Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

ΕΦΑΟ Ζωγράφου-ΠΑΣ Γιάννινα 29-54 : Πήρε τον πρώτο "τελικό" με άμυνα από γρανίτη!

φωτογραφία: Νίκος Ζήνας-ΠΑΣ Γιάννινα WBC

Το πρώτο απαιτούμενο βήμα για την 4αδα έκανε σήμερα το απόγευμα στο Κλειστό Γυμναστήριο "Αντώνης Φώτσης" ο ΠΑΣ Γιάννινα επικρατώντας με 54-29 του ΕΦΑΟ Ζωγράφου. Ηγέτιδα του ΠΑΣ η Βανέσα Πανούση με 20 πόντους (οι 8 στο τελευταίο δεκάλεπτο), μεγάλο παιχνίδι από τη Marte Grays με 14 και 13 ριμπάουντ, ενώ 14, με 5 ασίστ, 4 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα είχε η Randi Brown. Οι "κυανόλευκες" κλείδωσαν την 5η θέση και πλέον θέλουν το κάτι παραπάνω και συγκεκριμένα την είσοδο στην πρώτη 4αδα και θα κυνηγήσουν τις πιθανότητές τους στις 2 αγωνιστικές που απομένουν.

Νευρικότητα και αστοχία χαρακτήρισαν το πρώτο δεκάλεπτο με τις δύο ομάδες να είναι εμφανώς αγχωμένες στις προσπάθειές τους στο επιθετικό κομμάτι. Το πρώτο καλάθι του ΠΑΣ ήρθε από τα 6,75 και συγκεκριμένα από τη Randi Brown που έβαλε την ομάδα της μπροστά (3-2), καλάθι μάλιστα το οποίο ήρθε μετά από 2 σερί λάθη στις πρώτες ισάριθμες επιθέσεις των φιλοξενούμενων. Τα 2 γρήγορα φάουλ της Πανούση προκάλεσαν ανησυχία στον πάγκο του ΠΑΣ, με το σκορ να έχει μείνει σε χαμηλά επίπεδα στο 4΄ (3-3). Οι παίκτριες της Στέλλας Καλτσίδου με σερί 4-0 πήραν τα ηνία με 7-3 και ανάγκασαν τον coach Δουβίτσα να καλέσει το πρώτο time out του αγώνα. Άκρως ευεργετική φάνηκε να είναι η διακοπή για τον ΠΑΣ καθώς αρχικά με τρίποντο της Πανούση και εν συνεχεία με καλάθι και φάουλ της Grays, η οποία έκανε και καλή δουλειά στον τομέα των ριμπάουντ έχοντας 4, κατάφερε να ανακτήσει το προβάδισμα με 9-7. Οι "κυανόλευκες" είχαν ευκαιρίες προκειμένου να διευρύνουν το προβάδισμά τους όμως οι 1/4 βολές σε εκείνο το διάστημα δεν τους το επέτρεψαν (10-7). Τελικά η λήξη του πρώτου δεκαλέπτου βρήκε τον ΠΑΣ μπροστά με βραχεία κεφαλή (10-9).

Με τη Στεφανίδου να ευστοχεί πίσω από τα 6,75 ξεκίνησε η δεύτερη περίοδος, με τον ΕΦΑΟΖ να περνά μπροστά με 12-10. Ο ΠΑΣ, όπως και στο προηγούμενο παιχνίδι κόντρα στον Παναθηναϊκό, άρχισε να χάνει αμυντικά ριμπάουντ, όμως κατάφερε με την καλή του άμυνα να παγιδέψει τις γηπεδούχες. Παρά λοιπόν την υπεροχή της αθηναϊκής ομάδας στο συγκεκριμένο κομμάτι (19 έναντι 12 σε εκείνο το σημείο), τα κορίτσια του Νίκου Δουβίτσα με καλή περιφερειακή άμυνα και πρωταγωνίστριες τις Brown (3 κλεψ. στο δεύτερο δεκάλεπτο), Σαρηγιαννίδου και Ντάλα στο αμυντικό κομμάτι κατάφεραν να βρουν λύσεις και στην επίθεση. Αρχικά με νέο έμμεσο τρίποντο της Grays το σκορ έγινε 17-14 υπέρ του ΠΑΣ, ενώ στη συνέχεια με δύο τρίποντα, το πρώτο από την Πανούση και το δεύτερο από την εξαιρετική Brown στον αιφνιδιασμό, προηγήθηκε με +10 (24-14). Λίγο αργότερα η Grays έγινε η πρώτη διψήφια με 2/2 βολές φτάνοντας τους 10 πόντους (26-14). Η λήξη του ημιχρόνου βρήκε τις φιλοξενούμενες μπροστά με 26-16, με το σύνολο του Νίκου Δουβίτσα να οικοδομεί αυτή διαφορά βασιζόμενο στην άμυνά του που ανάγκασε τον ΕΦΑΟΖ να έχει 11 λάθη (8 ο ΠΑΣ), με την υπεροχή στα κλεψίματα να είναι επίσης εμφανής (8-4). Οι Γιαννιώτισσες "χτύπησαν" στον αιφνιδιασμό έχοντας 5/7 επιτυχημένους και τιμωρώντας στις περισσότερες περιπτώσεις τις κακές επιστροφές των γηπεδούχων. 

Η άμυνα του ΠΑΣ Γιάννινα συνέχιζε να είναι εξαιρετική καθώς κατάφερε να μη δεχθεί κανένα καλάθι εντός παιδιάς για κάτι περισσότερο από 6΄ ενώ την ίδια ώρα με τρίποντο της Brown το σκορ ήταν 29-16. Η Αμερικανίδα guard έγινε η δεύτερη διψήφια με 12 πόντους με αυτό το καλάθι. Μοναδικό πρόβλημα για τις φιλοξενούμενες ήταν τα 4 προσωπικά φάουλ της Ντίνας Σαρηγιαννίδου. Βέβαια το τρίτο δεκάλεπτο θύμισε σε μεγάλο βαθμό το πρώτο, με τα καλάθια να επιτυγχάνονται με το σταγονόμετρο. Με δίποντο της Μυλωνάκη το σκορ έγινε 29-20, όμως η Βανέσα Πανούση, όπως έχει κάνει σε τόσες περιπτώσεις φέτος, βγήκε μπροστά και με το τρίτο της τρίποντο έκανε το 32-20. Η πιο σταθερή παίκτρια στο σημερινό αγώνα, Marte Grays, με 4/4 βολές έδωσε αέρα 16 πόντων στην ομάδα της (36-20). Ένα μικρό σερί 3-0 είχε ως αποτέλεσμα οι γηπεδούχες να μειώσουν σε 36-23, όμως η Πανούση με 3 σερί εύστοχες βολές κράτησε την ομάδα της σε απόσταση ασφαλείας στο τέλος της περιόδου (39-23).

Τα τελευταία δέκα αγωνιστικά λεπτά δεν ξεκίνησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τον ΠΑΣ Γιάννινα καθώς Σαρηγιαννίδου και Βιντσιλαίου αποβλήθηκαν με 5 φάουλ με τον coach Δουβίτσα να έχει μόλις 6 παίκτριες στη διάθεσή του. Με το σκορ να είναι 39-26 ο ΠΑΣ, αρχικά με τρίποντο της Πανούση και εν συνεχεία με κερδισμένο φάουλ της Ελληνοαυστραλής guard στο screen της Ζουρνή κατάφερε να επαναφέρει την τάξη (42-26). Στην αμέσως επόμενη φάση η Brown δημιούργησε βλέποντας την ελεύθερη στη weak side Ντάλα, η οποία δε συγχώρησε την αμυντική ολιγωρία του ΕΦΑΟΖ και με νέο τρίποντο έφερε τη διαφορά στο +19 (45-26). Η χαριστική βολή δόθηκε από την Πανούση, η οποία με νέο σουτ τριών πόντων και με 2/2 βολές μετέτρεψε τον ΠΑΣ σε ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του ροζ φύλλου (50-28 στο 37΄). Τελικά οι Γιαννιώτισσες κατάφεραν να διαχειριστούν το παιχνίδι φτάνοντας εύκολα στην 6η τους νίκη με 54-29.

Τα δεκάλεπτα: 9-10, 16-26, 23-39, 29-54

Διαιτητές: Μαρινάκης, Ρίζος, Τσακιράκη

ΕΦΑΟ Ζωγράφου (Καλτσίδου-Μπαλτά): Δερμιτζάκη 2, Βαμβακά 3, Χονι, Ζουρνή 3, Κεσσέ 8, Στεφανίδου 4(1), Κουρουβάνη, Καντέλη, Μυλωνάκη 7, Θεοδωρομανωλάκη 2 

ΠΑΣ Γιάννινα (Δουβίτσας-Μιχαήλ): Πανούση 20(5), Σαρηγιαννίδου 1, Ντάλα 3(1), Κατσαμούρη 2, Grays 14 (13 ριμπ.), Brown 14(3), Χρηστάκη, Βιντσιλαίου


Δημήτρης Κοσίνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου