Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Γιάννης Αναγνωστάκης στο Epirusbasket.gr: "Το όραμα της ομάδας συμπίπτει απόλυτα με το δικό μου όνειρο καριέρας"

Ο Γιάννης Αναγνωστάκης δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στο μπασκετικό κοινό της πόλης των Ιωαννίνων. Έχοντας διαγράψει τη δική ξεχωριστή πορεία στις Εθνικές Κατηγορίες με τις φανέλες αρκετών ομάδων πήρε την απόφαση το περασμένο καλοκαίρι να επιστρέψει στη γενέτειρά του για λογαριασμό του Βίκος Σπάρτακος. Ο χαρισματικός Γιαννιώτης σκόρερ μιλά στο Epirusbasket.gr για την απόφασή του να αγωνιστεί στον Βίκος Σπάρτακο, τη φοβερή του χρονιά σε ατομικό επίπεδο, τα μεγάλα σχέδια των διοικούντων της ομάδας, ενώ κάνει ένα flashback στους συλλόγους που έχει αγωνιστεί ξεχωρίζοντας τους κυριότερους σταθμούς του.

Όπως ήταν απολύτως φυσιολογικό, η συζήτηση ξεκίνησε από τη φετινή αήττητη πορεία του Βίκος Σπάρτακου στον 4ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής με τον Γιάννη Αναγνωστάκη να εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για τη μέχρι τώρα πορεία της ομάδας: 

"Πραγματοποιούμε μια πολύ καλή χρονιά σαν ομάδα, σίγουρα δεν είναι τυχαίες οι 8 νίκες και πραγματικά υπάρχει ικανοποίηση. Έχουμε κάνει πολύ καλές εμφανίσεις με μεγάλες νίκες αλλά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και με τη δουλειά που κάνουμε με τον κόουτς, που δεν μας αφήνει να εφησυχάσουμε, νομίζω ότι μέρα με την μέρα θα παίζουμε καλύτερα σαν ομάδα"

Το καλοκαίρι αποφάσισε να επιστρέψει στην πόλη των Ιωαννίνων για να αγωνιστεί μετά από 9 χρόνια, αυτή τη φορά με τη φανέλα του Βίκος Σπάρτακος. Ποιοι ήταν όμως οι λόγοι για τη συγκεκριμένη απόφαση; 

"Η κατάσταση με τον κορονοϊό ήταν ρευστή και μην γνωρίζοντας πώς θα είναι οι ομάδες μετά από όλο αυτό, τα ζύγισα και προτίμησα να μείνω σε ανθρώπους που γνωρίζω και εμπιστεύομαι. Μίλησα με τη διοίκηση, μου εξήγησαν το πλάνο τους και αποφάσισα ότι μπορεί να εξελιχθεί πολύ όμορφα όλο αυτό το πλάνο και για μένα αλλά και για την ομάδα".

Η δυναμική της νέας του ομάδας ήταν εμφανής πριν ακόμα από το πρώτο τζάμπολ στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής. Έχοντας head coach τον Νίκο Ρήγγα, έμπειρους, ποιοτικούς και ταλαντούχους συμπαίκτες και μία πανίσχυρη διοίκηση ήταν σίγουρο ότι ο Βίκος Σπάρτακος θα αποτελούσε το μεγάλο φαβορί. Ο 27χρονος shooting guard υπογραμμίζει σχετικά: 

"Από την πρώτη στιγμή, όταν έμαθα για τον προπονητή και τους παίχτες με τους οποίους είχε μιλήσει η ομάδα, ήταν ξεκάθαροι οι στόχοι. Η ομάδα έδειξε ότι θέλει να πρωταγωνιστήσει και αυτό ήθελα και εγώ από την αρχή. Ο Σίμος (σ.σ. Ιωακειμίδης), ο Γιάννης (σ.σ. Αγγελόπουλος) και ο Ντίνος (σ.σ. Σταυρόπουλος) είναι από τα μεγάλα ονόματα της κατηγορίας και η χημεία που έχουμε μέσα στο γήπεδο αλλά και έξω από αυτό είναι νομίζω το μυστικό για εμάς"

Ποια είναι όμως η άποψη του για τον προπονητή του, Νίκο Ρήγγα και για τα στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει;

"Ο κόουτς θέλει να μας βλέπει να παίζουμε κάθε μέρα και καλύτερα. Το είπα και νωρίτερα ότι δεν μας  αφήνει να χαλαρώσουμε και θέλει να είμαστε συνεχώς ανταγωνιστικοί. Είναι πάρα πολύ εργατικός, αυτό είναι που τον χαρακτηρίζει, με προπονήσεις και βίντεο σχεδόν κάθε μέρα. Αυτό που προσπαθώ να μάθω από αυτόν είναι το κίνητρο που βλέπω ότι έχει καθώς, παρόλο που έχει έρθει σε μια πιο χαμηλή κατηγορία, δουλεύει γιατί θέλει να βελτιώνεται κάθε μέρα".

Η κουβέντα δεν μπορούσε να μην πάει και στις εξαιρετικές του εμφανίσεις καθώς φέτος μετρά 18.0 πόντους Μ.Ο. σε 8 παιχνίδια όντας σε όλα διψήφιος και έδειξε από την πρώτη στιγμή πλήρως ενταγμένος στα "θέλω" προπονητή και ομάδας: 

"Προσπαθώ κάθε παιχνίδι να κάνω αυτό που χρειάζεται για να κερδίσουμε. Όταν έχεις ανθρώπους που σε εμπιστεύονται από την πρώτη στιγμή δεν χρειάζεσαι χρόνο προσαρμογής αλλά μόνο δουλειά για να είσαι καλύτερος κάθε μέρα. Σίγουρα σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο και η εμπιστοσύνη του κόουτς στο πρόσωπο μου αλλά και των συμπαικτών μου. Είμαι τυχερός που βρήκα αυτή την κατάσταση στην ομάδα και μπορώ να δείξω τις δυνατότητες μου".

Έχοντας μεγάλη εμπειρία από τις πολλές ομάδες που έχει αγωνιστεί είναι ένας από τους καταλληλότερους ανθρώπους προκειμένου να μιλήσει για τη Διοίκηση του Βίκος Σπάρτακος, τους μεγάλους στόχους, τα όνειρα και τις φιλοδοξίες που έχουν θέσει:

"Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι με έφεραν στην ομάδα και με εμπιστεύτηκαν. Άνθρωποι στο χώρο του μπάσκετ σαν αυτούς σπανίζουν. Ο κ. Γιάννης Μάντζιος και ο κ. Πέτρος Σεπετάς είναι ο ορισμός της φερεγγυότητας. Το όραμά τους είναι να έχουν τα Γιάννενα μια ομάδα στην Α1, όπως αξίζει στο τόπο μας επιτέλους, και να απαρτίζεται με παιδιά που θα είναι από εδώ. Νομίζω ότι μετά από χρόνια ο ΒΙΚΟΣ είναι μια ελπίδα ώστε να ξαναζωντανέψει το μπάσκετ στο τόπο μας, γιατί έχουμε μπασκετικό κοινό στα Ιωάννινα και είναι πολύ λυπηρό που ποτέ δεν είδαμε τους μεγάλους αθλητές αλλά και τις μεγάλες ομάδες αντιπάλους με γιαννιώτικες ομάδες".

Το 2012 ο Γιάννης Αναγνωστάκης είχε "βγάλει μάτια" με τις εμφανίσεις του με την εφηβική ομάδα του ΑΓΣ Ιωαννίνων στον Πανελλήνιο Εφήβων που είχε πραγματοποιηθεί στην Καβάλα προσελκύοντας το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού. Ο Γιαννιώτης αθλητής δίνει το inside story για το πως πήγε τότε στην Εφηβική ομάδα του Παναθηναϊκού, με την οποία είχε τεθεί αντιμέτωπος ακόμα και με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

"Γυρνάμε πολλά χρόνια πίσω τώρα. Τι μου θύμησες! Την προηγούμενη χρονιά, μετά από τον αγώνα μας στο Πανελλήνιο στην Καβάλα που είχαμε πάει με τον Α.Γ.Σ.Ι, με προσέγγισε ο κόουτς Παπαδόπουλος, που τότε ήταν στον Παναθηναϊκό και τον οποίο είχα στη συνέχεια προπονητή. Σίγουρα το να φεύγω από την ομάδα των Ιωαννίνων και να πηγαίνω στον Παναθηναϊκό ήταν μια μεγάλη αλλαγή. Το επίπεδο ανέβηκε κατακόρυφα, έπρεπε σε κάθε προπόνηση να δίνεις ότι έχεις και δεν έχεις γιατί σε "τρώει" ο ανταγωνισμός. Βγήκαμε 2οι εκείνη την χρονιά, χάσαμε θυμάμαι από τον Άρη των Μποχωρίδη, Βεζένκοφ στον τελικό την τελευταία αγωνιστική. Ήταν μια χρονιά που κερδίσαμε στους τελικούς ΕΣΚΑ τον Φιλαθλητικό του Γιάννη Αντετοκούνμπο, λίγο πριν πάει στο ΝΒΑ. Απίστευτη χρονιά τρομερές συγκινήσεις!".

Βέβαια το καλοκαίρι του 2012 το θυμάται ιδιαίτερα και για έναν επιπλέον λόγο, καθώς είχε συμμετάσχει στην προετοιμασία της ανδρικής ομάδας του Παναθηναϊκού κάνοντας προπονήσεις μεταξύ άλλων με τους Δημήτρη Διαμαντίδη και Κώστα Τσαρτσαρή:

"Η αρχή της χρονιάς που περιέγραψα. Η αλήθεια είναι ότι ήμουν άτυχος σ' αυτό το κομμάτι, γιατί παρότι ξεκίνησα την προετοιμασία αναγκάστηκα να σταματήσω μετά από 2 βδομάδες, καθώς ήμουν στο στάδιο αποθεραπείας από ένα χειρουργείο που είχα κάνει στο γόνατο. Ένιωθα ότι ζω σε ένα παραμύθι! Βλέποντας τα είδωλα με τα οποία μεγάλωσα, χαζεύοντάς τα στην τηλεόραση, να είναι στον ίδιο χώρο με μένα και να κάνουμε προπόνηση μαζί είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να το περιγράψω με λέξεις. Από την άλλη μεριά όμως η στεναχώρια μου εκείνη την περίοδο, επειδή δεν μπορούσα να συνεχίσω, ήταν τεράστια".

Την ευκαιρία όμως να αγωνιστεί στην Α1 τη βρήκε λίγα χρόνια αργότερα καθώς τη σεζόν 2016-2017 βρέθηκε στο Λαύριο του Χρήστου Σερέλη, με τον Αναγνωστάκη να θυμάται χαρακτηριστικά για την τότε του συμφωνία με την ομάδα:

"Έχουμε πάρει το πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής με τον Πανιώνιο και με παίρνει τηλέφωνο ο μάνατζερ μου και μου λέει: "Θα σε ενδιέφερε το Λαύριο;" "Προφανώς!". Το Λαύριο είναι μία οικογενειακή ομάδα και ο κόουτς Σερέλης πάρα πολύ έξυπνος άνθρωπος. Κάναμε μια πολύ καλή χρονιά βγήκαμε πρώτη φορά στη ιστορία της ομάδας στα playoff. Είχα συμπαίκτες όπως ο Kevin Punter, που έπαιξε στο Final 4 της EuroLeague πέρυσι. Είναι μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία την οποία θα ήθελα να ξαναζήσω γιατί μου έχουν μείνει και μερικά απωθημένα"

Η πορεία του στις Εθνικές Κατηγορίες όλα αυτά τα χρόνια είναι αρκετά μεγάλη έχοντας αγωνιστεί σε πολλές ομάδες. Ποια είναι όμως η σεζόν την οποία ξεχωρίζει περισσότερο;

"Με διαφορά η χρονιά στον Πανιώνιο! Αυτό που ζήσαμε εκείνη την χρονιά ήταν απίστευτο. Ξεκινήσαμε 20 μέρες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος με τον κόουτς Σορώτο να μαζεύει 8 22χρονους και 3 παιδιά πιο έμπειρα και πήραμε το πρωτάθλημα. Το να κάνουμε 10 παίκτες από την ίδια ομάδα παρέα και να κρατάμε ακόμα τις σχέσεις μας είναι κάτι που δεν μου έχει ξανατύχει. Ήμασταν συνεχώς όλη η ομάδα μαζί για φαγητό, για καφέ, για προπόνηση. Το κλίμα ήταν φανταστικό και κάναμε σχέσεις που θα μας ακολουθούσαν για μια ζωή".

Η σύγκριση μεταξύ των ομίλων του Νότου με τους αντίστοιχους του Βορρά είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Ο παίκτης του Βίκος Σπάρτακου αποτελεί έναν από τους καταλληλότερους ανθρώπους για να μας διαφωτίσει, έχοντας πολλές παραστάσεις από το Νότο και αγωνιζόμενος πλέον στο Βορρά.

"Σίγουρα το μπασκετικό επίπεδο στο Βορρά είναι πολύ πιο χαμηλό. Στο Νότο, επειδή υπάρχουν περισσότεροι παίκτες, είναι πιο επαγγελματικό και για αυτό το επίπεδο ανεβαίνει κατακόρυφα. Κατά την γνώμη μου δεν συγκρίνονται. Στο Βορρά το μπάσκετ έχει μια άλλη άγρια ομορφιά πάει περισσότερο στο «ξύλο» και λιγότερο στην ποιότητα".

Έχοντας αποκτήσει εμπειρίες από το υψηλό επίπεδο και βρισκόμενος για τόσα πολλά χρόνια στην Αθήνα, ο Γιάννης Αναγνωστάκης μπορεί να κρίνει το επίπεδο του γιαννιώτικου μπάσκετ και κατά πόσο αυτό έχει αλλάξει συγκριτικά με 9 χρόνια πίσω όταν βρισκόταν και πάλι στην πόλη.

"Σίγουρα τα τελευταία χρόνια και με την δημιουργία ενός δεύτερου κλειστού, που κάποτε έπρεπε να γίνει, βλέπω σταθερά βήματα προόδου. Ανεβάζοντας το επίπεδο των αντρικών ομάδων το προφανές είναι ότι θα αναβαθμιστούν πολλά πράγματα και στο μπάσκετ. Από τις ακαδημίες, που τα παιδάκια θα έχουν την δυνατότητα να βλέπουν παίκτες αναγνωρισμένης αξίας και θα κάνουν περισσότερη προσπάθεια για να τους μοιάσουν, μέχρι και το επίπεδο των ντόπιων παικτών που θα ανεβαίνει για να μπορούν να ανταπεξέλθουν και αυτοί σε έναν υψηλότερο ανταγωνισμό".

Κλείνοντας, "έδωσε το στίγμα" σχετικά με τα μελλοντικά του σχέδια και τη συνέχιση της συνεργασίας με τον Βίκος Σπάρτακο.

"Πιστεύω ότι το όραμά της ομάδας με το δικό μου όνειρο καριέρας συμπίπτουν. Νομίζω ότι με την στήριξη της ομάδας και την αγάπη που έχω πάρει από αυτούς τους ανθρώπους το μόνο που δεν θέλω είναι να τους απογοητεύσω. Οπότε γιατί όχι…".

Δημήτρης Κοσίνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου