Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022

Απεβίωσε ο Γιώργος Μπασάς

Η Ελληνική διαιτησία καλαθοσφαίρισης θρηνεί την απώλεια ενός ακόμη επίλεκτου μέλους της, του Γιώργου Μπασά.

Ο Γιώργος Μπασάς, με καταγωγή από τη Μάνη, γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1942. Τελείωσε το γυμνάσιο της γνωστής Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων και στη συνέχεια ξεκίνησε σπουδές Τοπογράφου Μηχανικού στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Μετά την αποφοίτησή του ενεγράφη στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ιδίου Πολυτεχνείου, από όπου πήρε το δεύτερο πτυχίο μηχανικού το 1968. Στη συνέχεια δίδαξε σε επαγγελματικές σχολές μηχανικών με αντικείμενο το αρχιτεκτονικό σχέδιο, πριν διοριστεί στην υπηρεσία δημοσίων έργων, όπου έφτασε στην ανώτατη βαθμίδα του γενικού επιθεωρητή δημοσίων έργων. Παράλληλα ενεγράφη στο μαθηματικό τμήμα της νεοσύστατης Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, από όπου αποφοίτησε το 1974 γινόμενος κάτοχος ενός τρίτου πανεπιστημιακού πτυχίου.

Ο κ. Μπασάς ήταν τεχνικός σύμβουλος του αείμνηστου Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και ένας από τους ανθρώπους που οραματίστηκε τη χάραξη της Εγνατίας οδού μέσα από καθαρά Ελληνικό έδαφος, Μετά τη συνταξιοδότησή ανέλαβε το 2004 ως μέλος του ΔΣ της Τεχνικής Ολυμπιακής καθήκοντα εργοταξιάρχη, παραδίδοντας σε συντομότατο χρονικό διάστημα το δυσκολότερο τμήμα της Εγνατίας οδού από τον κόμβο του Μετσόβου μέχρι τη γέφυρα του ποταμού Αράχθου. Στη συνέχεια διετέλεσε για μια δωδεκαετία τεχνικός σύμβουλος στο Δήμο Ιωαννιτών από τις θέσεις του αντιπροέδρου του ΔΣ της ΔΕΥΑ Ιωαννίνων και του μελετητή δημοτικών έργων. Υπήρξε για μια δεκαετία μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το μεγάλο του χομπι όμως υπήρξε το άθλημα της καλαθοσφαίρισης. Αρχικά ως παίκτης και στη συνέχεια ως ενεργός διαιτητής. Οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις όμως δεν του επέτρεψαν να κάνει διεθνή καριέρα στο χώρο της διαιτησίας. Βοήθησε όμως από τη θέση του αντιπροέδρου σημαντικά με τις θεωρητικές του γνώσεις τον τοπικό σύνδεσμο να φτάσει να έχει πάνω από 130 μέλη με 23 ενεργούς διαιτητές σε εθνικές κατηγορίες. Το 1996 έλαβε τον τίτλο του καθηγητή διαιτησίας, εξελέγη τακτικό μέλος της ΟΔΚΕ αναλαμβάνοντας μαζί με τον αείμνηστο Τάσο Μούστο το τμήμα της εκπαίδευσης των διαιτητών σε πανελλαδική εμβέλεια. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια που οργάνωσε ως μέλος της ΟΔΚΕ σε κάθε γωνιά της Ελλάδας λανσάροντας εκπαιδευτικές ενότητες, τα σεμινάρια για νέους φερέλπιδες διαιτητές ηλικίας έως 27 ετών, η ενσωμάτωση  περισσοτέρων καθηγητών στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα σεμινάρια κριτών, ήταν μερικές από τις καινοτομίες που εισήγαγε. 

Ο κ. Μπασάς ήταν παντρεμένος με την κυρία Καίτη Παιταρίδου και είχε τρία παιδιά, άπαντα πολιτικοί μηχανικοί. Τη Ματώ, την Όλγα και το Βασίλη. Άνθρωπός αυστηρός, αλλά και υπερβολικά δίκαιος, διακριτικός, εργασιομανής και τελειομανής σε ότι ανελάμβανε να κάνει, προσιτός, έχοντας όμως λεπτή αίσθηση του χιούμορ, άφησε το δικό του στίγμα στο χώρο της Ελληνικής διαιτησίας. 

Η ΕΣΚΑΒΔΕ σε συλλυπητήρια ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει χαρακτηριστικά: 

Έφυγε από τη ζωή ο πρώην διαιτητής Μπασάς Γιώργος που τίμησε τη διαιτησία σε Εθνικές και Τοπικές Κατηγορίες.

Το Δ.Σ. της Ένωσης εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του. Καλό ταξίδι Γιώργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου