Τρίτη 23 Ιουνίου 2020

Δημήτρης Γαλάνης: " Να περάσουν ευχάριστα και παραγωγικά τα παιδιά στο Μέτσοβο"


Ο καταξιωμένος Θεσσαλονικιός προπονητής, Δημήτρης Γαλάνης, με αφορμή το 1ο Skill Development Basketball Camp που θα πραγματοποιηθεί στο Αθλητικό Κέντρο Μετσόβου το τριήμερο 3-5 Ιουλίου, μιλά στο Epirusbasket.gr για την εκδήλωση στην οποία θα είναι ένας από τους βασικούς προπονητές. Αναφέρεται στα κέρδη που θα έχουν τα παιδιά που θα συμμετέχουν στο camp, στο πρόγραμμα και τις ασκήσεις που θα ακολουθηθούν σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους αξιόλογους συναδέλφους του (coaches Δαμαλής, Τσίμπος και Χαντέλης), αλλά και στη γνωριμία του με τον Αρίστιππο Χαντέλη. Φυσικά η κουβέντα πηγαίνει και στον παγκοσμίου φήμης NBA coach, Ganon Baker, όπως και στις μοναδικές εμπειρίες και παραστάσεις που έχει συλλέξει μέσα από τη δουλειά του προπονητή και τα συνεχόμενα ταξίδια στο εξωτερικό.

-Coach, το τριήμερο 3-5 Ιουλίου στο Αθλητικό Κέντρο Μετσόβου θα πραγματοποιηθεί το 1ο Skill Development Basketball Camp και εσύ θα είσαι ένας από τους βασικούς προπονητές-παιδαγωγούς. Θα ήθελα να μας πεις με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή του Μετσόβου και ποιες προσδοκίες υπάρχουν από το συγκεκριμένο camp.

-Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να επικοινωνούμε και να γνωριζόμαστε.
Το Μέτσοβο προέκυψε από το Σεμινάριο του ΣΕΠΚ που κάναμε με τον Coach και φίλο μου Βαγγέλη Αγγέλου. Οι άνθρωποι μας αγκάλιασαν με το τρόπο τους, ο κ. Μέτσιος, ο κ. Νικάκης, ο κ. Δήμαρχος, μαγευτήκαμε από το τοπίο, έγινε ένα πολύ καλό σεμινάριο και έτσι άνοιξε ένας δρόμος. Ξαναήρθα τον προηγούμενο Αύγουστο, παρακολουθώντας μέρος (5 ημέρες) της προετοιμασίας του Ολυμπιακού. Κάπου εκεί έπεσε η ιδέα να κάνουμε κάτι για τη νεολαία του Μετσόβου και της ευρύτερης περιοχής. 

Οι προσδοκίες του Camp; προσωπικά θεωρώ τέτοιες εκδηλώσεις είναι «αυλές θαυμάτων», θέλω να έρθουν τα παιδιά και να μάθουν τους κανόνες της φιλίας, να αγαπήσουν ακόμα περισσότερο το παιχνίδι του Basketball, να γελάσουν…αυτό δεν είναι αρκετό και πολύ σημαντικό;

-Πόσο εύκολο θεωρείς ότι θα είναι για τους γονείς αλλά και τα παιδιά, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω του κορονοϊού, να λάβουν συμμετοχή στο camp;

-Η πανδημία και η περίοδος εγκλεισμού επηρέασε τους πάντες. Και οικονομικά και ψυχολογικά και κινητικά.

Το Camp οργανωτικά θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, τα παιδιά θα διανεμηθούν στον αγωνιστικό χώρο, την αίθουσα ενδυνάμωσης και το γήπεδο ποδοσφαίρου. Επίσης οι συμμετέχοντες δεν θα ξεπεράσουν τους 30.

Στο ψυχολογικό κομμάτι, η νεολαία διψά για τέτοιες εκδηλώσεις, ανταποκρίνεται σε οργανωμένα και progressive προγράμματα και το κόστος για 10 ώρες προπόνηση είναι μηδαμινό.

-Θα ήθελα να μας πεις δύο λόγια για τους προπονητές και το ασκησιολόγιο πάνω στο οποίο θα δουλέψουν οι νεαροί αθλητές και τα κομμάτια του παιχνιδιού που θα μπορέσουν να βελτιώσουν.

-Αρχικά οι Δάσκαλοί μας: Μαζί μας θα είναι ο Coach Δαμαλής, με προϋπηρεσία στις μικρές ηλικίες, έχει δουλέψει ως 1ος προπονητής στην Α1 Γυναικών και ήταν βοηθός του Coach Μανουσέλη, στο εξωτερικό. Ο Coach Τσίμπος είναι ο Skill Development Coach του Ηρακλή. Ο δικός σας, ο Coach Χαντέλης είναι ένας προπονητής , ο οποίος διψά για γνώση, είναι εργασιομανής και έχει θέληση να δουλέψει με τα νέα παιδιά. Οι εμπνευσμένοι Δάσκαλοι, σε κάθε αντικείμενο, προχωρούν τα πράγματα.. λίγο παραπέρα. Στόχος είναι να παρακινήσουμε τα παιδιά και μέσα από τη δουλειά να περάσουν καλά και να έχουν ευχάριστο και παραγωγικό χρόνο.

Το ασκησιολόγιο είναι μοντέρνο, drills με παιγνιώδη μορφή και εκπλήξεις.. Είμαι πολύ προσεκτικός στο κομμάτι αυτό, το έχουμε οργανώσει πολύ καλά. Θα έχει ευχάριστες ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ!

-Με πρόλαβες και έκανες ήδη αναφορά στον Αρίστιππο Χαντέλη, ο οποίος θα είναι μεταξύ των προπονητών του camp. Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Γιαννιώτη coach;

-Ο Αρίστιππος έχει ένα φοβερό χαρακτηριστικό: ρωτά. Δε δίστασε στο σεμινάριο να έρθει και να με ρωτήσει. Έτσι άνοιξε ο δρόμος. Τον παρότρυνα να δει κάποια webinars από την Αμερική, με ρώτησε κάποια πράγματα για την ομάδα του και έτσι απλά άνοιξε ένας δίαυλος επικοινωνίας.

Οι νέοι άνθρωποι πρέπει να ψάξουν τη γνώση. Προσοχή, τη ΓΝΩΣΗ όχι τη πληροφορία..

-Ο παγκοσμίου φήμης Αμερικανός προπονητής, Ganon Baker, δε θα μπορέσει λόγω του κορονοϊού να παραβρεθεί στο Μέτσοβο. Παρόλα αυτά έχετε μία άψογη συνεργασία τα τελευταία χρόνια. Πώς είναι να δουλεύετε μαζί; 

-Για τον Coach Ganon Baker, θα μπορούσα να μιλάω ώρες... Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Ξέρει το παιχνίδι όσο λίγοι, έχει εισάγει στο Παγκόσμιο Basketball τον όρο και την προπόνηση του Skill Development και όπου πήγα στο ΝΒΑ, όλοι τoν αναγνωρίζουν ως έναν από τους καλύτερους! Βασικά έχει προπονήσει τους καλύτερους: Steph Curry, LeBron James, Kobe ,Chris Paul, Oladipo etc.

Για την ενέργεια που έχει, την ικανότητα εκτέλεσης και τον άκρατο ενθουσιασμό του, απλά πατήστε στο Youtube και θα κατακλυστείτε από video του.

Είναι σκληρός με την προετοιμασία της δουλειάς μας, ανταγωνιστικός, διδάσκει και μαθαίνει κάθε μέρα, είναι απολαυστικό που κάνουμε πράγματα μαζί. Τον εκτιμώ απόλυτα ως άνθρωπο του καθήκοντος, ως NBA Certified Coach, ως φίλο και ως οικογενειάρχη.

Θα είναι ιδιαίτερη τιμή για τη περιοχή και για το Ελληνικό Basketball να έρθει ο Coach Baker. Είναι μέντορας όχι μόνο στο Basketball, αλλά και στη ζωή.

-Coach, έχεις εργαστεί σε αρκετές ομάδες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, έχεις ταξιδέψει στην Αμερική γνωρίζοντας και δουλεύοντας με θρύλους του αθλήματος. Οι παραστάσεις και οι εμπειρίες που έχεις συλλέξει είναι ανεκτίμητες, έτσι δεν είναι;

-Η γνώση είναι η πραγματική δύναμη. Μα το σημαντικότερο είναι τροφή στο μυαλό και στη ψυχή.

Τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΥΘΕΝΤΙΕΣ ή σοφοί. Υπάρχει εκπαίδευση, τόλμη, έρωτας για σπουδή και ανοιχτό πνεύμα. Ίσως έτσι είναι πιο ευτυχισμένοι στη ζωή τους.

-Έχοντας παρακολουθήσει τόσο το ευρωπαϊκό, όσο και το αμερικάνικο μπάσκετ, ποιες είναι οι μεγαλύτερες διαφορές που εντοπίζεις ανάμεσα στις δύο αυτές σχολές;  

-Οι δύο κόσμοι έχουν έρθει πολύ κοντά. Εκατοντάδες Αμερικανοί αγωνίζονται στην Ευρώπη, 80 Ευρωπαίοι παίζουν στο ΝΒΑ. Όμως υπάρχουν πολλές διαφορές στην οργάνωση της δουλειάς και στη προπονητική προσέγγιση. Οι Αμερικανοί θα πάρουν ό,τι μπορούν περισσότερο από το ευρωπαϊκό Basketball και θα προχωρήσουν. Είναι ασύλληπτος ο τρόπος που κοιτούν το μέλλον και την εξέλιξη των πραγμάτων. Η οργάνωση της δουλειάς τους και το επίπεδο συνεργασίας στον εργασιακό χώρο είναι παροιμιώδης.

Δημήτρης Κοσίνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου