Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Σοφοκλής Τσουκανέλης: Ο άνθρωπος "συνώνυμο" του ΑΓΣ Ιωαννίνων

Όλα τα ωραία στη ζωή κάποτε τελειώνουν και έτσι χθες μετά από 15 συνεχόμενα χρόνια στα οποία πορεύονταν μαζί ΑΓΣ Ιωαννίνων και Σοφοκλής Τσουκανέλης τη νέα αγωνιστική περίοδο θα τραβήξουν διαφορετικούς δρόμους με τον 41χρονο Γιαννιώτη προπονητή να αποχαιρετά μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook την ομάδα με την οποία έγινε συνώνυμο. 

Η πορεία του στην ιστορική γιαννιώτικη ομάδα ξεκίνησε το μακρινό 1989 όταν σε ηλικία 8 ετών ξεκινούσε τη διαδρομή του στο χώρο του μπάσκετ ως νεαρός αθλητής μαθαίνοντας τα μυστικά της "πορτοκαλί θεάς". Με τον ΑΓΣ Ιωαννίνων έγραψε συμμετοχές ως αθλητής και στις Εθνικές Κατηγορίες στη συνέχεια αγωνίστηκε σε ομάδες της Πάτρας για να επιστρέψει το 2007 και να αναλάβει πλέον προπονητής στα τμήματα υποδομών του συλλόγου. 

Τα 5 πρωταθλήματα Εφήβων 

Στη θητεία του ως προπονητής στα τμήματα υποδομών πανηγύρισε συνολικά 9 πρωταθλήματα ΕΣΚΑΒΔΕ, τα 5 με τους Εφήβους και τα 4 με τους Παίδες. Βέβαια η πρώτη του αποστολή ήταν διπλή το 2007-2008 ως προπονητής τόσο στα Μίνι όσο και στην ομάδα Παίδων. 

Με τους Εφήβους το πρώτο τρόπαιο ήρθε το 2010 στη νίκη επί του Π.Α.Σ. Ναυπάκτου. Το 2011 και 2012 ο ΑΓΣ Ιωαννίνων έκανε το three-peat νικώντας Π.Α.Σ. Ναυπάκτου και Νικόπολη Πρέβεζας αντίστοιχα. Μάλιστα και τις 2 χρονιές βρέθηκε στην τελική φάση του Πανελληνίου Εφήβων κατακτώντας την θέση. Μεταξύ των παικτών που είχε κοουτσάρει αυτές τις δύο σεζόν ήταν οι Γιάννης Αναγνωστάκης, Δημήτρης Μάντζιος και Παναγιώτης Θώδης. 

Τη σεζόν 2013-2014 ο "Σόφο" κατέκτησε τον 4ο τίτλο Εφήβων απέναντι στον Π.Α.Σ. Ναυπάκτου στον τελικό που έγινε στη Βόνιτσα. Στην ομάδα εκείνη αγωνίζονταν οι Βασίλης Πάτρας, Δημήτρης Μάντζιος, Άκης Καραμπίνης.

φωτο: agsibasket.blogspot.com

Ο 5ος και τελευταίος χρονικά τίτλος ήρθε το 2018 στην Άρτα απέναντι στην Α.Λ.Φ.Α. 93΄ με τους Πολυχρόνη Τσίγκα και Βύρωνα Βάτσιο να πραγματοποιούν μεγάλες εμφανίσεις. Ο ΑΓΣ Ιωαννίνων μάλιστα έφτασε μία ανάσα από τη συμμετοχή στην τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος. 


Οι 4 κούπες με την ομάδα Παίδων

Οι επιτυχίες ήταν πολλές και με τους Παίδες καθώς το 2009 άνοιξε ο χορός στις κούπες για τον 28χρονό τότε coach με νίκη επί του Φαίακα Κέρκυρας στον τελικό που διεξήχθη στην Παραμυθιά. Η ομάδα έφτασε μέχρι και την τελική φάση του Πανελληνίου Παίδων καταλαμβάνοντας την θέση. Το 2010 έκανε το back to back στο ΔΑΚ Άρτας νικώντας τη Νικόπολη αυτή τη φορά. Στο Πανελλήνιο τερμάτισε εκ νέου 5ος με τον Αναγνωστάκη να συγκαταλέγεται στην καλύτερη 5αδα του τουρνουά.

Μία χρονιά ξαπόστασε η γιαννιώτικη ομάδα για να επανέλθει παίρνοντας ξανά τα σκήπτρα το 2012 με τη νίκη επί του Φαίακα Κέρκυρας. Το 2013 επανέλαβε την επιτυχία με νίκη επί του Π.Α.Σ. Ναυπάκτου όντας προπονητικό δίδυμο με τον Χρήστο Μπέγκα 

φωτο: agsibasket.blogspot.com

Κεφάλαιο ανδρική ομάδα 

Ο Γιαννιώτης προπονητής ανέλαβε τα ηνία της ανδρικής ομάδας για πρώτη φορά το 2010 σε ηλικία 29 ετών με τον ΑΓΣ Ιωαννίνων να βρίσκεται τότε στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ. Μέχρι και το Φεβρουάριο του 2013 διετέλεσε ανελλιπώς καθήκοντα πρώτου προπονητή και μάλιστα τη σεζόν 2012-2013 μέχρι και τα μέσα της, η ομάδα αγωνιζόταν στη Γ΄ Εθνική με τον ίδιο να παίρνει την πρώτη γεύση στις Εθνικές Κατηγορίες. 

Το 2013-2014 ήταν προπονητής μόνο στην Εφηβική ομάδα όμως το καλοκαίρι του 2014 επιστρέφει και στην ανδρική ως βοηθός στο πλάι του Τάκη Παππά. Από το 2015 μέχρι και το 2022 γίνεται ο head coach του ΑΓΣ Ιωαννίνων γράφοντας ιστορία.

Οι 3 εξαιρετικές ομάδες που έχτισε 

Τα τελευταία 7 χρόνια ο coach Τσουκανέλης έχτισε μερικές φοβερές ομάδες που ξεχώρισαν με την παρουσία τους στις Εθνικές Κατηγορίες. Πάμε να τις θυμηθούμε με χρονολογική σειρά.

ΑΓΣ Ιωαννίνων 2015-2016 (Γ΄ Εθνική 5η θέση 13-9 ρεκόρ)


Η επιστροφή του σε ρόλο πρώτου προπονητή στην ομάδα συνδυάστηκε με την επιστροφή του ΑΓΣ Ιωαννίνων στη Γ΄ Εθνική. Έχοντας "δεξί του χέρι" τον Κωνσταντίνο Ηλιάδη δημιούργησαν ένα πολύ δυνατό σύνολο που κατάφερε να κατακτήσει την θέση με 13 νίκες και 9 ήττες. Η γιαννιώτικη ομάδα διέθετε στο ρόστερ της ηγετικές μορφές όπως οι Αυγερινός, Κοντός, Μπαρτζώκας και Μουζακίτης, τον Πάτρα που έκανε αισθητή την παρουσία του με σούπερ εμφανίσεις, του στυλοβάτες Φίλιο, Μάκη και Παναγιώτη Μάντζιο, τους Αντωνίου, Σκορίλα, Μάλλιο και φυσικά τον νεαρό-ανερχόμενο Γεωργίου με τον Καννή να πραγματοποιεί επίσης κάποιες εμφανίσεις εκείνη τη σεζόν.


ΑΓΣ Ιωαννίνων 2018-2019 (Γ΄ Εθνική 4η θέση 17-7 ρεκόρ)

φωτο: Νίκος Ζήνας


Συμμετέχοντας σε έναν πολύ δυνατό όμιλο με τον ΠΑΣ Γιάννινα να παίρνει την άνοδο και τη Δόξα Λευκάδας με τον Πρωτέα Γρεβενών να τερματίζουν ακριβώς πίσω του έχοντας ανταγωνιστικότατες ομάδες, ο ΑΓΣ Ιωαννίνων ήταν η δύναμη του 3ου ομίλου (17-7 ρεκόρ). Ο Σοφοκλής Τσουκανέλης μαζί με τους άμεσους συνεργάτες τους Βασίλη Τσαμπαλά και Άγγελο Κούκη στήριξε πολλά πάνω στους δύο "αστέρες" Χρύση και Θυμνιό έχοντας στο ρόστερ τους καθοριστικούς Ζαμπέτη και Πουρνάρα. Φίλιος Μάκης ήταν ο συνδετικός κρίκος των προηγούμενων ομάδων με αυτή. Ακόμα υπήρχαν οι Θώδης, Σαχπατζίδης, Αντωνίου, Καννής, Παπανικολάου, Πρεμέτης, Μπαζάκας και ο Καλφαλίδης που έκανε βέβαια λίγες συμμετοχές. 


ΑΓΣ Ιωαννίνων 2021-2022 (Β΄ Εθνική 6η θέση 13-11 ρεκόρ)


Η ιδιότυπη αυτή λίστα ολοκληρώνεται με τη φετινή ομάδα των Γιαννιωτών που πραγματοποίησε μία μοναδική σεζόν στη Β΄ Εθνική. Ο ΑΓΣ Ιωαννίνων επέστρεψε στην κατηγορία μετά από 27 χρόνια απαντώντας θετικά στην πρόσκληση της ΕΟΚ. Το φετινό επίτευγμα του coach Τσουκανέλη, που είχε στο πλευρό του πολύτιμους συνεργάτες του Μιχάλη Μπάθα, Θωμά Καννή και Σωτήρη Γιάτσιο, ήταν και το σημαντικότερο καθώς κατάφερε ουσιαστικά με 5 παίκτες να "τραβούν το κουπί" όλη τη σεζόν και 2 να δίνουν λύσεις από τον πάγκο να φτάσει στην κατάκτηση της 6ης θέσης με 13 νίκες και 11 ήττες.. Νικολόπουλος και Ψάλτου ήταν ο ορισμός των επαγγελματιών δίνοντας το κάτι παραπάνω, οι Μάντζιος και Καννής ήταν εγγύηση και ο Γυφτάκης έκανε την πιο ώριμη σεζόν του όντας "κινητήριος μοχλός". Βαγγέλης και Ιωαννίδης έδωσαν λύσεις ερχόμενοι από τον πάγκο ως ρολίστες. Η φετινή ομάδα ήταν σίγουρα το καλύτερο δημιούργημα του Γιαννιώτη coach που έφερε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του συλλόγου. 



Μετά από 15 συναπτά έτη στον ΑΓΣ Ιωαννίνων ο Σοφοκλής Τσουκανέλης δε θα βρίσκεται του χρόνου στην ομάδα και αυτό θα είναι σίγουρα μία εικόνα ασυνήθιστη για όλους όμως όπως έγραψε και ο ίδιος στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του στο φινάλε: "Κλείνοντας θέλω να πούμε, όπως κάναμε πριν μπούμε στο γήπεδο, ένα προτελευταίο 1,2,3, ΑΓΣΙ …!!!! Το τελευταίο δε θα το πούμε ακόμη!"

 

Δημήτρης Κοσίνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου