Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Ο τέλειος Φεβρουάριος του Vikos Φalcons

Το καλύτερο διάστημά του από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν διανύει ο Vikos Φalcons με τις εμφανίσεις του βδομάδα με τη βδομάδα να βελτιώνονται συνεχώς. Η σταδιακή βελτίωση των Γιαννιωτών τους έχει οδηγήσει να τρέχουν νικηφόρο σερί 6 αγώνων καταφέρνοντας να εξελιχθούν στην πιο "καυτή" ομάδα του 2ου ομίλου της National League 1. Αποκορύφωμα οι επιδόσεις του μέσα στο Φεβρουάριο που οδήγησαν σε έναν τέλειο μήνα με 4 νίκες σε ισάριθμους αγώνες και το κυριότερο με εμφανίσεις κάτι παραπάνω από πειστικές. 

Η επιρροή του coach Δελέγκου 

φωτο: Νίκος Ζήνας-Vikos Φalcons B.C. 

Ο Κώστας Δελέγκος ήταν ο 3ος προπονητής που αναλάμβανε τα ηνία της ομάδας σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η διοίκηση άρπαξε την ευκαιρία δίνοντας τα χέρια με τον Πατρινό coach ο οποίος αποτέλεσε τον "διακαή" πόθο το ήδη από το περασμένο καλοκαίρι. Η επίδρασή του στην ομάδα ήταν εμφανής και παρά την ήττα από τον Εθνικό Πειραιώς στο ντεμπούτο του ακολούθησαν οι νίκες στα ντέρμπι με Τρίκαλα Basket και Εθνικό Λιβαδειάς που έδειξαν ότι έβαζαν το "τρένο στις ράγες" πριν τον τέλειο Φεβρουάριο με το 4Χ4. Η εικόνα των Γιαννιωτών βελτιωνόταν συνεχώς όντας εντυπωσιακοί στις νίκες με ΝΕΟΛ και Πανελλήνιο, "καθαρίζοντας" από νωρίς τον αγώνα με τον Αίολο Αγυιάς και κρατώντας την ουσία απέναντι στους Σοφάδες. Το σημαντικότερο πέρα από τη βελτιωμένη εικόνα και τα θετικά αποτελέσματα είναι ότι με το εξαιρετικό υλικό που διαθέτει στα χέρια του ο Πατρινός προπονητής έχει μετατρέψει τα "γεράκια" σε ένα ομοιογενές σύνολο που δείχνει ικανό να κερδίζει παιχνίδια σε υψηλό αλλά και σε χαμηλό τέμπο. 

Η αμυντική "πανοπλία" και η επιθετική άνοδος 

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια και αυτό επιβεβαιώνεται και στην περίπτωση της γιαννιώτικης ομάδας και τα κατορθώματά της το Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, ο Vikos Φalcons το δεύτερο μήνα του έτους διαθέτει την καλύτερη άμυνα στον όμιλο δεχόμενος κατά Μ.Ο. μόλις 56.8 πόντους. Ο coach Δελέγκος έχει επισημάνει αρκετές φορές στις δηλώσεις του μετά τους αγώνες την εξαιρετική δουλειά που γίνεται σε αυτό το κομμάτι και όπως λέει και το ρητό "Οι άμυνες κερδίζουν τα πρωταθλήματα". Στο επιθετικό κομμάτι οι Γιαννιώτες αρχίζουν να ανεβάζουν στροφές με τους 86 πόντους σημείωσαν στη νίκη επί του Πανελληνίου να δείχνουν ότι υπάρχει ανοδική τάση. Μέσα στο Φεβρουάριο είχαν την 3η καλύτερη επιθετική συγκομιδή πίσω από Εθνικό Λιβαδειάς και Πανελλήνιο με 75.0 πόντους Μ.Ο. 

Η προσθήκη του καταλυτικού Ivosev και του ισορροπιστή Σπυριδονίδη 

Σημαντικό ρόλο στη βελτίωση έχουν παίξει χωρίς καμία αμφιβολία οι δύο προσθήκες των Ivosev και Σπυριδονίδη. Ο 33χρονος forward/center είναι "λίρα εκατό" δείχνοντας ήδη από τις πρώτες του εμφανίσεις ότι οι Γιαννιώτες χτύπησαν "φλέβα χρυσού" με την περίπτωσή του. Στις 4 πρώτες συμμετοχές η παρουσία του είναι κομβική σε άμυνα και επίθεση καθώς στις άμυνες με αλλαγές που παίζει ο coach Δελέγκος έχει την ικανότητα να μαρκάρει τα αντίπαλα guard δείχνοντας ανίκητος. Επιθετικά προσφέρει 15.5 πόντους έχοντας παιχνίδι κοντά και μακριά από το καλάθι.

Ο Σπυριδονίδης δίνει διαφορετικό αέρα στην περιφέρεια λύνοντας τα χέρια του προπονητή του, τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά από την κοινή τους παρουσία στον Αίαντα Ευόσμου, καθώς με τους Μαυρογιάννη και Τσιλούλη έχουν δημιουργήσει μία εξαιρετική 3άδα που λαμβάνει τις περισσότερες αποφάσεις στο επιθετικό κομμάτι έχοντας την μπάλα στα χέρια. Οι παραστάσεις και η ποιότητα που διαθέτει τον βοηθούν να κάνει τη διαφορά και να εξελιχθεί γρήγορα σε πολύτιμο μέλος της ομάδας με τους Γιαννιώτες να καλύπτουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την απουσία του Ντόβα μετά τον τραυματισμό που είχε. 

Η επιθετική πολυφωνία 

Οι 4 νίκες του Vikos Φalcons ήρθαν μέσα από επιθετική πολυφωνία με τους πόντους να μοιράζονται μεταξύ πολλών παικτών. Ο Ivosev ήταν ο πρώτος σκόρερ με 15.5 πόντους δείχνοντας πανέτοιμος να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του εξ' αρχής. Τσιλούλης με 13.3 πόντους και Μαυρογιάννης με 11.8 τον ακολούθησαν σε παραγωγικότητα με τον Λαρισαίο guard να προφυλάσσεται μάλιστα στον αγώνα με τον Πανελλήνιο ενόψει Νήαρ Ηστ. Χείλαρης με 8.3 πόντους και Αναγνωστάκης με 7.8 ακολούθησαν με τον Τάταρη να έχει 6.5 και τους Πάτρα και Παπαδάκη 5.8 και 5.0. Ο Σπυριδονίδης έχει αναλάβει περισσότερο δημιουργικό ρόλο, όντας αυθεντικός point guard, μετρώντας μέσα στο Φλεβάρη 3.5 πόντους όμως είναι δεδομένο ότι θα αρχίσει να συνεισφέρει ακόμα περισσότερο και στο σκοράρισμα καθώς προσαρμόζεται όλο και περισσότερο. 

φωτο: Νίκος Ζήνας-Vikos Φalcons B.C. 

Με 3 παιχνίδια να έχουν απομείνει μέχρι και το φινάλε της κανονικής περιόδου ο Vikos Φalcons φαίνεται ότι φορμαρίστηκε την κατάλληλη στιγμή λίγο πριν την έναρξη των playoff. Άπαντες στο γιαννιώτικο στρατόπεδο θέλουν να ολοκληρώσουν την κανονική περίοδο με 3 ακόμα νίκες δίνοντας συνέχεια και στις καλές εμφανίσεις κυνηγώντας μέχρι το φινάλε τις πιθανότητές τους για την κατάκτηση της 1ης θέσης. Απώτερος σκοπός φυσικά να παρουσιαστεί η ομάδα πανέτοιμη στην postseason ώστε να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της ανόδου στην Elite League. 


φωτο: Νίκος Ζήνας-Vikos Φalcons B.C. 


Δημήτρης Κοσίνας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου