Σάββατο 24 Απριλίου 2021

Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα 72-57: Πάλεψε όσο μπορούσε, ώρα για τρεις τελικούς

φωτογραφία: Νίκος Ζήνας-ΠΑΣ Γιάννινα WBC

Την ήττα με σκορ 72-57 γνώρισε ο ΠΑΣ Γιάννινα από τον Παναθηναϊκό σήμερα το απόγευμα στο Κλειστό Γυμναστήριο "Παύλος Γιαννακόπουλος" στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής της Α1. Οι μόλις 8 παίκτριες που είχε στη διάθεσή του ο Νίκος Δουβίτσας είχε σαν αποτέλεσμα συγκεκριμένα κορίτσια να καταπονηθούν αγωνιζόμενες πολλά λεπτά. Εκτός αυτού οι Γιαννιώτισσες αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και πάλι στην Αθήνα, καθώς αγωνίστηκαν και την περασμένη Τρίτη στην πρωτεύουσα κόντρα στον Ολυμπιακό, ενώ το ίδιο θα γίνει και τη Μεγάλη Τετάρτη, καθώς θα καλούνται να αντιμετωπίσουν τον ΕΦΑΟ Ζωγράφου.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι ο Παναθηναϊκός με το υψηλό ποσοστό στα δίποντα (51%) και την ανωτερότητα σε ριμπάουντ (44 έναντι 37 με τα επιθετικά να είναι 12-6) και ασίστ (21-16) κατάφερε να έχει σχεδόν από την αρχή τον πρώτο λόγο επιβάλλοντας το παιχνίδι του. Διαφορά και στους πόντους από που ήρθαν από τον πάγκο με τις γηπεδούχες να έχουν 22 έναντι μόλις 2 του ΠΑΣ. Καλύτερη όλων η Yelena Leuchanka με 15 πόντους και 16 ριμπάουντ, με την Kolby Morgan να είναι πρώτη σκόρερ με 19, τη Ρούλα Μούλη να προσθέτει 11 και η Λολίτα Λύμουρα να είναι κομβική έχοντας 6 πόντους, 9 ασίστ και 5 ριμπάουντ. Εξαιρετική εμφάνιση για τον ΠΑΣ Γιάννινα πραγματοποίησε η Βανέσα Πανούση με 17 πόντους, 10 ριμπάουντ και 7 ασίστ, με τη Marte Grays να έχει 14 πόντους και 8 ριμπάουντ και τη Σταυριανή Βιντσιλαίου επίσης 14 μαζί με 6 ριμπάουντ. Μόλις στους 5 πόντους έμεινε η Randi Brown με 2/9 σουτ. 

Με τη συνηθισμένη 5αδα του ξεκίνησε τον αγώνα ο Νίκος Δουβίτσας με τις Πανούση-Brown να συνθέτουν το δίδυμο στα guard, την αρχηγό, Ντίνα Σαρηγιαννίδου, στο "3" και δίδυμο ψηλών τις Βιντσιλαίου και Grays. Η coach Καπογιάννη έριξε στο μαρκάρισμα της Πανούση την αρκετά ψηλότερη Reed προσπαθώντας να της κάνει τη ζωή δύσκολη. Οι γηπεδούχες βρέθηκαν μπροστά με 5-0, με το πρώτο καλάθι του ΠΑΣ να έρχεται μετά από ωραία δημιουργία της Βιντσιλαίου από το post, που είδε το κόψιμο της Grays και η Αμερικανίδα με τη σειρά της άνοιξε τον λογαριασμό για την ομάδα της. Καρμπόν φάση για τον ΠΑΣ στη συνέχεια με την Πανούση, μετά από μία "βόλτα" στο ζωγραφιστό να βλέπει το νέο κόψιμο της Grays, να την τροφοδοτεί και εκείνη με έμμεσο τρίποντο να κάνει το 5-5 στο 4΄. Η Ελληνοαυστραλή playmaker πραγματοποίησε δυναμικό ξεκίνημα στο παιχνίδι και με τρίποντο έφερε την ομάδα της για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (8-7) και εν συνεχεία με ωραίο αριστερό lay up διατηρούσε τον ΠΑΣ στην πρωτοπορία με 10-8. Η απάντηση του Παναθηναϊκού ήταν να περάσει η μπάλα στη Leuchanka, με την Λευκορωσίδα αθλήτρια να "φθείρει" τις αντίπαλες ψηλές όμως να είναι άστοχη από τη "γραμμή της φιλανθρωπίας" (1/3 βολές). Οι "πράσινες" επέμεναν να επιτίθενται στη ρακέτα και με συνεχόμενες βολές έχτισαν ένα +6 (16-10). Ο coach Δουβίτσας στόχευσε να επιτεθεί από το low post με την Βιντσιλαίου με το πρώτο δεκάλεπτο να τελειώνει στο 20-14. Τα 6/11 δίποντα του ΠΑΟ και οι εξαιρετικές Λύμουρα (4 π.-3ρ.-4 ασ.) και Morgan (9 π.) έκαναν τη διαφορά στα πρώτα δέκα λεπτά. Ο ΠΑΣ αντιμετώπισε εξαιρετικά το "βαρύ χαρτί" που ακούει στο όνομα Reed, καθώς είχε μόλις 1/6 σουτ, με την Πανούση με 5 π. και τη Βιντσιλαίου με 4π.-2 ρ.-2 ασ. να διακρίνονται.

Η πρώτη διψήφια διαφορά ήρθε στις αρχές της δεύτερης περιόδου μετά από όμορφο pick and roll της Λύμουρα με τη Μούλη (24-14) με τον Παναθηναϊκό με πρωτεργάτριες τις Μούλη και Leuchanka να έχει επιβάλει το ρυθμό του φτάνοντας να προηγηθεί με 35-16. Η αρχηγός των "πρασίνων" είχε 7 πόντους με 3/3 διπ. και 1/3 βολές, με την Leuchanka να προσφέρει στο δεύτερο δεκάλεπτο 6 πόντους και 4 ριμπ. Το πρώτο καλάθι των φιλοξενούμενων ήρθε δια χειρός Πανούση, περίπου στο 14΄ (32-16). Ο coach Δουβίτσας θέλησε η αρχηγός του, Ντίνα Σαρηγιαννίδου, να πάρει επιθέσεις, με την 31χρονη αθλήτρια να εκμεταλλεύεται με την εμπειρία της την άμυνα της νεαρής Ζιάκα και με 3 σερί πόντους να μειώνει σε 35-19. Η Πανούση συνέχισε την καλή της εμφάνιση και με 5 πόντους μέχρι και το ημίχρονο κατάφερε να γίνει η πρώτη διψήφια του αγώνα (12 πόντους) και παράλληλα να βοηθήσει την ομάδα της να μειώσει σε 37-26 στο 20΄. Η διαφορά στα ριμπάουντ ήταν εμφανής (25-15) όμως το χειρότερο για τις φιλοξενούμενες ήταν τα 9 επιθετικά του ΠΑΟ. Αντίθετα ο ΠΑΣ, που είναι η νούμερο ένα ομάδα στο συγκεκριμένο κομμάτι, είχε 0. Οι "πράσινες" σούταραν με υψηλό ποσοστό από το δίποντο (52% με 13/25) όχι όμως και από το τρίποντο (μόλις 7.1%, 1/14) με το ρίσκο που πήρε αμυντικά το σύνολο του Νίκου Δουβίτσα να του βγαίνει.

Γρήγορο σερί 4-0 του Παναθηναϊκού έφερε τη διαφορά στο +15 (41-26). Το πρώτο καλάθι του ΠΑΣ στην τρίτη περίοδο ήταν μετά από συνεργασία pick and roll των δύο Αμερικανίδων του, Brown και Grays, με την τελευταία να μειώνει σε 41-28. Η Βιντσιλαίου βγήκε μπροστά και με δύο συνεχόμενα καλάθια από το ύψος των βολών βοήθησε τις "κυανόλευκες" να "ροκανίσουν" στο -11 (43-32), με την ίδια να γίνεται διψήφια με 10 πόντους. Οι έμπειρες αθλήτριες της coach Καπογιάννη έβγαλαν αντίδραση και με "αιχμή του δόρατος" τη Leuchanka, που είχε ήδη double double (11 π.-14 ρ.), κατάφεραν να φτάσουν στο 53-35. Η Πανούση, μετά το time out του προπονητή της, ευστόχησε στο τρίτο της τρίποντο στο παιχνίδι μειώνοντας σε 53-38. Με όμορφο καλάθι της Σαρηγιαννίδου αρχικά και με το πρώτο εντός παιδιάς της άφαντης Brown, ο ΠΑΣ έκανε το 56-42, για να έρθει η Leuchanka με σουτ από τα 6 μέτρα να διαμορφώσει το σκορ στο τέλος της περιόδου (58-42 στο 30΄).

Με την Καλαμπάκου να βάζει δύο σερί τρίποντα ο Παναθηναϊκός έφτασε στο +19 (64-45) στην αρχή της τέταρτης περιόδου. Η κόπωση λόγω του μικρού rotation από πλευράς ΠΑΣ Γιάννινα ήταν εμφανής με τις γηπεδούχες να φτάνουν στο +23 (68-45). Πανούση και Βιντσιλαίου μετά από αρκετή ώρα "συνδέθηκαν" ξανά με το καλάθι, βοηθώντας την ομάδα τους με σερί 5-0 να μειώσει σε 68-50 στο 36΄. Στα υπόλοιπα 4 αγωνιστικά λεπτά οι δύο προπονητές χρησιμοποίησαν όλα τα κορίτσια που είχαν στη διάθεσή τους με τον Παναθηναϊκό να φτάνει στο τελικό 72-57 και τη 10η νίκη του. Για τον ΠΑΣ ήταν η 6η ήττα του στο πρωτάθλημα και πλέον κοιτά τα 3 επόμενα παιχνίδια που έχει μπροστά του προκειμένου να κυνηγήσει μέχρι τέλους τις πιθανότητές του για το στόχο της 4αδας. 

Τα δεκάλεπτα: 20-14, 37-26, 58-42, 72-57

Διαιτητές: Ντάνος-Χαϊνά-Καραμπιτσάκος

Παναθηναϊκός (Καπογιάννη): Reed 8, Morgan 19(1), Χελιώτη, Μούλη 11, Λύμουρα 6 (9 ασίστ, 5 ριμπ),  Καλαμπάκου 9(3), Κωτούλα 2, Δίελα 2, Παναγιωτοπούλου, Ζιάκα, Σκουμπάκη, Leuchanka 15 (16 ριμπ.)

ΠΑΣ Γιάννινα (Δουβίτσας): Πανούση 17(3), Σαρηγιαννίδου 5 (6 ριμπ.), Ντάλα, Κατσαμούρη 2, Grays 14 (8 ριμπ.), Brown 5(1), Χρηστάκη, Βιντσιλαίου 14(1)


Δημήτρης Κοσίνας


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου