Παρασκευή 7 Απριλίου 2023

Αφιέρωμα: 4 ομάδες ερίζουν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και την άνοδο στη Γ΄ Εθνική

Η ανυπομονησία για την έναρξη των playoff στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ τελείωσε καθώς οι 4 ομάδες που θα λάβουν μέρος "ρίχνονται" αύριο στη μάχη της postseason. Δόξα Πύρρου Άρτας, Ιόνιος, Νικόπολη Πρέβεζας και Λέων Μεσολογγίου θα διεκδικήσουν τον τίτλο του πρωταθλητή και μαζί την άνοδο στη Γ΄ Εθνική κατηγορία με τους Αρτινούς και τους Κερκυραίους να φαντάζουν ως τα μεγάλα φαβορί.

Δόξα Πύρρου Άρτας: Με στόχο να ολοκληρώσει αυτό που δεν κατάφερε πέρυσι

φωτο: artagoal.gr

Για 2η διαδοχική σεζόν η ομάδα της Άρτας κυριάρχησε στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος κάνοντας το 18Χ18 κατακτώντας με χαρακτηριστική άνεση την 1η θέση στο Νότιο όμιλο. Η καλύτερη άμυνα και επίθεση του ομίλου ανήκε φυσικά στους Αρτινούς που σημείωσαν κατά Μ.Ο. 82.6 πόντους δεχόμενοι μόλις 51.2. Αρχιτέκτονας της φετινής ομάδας ο έμπειρος Γιαννιώτης προπονητής Τάκης Παππάς που τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει δύο ανόδους στη Γ΄ Εθνική με Σπάρτακο και Παραμυθιά.

Δύναμη "πυρός" και φέτος κάτω από τα καλάθια είναι ο κυρίαρχος Χρήστος Μπάλλας με τη διοίκηση της Δόξας Πύρρου να πραγματοποιεί κίνηση ουσίας και εντυπωσιασμού το Γενάρη προσθέτοντας στο πλάι του τον εξαιρετικό Παναγιώτη Τσατάλα. Το συγκεκριμένο δίδυμο κάνει τη διαφορά έχοντας 18.9 και 19.6 πόντους αντίστοιχα.

Εξαιρετικές εμφανίσεις στην κανονική περίοδο πραγματοποίησε και ο Αλέξανδρος Δόνος με τους 14.4 πόντους και τα 32 εύστοχα τρίποντα να πιστοποιούν του λόγου το αληθές. Ο πολύπειρος Δημήτρης Γυφτοκώστας προσδίδει ποιότητα στην περιφέρεια μαζί με το θερινό απόκτημα Φίλιππο Ιωαννίδη και τον σουτέρ Δανιήλ Μουκάι. Στη frontline στο πλευρό του Χρήστου Μπάλλα βρίσκεται ο Παναγιώτης Θώδης η παρουσία του οποίου ξεχωρίζει μαζί φυσικά με τον Κώστα Μάνθα που συνεισφέρει σημαντικά στο "4".


Οι 5 πρώτοι σκόρερ:

1. Μπάλας 284 σε 15 συμμετοχές

2. Δόνος 244 σε 17 συμμετοχές

3. Τσατάλας 176 σε 9 συμμετοχές

4. Γυφτοκώστας 141 σε 17 συμμετοχές

5. Θώδης 136 σε 15 συμμετοχές


Οι παίκτες με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα:

1. Δόνος 32 τρίποντα σε 17 συμμετοχές

2. Γυφτοκώστας 22 τρίποντα σε 17 συμμετοχές

3. Μουκάι 17 τρίποντα σε 11 συμμετοχές/Ιωαννίδης 17 τρίποντα σε 17 συμμετοχές

4. Τσατάλας 16 τρίποντα σε 9 συμμετοχές

5. Μάνθας 14 τρίποντα σε 17 συμμετοχές 


Νικόπολη Πρέβεζας: Με βαριά κληρονομιά και καλή ομοιογένεια

Η ομάδα του Σπύρου Πολίτη θα λάβει μέρος στα φετινά playoff έχοντας καταλάβει τη 2η θέση στο Βόρειο όμιλο. Πέρυσι έχασε για λίγο το πλασάρισμα στην πρώτη δυάδα όμως φέτος επέστρεψε πιο δυνατή με στόχο να βρεθεί εκεί. Με ρεκόρ 13-3 ήταν αρκετά σταθερή σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς γνωρίζοντας 2 ήττες από τον πρωτοπόρο Ιόνιο και 1 από τους Μολοσσούς την τελευταία αγωνιστική. Οι Πρεβεζιάνοι είχαν τη καλύτερη επίθεση στον όμιλο με 76.6 πόντους κατά Μ.Ο. και τη καλύτερη άμυνα με μικρή διαφορά από την 1η του Ιονίου δεχόμενοι 60.9 πόντους. Η παλιά δόξα του συλλόγου, Σπύρος Πολίτης, βρίσκεται από το 2019 στον πάγκο της ομάδας και θέλει να δει τους παίκτες του να διεκδικήσουν τις πιθανότητές που τους αναλογούν. 

Η Νικόπολη διαθέτει μία 5άδα παικτών που έχουν μεταξύ τους φοβερή ομοιογένεια. Ο λόγος για τους Κώστα Νίκα, Ντίνο Τσιτσώνη, Γιάννη Ροντογιάννη, Γιώργο Δούβλη και Παναγιώτη Κοντογιάννη. Ο Νίκας είναι ο πρώτος σκόρερ με 22.5 πόντους και μαζί με τους Τσιτσώνη και Ροντογιάννη συνθέτουν μία άκρως επικίνδυνη τριπλέτα στην περιφέρεια. Το δίδυμο ψηλών αποτελείται από τους Δούβλη και Κοντογιάννη με τους δύο να έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες εμφανίσεις στη διάρκεια της σεζόν. 

Ο Παπαμιχαήλ μπορεί να οργανώσει με μεγάλη συνέπεια το παιχνίδι της ομάδας του ενώ ο Τσεκούρας με τον Ζαλοκώστα και τον Γεωργίου μπορούν να δώσουν λύσεις στην περιφέρεια με τον coach των Πρεβεζιάνων να έχει στο ρόστερ του αρκετούς νεαρούς παίκτες.


Οι 5 πρώτοι σκόρερ:

1. Νίκας 360 σε 16 συμμετοχές

2. Κοντογιάννης 208 σε 14 συμμετοχές

3. Τσιτσώνης 206 σε 16 συμμετοχές

4. Δούβλης 120 σε 16 συμμετοχές

5. Ροντογιάννης 114 σε 8 συμμετοχές


Οι παίκτες με τα περισσότερα εύστοχα τρίποντα:

1. Τσιτσώνης 50 τρίποντα σε 16 συμμετοχές

2. Νίκας 44 τρίποντα σε 16 συμμετοχές

3. Ροντογιάννης 15 τρίποντα σε 8 συμμετοχές/Τσεκούρας 15 τρίποντα σε 16 συμμετοχές


Δόξα Πύρρου Άρτας-Νικόπολη Πρέβεζας: Ημιτελική σειρά με κοινούς παρονομαστές

Ο Χρήστος Μπάλλας αποτελεί αναμφίβολα τον άνθρωπο που συνδέει τις δύο ομάδες. Ο Πρεβεζιάνος center αγωνίζεται τα τελευταία 2 χρόνια με τη φανέλα της Δόξας Πύρρου Άρτας όμως με τη Νικόπολη Πρέβεζας έχει συνδέσει σε μεγάλο βαθμό το όνομά του. Έχει υπάρξει συμπαίκτης με τους περισσότερους παίκτες της Νικόπολης ακόμα και με τον Σπύρο Πολίτη.  

Φυσικά ο Κώστας Νίκας είναι επίσης συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δύο ομάδες καθώς πέρυσι αγωνίστηκε στη Δόξα Πύρρου Άρτας όντας μεταξύ των πρωταγωνιστών των περσινών φιναλίστ των τελικών της ΕΣΚΑΒΔΕ. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε φέτος να τεθεί αντιμέτωπος με τους Αρτινούς στην ημιτελική σειρά. 



Ιόνιος Κέρκυρας: Ρόστερ γεμάτο με στόχο την άνοδο 

Η περίπτωση του Ιονίου θυμίζει σε μεγάλο βαθμό αυτή της Νικόπολης καθώς οι Κερκυραίοι έχασαν για λίγο την περσινή σεζόν τη συμμετοχή στα playoff όμως φέτος επέστρεψαν πανίσχυροι πετυχαίνοντας το στόχο τους. Το 16Χ16 στην κανονική περίοδο με την καλύτερη επίθεση, σημειώνοντας 78.4 πόντους κατά Μ.Ο., και την καλύτερη άμυνα, δεχόμενοι 60.7 πόντους, απέδειξε στην πράξη την κυρίαρχη εικόνα των Φαιάκων. Στον πάγκο της ομάδας κάθισε στην πρώτη του σεζόν ο Κώστας Μακρής έχοντας να διαχειριστεί ένα αρκετά γεμάτο σε ποιότητα και ποσότητα ρόστερ.

Τον Ιανουάριο η διοίκηση του Ιονίου βλέποντας τη δυναμική της ομάδας πρόσθεσε στο ρόστερ έναν εξαιρετικά ταλαντούχο παίκτη που αποτελεί πολυτέλεια για την κατηγορία. Ο Θάνος Χονδρογιάννης άφηνε τον Κερκυραϊκό, τον οποίο είχε βοηθήσει τα μέγιστα να κατακτήσει 5 νίκες στον 1ο γύρο, για χάρη του Ιονίου ισχυροποιώντας ακόμα περισσότερο τους πρωτοπόρους του Βορείου ομίλου. Με 19.7 πόντους και 24 εύστοχα τρίποντα αποτελεί ατραξιόν για το πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ. Μαζί του στην περιφέρεια ξεχωρίζει ο Παναγιώτης Μαγκανάς με μία ακόμα πολύ καλή χρονιά, ο "μπαρουτοκαπνισμένος" Δημήτρης Μασλαρινός με τις αμέτρητες παραστάσεις όπως και ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος Πέτρος Σούκερας. 

Ιδιαίτερα ισχυρή παρουσιάζεται η ομάδα της Κέρκυρας στις θέσεις των forwards. Ο αρχηγός, Στέφανος Νεδέλκος αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο μετρώντας φέτος 14.0 πόντους. Τη διαφορά κάνουν οι ποιοτικές προσθήκες του καλοκαιριού από τη συμπρωτεύουσα, Κώστας Μπακιρτζής και Φώτης Θωμαΐδης προσδίδοντας στην ομάδα του coach Μακρή ύψος και ποιότητα. Εξαιρετική η παρουσία και του νεαρού Άγγελου Τσιτσέ που έχει καταγράψει μερικές πολύ καλές εμφανίσεις.


Οι 5 πρώτοι σκόρερ: 

1. Χονδρογιάννης 296 σε 15 συμμετοχές 

2. Νεδέλκος 224 σε 16 συμμετοχές 

3. Μαγκανάς 194 σε 16 συμμετοχές

4. Μπακιρτζής 136 σε 15 συμμετοχές 

5. Τσιτσές 133 σε 14 συμμετοχές


Οι παίκτες με τα περισσότερα τρίποντα:

1. Χονδρογιάνννης 24 τρίποντα σε 15 συμμετοχές

2. Μαγκανάς 21 τρίποντα σε 16 συμμετοχές

3. Μασλαρινός 19 τρίποντα σε 14 συμμετοχές


Κεφάλαιο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης: Η μεγαλύτερη προσθήκη στην ιστορία της ΕΣΚΑΒΔΕ

Η απόκτηση του "Big Sofo" από τον Ιόνιο σκόρπισε τον ενθουσιασμό σε ολόκληρο το νησί και όχι μόνο. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη προσθήκη στην ιστορία της ΕΣΚΑΒΔΕ με έναν παίκτη που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στο ελληνικό μπάσκετ έχοντας κατακτήσει με την Εθνική ομάδα το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ιαπωνίας το 2006 πραγματοποιώντας κυρίαρχες εμφανίσεις ενώ το 2009 κατέκτησε και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Φυσικά αμέτρητες είναι οι διακρίσεις του σε συλλογικό επίπεδο έχοντας πανηγυρίσει την Ευρωλίγκα το 2014 με τη Μακάμπι μαζί με 3 πρωταθλήματα Ισραήλ και 4 Κύπελλα, ενώ ακόμα έχει κατακτήσει το double με τον Παναθηναϊκό το 2013 και ένα Κύπελλο Ελλάδος με τον Ολυμπιακό το 2010. 

Ο θηριώδης center έχει ενταχθεί εδώ και κάποιες εβδομάδες στην ομάδα του Ιονίου πραγματοποιώντας κανονικά προπονήσεις και αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον το ντεμπούτο του. Στην κανονική περίοδο δεν αγωνίστηκε όμως οι άνθρωποι της ομάδας ουσιαστικά τον περίμεναν να τους ενισχύσει στα playoff. 


Λέων Μεσολογγίου: Επιστρέφει στα playoff μετά από τρία χρόνια

Η ομάδα που κατέλαβε τη 2η θέση στο Νότιο όμιλο είναι ο Λέων Μεσολογγίου έχοντας μία σταθερή πορεία σε όλη τη σεζόν. Με ρεκόρ 14-4 κατάφερε να πλασαριστεί πίσω από τη Δόξα Πύρρου Άρτας παίρνοντας το εισιτήριο για τα playoff. Οι Μεσολογγίτες είχαν τη καλύτερη επίθεση με 75.2 πόντους και την καλύτερη άμυνα με 66.4 πόντους παθητικό. Προπονητής από το καλοκαίρι του 2020 είναι ο Σωτήρης Φαράντος ο οποίος έχει διττό ρόλο καθώς είναι υπεύθυνος και των Ακαδημιών. Μάλιστα η καλή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομών έχει ως αποτέλεσμα πολλοί παίκτες να είναι μέλη της ανδρικής ομάδας με ενεργό και σημαντικό ρόλο.

Ο Λέων είναι μία ομάδα στην οποία οι πόντοι είναι μοιρασμένοι μεταξύ αρκετών παικτών. Ξεχωρίζουν οι Καλύβας και Μαντούβαλος με 12.9 και 12.2 πόντους κατά Μ.Ο. με τον Λειβαδά να ακολουθεί με 11.2. Ο Ξηρός είναι ένας ακόμα παίκτης που δίνει αρκετά στο σύνολο του coach Φαράντου ενώ η προσθήκη του Τριπολίδη, που στο πρώτο μισό αγωνίστηκε με τη φανέλα του ΑΓΣΙ στη Β΄ Εθνική, ήταν εξαιρετικά σημαντική. 


Οι 5 πρώτοι σκόρερ:

1. Μαντούβαλος 220 σε 18 συμμετοχές

2. Καλύβας 219 σε 17 συμμετοχές

3. Λειβαδάς 179 σε 16 συμμετοχές

4. Ξηρός 134 σε 17 συμμετοχές

5. Τριπολίδης 118 σε 10 συμμετοχές


Οι παίκτες με τα περισσότερα τρίποντα:

1. Καλύβας 19 τρίποντα σε 17 συμμετοχές

2. Τσαπατώρης 16 τρίποντα σε 9 συμμετοχές

3. Τριπολίδης 15 τρίποντα σε 10 συμμετοχές/Λειβαδάς 15 τρίποντα σε 16 συμμετοχές


Το πρόγραμμα των πρώτων ημιτελικών αγώνων:

Σάββατο 8 Απριλίου

Ιόνιος-Λέων Μεσολογγίου (14:00 ΕΑΚ Κέρκυρας)

Δόξα Πύρρου Άρτας-Νικόπολη Πρέβεζας (18:30 Νέο Τ9 Άρτας)

*Οι ομάδες που θα φτάσουν πρώτες στις 2 νίκες θα πάρουν τα εισιτήρια για τους τελικούς του πρωταθλήματος


Δημήτρης Κοσίνας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου