Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

Ο Μίρκο Μιλίσεβιτς στο Epirus Basket


Με αφορμή τη λήξη του τριήμερου Χριστουγεννιάτικου Camp της Ντούγιας Baskteball Academy, o Μίρκο Μιλίσεβιτς μίλησε στο Epirus Basket για πολλά και διάφορα ζητήματα, όπως για το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να ασχολούνται με τον αθλητισμό από μικρή ηλικία, για το πώς ο αθλητισμός συμβάλλει θετικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους, για το «φαινόμενο» Λούκα Ντόνσιτς. Επίσης προέβλεψε τα φαβορί για το final four της Euroleague, που θα γίνει στο Βελιγράδι, ενώ αναφέρθηκε και στη μεγάλη αντιπαλότητα ανάμεσα σε FIBA και Euroleague, που έχει προκύψει με αφορμή τους προκριματικούς αγώνες των Εθνικών ομάδων.

-Πόσο σημαντική θεωρείτε  την ενασχόληση των παιδιών από μικρή ηλικία με τον αθλητισμό;
«Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να ασχολούνται από μικρά με τον αθλητισμό. Εγώ έπαιξα πρώτα ποδόσφαιρο σαν τερματοφύλακας και μετά χάντμπολ και μάλιστα έφτασα να αγωνιστώ μέχρι και στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας. Με το μπάσκετ ασχολήθηκα στα 15 μου».
  
-Ποια στοιχεία θεωρείτε ότι πρέπει να έχει ένα νέο παιδί, ώστε να εξελιχθεί όχι μόνο ως αθλητής αλλά πολύ περισσότερο ως άνθρωπος;
«Πιστεύω πως, πρώτα από όλα, ένα νέο παιδί πρέπει να πιστεύει στο Θεό. Κατά δεύτερο λόγο πρέπει να προσπαθεί να γίνεται καθημερινά καλός άνθρωπος. Το μπάσκετ έρχεται τρίτο. Οι νέοι αθλητές πρέπει να έχουν χαρακτήρα και ψυχή για να αποδώσουν με σωστό τρόπο στο μπάσκετ».

-Είστε ο άνθρωπος που ανέδειξε τον Λούκα Ντόνσιτς. Πως βλέπετε την εξέλιξή του και μέχρι πού πιστεύετε ότι μπορεί να φτάσει;
«Είναι πραγματικά σπουδαίος. Εγώ, πριν πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης, τον είχα πάει στην Γαλατασαράι για να δοκιμαστεί, γιατί είχα αγωνιστεί ο ίδιος πολλά χρόνια στην Τουρκία. Ο προπονητής της Γαλατασαράι τον είχε απορρίψει και θεωρούσε ότι δε θα κάνει καριέρα. Τότε πήγε να δοκιμαστεί στη Ρεάλ Μαδρίτης και μέσα σε 15 λεπτά που έκανε προπόνηση, ο Ερέρος μου είπε «τι φαινόμενο είναι αυτός ο παίχτης!». Πλέον βλέπετε ότι είναι 18 χρονών και είναι από τους καλύτερους παίχτες στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι έχει όλα τα προσόντα για να ξεπεράσει ακόμα και τον Ντράζεν Πέτροβιτς. Κάνει τα πάντα, σκοράρει, πασάρει, παίρνει ριμπάουντ, παίζει άμυνα. Είδαμε και στο Ευρωμπάσκετ τι έκανε σε ηλικία μόλις 18 χρονών».

-Πως είδατε το επίπεδο του Camp του Ντούγιας Basketball Academy;
«Το επίπεδο είναι πραγματικά πολύ καλό. Υπάρχουν πολλά ταλαντούχα παιδιά, που με σκληρή δουλειά μπορούν να προοδεύσουν. Πρέπει τα νέα παιδιά να έχουν στο μυαλό τους ότι το ταλέντο από μόνο του δεν μπορεί να φτάσει. Το ταλέντο είναι το 30%, το υπόλοιπο 70% είναι η σκληρή δουλειά. Γνωρίζω τον Νίκο Ντούγια πολλά χρόνια και είμαστε φίλοι από το 2002 που παίζαμε μαζί στη Σμύρνη. Ξέρω ότι είναι σοβαρός άνθρωπος και ότι κάνει καλή δουλειά με τα νέα παιδιά».

-Έχετε φορέσει τη φανέλα πολλών ομάδων στη διάρκεια της πλούσιας καριέρας σας. Ποια είναι η ομάδα με την οποία δεθήκατε περισσότερο και την οποία αγαπήσατε;
«Α.Ε.Κ. Την αγάπησα πραγματικά αυτήν την ομάδα. Δέθηκα μαζί της, αγάπησα τον κόσμο. Το 1994 ήταν η καλύτερη χρονιά της ζωής μου, τόσο όσον αφορά το μπάσκετ, όπου έκανα μια εξαιρετική χρονιά με την Α.Ε.Κ., όσο και τη ζωή μου. Πέρασα από πολλές ομάδες και χώρες όμως μόνο την Α.Ε.Κ. έχω πραγματικά στην καρδιά μου».

-Πως βλέπετε το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος;
«Αν και δεν παρακολουθώ πλέον από τόσο κοντά το ελληνικό πρωτάθλημα γνωρίζω ότι το επίπεδο δεν είναι το ίδιο με την εποχή που αγωνίστηκα εγώ στην Α.Ε.Κ. και στον Απόλλωνα Πάτρας. Τα μπάτζετ των ομάδων έχουν πέσει και μόνο Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός διατηρούν ακόμα ομάδες με υψηλά μπάτζετ. Όταν αγωνιζόμουν εγώ στην Ελλάδα το πρωτάθλημα ήταν πολύ ανταγωνιστικό και τα παιχνίδια ήταν πραγματικά ενδιαφέροντα».

-Ποιες ομάδες πιστεύετε ότι είναι φαβορί για να φτάσουν στο Final Four της φετινής Euroleague, που θα πραγματοποιηθεί στο Βελιγράδι;
«Πραγματικά δύσκολο να προβλέψω. Βλέπουμε ότι ο Ολυμπιακός έχασε από την Ζαλγκίρις, ο Παναθηναϊκός από την Βαλένθια και η Ρεαλ κέρδισε με τόσες απουσίες μέσα στη Φενέρμπαχτσε. Πάντως, αν πρέπει να προβλέψω, τότε θα πω την Φενέρμπαχτσε λόγω του Ομπράντοβιτς, που ξέρει πότε πρέπει να φορμάρει την ομάδα του την κατάλληλη στιγμή , όπως είδαμε και πέρυσι στα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό, η Τσσκα Μόσχας η Ρεάλ Μαδρίτης, που αυτή τη στιγμή έχει πολλές απουσίες, όμως όταν επιστρέψουν οι τραυματίες μπορούν να φτάσουν στο Final Four. Η τέταρτη ομάδα πιστεύω ότι θα είναι μία από τις δύο ελληνικές. Ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες πιθανότητες, γιατί έχει τον Σπανούλη. Έχει και καλούς Έλληνες παίχτες. Ο Παναθηναϊκός έχει καλύτερους ξένους, όμως δε διαθέτει τους Έλληνες του Ολυμπιακού και κυρίως δεν έχει προσωπικότητες όπως οι Σπανούλης και Πρίντεζης».

-Ποιο είναι το σχόλιό σας για την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ FIBA και Euroleague με αφορμή τους προκριματικούς αγώνες των εθνικών ομάδων;
«Είναι μία δύσκολη κατάσταση. Υπάρχει πόλεμος ανάμεσα στους δύο και αυτές που πραγματικά χάνουν είναι οι ομάδες. Δε βλέπω να υπάρχει πρόθεση να βρεθεί μια λύση. Οι εθνικές ομάδες αγωνίζονται με ρόστερ μικρότερης ποιότητας στους προκριματικούς αγώνες. Το χειρότερο είναι ότι ομάδες όπως η Σερβία, η Ελλάδα, η Ισπανία έχουν πολλούς παίχτες που αγωνίζονται σε υψηλό επίπεδο και μπορούν να στελεχώσουν τις εθνικές ομάδες, όμως χώρες λιγότερο προηγμένες μπασκετικά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αυτές τις ομάδες».


Δημήτρης Κοσίνας

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου