Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Βίκος Ιωαννίνων-Έσπερος Λαμίας 82-88: Πήρε την πρόκριση ο Έσπερος Λαμίας, παράπονα των Γιαννιωτών στο τέλος από τη διαιτησία

φωτο: Νίκος Ζήνας-Βίκος BC 

Σε ένα ματς "ορεκτικό" για τα όσα έρχονται στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής ο Έσπερος Λαμίας ήταν αυτός που επικράτησε σήμερα το απόγευμα στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο του Βίκου Ιωαννίνων με 88-82 παίρνοντας το εισιτήριο για την επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Ο Βίκος Ιωαννίνων έδειξε, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό, ότι χρειάζεται χρόνο προκειμένου τα πολλά νέα πρόσωπα να αποκτήσουν χημεία. Αν και κυνηγούσε σε όλη τη διάρκεια στο σκορ το πάλεψε φτάνοντας κοντά στην ανατροπή έχοντας μάλιστα και παράπονα στο τέλος από τη διαιτησία ειδικά σε μία φάση όπου το σκορ ήταν στο 86-82 και ο Πάτρας σε ένα drive δέχτηκε φάουλ που δε σφυρίχτηκε ποτέ. Οι φιλοξενούμενοι είχαν τον έλεγχο του αγώνα στη μεγαλύτερη διάρκεια έχοντας εξαιρετικό spacing και σωστές συνεργασίες και σίγουρα φαίνονται ότι δίκαια συγκαταλέγονται ως μία από τις πολύ δυνατές ομάδες του 3ου ομίλου της Β΄ Εθνικής. 

Με τους Μαυρογιάννη-Τσιλούλη-Αναγνωστάκη-Καλαμπάκα-Κοτσάνο επέλεξε να ξεκινήσει το παιχνίδι ο Θωμάς Κωστόπουλος. Η άμυνα των Γιαννιωτών αντιμετώπισε προβλήματα στο ξεκίνημα του αγώνα με τον Έσπερο στο 3΄ να προηγείται με 10-4. Με τον Τζόρτζεβιτς να προκαλεί πονοκεφάλους έχοντας ήδη 12 πόντους η ομάδα της Λαμίας βρέθηκε στο +9 στο 8΄ (25-16). Ο προπονητής των γηπεδούχων "ανακάτεψε την τράπουλα" προκειμένου να βρει το σχήμα που θα ταίριαζε καλύτερα στην ομάδα του όμως ο Έσπερος ήταν αυτός που έκλεισε το δεκάλεπτο κάτι παραπάνω από ιδανικά με τον Λάππα να νικά το χρόνο με σουτ πίσω από τα 6.75 κάνοντας το 30-18 στο 10΄. 

Οι παίκτες του Σοφογιάννη συνέχιζαν να έχουν τον έλεγχο του αγώνα στα πρώτα λεπτά του δευτέρου δεκαλέπτου με την καλή κυκλοφορία της μπάλας να κάνει τη διαφορά βρίσκοντας ελεύθερα σουτ (37-21 στο 12΄). Λίγο αργότερα ο Βίκος Ιωαννίνων μείωσε μέχρι και τους 10 (39-29) όμως τα αμυντικά του προβλήματα συνέχισαν να υφίστανται με αποτέλεσμα ο Έσπερος με τον Λάππα να κάνει ζημιά να φτάνει στο +15 (50-35). Ο Σταυρόπουλος με την εμπειρία του έδωσε μεγάλη βοήθεια στο δεκάλεπτο (11 πόντοι) με τους Γιαννιώτες τελικά να καταφέρνουν να ρίξουν τη διαφορά κάτω από διψήφιο νούμερο (52-43 στο 20΄) κάτι που ήταν σημαντικό και για την ψυχολογία ενόψει του δεύτερου ημιχρόνου. 

Ο Έσπερος Λαμίας διατηρούσε την πρωτοπορία στο σκορ και στην τρίτη περίοδο βρισκόμενος στο +12 στο 25΄ (59-47). Ο Κοτσάνος με δύο καλάθια, το δεύτερο μάλιστα κάρφωμα που ξεσήκωσε την κερκίδα μετά από όμορφη δημιουργία του Μαυρογιάννη, μείωσε σε 59-51. Η ομάδα του Θωμά Κωστόπουλου έβρισκε πόντους κοντά στο καλάθι με τον Ιωαννίδη, που είχε πάρει τη θέση του Κοτσάνου λόγω των 4 φάουλ που είχε, να βγάζει μπόλικη ενέργεια σε άμυνα και επίθεση. Οι γηπεδούχοι έφτασαν μέχρι και το -4 (61-57) όμως κάποιες κακές επιλογές στην επίθεση και κάποια αμυντικά κενά έφεραν τον Έσπερο με σερί 7-0 μετά από ώρα σε διψήφιο προβάδισμα (68-57).΄Στην τελευταία επίθεση του δεκαλέπτου ένα jump shoot του Ιωαννίδη νίκησε το χρόνο κάνοντας το 68-59 στο 30΄. 

Με τον Μαυρογιάννη να μοιράζει ασίστ στους συμπαίκτες του ο Βίκος Ιωαννίνων μείωσε στους 5 (70-65) στο 33΄. Οι γηπεδούχοι φαινόταν να έχουν το μεμέντουμ όμως η έλλειψη συγκέντρωσης είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν αμυντικά ριμπάουντ και να υποπέσουν σε λάθη που δεν τους επέτρεψαν να πλησιάσουν ακόμα περισσότερο. Με τον Χατζηκυριακίδη με τρίποντο μετά από ωραία κυκλοφορία της μπάλας ο Έσπερος έκανε το 79-68 στο 37΄. Σερί 5-0 των Γιαννιωτών μετέτρεψε το σκορ σε 79-73 όμως δύο drive από τους Κασπίρη και Λάππα, με περίτεχνο τρόπο μάλιστα το δεύτερο, είχαν ως αποτέλεσμα το σκορ να γίνει 83-75 περίπου ένα λεπτό πριν το φινάλε. Ένα γρήγορο 5-0 έφερε το 83-80 όμως η ολιγωρία στην άμυνα άφησε αμαρκάριστο τον μπαρουτοκαπνισμένο Κυριακόπουλο που δε λάθεψε και με μακρινό σουτ έκανε το 86-80 21΄΄ πριν το τέλος. Το καλάθι του Σταυρόπουλου μετά από επιθετικό ριμπάουντ έκανε το σκορ 86-82, ο Βίκος έκλεψε την μπάλα όμως οι διαιτητές στην προσπάθεια του Πάτρα για drive δεν έδωσαν φάουλ προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των Γιαννιωτών. 2/3 βολές του Κυριακόπουλου διαμόρφωσαν το τελικό 88-82 υπέρ του Εσπέρου Λαμίας δίνοντάς του την πρόκριση.  


MVP

Μεγάλο παιχνίδι από τον Στέφαν Τζόρτζεβιτς που σημείωσε 27 πόντους.

ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ

Γιώργος Λάππας με 13 πόντους, Νίκος Κασπίρης με 11 και Γιάννης Κυριακόπουλος με 10 και το μεγάλο τρίποντο στα 21΄΄ πριν το φινάλε ήταν παίκτες "κλειδιά" των φιλοξενούμενων.

ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ

Παρά το γεγονός ότι ο Έσπερος Λαμίας είχε σε όλη τη διάρκεια την πρωτοπορία ο Βίκος Ιωαννίνων επέστρεψε στο παιχνίδι διεκδικώντας τη νίκη μέσω μιας μεγάλης ανατροπής η οποία όμως έμεινε στη μέση. Ουσιαστικά το παιχνίδι κρίθηκε στα τελευταία λεπτά και στις λεπτομέρειες.


Τα δεκάλεπτα: 18-30, 43-52, 59-68, 82-88

Διαιτητές: Παπαγερίδης-Ντόγκας-Χατζηχαρίσης 

Βίκος Ιωαννίνων (Κωστόπουλος-Καΐκας): Καννής, Αναγνωστάκης 2, Μαυρογιάννης 9, Ιωαννίδης 12, Τσιλούλης 18(1), Πάτρας 6, Δήμος, Καλαμπάκας 10(1), Σταυρόπουλος 16(3), Κοτσάνος 9

Έσπερος Λαμίας (Σοφογιάννης-Ζαρονικόλας): Κυριακόπουλος 10(1), Λάππας 13(1), Κασπίρης 11(3), Τζόρτζεβιτς 27(2), Χατζηκυριακίδης 10(2), Αργύρης, Τεπετίδης 6, Τσάτας 5(1), Παπαδάκης 6(1)


Δημήτρης Κοσίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου