Δευτέρα 30 Μαΐου 2022

Marguerite Effa: Η διεθνής Καμερουνέζα έρχεται να ενισχύσει τη frontline του ΠΑΣ Γιάννινα WBC

φωτο: fiba.basketball/womensafrobasket

Πριν καν μπούμε και επίσημα στο καλοκαίρι ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC ανακοίνωσε την απόκτηση της πρώτης του ξένης αθλήτριας για τη σεζόν 2022-2023 με Marguerite Effa να υπογράφει συμβόλαιο συνεργασίας με τον ΠΑΣ και να έρχεται στα Γιάννενα για να ενισχύσει τις θέσεις "4" και "5". Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά τη μέχρι τώρα διαδρομή της.

Η γέννηση στο Καμερούν και η μετακόμιση στις ΗΠΑ

Η Effa γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1997 στο Καμερούν όπου και έζησε μέχρι τα 11 της. Το 2008 μετακόμισε μόνη της στο Λος Άντζελες όπου έμενε ο πατέρας της (αθλητής του Τζούντο που πήρε μέρος το 2000 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ). Στην αρχή όπως έχει παραδεχτεί και η ίδια σε συνέντευξή της ήταν δύσκολα και πολύ διαφορετικά σε σχέση με την πατρίδα της όμως η προσαρμογή της στο νέο περιβάλλον έγινε ομαλά και σε αυτό βοήθησε η παρουσία του πατέρα της. Το μπασκετικό της πρότυπο μεγαλώνοντας ήταν ο Kobe Bryant από τη νοοτροπία και τη σκληρή δουλειά του οποίου εμπνεύστηκε. Λίγα χρόνια αργότερα, σε ένα παιχνίδι όταν φοιτούσε στο USC, της δόθηκε η δυνατότητα να τον γνωρίσει και να συζητήσουν με την ίδια να παραδέχεται ότι αυτό που της είχε μείνει από την κουβέντα τους ήταν ότι με τη σκληρή δουλειά θα πήγαινε μπροστά.

Κάνοντας αίσθηση στο Fairfax High School 

Κατά την τετραετία 2011-2015 η νέα παίκτρια του ΠΑΣ Γιάννινα WBC πήγαινε στο Fairfax High School, Λύκειο στο Λος Άντζελες, και ήταν πρωταγωνίστρια στην ομάδα μπάσκετ, τις Lions. Το 2014 οδήγησε την ομάδα της στην κατάκτηση του τίτλου Los Angeles City Section Division I καθώς ήταν κυρίαρχη στη νίκη στον τελικό επί του Harbor City Narbonne με 47-37 έχοντας 23 πόντους. Μάλιστα αυτό το αποτέλεσμα είχε ακόμα μεγαλύτερη αξία μιας και στις δύο προηγούμενες χρονιές ήταν το Harbor City Narbonne που είχε πανηγυρίσει. Την ίδια χρονιά αναδείχθηκε η καλύτερη παίκτρια στα High School του Λος Άντζελες. Συνολικά μέτρησε 23.4 πόντους και 12.2 ριμπάουντ σε αυτά τα 4 χρόνια στο Fairfax High School.


Η 3ετία στο University of Southern California 

Το 2015 είχε έρθει η ώρα να φοιτήσει στο USC και παράλληλα να αγωνιστεί και στην ομάδα μπάσκετ τις "Trojans". Εκεί παρέμεινε για τις 3 σεζόν, μέχρι και το 2018 και σε 62 παιχνίδια είχε 1.6 πόντους και 1.7 ριμπάουντ όντας παίκτρια ρόλου.


Βρήκε την Ιθάκη της στο University of Nevada

Η Effa πήρε την απόφαση το 2018 να αποχωρήσει από το USC και να μεταγραφεί στο Univeristy of Nevada. Ταίριαξε από την πρώτη στιγμή με το νέο της περιβάλλον και σε αυτό έπαιξε σημαντικό ρόλο η προπονήτριά της Amanda Levens που από την πρώτη στιγμή που την είχε δει να αγωνίζεται είχε πιστέψει στις δυνατότητές της. Σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν στο κολεγιακό μπάσκετ έμεινε εκτός λόγω της μεταγραφής της τη σεζόν 2018-2019 και επέστρεψε στη δράση το 2019-2020. Στο University of Nevada ο ρόλος της ήταν αναβαθμισμένος και αυτή απέδωσε εξαιρετικά έχοντας στη μοναδική της σεζόν στο Πανεπιστήμιο 11.3 πόντους σουτάροντας με 54.4% στο δίποντο, μαζί με 5.5 ριμπάουντ σε 31 παιχνίδια (τα 14 εκ των οποίων ξεκίνησε στην αρχική 5αδα). Το καλύτερό της παιχνίδι το πραγματοποίησε στις 8 Ιανουαρίου 2020 απέναντι στο San Jose State University όταν σημείωσε ένα επιβλητικό double double με 31 πόντους (15/21 δίποντα) και 15 ριμπάουντ. 

φωτο: nevadawolfpack.com


Μπάσκετ στην Ισπανία

Το καλοκαίρι του 2020 είχε έρθει η ώρα για την Effa προκειμένου να αγωνιστεί για πρώτη φορά σε επαγγελματικό επίπεδο μακριά από τις ΗΠΑ, κάτι το οποίο όπως έχει η ίδια παραδεχτεί ήταν πάντοτε το μεγάλο της όνειρο, και συγκεκριμένα στην Ισπανία για λογαριασμό της Azkoitia Aspeitia στην Α2 Κατηγορία. Στην πρώτη της σεζόν αγωνίστηκε σε 24 παιχνίδια έχοντας 12.1 πόντους με 59.6% στο δίποντο (!) και 80.4% στις βολές. Ακόμα είχε 7.8 ριμπάουντ με την ομάδα της να έχει ρεκόρ 15-9.

Πέρυσι οι αριθμοί της κινήθηκαν ξανά σε αυτά τα καλά επίπεδα καθώς σε 27 συμμετοχές μέτρησε 12.0 πόντους με 48.6% δίποντο και 77.6% βολές και 6.5 ριμπάουντ. Η ομάδα της είχε εμφανώς χειρότερο ρεκόρ (7-21). 

Κεφάλαιο Εθνική Καμερούν 

Το καλοκαίρι του 2021 είχε έρθει η ώρα προκειμένου η Marguerite Effa να κληθεί στην Εθνική ομάδα γυναικών του Καμερούν για το Afrobasket που διοργάνωνε η χώρα της. Αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια των διοργανωτών για διάκριση κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Σε 5 παιχνίδια μέτρησε 13.2 πόντους (48.8% δίποντο και 82.4% βολές), 6.0 ριμπάουντ και 1.8 ασίστ σε 26΄ συμμετοχής. Η καλύτερή της εμφάνιση ήταν στα προημιτελικά κόντρα στην Αίγυπτο όπου είχε 19 πόντους και 8 ριμπάουντ ενώ στο Μικρό Τελικό απέναντι στη Σενεγάλη σημείωσε 15 πόντους.

φωτο: fiba.basketball/womensafrobasket

Ήταν η 10η σκόρερ, 17η ριμπάουντερ, 7η σε ποσοστό ευστοχίας στα δίποντα και 4η σε ποσοστό ευστοχίας στις βολές σε ολόκληρη τη διοργάνωση.




Δημήτρης Κοσίνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου