Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΑΣ Γιάννινα: Τα πρώτα συμπεράσματα από τα δύο φιλικά με την Ελευθερία Μοσχάτου

φωτογραφία: Νίκος Ζήνας-ΠΑΣ Γιάννινα WBC

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC έδωσε τα δύο πρώτα του φιλικά παιχνίδια απέναντι στην εξαιρετικά δυνατή ομάδα της Ελευθερίας Μοσχάτου, η οποία στο περσινό πρωτάθλημα είχε τερματίσει στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα πίσω από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Το πρόσημο ήταν σίγουρα θετικό για την ομάδα του Νίκου Δουβίτσα όμως πάμε να δούμε τα πρώτα συμπεράσματα που βγήκαν από τα πρώτα τεστ της ομάδας.

Η περιφέρεια

Στην περιφερειακή γραμμή έγινε από νωρίς ξεκάθαρο αυτό που περιμέναμε. Οι δύο βασικοί πυλώνες του ΠΑΣ Γιάννινα θα είναι η Vanessa Panousis και η Αγγελική Βιντσιλαίου. Πρόκειται για αθλήτριες που έχουν την προσωπικότητα να ηγηθούν και να βγουν μπροστά στα δύσκολα. Από τα χέρια της 25χρονης Ελληνοαυστραλής αθλήτριας θα ξεκινούν σχεδόν όλες οι επιθέσεις της ομάδας. Έχει την ικανότητα να δημιουργήσει και να εκτελέσει ενώ σε πολλές περιπτώσεις στα δύο παιχνίδια με το Μοσχάτο φάνηκαν τα ηγετικά της χαρακτηριστικά, εμψυχώνοντας τις συμπαίκτριές της ή και μαζεύοντάς τες προκειμένου να δώσει οδηγίες. Ο coach Δουβίτσας την γνωρίζει από πέρυσι στη συνύπαρξή τους στη Νίκη Λευκάδας και η χημεία που υπάρχει ανάμεσά τους είναι εμφανής. Ουσιαστικά αποτελεί το δεξί χέρι του Λευκαδίτη προπονητή εντός παρκέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν από τις πλέον σταθερές παίκτριες έχοντας από 15 πόντους και στα δύο ματς, χώρια από τις ασίστ που μοίρασε.

φωτογραφία: Νίκος Ζήνας-ΠΑΣ Γιάννινα WBC

Από την άλλη η Αγγελική Βιντσιλαίου έδειξε και στα δύο παιχνίδια ότι πρόκειται για αθλήτρια που προσφέρει εξίσου αποτελεσματικά, τόσο στο αμυντικό, όσο και το επιθετικό κομμάτι. Πίεσε εξαιρετικά τις αντίπαλες guards στην άμυνα, έκανε αρκετά hustle plays και γενικότερα έδειξε κατευθείαν ότι θα αποτελέσει βαρόμετρο του φετινού ΠΑΣ. Επιθετικά μπορεί να προσφέρει αρκετούς πόντους με το σουτ από μακρινή και μέση απόσταση και το καλό drive, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που έδειξε αρετές και στο οργανωτικό κομμάτι όπου εκμεταλλεύτηκε σε αρκετές περιπτώσεις τις συμπαίκτριές της. Ο ΠΑΣ έχει βάλει στο ρόστερ του μία Ελληνίδα παίκτρια που μπορεί να κάνει τη διαφορά, είναι μόλις 22 χρονών και συνεχίζει να εξελίσσεται.

φωτογραφία:Νίκος Ζήνας-ΠΑΣ Γιάννινα WBC


Η Πανωραία Ντάλα επιστρέφει στη φυσική της θέση, δηλαδή στο "2". Πέρυσι είχε αναγκαστεί να αγωνίζεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα παιχνίδια και ως playmaker, όμως φέτος με την παρουσία της Panousis στο "1" και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Χρηστάκη, δε χρειάζεται να συμβεί κάτι τέτοιο. Στα φιλικά του περασμένου Σαββατοκύριακου ο coach Δουβίτσας χρησιμοποίησε σε κάποιες περιπτώσεις σχήματα με 3 guards (κυρίως με τις Panousis, Ντάλα, Βιντσιλαίου). Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παιχνίδι της Κυριακής με τις 3 αθλήτριες να ξεκινούν μαζί στο αρχικό σχήμα.

Το πολύ ενθαρρυντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι οι μικρότερες ηλικιακά αθλήτριες θα έχουν σημαντικό ρόλο. Η Αγγελίνα Χρηστάκη είναι ουσιαστικά η δεύτερη playmaker της ομάδας πίσω από την Vanessa Panousis. Πήρε αρκετό χρόνο συμμετοχής και στα δύο παιχνίδια, έδειξε το ταλέντο της και το πόσο καλά βλέπει γήπεδο, ενώ στο δεύτερο παιχνίδι δε δίστασε να κάνει και δύο εξαιρετικά drive τελειώνοντας υποδειγματικά τις φάσεις και παίρνοντας το ζεστό χειροκρότημα από τον πάγκο. Το ίδιο ισχύει και για τις Έλενα Πάφη και Μαίρη Χούλη με την πρώτη να γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι στο rotation και τη δεύτερη σιγά σιγά να μπαίνει στην εξίσωση. Μην ξεχνάμε ότι στην προετοιμασία στην Κόνιτσα συμμετείχε και μία ακόμα νεαρή, η Νεφέλη Τσίπη, που προέρχεται από τις Ακαδημίες της ομάδας και αρχίζει να αφομοιώνεται στη γυναικεία ομάδα.

Στη θέση "3" είδαμε την αρχηγό, Ντίνα Σαρηγιαννίδου, να πραγματοποιεί την επιστροφή στα παρκέ, έστω και σε ανεπίσημο παιχνίδι, μετά τον περσινό τραυματισμό. Σίγουρα χρειάζεται ένα εύλογο διάστημα για να είναι ξανά στο 100% όμως αυτό ακριβώς προσφέρουν τα φιλικά παιχνίδια προκειμένου να είναι ετοιμοπόλεμη στην αρχή της χρονιάς.  

Η Angela Vendrell δοκιμάστηκε τόσο ως small όσο και ως power forward. Είναι εμφανές ότι χρειάζεται χρόνο προκειμένου να προσαρμοστεί απόλυτα στην ομάδα και τα "θέλω" του προπονητή. Είναι ψηλή και μακριά, κατεβάζει τα ριμπάουντ και δίνει πολύ καλές βοήθειες στο αμυντικό κομμάτι όμως επιθετικά έδειχνε να ψάχνεται. Σίγουρα ο χρόνος και οι ώρες προπόνησης θα την βοηθήσουν προκειμένου να αφομοιωθεί στο γιαννιώτικο σύνολο. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι δεν έχει ούτε ένα μήνα παρουσίας στην πόλη.  

Frontline

Το βαρόμετρο στο φετινό ΠΑΣ Γιάννινα, όσον αφορά τις θέσεις των ψηλών, είναι δίχως καμία αμφιβολία η Καναδή Samantha Cooper. Πρόκειται για εξαιρετική παίκτρια και δείχνει να δικαιώνει από νωρίς τους ανθρώπους της ομάδας για την επιλογή τους. Η περσινή πρώτη σκόρερ και ριμπάουντερ του σουηδικού πρωταθλήματος έκανε αισθητή την παρουσία της στα δύο φιλικά που πραγματοποιήθηκαν στο Νέο Κλειστό. Αγωνίστηκε κατά κύριο λόγο στο "5" πετυχαίνοντας συνολικά 34 πόντους (12 το Σάββατο και 22 την Κυριακή) κατέβασε πάρα πολλά ριμπάουντ και έδειξε την ικανότητά της από μακρινή απόσταση (στο κυριακάτικο φιλικό είχε 4 εύστοχα τρίποντα). Με το καλό της μακρινό σουτ μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στο πρωτάθλημα σε αντίπαλες ψηλές που δε θα μπορούν να την ακολουθήσουν μακριά από το καλάθι.

φωτογραφία: Νίκος Ζήνας-ΠΑΣ Γιάννινα WBC

Η Μαρία Κατσαμούρη χρησιμοποιήθηκε περισσότερο ως power forward. Δείχνει από τις πρώτες στιγμές τη φετινής σεζόν πιο έτοιμη συγκριτικά με πέρυσι και αποτελεί σημαντική παίκτρια για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Επιθετικά έχει δουλέψει αρκετά του σουτ της από μέση απόσταση και παίζει πολύ καλά το pick and pop. 

Ένα κενό που φαίνεται να υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ρόστερ είναι στη θέση "5" μιας και έχουν προκύψει δυσκολίες αναφορικά με την άφιξη της Αμερικανίδας Kourtni Perry, με την οποία ο ΠΑΣ είχε συμφωνήσει το καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας του Covid-19. Μένει να δούμε το προσεχές διάστημα αν θα έρθει τελικά η Perry στη χώρα μας ή αν η διοίκηση κινηθεί για την απόκτηση κάποιας άλλης ψηλής που θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την ομάδα κοντά στη ρακέτα.

Τα φιλικά με την Ελευθερία Μοσχάτου ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου ο Νίκος Δουβίτσας να βγάλει τα πρώτα συμπεράσματά του. Όπως είπε και σε δηλώσεις του μετά το πρώτο παιχνίδι πάντοτε στοχεύει οι ομάδες να παίζουν δυνατά παιχνίδια προετοιμασίας, τόσο εντός όσο και εκτός έδρας, προκειμένου να γίνεται μία προσομοίωση στους επίσημους αγώνες που θα ακολουθήσουν από τον επόμενο μήνα. Η συνέχεια περιλαμβάνει φιλικό ματς με τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη την ερχόμενη Κυριακή, μία εβδομάδα πριν το πολύ δυνατό φιλικό τουρνουά, "Bread Factory", που θα διεξαχθεί στο Κλειστό Γυμναστήριο του Μοσχάτου από τις 25-27 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του ΠΑΣ Γιάννινα, του Ολυμπιακού, των Εσπερίδων Καλλιθέας και φυσικά της οικοδέσποινας Ελευθερίας Μοσχάτου. 

*Αξίζει να αναφερθούμε στο γεγονός ότι στα δύο παιχνίδια δεν αγωνίστηκε η Σταυριανή Βιντσιλαίου εξαιτίας ενός μικρού προβλήματος τραυματισμού. Είναι δεδομένο ότι η επιστροφή της θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο αγωνιστικά τον ΠΑΣ Γιάννινα ενισχύοντας τον πολύ στις θέσεις "3" και "4" με το πολυδιάστατο παιχνίδι της.  

Δημήτρης Κοσίνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου