Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Λευτέρης Μαντζούκας: Ο 14χρονος που έπαιξε για 31' στο ΣΕΦ


Με αφορμή το ιστορικό ρεκόρ του Γιαννιώτη Λευτέρη Μαντζούκα την Κυριακή που μας πέρασε στο παιχνίδι του Προμηθέα Πατρών με τον Ολυμπιακό, ο άνθρωπος που είχε τον νεαρό αθλητή στην ακαδημία του στα πρώτα του μπασκετικά βήματα, ο Νίκος Ντούγιας, μίλησε στο sdna.gr για την εργατικότητα του Λευτέρη, την αγάπη του για το μπάσκετ, αλλά και την συγκίνησή του ίδιου όταν τον είδε στο Σ.Ε.Φ. να πραγματοποιεί την παρθενική του εμφάνισή του στη βασική πεντάδα του Προμηθέα μόλις στα 14 του.

Λευτέρης Μαντζούκας, κρατήστε αυτό το όνομα... Σε ηλικία 14 ετών, 7 μηνών και 6 ημερών ο παίκτης του Προμηθέα έγινε ο νεότερος σκόρερ στην Stoiximan.gr Basket League, έχοντας 2/2 βολές απέναντι στον Πανιώνιο στις 14/2/2018. Παράλληλα, έγινε ο 2ος νεότερος αθλητής που αγωνίστηκε στην Α1 Εθνική Κατηγορία, μετά τον Γιώργο Παπαγιάννη, που έπαιξε σε ηλικία 14 χρονών, 6 μηνών και 2 ημερών, ως παίκτης του Περιστερίου.


Σχεδόν τρεις μήνες αργότερα, σε ηλικία 14 ετών, 10 μηνών και 5 ημερών «έγραψε» ακόμα ένα ρεκόρ: έγινε ο πιο νέος... πενταδάτος παίκτης στα «σαλόνια» του ελληνικού μπάσκετ. Μάλιστα, δεν το κατάφερε σε ένα οποιοδήποτε παιχνίδι, αλλά στην έδρα του τρεις φορές πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού!

Ο Μάκης Γιατράς πήρε μια δύσκολη απόφαση και... έριξε στο ΣΕΦ για 31:11 ένα παιδί 14 ετών, το οποίο μέτρησε 12 πόντους με 3/3 δίποντα και 2/5 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 1 κερδισμένο φάουλ, 1 προσωπικό φάουλ και 2 λάθη. Δίχως αμφιβολία, το απόγευμα της 13ης Μαΐου θα μείνει για πάντα χαραγμένο στο μυαλό του ταλαντούχου φόργουορντ, που έχει ύψος 2,05μ. και είναι γεννημένος το 2003.

Όπως εξηγεί στο sdna.gr ο συνεργάτης του Γιατρά στον πάγκο του Προμηθέα, Γιάννης Ελευθεριάδης, οι Πατρινοί δείχνουν πως δεν φοβούνται να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, δίνοντας την ευκαιρία σε παιδιά που μπορούν να την... αρπάξουν. «Αυτός και τα άλλα παιδιά είναι σε μια διαδικασία εξέλιξης στον Προμηθέα. Συμμετέχουν στην ανδρική ομάδα. Είναι καθαρά μια επιλογή του Μάκη Γιατρά να χρησιμοποιήσει αυτά τα παιδιά. Δείχνει ότι η ομάδα δεν φοβάται να βάλει τέτοιας ηλικίας παιδιά στα βαθιά της Α1, αρκεί να μπορούν να το υποστηρίξουν τα ίδια», ανέφερε.

Ό,τι ηλικία και να του έβαζες απέναντί του, θα τον έπαιζε στα ίσια
Βέβαια, το... κουβάρι της ιστορίας του νεαρού αθλητή δεν ξεκινάει από τον Προμηθέα και την Πάτρα, αλλά από τα Ιωάννινα και την Ακαδημία «Ντούγιας Basketball», της οποίας ήταν μέλος από το 2009 έως το 2015, δηλαδή από τα έξι μέχρι τα 12 χρόνια του.

«Σίγουρα, το ονειρευόταν αυτό. Ήθελε να το πετύχει και να το κάνει, πόσo μάλλον σε τέτοια ηλικία, που δεν το έχει καταφέρει κανένας άλλος. Αγαπάει πολύ το μπάσκετ, δουλεύει, αφιερώνει πάρα πολλές ώρες στην προπόνηση. Τον είχαμε από έξι χρόνων και έκανε διπλές και τριπλές προπονήσεις. Μπάσκετ, στίβο, τα πάντα. Ήθελε πάντα κι άλλο. Ξεπερνούσε τα πάντα.

Εμείς ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε. Τον περιμέναμε, φαινόταν. Δεν ήταν μόνο τα προσόντα, αλλά και η νοοτροπία. Μπήκε 14 χρόνων στο ΣΕΦ και αισθανόσουν ότι έβλεπες έναν 30άρη, χωρίς άγχος. Ήταν σαν να έχει παίξει άλλες δέκα φορές με τον Σπανούλη», λέει στο SDNA ο φανερά συγκινημένος Νίκος Ντούγιας, που τον γνωρίζει από... πρώτο χέρι και συμπληρώνει για τα μπασκετικά του προσόντα και τις ικανότητές του:

«Έχει πάρα πολύ καλή επαφή με το καλάθι, σε σημείο που θα έλεγα πως είναι... περίεργο. Στα 11 έκανε ντεμπούτο με την ανδρική μας ομάδα και έβαλε πόντους με 1/1 δίποντο και 1/1 τρίποντο. Ήταν αμούστακος. Και ακόμα είναι. Τον προπονούσαμε για πλέι μέικερ. Έχει ντρίμπλα και βλέπαμε μπροστά, πού θα είναι το μέλλον του, παρά το ύψος του. Διαθέτει καλή επαφή, ντρίμπλα, υψηλό μπασκετικό IQ. Δεν φοβάται τίποτα. Ό,τι ηλικία και να του έβαζες απέναντί του, θα τον έπαιζε στα ίσια. Δεν είπε ποτέ: "Ωχ, αυτός είναι μεγαλύτερος". Το ίδιο συνέβη και με τον Ολυμπιακό, που έπαιξε απέναντι στον Σπανούλη».

Από την άλλη, ο κόουτς Ελευθεριάδης, που ζει τα πρώτα επαγγελματικά βήματα του Μαντζούκα, θέλει να μείνουν... χαμηλά οι τόνοι και εξηγεί: «Μιλάμε για ένα παιδί το οποίο είναι αρκετά ώριμο για την ηλικία του, γιατί πρέπει να κοιτάμε και την προσωπικότητα. Του αρέσει η δουλειά. Από εκεί και πέρα, δεν θεωρώ ότι πρέπει να βιαστούμε να βάλουμε ταμπέλες σε ένα παιδί 15 ετών. Έχει το μέλλον μπροστά του. Πρέπει να το διαχειριστεί ο ίδιος».

Είχε επαγγελματική νοοτροπία από οκτώ ετών, δεν ήταν... παιδί
Πάντως, μιλώντας για καριέρα και επαγγελματικό αθλητισμό, ο Ντούγιας ξεκαθαρίζει πως ο νυν παίκτης του Προμηθέα είχε επαγγελματική νοοτροπία από... οκτώ ετών! «Το συγκεκριμένο παιδί είχε επαγγελματική νοοτροπία από τα οκτώ. Γι' αυτό ξεχωρίζει. Δεν ήταν... παιδί. Ήταν πολύ ώριμος. Το πιο σημαντικό είναι πως έχει απίστευτη αυτή αγάπη γι' αυτό που κάνει, για το άθλημα. Οι νίκες και τα αποτελέσματα έρχονται στη συνέχεια. Εκείνος παίζει γιατί το αγαπάει», σχολιάζει, πριν βάλει στην κουβέντα άλλη μια σημαντική παράμετρο:

«Από πίσω του βρίσκεται μια εξαιρετική οικογένεια που τον στηρίζει. Είναι νωρίς, αλλά τέτοια παιδιά δεν μπορείς να τα κρύψεις. Οι άνθρωποι της Πάτρας, προς τιμήν τους, του έδωσαν αυτή τη δυνατότητα. Έβαλε 12 πόντους στον Ολυμπιακό, την ομάδα που ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης πριν από λίγα χρόνια».

«Μια ομάδα, μια οικογένεια». Αυτό είναι το μότο της «Ντούγιας Basketball» και φαίνεται πως ο κόουτς της Ακαδημίας των Ιωαννίνων το ασπάζεται στο 100%.

«Τον έχω σαν παιδί μου, δάκρυσα. Είναι ένα πολύ περίεργο συναίσθημα. Ένιωσα απίστευτη χαρά. Ήταν μαζί μου έξι χρόνια, από πολύ μικρός. Αισθάνθηκα όπως ένας πατέρας για τον γιο του. Χαρά και περηφάνια», τονίζει για το πώς ένιωσε βλέποντάς τον να μένει για 31' στο παρκέ του ΣΕΦ και συμπληρώνει: «Το ίδιο με εμένα ένιωσε όλη η πόλη και αύριο όλη η Ελλάδα. Πρέπει να τον προσέξουμε όλοι τώρα».

Όσο για την ευχή που κάνει για το μέλλον του άλλοτε παίκτη του; «Η ευχή μου είναι να πραγματοποιήσει όλα τα όνειρά του και να έχει υγεία. Αν έχει υγεία, είμαι σίγουρος ότι θα τα πραγματοποιήσει», λέει.

Λευτέρης Μαντζούκας, κρατήστε αυτό το όνομα...

Πηγή:sdna.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου