Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΣ Γιάννινα-Ολυμπιακός 48-100: Άλλο επίπεδο οι "ερυθρόλευκες"


Ιστορική μέρα η σημερινή για τον ΠΑΣ Γιάννινα που έδωσε το πρώτο του παιχνίδι στα σαλόνια της Α1, απέναντι στον πρωταθλητή και κυπελλούχο Ολυμπιακό, γνωρίζοντας την ήττα 100-48, σε ένα παιχνίδι γιορτή, με τους φίλους της ομάδας να κατακλύζουν κάθε γωνιά του Νέου Κλειστού,δημιουργώντας μία απίστευτη ατμόσφαιρα. 

Στα αγωνιστικά, ο ΠΑΣ Γιάννινα κατάφερε να είναι ευθέως ανταγωνιστικός στο πρώτο δεκάλεπτο του αγώνα, όμως οι φιλοξενούμενες σταδιακά πάτησαν το γκάζι και οικοδόμησαν διαφορά που έφτανε κοντά στους 30 πόντους στο ημίχρονο (51-23). Στο δεύτερο εικοσάλεπτο η ομάδα του Παντελάκη έλεγξε τον αγώνα, φτάνοντας εύκολα στο τελικό 100-48. Montgomery με 18 και Tompikns με 13 ξεχώρισαν για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Από την άλλη ο Ολυμπιακός είχε πολυφωνία στην επίθεση με επτά παίκτριες να είναι διψήφιες. Η Jurcenkova ήταν πρώτη σκόρερ με 14, με την Graves να έχει 13, τη Σταμάτη 12, τις Thomas, Γέμελος και Σταμολάμπρου από 11 και την Παυλοπούλου 10. 

Οι επιλογές του Γιώργου Σιαμέτη για την αρχική πεντάδα ήταν η Ντάλα στον "άσσο", η Mokdad στο "2", η Montgomery στο "3", και οι Tompkins και Κατσαμούρη στο "4" και "5". Για την ομάδα του Γιώργου Παντελάκη Thomas και Παυλοπούλου ξεκίνησαν στα guard, η Γέμελος στο "3",  η Κοσμά στο "4" και η Graves στο "5". Το πρώτο καλάθι του αγώνα ήρθε από την Angella Tompkins, με τον Ολυμπιακό να απαντάει με τις δύο Αμερικανίδες του Thomas και Graves (5-2). H Montgomery έφερε με τρίποντο το σκορ στα ίσια (5-5), όμως οι φιλοξενούμενες με μικρό σερί 5-0 έκαναν το 10-5. H Brandy Montgomery όμως ήταν "καυτή" στο πρώτο ημίχρονο και με 5 σερί δικούς της πόντους ο ΠΑΣ ισοφάρισε σε 10-10. Ο Ολυμπιακός με την είσοδο της Νικολοπούλου στο παιχνίδι, άρχισε να πιέζει πάρα πολύ στην περιφέρεια υποχρεώνοντας τις δηπεδούχες σε πολλά λάθη. Η Thomas ηγήθηκε επιθετικά και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε για πρώτη φορά με +9 (19-10). Το τελευταίο καλάθι του δεκαλέπτου το σημείωσε η Tompkins, παίρνοντας και φάουλ από την Κοσμά, μειώνοντας στο 13-19 που ήταν και το σκορ της πρώτης περιόδου. Montgomery και Tompkins είχαν και τους 13 πόντους της ομάδας τους, ενώ από τις φιλοξενούμενες οι Graves και Thomas είχαν μαζί επίσης 13.

Ο προπονητής του ΠΑΣ, ελλείψει και της Θάλειας Κανέλλου, που ήταν τραυματίας, δοκίμασε στο "4" για πολύ ώρα τη Στέλλα Ξανθοπούλου. Στις αρχές του δευτέρου δεκαλέπτου Νικολοπούλου, Σταμάτη και Σταμολάμπρου προκάλεσαν πολλούς πονοκεφάλους με την εξαιρετική τους άμυνα και ο Ολυμπιακός με δύο εύστοχα τρίποντα από Σταμολάμπρου και Σταμάτη προηγήθηκε με διψήφια διαφορά για πρώτη φορά στο παιχνίδι (25-13). Οι "Ερυθρόλευκες" βρήκαν πολλούς πόντους στον αιφνιδιασμό στη διάρκεια της δεύτερης περιόδου, κάτι που τους βοήθησε σταδιακά να ανοίξουν τη διαφορά. Η Σωτηρίου μπήκε και αυτή στην εξίσωση (4 κλεψίματα συνολικά) και μαζί με την εξαιρετική Νικολοπούλου δυσκόλεψαν πάρα πολύ τον ΠΑΣ στην εκδήλωση των επιθέσεών του. Η 28χρονη guard το πήρε προσωπικά και με 5 δικούς της πόντους η διαφορά άνοιξε στο +16 (34-18). Η Tompikins κουβαλούσε επιθετικά την ομάδα της, έχοντας τους 8 από τους 10 πόντους του δεκαλέπτου. Με την Γέμελος να ανεβάζει στροφές επιθετικά στα τελευταία τρία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου (11 πόντοι), ο Ολυμπιακός κατόρθωσε να φτάσει στα αποδυτήρια με προβάδισμα 28 πόντων (51-23). 13 πόντους είχε η Tompkins για τον ΠΑΣ Γιάννινα μετά από είκοσι λεπτά αγώνα, 11 η Γέμελος για τον Ολυμπιακό. Τα 16 λάθη στα οποία είχε υποπέσει στο ημίχρονο ο ΠΑΣ τον "πλήγωναν", όπως και το κακό ποσοστό στα τρίποντα (3/13 23,1%). Αντίθετα ήταν καλός στις προσπάθειες δύο πόντων (5/8 δίποντα 62,5%) και στις ελεύθερες βολές (4/4 100%). Από τα νούμερα ημιχρόνου του πρώτου εικοσαλέπτου για την ομάδα του Πειραιά, ξεχώριζαν αναμφίβολα οι 7/11 επιτυχημένοι αιφνιδιασμοί, τα 10 κλεψίματα και οι 12 ασίστ. Στα τρίποντα σούταρε με πολύ καλό ποσοστό (46,7% με 7/15), στα δίποντα με 55% (11/20) και στις βολές με 100% (8/8).

Οι δύο ομάδες βγήκαν από τα αποδυτήρια για την έναρξη του τρίτου δεκαλέπτου με το μεν ΠΑΣ να έχει την ίδια πεντάδα που ξεκίνησε τον αγώνα και το δε Ολυμπιακό να έχει τις Σταμολάμπρου και Σωτηρίου αντί των Thomas και Κοσμά. Montgomery και Mokdad φάνηκε να το παίρνουν προσωπικά στο τρίτο δεκάλεπτο, με τον ΠΑΣ να δείχνει βελτιωμένη εικόνα επιθετικά. Αντίθετα την άμυνα δεν ήταν πολύ συγκεντρωμένος. Στο 23΄ το σκορ ήταν στο +29 υπέρ της ομάδας του Παντελάκη (59-30), ενώ στο 26΄ η διαφορά διατηρούνταν σε αυτά τα επίπεδα (61-36). Από τους 13 πόντους που είχε πετύχει ο ΠΑΣ στα πρώτα έξι λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου, οι 8 ανήκαν στην Montgomery και οι 5 στην Mokdad. Thomas και Κοσμά βγήκαν μπροστά, βοηθώντας την ομάδα τους να κλείσει την περίοδο μπροστά με 73-40. 

Τα τελευταία δέκα λεπτά ήταν ένας μονόλογος του Ολυμπιακού που με επιμέρους σκορ 27-8 πάτησε πολύ το γκάζι και έφτασε εύκολα στη νίκη. Η Jurcenkova πρωταγωνίστησε με 8 πόντους, παίρνοντας εξαιρετικές τοποθετήσεις στη ρακέτα, εκμεταλλευόμενη και τα 195 εκατοστά που είναι το ύψος της. Πολύ καλές και οι Σταμάτη και Σταμολάμπρου, Τελικό σκορ 100-48 με τις "ερυθρόλευκες" να ξεκινούν το πρωτάθλημα με το δεξί, προκειμένου να υπερασπιστούν τα σκήπτρα τους. Ο ΠΑΣ κρατάει το πρώτο δεκάλεπτο, όπου έδειξε πολύ ανταγωνιστικό πρόσωπο και το τρίτο που ήταν καλός, όμως πρέπει να δείξει καλύτερη εικόνα από ότι στη δεύτερη και τέταρτη περίοδο. Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντίπαλος ήταν ο Ολυμπιακός των 115 συνεχόμενων νικών. Η συνέχεια περιλαμβάνει παιχνίδι στην Αθήνα απέναντι στον Κρόνο Αγίου Δημητρίου για τον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ ο Ολυμπιακός θα υποδεχτεί τον ΠΑΟΚ, στο remake των περσινών τελικών.

MVP 

Πολλές οι διακριθέντες των νικητριών στο σημερινό παιχνίδι. Ο τίτλος του MVP θα μοιραστεί ανάμεσα στις Ευδοκία Σταμάτη και Αγγελική Νικολοπούλου. Οι δυο τους βοήθησαν πάρα πολύ την ομάδα τους να χτίσει το +28 στο ημίχρονο και να καθαρίσει ουσιαστικά το παιχνίδι. Η Σταμάτη είχε 12 πόντους όντας πολύ οικονομική στις προσπάθειές της (4/5 δίποντα, 1/2 τρίποντα και 1/1 βολές), μαζί με 2 ριμπ. και 2 κλεψίματα. Η Νικολοπούλου έκανε τα πάντα στο παρκέ έχοντας 7 πόντους (3/4 δίποντα, 1/1 βολή,) 6 ασίστ, 3 ριμπ, 2 κλεψίματα.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΙΔΕΣ

Anna Jurcenkova και Τζάκι Γέμελος έκαναν αθόρυβη αλλά ουσιαστική δουλειά. 14 πόντους είχε η Σλοβάκα center (6/6 δίποντα, 2/3 βολές) μαζί με 3 ριμπ, 2 ασίστ και 3 κλεψίματα. Από την άλλη η Γέμελος έπαιξε όσο χρειάστηκε, βοηθώντας ουσιαστικά στα τέλη του δευτέρου δεκαλέπτου την ομάδα της. Η 30χρονη Ελληνοαμερικανίδα είχε 11 πόντους (2/2 δίποντα,2/4 τρίποντα,1/1 βολές), 5 ριμπ, 4 ασίστ, κάνοντας τη δουλεία της και με το παραπάνω.

ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ

Το δεύτερο δεκάλεπτο με το επιμέρους 32-10 είναι το σημείο του αγώνα στο οποίο οι "Ερυθρόλευκες" πάτησαν το γκάζι καθαρίζοντας το παιχνίδι.

Τα δεκάλεπτα: 13-19, 23-51, 40-73, 48-100

Διαιτητές: Θεοδώρου-Φουτζήλας-Τζιοπάνος

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Σιαμέτης): Ντόκου, Μοντγκόμερι 18(2), Τραγουστή, Κατσαμούρη 4, Μπουκουβάλα, Ξανθοπούλου 2, Τζήμου 2, Μογκνταντ 9(1), Ντάλα, Τόμπκινς 13(1).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Παντελάκης): Τόμας 11(2), Σταμάτη 12(1), Αυτζή 2, Παυλοπούλου 10(2), Νικολοπούλου 7, Σωτηρίου 6, Γκρέιβς 13, Γέμελος 11(2), Γιουρτσένκοβα 14, Λουκά, Κοσμά 3, Σταμολάμπρου 11(3).

Πατήστε εδώ για να δείτε τα συνολικά στατιστικά του αγώνα:

Φωτογραφία: ΠΑΣ Γιάννινα WBC (Facebook)

Δημήτρης Κοσίνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου