Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Ο Βασίλης Μπρατσιάκος αποκλειστικά στο Epirus Basket


Ο Βασίλης Μπρατσιάκος μίλησε αποκλειστικά στο Epirusbasket για πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα, που αφορούν την καριέρα του στην προπονητική και τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει από αυτή, την ακαδημία που διατηρεί στη Χαλκίδα και τη διδασκαλία των «μυστικών» του μπάσκετ στα νέα παιδιά. Επίσης εξέφρασε την άποψή του για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμισή του.
 
-Ως προπονητής, έχετε περάσει από ομάδες διαφόρων κατηγοριών. Ποιο από τα πρωταθλήματα  πιστεύετε ότι ήταν το πιο απαιτητικό και το πιο δύσκολο;
-Κάθε πρωτάθλημα έχει το δικό του βαθμό δυσκολίας! Όταν κάνεις πρωταθλητισμό, οι απαιτήσεις είναι υψηλές και μόνιμες. δεν υπάρχει χρόνος για χαλάρωση! Δεν υπάρχει λοιπόν δύσκολο ή εύκολο πρωτάθλημα! Υπάρχει το να πείσεις τους παίκτες σου να δουλεύουν επί καθημερινής βάσης σκληρά, με αυταπάρνηση και σε υψηλό τέμπο! Αυτό κάνει τη διαφορά…

-Ποιες ήταν οι εμπειρίες που αποκομίσατε ως προπονητής της Κύμης;
-Είμαι σχεδόν 30 χρόνια προπονητής και παρόλο που έχω περάσει από όλα τα επίπεδα του ελληνικού μπάσκετ με αρκετές επιτυχίες, κάθε νέα ομάδα κάθε νέος στόχος είναι και μια μεγάλη νέα εμπειρία! Στην Κύμη μάθαμε ότι όταν δουλεύεις πολύ και αγαπάς αυτό που κάνεις ακόμα πιο πολύ, τότε είναι σίγουρη η επιτυχία! Αυτό είναι για μένα νόμος και, εδώ και πολλά χρόνια, τρόπος ζωής!

-Με την Κύμη φτάσατε μέχρι την Basket League και καταφέρατε μάλιστα να κρατήσετε την ομάδα στην μεγάλη κατηγορία. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από την κορυφαία κατηγορία;
-Δε θα έλεγα ότι έχω ιδιαίτερες αναμνήσεις από την Α1! Είναι ένα πρωτάθλημα όπως το περίμενα με βάση τον επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις δράσεις και ενέργειες των συμμετεχόντων! Η δουλειά μας δε διαφέρει από αυτό που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια! Το σημαντικό για μένα δεν είναι ο προορισμός αλλά το ταξίδι!

-Ποια ομάδα από αυτές που έχετε προπονήσει ξεχωρίζετε και γιατί;
-Δεν ξεχωρίζω καμιά ομάδα από αυτές που έχω προπονήσει! Κάθε μία είχε το δικό της ταξίδι  και τον δικό της προορισμό! Κάθε μία μου δίδαξε το δικό της ξεχωριστό μάθημα και με βοήθησε στη διαμόρφωση του δικού μου ταξιδιού, της δικής μου πορείας!

-Τι σας οδήγησε να σταματήσετε το μπάσκετ ως παίκτης σε τόσο μικρή ηλικία και να ξεκινήσετε την προπονητική;
-Την προπονητική την ξεκίνησα στα 17 μου χρόνια, ενώ το μπάσκετ το σταμάτησα ως παίκτης στα 21 μου! Το ότι στη χώρα μας σχεδόν πάντα δεν προχωρούν αυτοί που αξίζουν αλλά αυτοί που έχουν τις κατάλληλες γνωριμίες, είναι κάτι που γίνεται εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο τώρα!!!! Σημασία έχει ότι πάντα έκανα αυτό που ήθελα και αγαπούσα πιο πολύ! Αυτό είναι και το πιο σημαντικό στη ζωή κατ’ εμέ!

-Είστε ο ιδρυτής της «Χαλκίδα Basketball Academy». Τι σας οδήγησε να δημιουργήσετε την δική σας Ακαδημία μπάσκετ;
-Η αγάπη μου για το μπάσκετ δεν σταματά σε ηλικίες και επίπεδα! Θέλω να βοηθώ με τον δικό μου τρόπο τα νέα παιδιά να έρθουν στο μπάσκετ, να το αγαπήσουν, να το μάθουν και μέσα από τη διδαχή της συνεργασίας στην ομαδική προσπάθεια να γίνουν σωστοί άνθρωποι και αργότερα πολύτιμοι για την κοινωνία και τους συνανθρώπους τους, είτε ασχοληθούν επαγγελματικά με το μπάσκετ  είτε με κάτι άλλο!

-Είστε ευχαριστημένος από την ανταπόκριση που έχει βρει μέχρι τώρα η προσπάθειά σας να μυήσετε παιδιά στον κόσμο του μπάσκετ;
-Είμαι πολύ ευχαριστημένος και νιώθω δικαιωμένος για την απόφασή μου να δημιουργήσω την δική μου ακαδημία!!! Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη και η εμπιστοσύνη του στο πρόγραμμα μου και στην φιλοσοφία μου με γεμίζει ικανοποίηση αλλά και μεγάλη ευθύνη.

-Ποιά χαρακτηριστικά πιστεύετε ότι πρέπει να έχουν τα νέα παιδιά προκειμένου να εξελιχτούν τόσο ως αθλητές, όσο και ως άνθρωποι;
-Όλοι μπορούν να παίξουν μπάσκετ αρκεί να το αγαπούν και να είναι αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά! Πολλές ώρες προπόνησης και προσπάθειας, αυτοσυγκέντρωση, υπομονή και επιμονή στα δύσκολα είναι  τα χαρακτηριστικά  που πρέπει να έχει κάποιος που θέλει να πετύχει σε ό,τι κι αν θελήσει!

-Τι άποψη έχετε για το επίπεδο της φετινής Basket League;
-Το επίπεδο της  Basket League, όσο υπάρχουν ομάδες χωρίς χρήματα και όρεξη για οργάνωση, είναι καταδικασμένο κάθε χρόνο να είναι όλο και πιο χαμηλό!!! Η διοργανώτρια αρχή πρέπει να θεσπίσει νέους νόμους και κανόνες, που θα βάλουν το μπάσκετ σε όλα τα σπίτια, που θα  φέρουν τον κόσμο στα γήπεδα κάθε εβδομάδα, που θα κατοχυρώσουν το επάγγελμα του παίκτη και του προπονητή, που το ποιος θα κερδίζει θα είναι δύσκολο να το προβλέψει κάποιος, αφού όλες οι ομάδες θα είναι ποιοτικές και δυνατές και άλλα πολλά. Είναι μεγάλη αυτή η κουβέντα και πολλά αυτά που πρέπει να αλλάξουν για να κάνουμε ένα πρωτάθλημα αντάξιο του ελληνικού μπάσκετ και της ιστορίας του!

Δημήτρης Κοσίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου