Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2019

Κύπελλο Ελλάδας: "Μονομαχία" στην Καλλιθέα για τον ΠΑΣ Γιάννινα


Το πρώτο επίσημο παιχνίδι της νέας χρονιάς για τον ΠΑΣ Γιάννινα βρίσκεται προ των πυλών, καθώς σήμερα το μεσημέρι στις 14:00 θα αντιμετωπίσει για τη δεύτερη φάση του Κυπέλλου Ελλάδας την ιστορική ομάδα των Εσπερίδων Καλλιθέας.

Οι Εσπερίδες Καλλιθέας ιδρύθηκαν το 2017, όταν απορρόφησαν τον Ίκαρο Καλλιθέας. Παρόλα αυτά αποτελούν ιστορική συνέχεια προγενέστερων συλλόγων, που είχαν διαγράψει λαμπρή πορεία στο γυναικείο μπάσκετ. Το 2017 οι Εσπερίδες επέστρεψαν στην μεγάλη κατηγορία, όμως ως Α.Ε. Εσπερίδες το 2006 και το 2008 είχαν πανηγυρίσει την κατάκτηση 2 πρωταθλημάτων Ελλάδας, όπως και 4 συνεχόμενων Κυπέλλων το 2006,2007,2008 και 2009.


Την περσινή σεζόν, οι Εσπερίδες Καλλιθέας κατέκτησαν την 5η θέση στο πρωτάθλημα της Α1 με ρεκόρ 11-11 και έχασαν για λίγο την είσοδο στα playoffs. Στο θεσμό του Κυπέλλου αποκλείστηκαν στη Β΄ Φάση στην έδρα τους, από τη Δάφνη Αγίου Δημητρίου με 86-75.


Το προπονητικό staff και το ρόστερ

Προπονητής της αθηναϊκής ομάδας είναι ο Θωμάς Σκληρός, με άμεσο συνεργάτη του τον Γιάννη Τσουμπρή. Οι δύο coaches είχαν αναλάβει τα ηνία του συλλόγου το Νοέμβριο του 2018, μετά την αποχώρηση του προηγούμενου προπονητή Γιώργου Ρουμπελάκη.

Το ρόστερ των Εσπερίδων διαθέτει έμπειρες αλλά και να νεαρές αθλήτριες, ενώ όπως και στον ΠΑΣ Γιάννινα, οι τρεις ξένες είναι δύο Αμερικανίδες και μία Λιβανέζα. Αναμφίβολα κοιτώντας κανείς τη σύνθεση της ομάδας, διαπιστώνει ότι η αρχηγός της Εθνικής Ομάδας του Λιβάνου Rebecca Akl είναι μία από τις πιο ποιοτικές παίκτριες και αποτελεί μία μεγάλη κίνηση στο μεταγραφικό παζάρι για την ομάδα του Σκληρού. Η Akl είναι συμπαίκτρια με τη Miramak Mokdad του ΠΑΣ στο Λίβανο και μάλιστα οι δυο τους πανηγύρισαν φέτος το καλοκαίρι την κατάκτηση του τίτλου West Asia στην Ιορδανία.


Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να κάνουμε και στις δύο Αμερικανίδες του συλλόγου Felecity Havens και Akela Maize. Η Felecity Havens αναμένεται να είναι η σκόρερ της ομάδας στο φετινό πρωτάθλημα της Α1. Φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Mount Olive έχοντας ξεχωριστές επιδόσεις με την γυναικεία ομάδα μπάσκετ που συμμετέχει στο Division 2. Η νέα Αμερικανίδα των Εσπερίδων στην καριέρα της στο Mount Olive είχε Μ.Ο. 19.3 πόντους με 43.6% στα δίποντα, 30.8% στα τρίποντα και 81% στις βολές σε 108 εμφανίσεις. Έχει πετύχει μερικά εντυπωσιακά milestones, καθώς είναι η πρώτη σκόρερ στην ιστορία του Mount Olive με 2039 πόντους συνολικά, ενώ έχει και το ρεκόρ πόντων σε ένα παιχνίδι, με 49. Εκτός όμως από πρώτη σκόρερ είναι και δεύτερη στα ριμπάουντ, έχοντας κατεβάσει συνολικά 928 "σκουπίδια". Οι Εσπερίδες Καλλιθέας αποτελούν την πρώτη επαγγελματική ομάδα για την 23χρονη guard και σίγουρα είναι μία παίκτρια στην οποία το προπονητικό τιμ του ΠΑΣ θα έχει εστιάσει για να την αντιμετωπίσει κατάλληλα.


Η Akela Maize θα είναι η βασική center των Εσπερίδων. Έχει ύψος 1,96 και με το North Carolina State University είχε κατά Μ.Ο. 5,2 πόντους με 48% στα δίποντα, 60,5% στις βολές και 3,3 ριμπάουντ. Η καλύτερη χρονιά της ήταν με διαφορά ως senior τη σεζόν 2017-2018 όπου ανέβασε ραγδαία τα νούμερά της έχοντας 10 πόντους, 5,5 ριμπάουντ και 1,9 κοψίματα κατά Μ.Ο. Πέρυσι αγωνίστηκε για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα της, με τη φανέλα της ισπανικής Αλ Κάθερες Εξτρεμαδούρα, καταγράφοντας 26 συμμετοχές, με 9,5 πόντους, 7,1 ριμπάουντ με 51% στο δίποντο και 59% στις βολές.



Έτοιμος να ζήσει το όνειρο

Ο ΠΑΣ Γιάννινα ολοκλήρωσε την προετοιμασία του και πηγαίνει με σκοπό να παλέψει το παιχνίδι. Αναμφίβολα αναμένεται να γίνει ένα δυνατό ματς στην έδρα των Εσπερίδων, με τις γηπεδούχες να έχουν το προβάδισμα μιας και παίζουν στο σπίτι τους και είναι πιο έμπειρη ομάδα. Όπως δήλωσε όμως και ο προπονητής του ΠΑΣ Γιώργος Σιαμέτης, στόχος είναι η ομάδα να παλεύει όλα τα παιχνίδια και να αποτελείται από πολεμιστές. Κανείς δε βρίσκεται στο επιθυμητό επίπεδο τέτοια εποχή, κάτι απολύτως λογικό, καθώς μόλις ολοκληρώθηκε η προετοιμασία. Πέρυσι ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε αποκλειστεί στο Κύπελλο στην Α΄ Φάση, εκτός έδρας από τον Άρη με 51-46.

Montgomery-Tompkins τα επιθετικά όπλα

Οι δύο Αμερικανίδες του ΠΑΣ αποκτήθηκαν για να κάνουν τη διαφορά και δείχνουν ήδη από τα φιλικά παιχνίδια πολύ καλά στοιχεία. Η Montgomery πρόκειται διαθέτει τρομερό επιθετικό ένστικτο, καθώς είναι η 7η σκόρερ στην ιστορία του Auburn University και 3η σε εύστοχα τρίποντα. Προέρχεται από την καλύτερη επαγγελματική της χρονιά, καθώς στο Λουξεμβούργο την περσινή σεζόν είχε 21,4 πόντους. Αναμένεται να είναι κύρια πρωταγωνίστρια επιθετικά για την ομάδα του Γιώργου Σιαμέτη.


Το ίδιο θα συμβεί και με την Angiee Tompkins, που αποτελεί το βαρύ χαρτί του ΠΑΣ στη ρακέτα. Το καλό με την power forward/center του ΠΑΣ είναι ότι γνωρίζει το ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς πέρυσι αγωνίστηκε στον Πανιώνιο και μάλιστα σημείωσε εξαιρετικές εμφανίσεις όντας 8η σκόρερ με 16,4 πόντους, ενώ ήταν και 8η στα ριμπάουντ με 8,9 κατά Μ.Ο.

Το επίσημο ντεμπούτο της θα πραγματοποιήσει στο σημερινό παιχνίδι και η Λιβανέζα Miramar Mokdad, με την έμπειρη guard να είναι μία από τις παίκτριες που ο προπονητής της θα περιμένει να κάνει τη διαφορά. Το παιχνίδι είναι ιδιαίτερο για τη 31χρονη Mokdad καθώς θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη συμπατριώτισσα της Akl, με τις δύο Λιβανέζες να γράφουν ιστορία καθώς θα αγωνιστούν για πρώτη φορά μακριά από την πατρίδα τους.


Αναλυτικά τα ρόστερ των δύο ομάδων

ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 2019/2020
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΘΕΣΗ
REBECCA AKL
Guard
ΤΟΝΙΑ ΔΑΝΟΥΣΗ
Guard
ΖΩΗ ΚΕΧΑΓΙΑ
Guard
ΚΙΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ
Guard
ΒΑΣΙΑ ΠΑΠΑΜΑΡΚΑΚΗ
Guard
FELECITY HAVENS
Guard/Forward
ΖΩΗ ΔΡΟΥΜΠΟΥΚΗ
Guard/Forward
ΤΖΕΝΗ ΛΟΥΚΑΤΟΥ
Forward
ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
Forward
ΡΙΑ ΠΑΤΕΡΑΚΗ
Forward
ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΜΠΕΝΕΚΗ
Forward
AKELA MAIZE
Center
Coach: ΘΩΜΑΣ ΣΚΛΗΡΟΣ



ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 2019/2020
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΘΕΣΗ
MIRAMAR MOKDAD
Guard
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΖΗΜΟΥ
Guard
ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΝΤΟΚΟΥ
Guard
ΑΓΓΕΛΙΝΑ ΧΡΗΣΤΑΚΗ
Guard
ΣΟΦΙΑ ΒΡΑΣΤΑΜΗΝΟΥ
Guard
ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΝΤΑΛΑ
Guard/Forward
BRANDY MONTGOMERY
Guard/Forward
ΣΤΕΛΛΑ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
Guard/Forward
ΕΛΕΝΑ ΠΑΦΗ
Guard/Forward
ΙΩΑΝΝΑ ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΥ
Forward
ΙΩΑΝΝΑ ΤΡΑΓΟΥΣΤΗ
Forward
ΝΤΙΝΑ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΟΥ
Forward
ΘΑΛΕΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ
Forward
ANGIEE TOMPKINS
Forward/Center
ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗ
Center
ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ
Center
ΣΤΑΜΑΤΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Center
Coach: ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΑΜΕΤΗΣ


Δημήτρης Κοσίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου