Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Σπύρος Πολίτης: "Περήφανος και συγκινημένος που έχω γράψει ιστορία με τη Νικόπολη"

Η Νικόπολη Πρέβεζας πανηγυρίζει εδώ και λίγες μέρες την κατάκτηση του 8ου πρωταθλήματος της ΕΣΚΑΒΔΕ και παράλληλα την επιστροφή της στις Εθνικές κατηγορίες όπου είχε αγωνιστεί τελευταία φορά το 2019. Ο αρχιτέκτονας της μεγάλης επιτυχίας, Σπύρος Πολίτης, μίλησε στο epirusbasket.gr για την κατάκτηση του τίτλου, τη δύσκολη και απαιτητική σεζόν, την άρρηκτα συνδεδεμένη πορεία του με την ομάδα και πολλά άλλα ζητήματα. 

Στην αρχή της συζήτησης ο Πρεβεζιάνος coach αναφέρθηκε στα συναισθήματά του μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Είμαι πολύ χαρούμενος από τη φετινή πορεία της ομάδας. Είχαμε βάλει στόχο να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα και το καταφέραμε παίζοντας ωραίο μπάσκετ. Είχαμε τη μεγαλύτερη διάρκεια σε απόδοση και δίκαια είμαστε πρωταθλητές. Δείξαμε πόσο πολύ το θέλαμε και το κάναμε πράξη". 


Το πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ μετά από αρκετά χρόνια είχε τη μορφή του ενός ομίλου με 26 αγωνιστικές να διεξάγονται μετατρέποντάς το σε μαραθώνιο συγκριτικά και με τις προηγούμενες χρονιές. Ο προπονητής της Νικόπολης αναφέρει σχετικά: "Γνώριζα από την αρχή ότι το πρωτάθλημα θα διαρκέσει πολύ. Δεν είναι 100 μέτρα αλλά μαραθώνιος. Πολλά παιχνίδια με περισσότερη επιβάρυνση για τους παίκτες. Γι' αυτό μαζί με τη διοίκηση θέλαμε να έχουμε μια ομάδα που να έχει βάθος ώστε να μπορεί να ξεπεράσει ό,τι πρόβλημα δημιουργηθεί μέσα στην σεζόν (τραυματισμοί, αρρώστιες, απουσίες). Μπορέσαμε και διαχειριστήκαμε τις δυσκολίες που προέκυψαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δεν έτυχε, πέτυχε"!


Στον 1ο γύρο του πρωταθλήματος οι Πρεβεζιάνοι ηττήθηκαν εντός έδρας από δύο άμεσους ανταγωνιστές, την Α.Ε. Καναλακίου και τη Γ.Ε.Α., όμως από εκείνο το σημείο και μετά παρέμειναν αήττητοι για 5 μήνες πανηγυρίζοντας 16 συνεχόμενες νίκες. Ο Σπύρος Πολίτης αναφέρει χαρακτηριστικά για τη σταθερότητα που έδειξε η ομάδα του: "Δεν υπήρξε μαγικό ραβδάκι. Η δεύτερη ήττα από την Γ.Ε.Α. θα μπορούσε να μας καταστρέψει. Δε θυμάμαι άλλη ομάδα στην ΕΣΚΑΒΔΕ με 2 ήττες στον πρώτο γύρο εντός σε ντέρμπι να παίρνει το πρωτάθλημα. Αυτό δείχνει το ποσό δύσκολο είναι αυτό που καταφέραμε. Όταν έρχονται τα ανεπιτυχή αποτελέσματα συνήθως αρχίζεις να αμφιβάλεις για τον συμπαίκτη σου, για τον προπονητή σου, για τον εαυτό σου. Δείξαμε απόλυτη ψυχραιμία και δεν χάσαμε ποτέ την πίστη μας ότι όλοι μαζί προπονητής, παίκτες, διοίκηση, μπορούμε μέχρι το τέλος να είμαστε στην κορυφή. Μπορεί να παίζαμε με την πλάτη στον τοίχο σε όλα τα ματς αλλά ήμασταν σίγουροι ότι μπορούμε να το γυρίσουμε. Έκτοτε κάναμε 16 σερί νίκες όπου κλειδώσαμε ουσιαστικά το πρωτάθλημα. Πολύ σημαντικό το υπέροχο κλίμα που είχαμε και μας έδωσε την έξτρα ώθηση που χρειαζόμασταν. Ξέραμε ότι ο χρόνος θα λειτουργήσει υπέρ μας. Δουλέψαμε πολύ, βελτιωθήκαμε στην άμυνα, όπου γίναμε πιο επιθετικοί, λειτουργήσαμε καλύτερα στην επίθεση, με καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας και όλα ήταν θέμα χρόνου να συμβούν".


Σε ερώτηση σχετικά με το αν ξεχωρίζει κάποια ή κάποιες από τις νίκες που κατέκτησαν τονίζει: "Όλες οι νίκες ήταν σημαντικές ειδικά από ένα σημείο και μετά όπου έπρεπε να κερδίσουμε σχεδόν όλα τα παιχνίδια. Νομίζω όμως ότι η νίκη στο Καναλάκι και στη Γ.Ε.Α., όπου και στα 2 ματς ήμασταν καλύτεροι, ήταν νίκες που σου δίνουν το πρωτάθλημα. Ακόμα και αυτοί (εκτός της ομάδας) που δεν πίστευαν ότι θα τερματίσουμε πρώτοι άρχισαν να το πιστεύουν".


Αναφορικά με το επίπεδο του πρωταθλήματος ο coach Πολίτης επισημαίνει: "Πιστεύω είναι πιο δίκαιο να παίζουν όλοι με όλους. Φυσικά το επίπεδο, όπως και παλαιότερα όταν υπήρχε ένας όμιλος, είναι καλύτερο, πιο ανταγωνιστικό. Όταν ήταν 2 οι όμιλοι υπήρχαν ομάδες οι οποίες δεν άξιζαν να είναι στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ, άρα υπήρχαν λιγότερα ανταγωνιστικά παιχνίδια. Επίσης το πρωτάθλημα διαρκούσε λίγο, με μια τεράστια αποχή για τους παίκτες κάτι πολύ άσχημο. Βέβαια αυξάνεται το κόστος για όλες τις ομάδες σε δύσκολους καιρούς. Για την επόμενη χρονιά όλες οι ομάδες θα συζητήσουν και μαζί με τη διοίκηση της ΕΣΚΑΒΔΕ θα πάρουν αποφάσεις για αυτό το σημαντικό θέμα".


Βλέποντας κανείς το φετινό ρόστερ των Πρεβεζιάνων ξεχώριζε την ποιότητα και την εμπειρία μεταξύ των παικτών. Τι λέει όμως ο 46χρονος coach σε ερώτηση σχετικά με το πόσο "ευκολότερη" έγινε η δουλειά του από τη στιγμή μάλιστα που με τους περισσότερους εκ των αθλητών είχε υπάρξει συμπαίκτης ή τους είχε κοουτσάρει ήδη; "Έχω υπάρξει συμπαίκτης με τους Κοντογιάννη, Τσιτσώνη, Νίκα, Ροντογιάννη. Τους Ζαλοκώστα και Σουλιώτη τους είχα παίκτες όταν ήμουν προπονητής στα τμήματα υποδομής. Ήρθαν φέτος και οι Κασκάνης, Χρήστου και ο φοιτητής μας Σαμπάνης. Σίγουρα το να γνωρίζει καλά ο προπονητής τον παίκτη και οι παίκτες να γνωρίζονται μεταξύ τους είναι αρκετά σημαντικό. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Σε συνεργασία με την διοίκηση θέλαμε την φετινή χρονιά όχι απλά να έχουμε καλούς παίκτες αλλά να έχουμε καλούς συμπαίκτες με σωστό χαρακτήρα που θα έχουν κάνει πρωταθλητισμό. Στην πορεία της χρονιάς φάνηκε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Μας έδωσε τη δυνατότητα να δεθούμε περισσότερο και να βρούμε την κατάλληλη χημεία που χρειαζόταν μετά το άσχημο ξεκίνημα. Αρχίσαμε  ως ομάδα και τελειώσαμε μια οικογένεια".

Ο Σπύρος Πολίτης βρίσκεται στην τεχνική καθοδήγηση της ομάδας από το 2019 και αυτό που μπορούσε να παρατηρήσει εύκολα κάποιος ήταν όχι χρονιά με τη χρονιά η Νικόπολη έκανε βήματα προόδου φτάνοντας στη φετινή μεγάλη επιτυχία με τον ίδιο να δίνει τα εύσημα στη διοίκηση του συλλόγου τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Εδώ αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στη διοίκηση η οποία κατάφερε να κρατήσει ζωντανό το σύλλογο παρόλα τα προβλήματα που υπήρξαν πριν κάποια χρόνια. Πέτυχε οικονομική εξυγίανση, οργάνωσε καλύτερα την ακαδημία, όπου είχαμε και την συμμετοχή 7 μικρών με την αντρική ομάδα. Έδειξε τη σταθερότητα που χρειάζεται και απαιτείται για να κάνουμε πρωταθλητισμό. Στόχος μας ήταν κάθε χρόνο να είμαστε καλύτεροι. Σκαλοπάτι, σκαλοπάτι, φτάσαμε φέτος να μπορούμε να πάρουμε το πρωτάθλημα. Οι προηγούμενες χρονιές ήταν οδηγός για την φετινή εξαιρετική χρονιά".


Η Πρέβεζα τη νέα σεζόν θα έχει εκπρόσωπο στις εθνικές κατηγορίες για πρώτη φορά μετά το 2019 όταν συμμετείχε και πάλι η Νικόπολη στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Ως ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του μπάσκετ της πόλης, αναφέρει χαρακτηριστικά με τη σπουδαιότητα της επιστροφής της Νικόπολης στις εθνικές κατηγορίες: "Η επιστροφή της Νικόπολης στις εθνικές κατηγορίες είναι πολύ σημαντική, μετά από 6 χρόνια όπου συμμετείχαμε και μετά από 8 χρόνια όπου είχαμε κερδίσει την άνοδο από το τοπικό. Το μπάσκετ της Πρέβεζας αξίζει να βρίσκεται σε εθνική κατηγορία. Από την πόλη μας και την ακαδημία έχουν παίξει καλό μπάσκετ αρκετοί αξιόλογοι παίκτες πιο παλιά αλλά και σήμερα με πλούσια καριέρα. Πολλοί έχουν παίξει και σε άλλες πόλεις. Έχουν φτιαχτεί πολύ δυνατές ομάδες που εκπροσώπησαν την Πρέβεζα. Αξίζουμε σαν πόλη να έχουμε θέση σε εθνική κατηγορία και να έχουμε μια  καλή παρουσία".


Σε ερώτηση σχετικά με το αν ο κόσμος της Πρέβεζας έχει αγκαλιάσει την προσπάθεια που γίνεται υπογραμμίζει: "Ο κόσμος στήριξε αρκετά την περσινή προσπάθεια. Αρκετοί ερχόταν και σε εκτός έδρας παιχνίδια. Έχουν δει μια ωραία προσπάθεια να γίνεται και πιστεύω θέλουν να βοηθήσουν την ομάδα και πιο ενεργά. Υπάρχει η δυνατότητα και μέσω χορηγιών και αν θέλει κάποιος μπορεί να ενισχύσει και το συμβούλιο της ομάδας με το να γίνει μέλος. Κάθε βοήθεια είναι ευπρόσδεκτη ώστε να μπορέσουμε όλοι μαζί στην Πρέβεζα να χαιρόμαστε αυτήν την ομάδα σε εθνική κατηγορία. Ως παίκτης και αρχηγός της Νικόπολης έχω δει το γήπεδο μας να γεμίζει αρκετές φορές. Δεν υπάρχει πιο ωραίο συναίσθημα να παίζεις μπροστά σε ένα γεμάτο γήπεδο. Θέλω να το ζήσω και ως προπονητής. Πιστεύω την επόμενη χρόνια στην National league 2 θα ξαναζήσουμε το γήπεδο μας με πολλούς φιλάθλους".


Ο coach Πολίτης έχει γράψει τη δική του ιστορία ως αθλητής της Νικόπολης και πλέον το κάνει και ως προπονητής. Μάλιστα, κάνοντας μία μικρή αναδρομή στη μακρά πορεία του στο σύλλογο αναφέρει: "Υπήρξα αθλητής της ομάδας από πολύ μικρή ηλικία. Είχα συμμετοχή σε όλα τα αγωνιστικά τμήματα με  μεγαλύτερη επιτυχία τη 2η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων την σεζόν 93-94 με προπονητή τον Κώστα Παπίρη και συμπαίκτες τον Παναγιώτη Κοντογιάννη και τον νυν πρόεδρο, Στάθη Σκλαβενίτη. Είχα αρκετές επιτυχίες και με την αντρική ομάδα όπου έχουμε πανηγυρίσει ανόδους και καλές πορείες στην Γ Εθνική. Ως προπονητής έχω αναλάβει όλα τα τμήματα σε προμινι, μίνι, παιδικό και εφηβικό, όπου σε όλα έχουμε κερδίσει το πρωτάθλημα. Έχω παίξει και κοουτσάρει μόνο με την ομάδα μου, τη Νικόπολη. Ανδρώθηκα και μεγάλωσα μαζί της. Έφτασε η στιγμή να πανηγυρίσω την κατάκτηση του πρωταθλήματος και  ως head coach της Νικόπολης. Νοιώθω υπερήφανος και ιδιαίτερα συγκινημένος που έχω γράψει και εγώ κάποιες σελίδες στο βιβλίο της ιστορίας της ομάδας μας".


Τι είναι αυτό που χρειάζεται να κάνει όμως η Νικόπολη στην off season προκειμένου να παρουσιαστεί ανταγωνιστική στο πρωτάθλημα της National League 2; "Οι απαιτήσεις για την επόμενη χρονιά αυξάνονται. Περισσότερα παιχνίδια, πιο δύσκολα, περισσότερα ταξίδια. Χρειάζεται ένας σωστός προγραμματισμός. Όσο είναι δυνατόν να κρατηθεί ο κορμός της περσινής χρονιάς και να ενισχυθεί η ομάδα σε κάποιες θέσεις. Ο κόσμος της Πρέβεζας, όπως έχει δείξει και στο παρελθόν, μαζί με τους φορείς του τόπου, να αγκαλιάσει αυτήν προσπάθεια και να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο για να έχουμε μια καλή πορεία και στην Nation League 2. Όλοι μαζί παίζουμε καλύτερα"!


Στον επίλογο της συζήτησης ο Σπύρος Πολίτης θέλησε να ευχαριστήσει όσους βοήθησαν τα μέγιστα ώστε να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος αφιερώνοντας το πρωτάθλημα στη μνήμη του Θεόδωρου Μυζίκου και του Στάθη Παρούση: "Θα ήθελα να ευχαριστήσω την διοίκηση της ομάδας για την άψογη συνεργασία. Να ευχαριστήσω τους παίκτες μου, που πίστεψαν μαζί με εμένα ότι τίποτα δεν είχε τελειώσει και έκαναν αυτήν την τεράστια ανατροπή. Να ευχαριστήσω τον κόσμο της Πρέβεζας για την στήριξη που είχαμε σε όλη την χρονιά. Να ευχαριστήσω την οικογένεια μου που ήταν πάντα δίπλα μου. Τέλος, θα ήθελα να αφιερώσω το πρωτάθλημα σε 2 μέλη της οικογένειας της Νικόπολης που δεν βρίσκονται κοντά μας, στον Θεόδωρο Μυζίκο και στον Στάθη Παρούση".


Δημήτρης Κοσίνας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου