Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Ο Βαγγέλης Αυγερινός στο Epirus Βasket


Μία εξαιρετική χρονιά ολοκληρώθηκε για τον Βαγγέλη Αυγερινό και ο κόουτς του ΑΓΣΙ(Β), των Μηχανικών, της γυναικείας ομάδας αλλά και των γυναικείων τμημάτων υποδομών του ΑΓΣΙ, μίλησε στο Epirusbasket.gr για την κατάκτηση του Εργασιακού Πρωταθλήματος, την άνοδο του ΑΓΣΙ(Β) στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ και άλλα ενδιαφέροντα θέματα.

-Κόουτς, μία καταπληκτική χρονιά ολοκληρώθηκε για σένα με την κατάκτηση του Εργασιακού Πρωταθλήματος με τους Μηχανικούς αλλά και την άνοδο του ΑΓΣΙ(Β) στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ. Ποιες είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματά σου;

-Ολοκληρώθηκε μία επιτυχημένη χρονιά σε Εργασιακό και Τοπικό Πρωτάθλημα. Νιώθω πολύ χαρούμενος, καθώς καταφέραμε τους στόχους μας τόσο με την ομάδα του ΑΓΣΙ όσο και με τους Μηχανικούς και αυτό μας δίνει ενέργεια για να συνεχίσουμε και την επόμενη χρονιά.

-Να ξεκινήσουμε τη συζήτηση από το Εργασιακό Πρωτάθλημα.

-Οι Μηχανικοί έδειχναν σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς ασταμάτητοι. Θεωρείς ότι ήσασταν από την αρχή το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου;

-Φαβορί δεν ήμασταν! Ήμασταν μία πολύ καλή ομάδα. Μην ξεχνάς ότι πέρυσι χάσαμε στον τελικό, οπότε θα μπορούσε κανείς να πει ότι ήμασταν το δεύτερο φαβορί για το φετινό πρωτάθλημα. Είχαμε όμως πίστη ότι μπορούσαμε να τα καταφέρουμε. Εγώ προσωπικά πίστευα πολύ στα παιδιά, γιατί κατά γενική ομολογία είναι πάρα πολύ καλοί παίχτες και μέσα από τις προπονήσεις και τους αγώνες θεωρούσα ότι θα βελτιωνόμαστε συνεχώς και θα φτάναμε στην κατάκτηση του τίτλου.

-Η ομάδα σου αποτελούνταν από παίχτες που στην πλειοψηφία τους έχουν μεγάλη εμπειρία στο μπάσκετ. Αυτή η εμπειρία διευκόλυνε και το δικό σου έργο ως προπονητή;

-Σίγουρα διευκόλυνε το έργο μου. Η ομάδα αποτελείται κατά κόρον από παιδιά που έχουν παίξει στο παρελθόν μπάσκετ, κάτι που βοηθούσε εμένα πολύ ως προπονητή, ώστε να τους δείξω κάποια πράγματα και να τα ακολουθήσουν στο παρκέ. Νομίζω ότι η δική μου συμβολή στο πρωτάθλημα είναι μικρότερη από την παρουσία των παιδιών και την ποιότητα που βγάλανε μέσα στο γήπεδο.  

-Στο Final 4 ήσασταν καταιγιστικοί στον ημιτελικό και στον τελικό μετά από ένα συναρπαστικό παιχνίδι αναδειχθήκατε πρωταθλητές. Πώς είδες τον τελικό κόντρα στα Νομικά Επαγγέλματα;

-Νομίζω ότι στον ημιτελικό βγάλαμε αρκετά μεγάλη ποιότητα. Βέβαια, μας μπήκαν και τα σουτ και η διαφορά που δημιουργήθηκε μας απελευθέρωσε αρκετά. Στον τελικό συναντήσαμε μεγάλη δυσκολία με την ομάδα των Νομικών Επαγγελμάτων, η οποία ήταν πάρα πολύ καλή και πάρα πολύ διαβασμένη. Όμως, καταφέραμε να δείξουμε χαρακτήρα στα τελευταία λεπτά και να πάρουμε το πρωτάθλημα. Όσον αφορά την ομάδα των Νομικών Επαγγελμάτων, θεωρώ ότι κάνανε μία πάρα πολύ καλή πορεία. Ο κόουτς Μιχάλης Μπάθας φάνηκε ότι είχε πολύ καλά προπονημένη την ομάδα, ενώ οι παίχτες της ήταν αρκετά έμπειροι. Δίκαια έφτασαν στον τελικό και θα μπορούσαν να διεκδικήσουν και κάτι περισσότερο, καθώς το μεταξύ μας παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες.


-Το Final 4 πώς σου φάνηκε;

-Το Final 4 είχε αρκετό κόσμο στις κερκίδες και διοργανώθηκε άψογα. Συγχαρητήρια στα παιδιά που τρέχουν το Εργασιακό Πρωτάθλημα και έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να το φτιάξουν τόσο ποιοτικό και ενδιαφέρον. Ελπίζω να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και τα επόμενα χρόνια.

-Ποια άποψη σχημάτισες συνολικά για το επίπεδο του φετινού Εργασιακού Πρωταθλήματος;

-Δεδομένου ότι είχαμε δύο κατηγορίες (την Α1και την Α2), αυτό από μόνο του έκανε πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα. Οι ομάδες χωριστήκανε κυρίως με βάση τη δυναμικότητά τους και τις ικανότητές τους και τα περισσότερα παιχνίδια ήταν πολύ ανταγωνιστικά με μικρές διαφορές στα σκορ και οι περισσότερες ομάδες ήταν ισάξιες. Αυτό σίγουρα βοήθησε στο να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον αλλά και μεγαλύτερος συναγωνισμός. Πιστεύω ότι, αν συνεχιστεί αυτό το μοντέλο, θα δικαιώσει τους διοργανωτές ακόμα περισσότερο, με την άνοδο κάποιων ομάδων από την Α2 και την πτώση των πιο αδύναμων από την Α1. Αυτό είναι κάτι που δημιουργεί «ίντριγκα» και βοηθά στη βελτίωση του πρωταθλήματος.

-Υπήρχε κάποια ομάδα που σου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση;

-Οι Μηχανικοί! Εκτός όμως από την ομάδα μου, ιδιαίτερη εντύπωση μου έκαναν τα Νομικά Επαγγέλματα κυρίως στο Final 4, μία πάρα πολύ αξιόμαχη ομάδα, που για ακόμα μία φορά τους αξίζουν συγχαρητήρια. Επίσης τα Επαγγέλματα Υγείας ήταν μία ακόμα πολύ καλή ομάδα σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος, γιατί σε ένα τέτοιο πρωτάθλημα για να φτάσεις στο Final 4 πρέπει να είσαι καλός και να δείχνεις σταθερότητα σε όλη τη χρονιά. Από εκεί και πέρα, και η Δωδώνη ήταν καλή ομάδα  -μάλιστα χάσαμε στο μεταξύ μας παιχνίδι και δεν το «δώσαμε» όπως ακούστηκε απλά ήταν καλύτεροι από εμάς σ’ εκείνον τον αγώνα-. Συνολικά θεωρώ ότι όλες οι ομάδες στην Α1 δώσανε ό,τι είχαν και δεν είχαν και το τελικό αποτέλεσμα τις δικαίωσε όλες. 

-Δύο πρωταθλήματα σε τρία χρόνια με τους Μηχανικούς και ρεκόρ με 38 νίκες και μόλις 3 ήττες. Οι αριθμοί λένε την αλήθεια για το έργο σου, έτσι δεν είναι;

-Αυτή η ομάδα έχει πάρα πολύ καλούς παίχτες. Το ρεκόρ μπορεί να ήταν και διαφορετικό με άλλον προπονητή στον πάγκο, είτε καλύτερο είτε και χειρότερο. Τα νούμερα σίγουρα λένε την αλήθεια: έχουμε πάρει δύο από τα τρία πρωταθλήματα, χάσαμε το ένα στον τελικό. Ήμασταν σε όλους τους τελικούς. Η ομάδα βρίσκεται στην κορυφή χάρη στην ποιότητα των 15 παιδιών που την απαρτίζουν και όχι από τον προπονητή τους, που απλά διαχειρίζεται αυτούς τους παίχτες.



-Εκτός όμως από προπονητής, είσαι και παίχτης στην ομάδα της Εστίασης Β΄ και μάλιστα ανεβήκατε αήττητοι στην Α1. Οι βλέψεις της ομάδας την επόμενη σεζόν;

-Αυτό ήταν μία πρόσκληση που δέχτηκα από φίλους από την ομάδα της Εστίασης Β΄. Τη δέχτηκα, γιατί το μπάσκετ μου έχει λείψει πάρα πολύ. Ανεβήκαμε έχοντας την καλύτερη ομάδα στην κατηγορία. το αποδείξαμε άλλωστε και στο γήπεδο. Το κυριότερο είναι ότι περάσαμε καλά. Στην Α1 υπάρχει το ασυμβίβαστο, καθώς είμαι προπονητής των Μηχανικών, όμως θα δούμε πως θα πάνε οι εξελίξεις. Παρόλα αυτά, τους ευχαριστώ από την καρδιά μου για την πρόσκληση που δέχτηκα πέρυσι να αγωνιστώ στην ομάδα.

-Θα ήθελα τώρα να περάσουμε στον ΑΓΣΙ.

-Κατάφερες να δημιουργήσεις μία εξαιρετική ομάδα με νεαρούς αθλητές που κέρδισαν την άνοδο στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ. Όντας ο αρχιτέκτονας αυτής της επιτυχίας πως είδες τη φετινή χρονιά;

-Όντως ο ΑΓΣΙ(Β), δηλαδή η ομάδα νέων του ΑΓΣΙ που αποτελείται από αθλητές κάτω των 21 ετών, πήγε πάρα πολύ καλά. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε την πρωτιά στον όμιλό μας και να ανεβούμε μέσω μπαράζ στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ. Μετράμε δύο συνεχόμενες ανόδους, καθώς ξεκινήσαμε από τη Γ΄ ΕΣΚΑΒΔΕ, ανεβήκαμε στη Β΄ και από εκεί στην Α΄ μέσα σε δύο χρονιές καθαρά με παιδιά που θέλουν να παίξουν μπάσκετ και που τους δόθηκε η ευκαιρία να παίξουν αυτά τα δύο χρόνια κάπου στα 50 παιχνίδια. Νομίζω ότι σ’ αυτούς πρέπει να στηριχτεί και η επόμενη μέρα της αντρικής ομάδας του ΑΓΣΙ.    

-Όταν ξεκινούσε η χρονιά είχατε θέσει ως στόχο την άνοδο ή προέκυψε στην πορεία;

-Ξέραμε ότι είχαμε μία πάρα πολύ καλή ομάδα για τη Β΄ ΕΣΚΑΒΔΕ. Στόχος ήταν αποκλειστικά η άνοδος για να δώσουμε στα παιδιά και το κίνητρο αλλά κυρίως τη δυνατότητα, να παίξουν σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, όπως είναι αυτό της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ, και να πάρουνε εικόνες που θα τους χρησιμεύσουν στο μέλλον στην πρώτη ομάδα του ΑΓΣΙ. Η Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ αποτελεί για εμάς ένα σημείο αναφοράς, ώστε τα παιδιά αυτά να παίξουν καλό μπάσκετ, να προπονηθούν σκληρά, γιατί οι απαιτήσεις είναι αυξημένες συγκριτικά με τη Β΄ και τη Γ΄. Σ’ αυτήν την κατηγορία χρειάζεται το «κάτι παραπάνω» και τα παιδιά πρέπει να το βγάλουν στο γήπεδο, για να δείξουμε ότι μπορούμε να σταθούμε και σε αυτό το επίπεδο. 

-Ποιο παιχνίδι θυμάσαι πιο έντονα από την περασμένη σεζόν και γιατί;

-Θυμάμαι δύο παιχνίδια. Το πρώτο είναι το εκτός έδρας παιχνίδι στην Φιλιππιάδα απέναντι στον Α.Γ.Ο.Φ. στην κανονική διάρκεια της χρονιάς. Το γήπεδο ήταν γεμάτο, αν και μικρό, όμως φανταστείτε αυτά τα δεκαοχτάχρονα παιδιά να παίζουνε σε ένα γεμάτο γήπεδο, με φωνές, σφυρίγματα, με το σκορ να πηγαίνει πόντο πόντο. Καταφέραμε να κερδίσουμε βγάζοντας ψυχή. Θεωρώ αυτό το παιχνίδι σημαντικότερο και από τον αγώνα με τον Χαρίλαο Τρικούπη(Β), που νικήσαμε άνετα εντός έδρας στα μπαράζ, γιατί κερδίσαμε μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Στο παιχνίδι απέναντι στον Τρικούπη, είχαμε αρκετό άγχος απέναντι σε έναν αντίπαλο, όπου η πρώτη τους ομάδα βρίσκεται σε μεγαλύτερη κατηγορία από την αντίστοιχη δικιά μας πρώτη ομάδα, καταφέραμε να κερδίσουμε άνετα, σχεδόν με είκοσι πόντους διαφορά.

-Την ερχόμενη σεζόν η ομάδα θα αγωνίζεται στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ. Ποιους στόχους θεωρείς ότι πρέπει να έχετε τη νέα σεζόν;

-Θεωρώ ότι θα δουλέψουμε σκληρά κατ΄ αρχήν για να σωθούμε και από εκεί και πέρα για να φτάσουμε όσο ψηλότερα μπορούμε στο βαθμολογικό πίνακα.



-Υπάρχουν πολλά ταλαντούχα παιδιά στην ομάδα. Ποιους ξεχωρίζεις και ποιοι θεωρείς ότι θα μπορούσαν να στελεχώσουν την μεγάλη ομάδα του ΑΓΣΙ;

-Θεωρώ ότι υπάρχουν παιδιά που δουλεύουνε σκληρά. Μεγάλη απώλεια για εμάς θα είναι ο Λεωνίδας Γκουντουβάς, ο οποίος έδειξε ότι μπορεί να ηγηθεί στα δύσκολα για την ομάδα μας. Λέγοντας απώλεια, εννοώ ότι το παιδί πέρασε φοιτητής και του ευχόμαστε καλή επιτυχία στα φοιτητικά του καθήκοντα. Σίγουρα θα μας λείψει ιδιαίτερα φέτος και πιστεύω ότι θα μπορούσε να παίξει στην μεγάλη ομάδα του ΑΓΣΙ και να έχει αρκετά καλό ρόλο. Από εκεί και πέρα, ο Χρήστος Καννής έδειξε ότι έχει μεγάλο ταλέντο στο σκοράρισμα και μπορεί να χρησιμεύσει στον Σοφοκλή Τσουκανέλη στην αντρική ομάδα και να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής. Υπάρχουν πάρα πολλά ταλαντούχα παιδιά και το μόνο που τους λείπει είναι οι παραστάσεις. Νομίζω ότι από αυτήν την ομάδα θα δούμε πολλά παιδιά στην πρώτη ομάδα του ΑΓΣΙ.   

-Μιας και αναφερθήκαμε στον ΑΓΣΙ, θα ήθελα το σχόλιο σου για τη φετινή του πορεία στη Γ΄ Εθνική.

-Ήταν μία χρονιά που έγιναν αρκετές καινοτομίες στην ομάδα. Ο Σοφοκλής (Τσουκανέλης) προσπάθησε με νέα παιδιά να κάνει η ομάδα καλές εμφανίσεις στην αρχή, ώστε να πάρουν ψυχολογία οι νεαροί αθλητές και να πετύχουν νωρίς την παραμονή στην κατηγορία. Η παραμονή μπορεί να ήρθε προς το τέλος του πρωταθλήματος, όμως η ομάδα είχε βάλει από νωρίς τις βάσεις για να την επιτύχει. Πιστεύω ότι μπήκαν παρακαταθήκες ώστε η ομάδα να μην κινδυνεύσει ούτε φέτος. Με περισσότερο θάρρος θα αντιμετωπίσουν τη φετινή χρονιά και, με όποιες προσθήκες γίνουν στην ομάδα, πιστεύω ότι θα παραμείνουμε, τουλάχιστον στην αρχή, σχετικά εύκολα.

-Πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση να σταματήσεις το μπάσκετ και να ασχοληθείς με την προπονητική;

-Σε κάθε παίχτη έρχεται αυτή η τριβή με τον χρόνο που σε οδηγεί να εγκαταλείψεις την αγωνιστική δράση και να οδηγηθείς προς το κομμάτι της προπονητικής. Νομίζω ότι πρόσφερα πολλά στην ομάδα του ΑΓΣΙ σαν παίχτης. Έπρεπε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Δε μου ζητήθηκε να σταματήσω, αλλά ήταν μία προσωπική απόφαση. Είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου και, επειδή υπήρχαν στέρεες βάσεις και πίστευα ακράδαντα ότι η ομάδα δε θα κινδυνέψει, πήρα την απόφαση να σταματήσω να αγωνίζομαι. Βέβαια όλοι βρισκόμαστε πάντα κοντά στον ΑΓΣΙ από διάφορα πόστα και βοηθάμε και ψυχολογικά αλλά και από όπου αλλού μας ζητηθεί.  

-Σου λείπει το να είσαι παίχτης;

-Η αλήθεια είναι ότι μου λείπει πάρα πολύ! Δε σταμάτησα επειδή δεν ένιωθα αρκετά δυνατός για να παίξω. Απλά θεωρούσα ότι είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να σταματήσω. Ευτυχώς είχα και τους αγώνες στο Εργασιακό στην Α2 με την Εστίαση, τους οποίους ευχαριστήθηκα πολύ. Όμως επιμένω ότι ήταν μία σωστή απόφαση να σταματήσω πέρυσι.

-Κόουτς σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.

-Να σαι, καλά εγώ ευχαριστώ.
Δημήτρης Κοσίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου