Κυριακή 10 Απριλίου 2022

ΑΓΣ Ιωαννίνων-IBC 73-79: Το IBC είναι εδώ! (pics, vid)

φωτο: Θανάσης Παππάς

Έχοντας τεράστιο κίνητρο για τη μάχη που δίνει για την παραμονή στην κατηγορία το IBC πήρε το τοπικό ντέρμπι απέναντι στον ΑΓΣ Ιωαννίνων με σκορ 79-73 φτάνοντας τις 6 νίκες και ατενίζοντας με μεγαλύτερη αισιοδοξία τα τελικά μέτρα του πρωταθλήματος.

Μεγάλο παιχνίδι από τον Γιώργο Ξιούρα με 23 πόντους, clutch ο Άκης Καραμπίνης με 18 πόντους και κρίσιμα τρίποντα στο τελευταίο δεκάλεπτο, με τον Γιώργο Κωνσταντινίδη να είναι κομβικός έχοντας 15 και τον Αποστόλη Πάντσιο να προσθέτει 11. Χρήστος Καννής και Μάρκο Ψάλτου ξεχώρισαν από τον ΑΓΣ Ιωαννίνων έχοντας 17, με τους Δημήτρη Μάντζιο και Ντίνο Νικολόπουλο να προσθέτουν 15.    

Γυφτάκης-Νικολόπουλος-Καννής-Μάντζιος-Ψάλτου ήταν η αρχική 5αδα του Σοφοκλή Τσουκανέλη, όπως δηλαδή έχει συμβεί στα περισσότερα φετινά παιχνίδια, με τον Γιάννη Παπαδόπουλο να ρίχνει στη μάχη τους Πάντσιο-Ξιούρα-Καραμπίνη-Μπαρτζώκα-Κωνσταντινίδη. 

Οι δύο ομάδες προσπαθούσαν να επιτεθούν από το ζωγραφιστό από όπου ήρθαν και οι περισσότεροι πόντοι στο ξεκίνημα με τους Ψάλτου-Μάντζιο να είναι λίρα εκατό για τους γηπεδούχους και το σκορ να βρίσκεται στο 12-4 στο 4'. Ο Ξιούρας με 5 σερί πόντους μείωσε σε 12-9 για το IBC με τον Καννή να απαντά άμεσα με 6 δικούς του πόντους φέρνοντας την ομάδα του στο double score (18-9). Οι φιλοξενούμενοι επέστρεψαν δυναμικά με 10-0 σερί περνώντας για πρώτη φορά μπροστά με 19-18. Στο τέλος του δεκαλέπτου οι ομάδες ήταν ισόπαλες στο 21-21. Σημαντικό για το IBC το γεγονός ότι ο Κωνσταντινίδης μετρούσε ήδη 7 πόντους κόντρα στους δύο ψηλούς του ΑΓΣ Ιωαννίνων όπως και η καλή εκκίνηση του Ξιούρα στο παιχνίδι που είχε επίσης 7.

φωτο: Θανάσης Παππάς

Με τον Ξιούρα να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην επίθεση της ομάδας του Γιάννη Παπαδόπουλου το σκορ έγινε 32-24 υπέρ του IBC με τον 27χρονο guard να μετρά ήδη 13 πόντους. Ο coach Τσουκανέλης βλέποντας την ομάδα του να έχει θέματα στην οργάνωση των επιθέσεων πέρασε ξανά στο παρκέ τον Γυφτάκη ο οποίος είχε χρεωθεί με 2 φάουλ στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο Ξιούρας με καθαρό μυαλό έπαιρνε ό,τι του έδινε η άμυνα του ΑΓΣ Ιωαννίνων κρατώντας σταθερά την ομάδα του στην πρωτοπορία (37-29 στο 17΄). Ένα jump shoot του Μπαρτζώκα έφερε το IBC στο +10 (39-29) με τον Καννή με τρίποντο να μειώνει σε 39-32. 

φωτο: Θανάσης Παππάς

Στην επόμενη φάση ο Σοφοκλής Τσουκάνελης απέκτησε ένα σοβαρό "πονοκέφαλο" με το 3ο φάουλ του Μάντζιου. Ο Σπηλιόπουλος περίπου 2΄ πριν το φινάλε του ημιχρόνου πάτησε για πρώτη φορά παρκέ με το πρώτο μισό να ολοκληρώνεται στο 44-35 υπέρ του IBC. Στους 18 πόντους ο φοβερός Ξιούρας για τους φιλοξενούμενους και στους 13 ο Καννής από τους γηπεδούχους.

φωτο: Θανάσης Παππάς

Το IBC συνέχιζε να είναι πολύ συγκεντρωμένο στο πλάνο του προπονητή του έχοντας διψήφιο προβάδισμα στο 24΄ (52-39). 4 μαζεμένοι πόντοι του Μάντζιου έκαναν το σκορ 52-43 με τους γηπεδούχους να έχουν άποντους μετά από 27΄ τους Νικολόπουλο-Γυφτάκη. Ο Καραμπίνης αξίζει πολλά εύσημα για τον περιορισμό του πρώτου σκόρερ του ΑΓΣ Ιωαννίνων, Ντίνου Νικολόπουλου, κυνηγώντας τον σε όλα τα μήκη και πλάτη του παρκέ. Οι πρώτοι πόντοι του πολύπειρου σουτέρ ήρθαν περίπου στο 29΄ πίσω από τα 6.75 (57-46). Τον συμπαίκτη του ακολούθησε ο Γυφτάκης ο οποίος βρίσκοντας ανοιχτό γήπεδο σημείωσε το πρώτο του καλάθι μειώνοντας σε 58-50 με τον Γιάννη Παπαδόπουλο να καλεί time out φοβούμενος πιθανή δυναμική επιστροφή των γηπεδούχων. Τελικά το συγκεκριμένο σκορ παρέμεινε μέχρι το 30΄. 

φωτο: Θανάσης Παππάς

Με πιεστική άμυνα οι παίκτες του Σοφοκλή Τσουκανέλη επέστρεψαν για τα καλά στη διεκδίκηση της νίκης καθώς με επιμέρους 12-5 έφτασαν στο -1 (63-62). Καλάθι του Μάντζιου έφερε την ομάδα του μετά από πολύ μεγάλο διάστημα μπροστά στο σκορ με 64-63 με τον coach Παπαδόπουλο να επιστρατεύει τον Τσατάλα που δεν είχε παίξει καθόλου μέχρι εκείνο το σημείο λόγο του τραυματισμού που τον ταλαιπωρεί. Στο 36΄ το σκορ ήταν ισόπαλο στο 67-67. Ο Καραμπίνης με τρομερή ψυχραιμία και δύο μεγάλα τρίποντα είχε την ομάδα του στο 73-69 στα 52'' πριν το μεγάλο φινάλε. 

φωτο: Θανάσης Παππάς

Ο Ψάλτου αστόχησε από κοντά με το IBC στη συνέχεια να χάνει την επίθεση αλλά να παίρνει κρίσιμο επιθετικό ριμπάουντ ανανεώνοντας το χρόνο. Οι γηπεδούχοι έκαναν φάουλ για να σταματήσουν το χρόνο με τον Πάντσιο με 1/2 βολές να κάνει το 74-69. Ο Πάντσιος χρεώθηκε με τεχνική ποινή γιατί πάτησε την πλάγια γραμμή στην επαναφορά. Ο Νικολόπουλος ευστόχησε στην βολή (74-70) όμως μετά το IBC έβγαλε την άμυνα με τον ΑΓΣ Ιωαννίνων να κάνει μπρος πίσω. Στα 9.7'' οι γηπεδούχοι έκαναν φάουλ στον Ξιούρα με τον πρώτο σκόρερ του αγώνα με 2/2 βολές να κάνει το 76-70. Η συνέχεια περιλάμβανε φάουλ του Καραμπίνη σε προσπάθεια τριών πόντων του Νικολόπουλου. Οι 3/3 βολές έκαναν το σκορ 76-73 με τον έμπειρο guard να προσπαθεί εμφανώς να αστοχήσει στην τελευταία αλλά αυτή με ταμπλό να καταλήγει στο καλάθι. 1/2 βολές του Σπηλιόπουλου και ένα tip in του Μπαρτζώκα διαμόρφωσαν το τελικό 79-73 με το IBC να κατακτά τεράστιας σημασίας νίκη στην προσπάθεια που κάνει για παραμονή στην κατηγορία.

Επόμενα παιχνίδια για τον μεν ΑΓΣ Ιωαννίνων στο Βόλο απέναντι στη Νίκη για το δε IBC στο Νέο Κλειστό Γυμναστήριο κόντρα στη Μελίκη. 


MVP 

Μέχρι και το τέταρτο δεκάλεπτο ο τίτλος του κορυφαίου θα πήγαινε σίγουρα στον Γιώργο Ξιούρα που είχε 23 πόντους. Ο Άκης Καραμπίνης όμως μας αναγκάζει με τα πεπραγμένα του στα τελευταία λεπτά να μοιράσουμε στα δύο τον τίτλο του κορυφαίου. Έβαλε δύο τεράστια τρίποντα που έφεραν την ομάδα του κοντά στη νίκη μετρώντας συνολικά 18 πόντους ενώ τα πήγε εξαιρετικά στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα στον περιορισμό του Ντίνου Νικολόπουλου.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ

Ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του τη φετινή σεζόν πραγματοποίησε ο Γιώργος Κωνσταντινίδης έχοντας 15 πόντους.

ΣΗΜΕΙΟ ΚΛΕΙΔΙ

Τα μεγάλα back to back τρίποντα του Καραμπίνη που έφεραν το IBC στο +4 (73-69) στα 52΄΄ πριν το φινάλε ήταν σημαντικά τόσο αγωνιστικά όσο και ως ένεση αυτοπεποίθησης και ψυχολογίας.

Τα highlights του αγώνα


Τα δεκάλεπτα: 21-21, 35-44, 50-58, 73-79

Διαιτητές: Κατωτικίδης-Παπανικολάου Γ.-Χατζηχαρίδης

ΑΓΣ Ιωαννίνων (Τσουκανέλης-Καννής): Νικολόπουλος 15(3), Γυφτάκης 4, Καννής 17(2), Βαγγέλης 2, Ιωαννίδης 3(1), Μάντζιος 15, Μητρόπουλος, Ψάλτου 17

IBC (Παπαδόπουλος-Χαντέλης): Τσατάλας, Καραμπίνης 18(5), Κωνσταντινίδης 15, Πάντσιος 11(2), Ξιούρας 23(5), Σφουγγάρης, Σπηλιόπουλος 3, Μπαρτζώκας 9  


Δημήτρης Κοσίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου