Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα: Το ρόστερ της σεζόν 2019-2020



Η σεζόν 2019-2020 θα είναι ιστορική για το γιαννιώτικο μπάσκετ, καθώς ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα θα αγωνίζεται στη Β΄ Εθνική. Έτσι μετά από πάρα πολλά χρόνια θα υπάρχει εκπρόσωπος της πόλης σε μία τόσο υψηλή κατηγορία. Ο Θωμάς Κωστόπουλος, θα βρίσκεται για δεύτερη σεζόν στον πάγκο της ομάδας, θέλοντας να δημιουργήσει ένα ισχυρό και ανταγωνιστικό σύνολο που θα πρωταγωνιστήσει στον Βόρειο όμιλο της Β΄ Εθνικής. Η τεράστια επιτυχία της περσινής σεζόν, με την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής, είναι ακόμα νωπή στις μνήμες των φιλάθλων, της διοίκησης αλλά και των παικτών και άπαντες στο στρατόπεδο του ΠΑΣ ευελπιστούν σε μία χρονιά ανάλογη με την περσινή.

Οι κινήσεις που έγιναν στο καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι ήταν πολλές και αναμένεται να δούμε έναν διαφορετικό ΠΑΣ σε σχέση με την περασμένη χρονιά. Ο Θωμάς Κωστόπουλος θα έχει ως βοηθό του στη φετινή προσπάθεια τον Edward Αρβανιτάκη, που επί σειρά ετών βρισκόταν στον Θρύλο Ιωαννίνων. Ο Αρβανιτάκης αντικατέστησε τον Μιχάλη Μπάθα, που τη νέα σεζόν θα βρίσκεται στο πλευρό του Γιάννη Παπαδόπουλου στο IBC.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν επτά προσθήκες, με παίκτες που στην πλειοψηφία τους έχουν σημαντική εμπειρία από τις εθνικές κατηγορίες.

Ηγετικές μορφές Μαυρογιάννης και Ντόβας


Η διοίκηση σε συνεργασία με τον κόουτς Κωστόπουλο πραγματοποίησαν δύο ηχηρές κινήσεις που αλλάζουν επίπεδο την περιφέρεια της ομάδας. Οι συστάσεις που ακολουθούν τους δύο παίκτες είναι εξαιρετικές και άπαντες στο στρατόπεδο του ΠΑΣ γνωρίζουν ότι οι δυο τους θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στη φετινή πορεία της ομάδας. Ο Γιώργος Μαυρογιάννης πρόκειται για έναν εξαιρετικό playmaker έτοιμο να κάνει τη διαφορά στην οργάνωση του παιχνιδιού. Οι παραστάσεις που έχει είναι πάμπολλες, έχοντας αγωνιστεί για χρόνια στην Α2 με πολλές ομάδες (Νίκη Βόλου, όπου αναδείχθηκε, Φίλιππος Βέροιας, ΟΦΗ, Μαχητές Δόξας Πεύκων, ΑΣ Καρδίτσας), ενώ έχει περάσει και από την εφηβική ομάδα του Άρη Θεσσαλονίκης.


Το δεύτερο "μπαμ" του ΠΑΣ το φετινό καλοκαίρι ήταν η απόκτηση του Σωτήρη Ντόβα. Αποτέλεσε την πρώτη χρονικά μεταγραφή, δείχνοντας τις ορέξεις των διοικούντων να ενισχύσουν σημαντικά το ρόστερ για την παρθενική παρουσία στη Β΄ Εθνική. Ο Ντόβας αποτέλεσε κεντρική φιγούρα του Χαρίλαου Τρικούπη τα τελευταία δύο χρόνια στο πρωτάθλημα της Α2 και αναμένεται να συνθέσει ένα πολύ ισχυρό δίδυμο με τον Μαυρογιάννη στην περιφέρεια. Σίγουρα θα αγωνιστούν για πολλά λεπτά μαζί στην ίδια πεντάδα και η χημεία που θα αναπτύξουν μεταξύ τους θα είναι καθοριστική. Το σημαντικό στοιχείο των δύο αυτών παικτών είναι ότι πρόκειται για εξαιρετικούς δημιουργούς, ικανούς να βοηθήσουν με τον αλτρουισμό τους τους συμπαίκτες τους.

Μαζί τους στην περιφέρεια βρίσκεται ο ταλαντούχος Τσίρμπας-Αναγνώστου, που δείχνει χρονιά με τη χρονιά να βελτιώνεται συνεχώς. Ο έμπειρος Σάκης Πρέντζας θα συνεχίσει να φορά τη φανέλα του ΠΑΣ και τη νέα σεζόν, αποτελώντας μία σημαντική μονάδα ερχόμενος από τον πάγκο, ενώ στην εξίσωση έχει προστεθεί και ο 20χρονος Αποστόλης Κωστούλας, που προέρχεται από τον Ολυμπιακό Βόλου και θα αποτελέσει μία έξτρα λύση στην περιφερειακή γραμμή.

Κύριο μέλημα της διοίκησης είναι να υπάρχει ισχυρό το γιαννιώτικο στοιχείο στην ομάδα. Κινούμενος σε αυτό το πλαίσιο ο ΠΑΣ προσπαθεί να ενσωματώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ταλαντούχους αθλητές που προέρχονται από την πόλη. Η απόκτηση του Χρήστου Καννή από τον συμπολίτη ΑΓΣΙ επιβεβαιώνει απόλυτα του λόγου το αληθές. Ο Καννής μετά από χρόνια παρουσίας στον ΑΓΣΙ ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα, γνωρίζοντας ότι με σκληρή δουλεία μπορεί να γίνει μια σημαντική μονάδα στην ομάδα του Κωστόπουλου. Το δυνατό του στοιχείο είναι το σουτ και αναμένεται να βοηθήσει στη θέση "2". Μαζί του στους shooting guards θα βρίσκεται και ο Νίκος Γιωτάκης που μπορεί να αγωνιστεί και ως small forward.

Αθλητική και ψηλή ομάδα ο νέος ΠΑΣ

Βλέποντας κανείς το ρόστερ του φετινού ΠΑΣ Γιάννινα μπορεί εύκολα να παρατηρήσει ότι πρόκειται για μία αθλητική ομάδα με παίκτες που μπορούν να "τρέξουν" στο ανοιχτό γήπεδο. Όπως ήταν φυσικό έγιναν προσθήκες ψηλών παικτών, καθώς στη Β΄ Εθνική τα κορμιά που υπάρχουν πρέπει να ματσαριστούν καταλλήλως. Στο "3" ο Γιάννης Καραγκιολίδης αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο 30χρονος forward ήταν από τους κύριους λόγους που ο ΠΑΣ ανέβηκε στη Β΄ Εθνική την περσινή σεζόν, αποτελώντας έναν εξαιρετικό two-way player. Μαζί του θα είναι ο Κώστας Νίκας, που με την αθλητικότητά του μπορεί να προσφέρει σημαντικά και να καλύψουν ιδανικά τη θέση "3".


Η frontline των Γιαννιωτών παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με παίκτες αθλητικούς, πολλοί εκ των οποίων μπορούν να συνεισφέρουν σε δύο θέσεις. Ο center από την Κομοτηνή Γιώργος Μανάκας (2,04 μέτρα ύψος) , αποτέλεσε μία έξυπνη προσθήκη για τον ΠΑΣ. Μπορεί να είναι μόλις 22 χρονών, όμως έχει ήδη δείξει εξαιρετικά δείγματα, έχοντας σπουδαίες διακρίσεις. Πέρυσι με τον Οίακα Ναυπλίου πανηγύρισε την άνοδο στην Α2 και αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στους ψηλούς. Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αγωνίζεται με την ίδια άνεση τόσο στο "4" όσο και στο "5", ενώ στο ρεπερτόριό του έχει και το μακρινό σουτ.


Η παραμονή του Βασίλη Πάτρα σκόρπισε ενθουσιασμό στην ομάδα, με έναν από τους καλύτερους παίκτες της περσινής Γ΄ Εθνικής να παραμένει στα Γιάννενα και να είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα. Ο Τρικαλινός forward/center, μπορεί να ταλαιπωρήθηκε πέρυσι από τους τραυματισμούς στο δεύτερο γύρο της Γ΄ Εθνικής, όμως η χρονιά του ήταν κάτι περισσότερο από εντυπωσιακή. Μέτρησε 16,7 πόντους με αξιομνημόνευτες εμφανίσεις, όπως απέναντι στους Τιτάνες Παλαμά (35 πόντοι) ή τον Μαντουλίδη (33 πόντοι). Πλέον δείχνει πανέτοιμος για μία ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση και αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό όπλο στα χέρια του Θωμά Κωστόπουλου. Πάτρας και Μανάκας είναι παίκτες κινητικοί που μπορούν να βοηθήσουν σε δύο θέσεις.

Η αλματώδης εξέλιξη και βελτίωση του Δήμητρη Μάντζιου τον βοήθησε να εξασφαλίσει θέση στο ρόστερ της φετινής σεζόν. Με κύρια χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του τη δύναμη και την αθλητικότητα, μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις στο "5". Μαζί του το νέο μεταγραφικό απόκτημα Βαγγέλης Χατζής, που κοιτάζει τον κόσμο από τα 208 εκατοστά και άφησε τους Ικάρους Τρικάλων για λογαριασμό του ΠΑΣ. Ο αρχηγός Παναγιώτης Μάντζιος παρέμεινε και για τη φετινή σεζόν στο ρόστερ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον νεαρό Χρήστο Πιστιόλη που πέρυσι έδειξε σε κάποια παιχνίδια πολύ καλά δείγματα γραφής.

Αυτοί που αποχώρησαν...


Φυσικά δεν μπορούμε να μην κάνουμε αναφορά και σε δύο παίκτες που πρόσφεραν πολλά και ήταν πολύ σημαντικοί στο να φτάσει η ομάδα στη Β΄ Εθνική. Ο Θοδωρής Πανάρας μετά από δύο σπουδαίες χρονιές με τη φανέλα του ΠΑΣ, στις οποίες πανηγύρισε ισάριθμες ανόδους, αποχώρησε και η νέα σεζόν θα τον βρει στον Αίολο Τρικάλων. Ο επαγγελματισμός και συνέπειά του ήταν στοιχεία που τον έκαναν απευθείας να ξεχωρίσει και να ανεβάσει επίπεδο όχι μόνο τον ΠΑΣ, αλλά γενικότερα το γιαννιώτικο μπάσκετ.


Η έτερη μεγάλη αποχώρηση του φετινού καλοκαιριού ήταν αυτή του Δημήτρη Γεωργίου. Ο 20χρονος combo guard μπορεί να αγωνίστηκε μόλις μία σεζόν με τα χρώματα τους ΠΑΣ Γιάννινα, όμως κατάφερε να αφήσει το στίγμα του και να εξελιχτεί σε βασικό πρωταγωνιστή της περσινής ανόδου. Προέρχεται από τρομερή σεζόν (14,5 πόντοι) και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσει να εξελίσσεται. Τη νέα χρονιά θα αγωνιστεί και αυτός στη Β΄ Εθνική, όμως με τη φανέλα των Μαχητών Πειραματικού Πεύκων και μάλιστα θα τεθεί αντιμέτωπος με την πρώην ομάδα του, αφού οι Μαχητές συμμετέχουν στον Βόρειο όμιλο.

Αναλυτικά το ρόστερ του Βίκου ΠΑΣ Γιάννινα:

Guards: Γιώργος Μαυρογιάννης, Σωτήρης Ντόβας, Θοδωρής Τσίρμπας-Αναγνώστου, Σάκης Πρέντζας, Αποστόλης Κωστούλας, Χρήστος Καννής, Νίκος Γιωτάκης

Forwards: Γιάννης Καραγκιολίδης, Κώστας Νίκας, Βασίλης Πάτρας, Χρήστος Πιστιόλης

Centers: Γιώργος Μανάκας, Δημήτρης Μάντζιος, Βαγγέλης Χατζής, Παναγιώτης Μάντζιος

Με την πρώτη επίσημη υποχρέωση ενόψει της νέας σεζόν να είναι προγραμματισμένη σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα, ο Θωμάς Κωστόπουλος γνωρίζει ότι πρέπει να μοντάρει σε σύντομο διάστημα την ομάδα του. Ο ΠΑΣ στις 18 Σεπτεμβρίου θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας το Στρατώνι, για την Α΄ Φάση του Κυπέλλου Ελλάδας και θέλει να είναι όσο το δυνατόν πιο έτοιμος στο πρώτο του παιχνίδι. Η έναρξη του πρωταθλήματος είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 6 Οκτωβρίου, όταν θα υποδεχθεί στο Νέο Κλειστό (η νέα έδρα της ομάδας) τη Γέφυρα.

Αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς για να προβλέψει κανείς που μπορεί να πλασαριστεί η ομάδα του Κωστόπουλου στο φετινό πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, είναι φανερό ότι οι κινήσεις που έγιναν, σε συνδυασμό με την παρουσία του Θεσσαλονικιού κόουτς στην τεχνική ηγεσία, εγγυώνται για μία πολύ ανταγωνιστική ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει στη νέα πρόκληση που την περιμένει.

Δημήτρης Κοσίνας

    

     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου