πόντους, έχοντας 13 εύστοχα τρίποντα σε 5 συμμετοχές. Για τον Χρήστο Μπάλλα τα λόγια είναι περιττά. Σημείο αναφοράς στη ρακέτα και φέτος για την ομάδα του Παπαδόπουλου, κάνει πάρα πολλές δουλείες στο γήπεδο. Πετυχαίνει 17,4 πόντους κατά Μ.Ο., αξιοποιώντας παράλληλα και τους συμπαίκτες του, καθώς το μπάσκετ που γνωρίζει ο Πρεβεζιάνος Center το ξέρουν λίγοι ψηλοί στην κατηγορία.

Παίκτες με ρόλους που προσφέρουν ανά πάσα στιγμή


Πρακτικά το IBC χρησιμοποιεί 10 παίκτες συν τους δύο νεαρούς που βρίσκονται κάθε φορά στη δωδεκάδα. Ο Γιώργος Ξιούρας (4,2 πόντοι Μ.Ο.), που εμφανίζεται σε κάθε παιχνίδι όλο και καλύτερος και ο προπονητής του περιμένει ακόμα περισσότερα από αυτόν στη συνέχεια, ο sharpshooter Ντίνος Τσιτσώνης (4,4 πόντοι Μ.Ο.), που έρχεται από τον πάγκο προσφέροντας σκορ και κυρίως βοηθώντας με το εξαιρετικό περιφερειακό του σουτ και ο νεαρός Δημήτρης Βάσης που είναι σημαντικότατος στην οργάνωση του παιχνιδιού, αποτελώντας αξιόπιστη λύση, δίνοντας ανάσες στους βασικούς, είναι οι τρεις παίκτες με τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής ερχόμενοι από τον πάγκο στο rotation του coach Παπαδόπουλου. Ακολουθούν φυσικά και οι δύο παλιοί της ομάδας, ο αρχηγός Αλέξανδρος Ματσάγγας και ο power forward Θοδωρής Τσιρώνης, για να δώσουν λύσεις και πολύτιμα λεπτά από τον πάγκο.

Αναλυτικά οι 5 πρώτοι σκόρερ του IBC
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
Μ.Ο. ΠΟΝΤΩΝ
ΣΥΝΟΛΟ ΠΟΝΤΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
1.     ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ
24,2
121
5
2.     ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΑΛΛΑΣ
17,4
87
5
3.     ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΡΟΥΚΗΣ
12
60
5
4.     ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΜΠΕΤΗΣ
5,6
28
5
5.     ΑΚΗΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ
5,2
26
5

Αναλυτικά οι καλύτεροι σουτέρ του IBC
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΕΥΣΤΟΧΑ ΤΡΙΠΟΝΤΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΔΟΥΡΟΥΚΗΣ
13
ΚΩΣΤΑΣ ΣΩΤΗΡΑΚΗΣ
5
ΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΤΣΩΝΗΣ
5
ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΜΠΕΤΗΣ
3
ΓΙΩΡΓΟΣ ΞΙΟΥΡΑΣ
3

Δημήτρης Κοσίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου