Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ: Τι είδαμε στον πρώτο γύρο και τι περιμένουμε στο δεύτερο


Μετά και από το εξ' αναβολής παιχνίδι του Ιονίου με τον Αίαντα Άρτας, στο οποίο οι Φαίακες επικράτησαν με 81-76, ολοκληρώθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο ο πρώτος γύρος στον Βόρειο όμιλο της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ. Το πρώτο μισό του πρωταθλήματος ανήκει στο παρελθόν και εμείς θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε τι είδαμε αυτούς τους πρώτους τρεις μήνες αγωνιστικής δράσης, αλλά και τι να περιμένουμε στο δεύτερο μισό.

Μάχη τριών για την είσοδο στα playoffs

Ιόνιος, Σπάρτακος και Καναλάκι είναι οι 3 ομάδες που βρίσκονται ένα βήμα μπροστά συγκριτικά με τους υπόλοιπους, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που υπήρχαν στην αρχή της χρονιάς. Οι τρεις τους έχουν το ίδιο ακριβώς ρεκόρ (8-1) και συγκατοικούν στην κορυφή με 17 βαθμούς. 

Ιόνιος


Ο Ιόνιος του Παναγιώτη Κοντογιάννη έχει δείξει αξιοζήλευτη σταθερότητα μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα. Διαθέτει την καλύτερη επίθεση στον όμιλο, πετυχαίνοντας κατά Μ.Ο. 77,8 πόντους και την 3η καλύτερη άμυνα με 63 πόντους παθητικό. Βέβαια σε αυτό συντελεί η παρουσία παικτών με μεγάλη εμπειρία από τις Εθνικές Κατηγορίες. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι στο ρόστερ υπάρχουν τρεις παίκτες με αδιαμφισβήτητη ποιότητα, που πέρυσι αγωνιζόταν στη Β΄ Εθνική με τη φανέλα του Φαίακα Κέρκυρας. Αναφερόμαστε φυσικά στους Στάθη Περούλη, Στέφανο Νεδέλκο και Παναγιώτη Μαγκανά. Είναι οι 3 ηγέτες του Ιονίου και το αποδεικνύουν σε κάθε αγωνιστική. Στόχος των Φαιάκων δεν είναι άλλος από την είσοδο στα playoffs και αυτό θα επιδιώξουν μέχρι τέλους.

Αναλυτικά οι 5 κορυφαίοι σκόρερ του Ιονίου
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΣΥΝΟΛΟ
ΠΟΝΤΩΝ
Μ.Ο. ΠΟΝΤΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
1.     ΣΤΑΘΗΣ ΠΕΡΟΥΛΗΣ
177
19,7
9
2.     ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΝΕΔΕΛΚΟΣ
168
21
8
3.     ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΓΚΑΝΑΣ
119
13,2
9
4.     ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΡΟΥΛΗΣ
83
9,2
9
5.     ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΝΤΑΣ
62
6,9
9

Σπάρτακος


Ο Σπάρτακος του Τάκη Παππά είναι ένα συγκροτημένο σύνολο που ξέρει τι ζητά μέσα στο παρκέ, έχοντας ισορροπία σε άμυνα και επίθεση. Η καλύτερη άμυνα της κατηγορίας είναι του Σπάρτακου, ο οποίος δέχεται μόλις 59,1 πόντους κατά Μ.Ο., ενώ την ίδια ώρα στην επίθεση πετυχαίνει 74,9 (2η καλύτερη). Αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ομάδας είναι ο Ντίνος Λαμπρόπουλος που κάνει για μία ακόμα σεζόν τη διαφορά. Εξαιρετική η παρουσία και του Πάνου Θώδη, ανεβασμένος ο Μάρκος Μπαζάκας, με τους Δημήτρη Πρεμέτη, Μίμη Πανταζή και Παναγιώτη Δήμο να δίνουν πολλές και σημαντικές λύσεις. Οι Γιαννιώτες θέλουν να βρεθούν για 2η διαδοχική χρονιά στα playoffs και δείχνουν ότι έχουν όλα τα απαραίτητα εφόδια προκειμένου να το κάνουν.

Αναλυτικά οι 5 κορυφαίοι σκόρερ του Σπάρτακου
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΣΥΝΟΛΟ
ΠΟΝΤΩΝ
Μ.Ο. ΠΟΝΤΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
1.     ΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ
159
17,7
9
2.     ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΑΖΑΚΑΣ
90
10
9
3.     ΠΑΝΟΣ ΘΩΔΗΣ
85
12,1
7
4.     ΜΙΜΗΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ
80
8,9
9
5.     ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΡΕΜΕΤΗΣ
79
9,9
8

Καναλάκι


Το Καναλάκι του Λευτέρη Τζομάκα αποτελεί την τρίτη ομάδα που θα διεκδικήσει μέχρι τελικής πτώσεως τις πρώτες 2 θέσεις. Διαθέτει τη 2η καλύτερη άμυνα πίσω από τον Σπάρτακο με 60,8 πόντους παθητικό και την 3η καλύτερη επίθεση με 73,3 πόντους. Ο Σπύρος Πάνου κάνει τη διαφορά, όπως αναμενόταν, στο ζωγραφιστό, με τους Πρεβεζιάνους να έχουν μεγάλη δύναμη πυρός στους ψηλούς, όπου πρωταγωνιστούν οι Αποστολής Δάσκαλος και Σπύρος Μπαρτζώκας. Κώστας Κρικώνης και Γιάννης Κασκάνης συνεισφέρουν σημαντικά στην εξαιρετική πορεία της ομάδας τους στο πρώτο μισό του πρωταθλήματος. Μένει να αποδειχτεί στην πράξη αν οι Πρεβεζιάνοι καταφέρουν να εκπληρώσουν τι προσδοκίες και να συμμετάσχουν στα playoffs.

Αναλυτικά οι 5 κορυφαίοι σκόρερ του Καναλακίου 
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΣΥΝΟΛΟ
ΠΟΝΤΩΝ
Μ.Ο. ΠΟΝΤΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
1.     ΣΠΥΡΟΣ ΠΑΝΟΥ
167
17,7
9
2.     ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ
128
14,2
9
3.     ΚΩΣΤΑΣ ΚΡΙΚΩΝΗΣ
116
12,9
9
4.     ΣΠΥΡΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ
93
11,7
9
5.     ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΚΑΝΗΣ
65
7,2
9

Ο δεύτερος γύρος αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον για να δούμε ποιοι από τους 3 θα καταφέρουν να κατακτήσουν τις πρώτες δύο θέσεις. Τα μεταξύ τους ντέρμπι είναι το ένα μετά το άλλο, με το πρώτο να έρχεται την 11η αγωνιστική, όπου ο Ιόνιος θα υποδεχθεί στην Κέρκυρα το Καναλάκι, ενώ μία αγωνιστική αργότερα ο Σπάρτακος θα φιλοξενήσει τον Ιόνιο στο Νέο Κλειστό και τη 13η αγωνιστική η ομάδα του Τάκη Παππά θα φιλοξενηθεί από το Καναλάκι.

Τα ντέρμπι κορυφής

11η αγωνιστική: Ιόνιος-Καναλάκι (19/1)
12η αγωνιστική: Σπάρτακος-Ιόνιος (25/1)
13η αγωνιστική: Καναλάκι-Σπάρτακος (1/2) 

Το δεύτερο γκρουπ ομάδων

Αν βγάλει κανείς εκτός  τους 3 πρώτους της κατάταξης, οι οποίοι έχουν δείξει τη δύναμή τους και ουσιαστικά ανταγωνίζονται μεταξύ τους, οι υπόλοιπες 7 ομάδες του Βορείου ομίλου δεν έχουν και πολλές μεταξύ τους διαφορές.

Πρωτέας Ηγουμενίτσας

Στην 4η θέση βρίσκεται ο Πρωτέας Ηγουμενίτσας του Σπύρου Αλεξίου, ομάδα που έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τους τραυματισμούς στη διάρκεια του πρώτου γύρου. Πραγματοποίησε "εκρηκτικό" ξεκίνημα στο πρωτάθλημα, έχοντας το 4X4 στις πρώτες ισάριθμες αγωνιστικές, γνωρίζοντας την πρώτη ήττα από τον ΑΓΣΙ (U 20) την 5η αγωνιστική, για να ακολουθήσει η εντός έδρας επικράτηση επί του Αίαντα Άρτας, πριν τις 3 συνεχόμενες ήττες από Ιόνιο, Καναλάκι και Σπάρτακο. Στο τέλος του πρώτου γύρου έχει ρεκόρ 5-4 και θα στοχεύσει στην κατάκτηση της 4ης θέσης.

ΑΓΣΙ (U 20)


Πίσω από τον Πρωτέα βρίσκεται ο ΑΓΣΙ (U 20) που αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της φετινής Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ. Παρά το μουδιασμένο ξεκίνημα και τις δύο συνεχόμενες ήττες από Σπάρτακο και Δόξα Άρτας, ακολούθησαν 4 σερί νίκες απέναντι σε Κερκυραϊκό, Θρύλο Ιωαννίνων, Πρωτέα Ηγουμενίτσας και Α.Γ.Ο.Φ. Στη συνέχεια υπήρξαν τρία ανεπιτυχή αποτελέσματα κόντρα σε Αίαντα Άρτας, Ιόνιο και Καναλάκι. Μεγάλο μερίδιο της εξαιρετικής παρουσίας στον πρώτο γύρο πιστώνεται στον Κωνσταντίνο Ηλιάδη και το εξαιρετικό έργο που έδειξε. Πλέον στον πάγκο τις ομάδας εδώ και δύο αγώνες βρίσκεται ο πρώην καλαθοσφαιριστής του ΑΓΣΙ, Ετεοκλής Εξαρχόπουλος. Υπάρχει μια φουρνιά νεαρών αθλητών με τρομερές δυνατότητες, όπως οι Χαρίτος, Χρήστου, Παππάς, Σβώλης, Τερζόπουλος, που ήδη έχουν πάρει χρόνο συμμετοχής και με την ανδρική ομάδα, ενώ τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά συγκροτούν και την εφηβική ομάδα που έχει φτάσει μέχρι και τον τελικό του Εφηβικού πρωταθλήματος. Στόχος της ομάδας του Εξαρχόπουλου το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα στην Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ. 

Οι κορυφαίοι του ΑΓΣΙ σε πόντους 
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΣΥΝΟΛΟ
ΠΟΝΤΩΝ
Μ.Ο. ΠΟΝΤΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
1.     ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΙΤΟΣ
130
14,4
9
2.     ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΥ
126
14
9
3.     ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΒΩΛΗΣ
97
16,2
6
4.     ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΣ
72
8
9

Α.Γ.Ο.Φ.

Με δυναμικό ντεμαράζ στα τελευταία 3 παιχνίδια του πρώτου γύρου, όπου ο Α.Γ.Ο.Φ. του Αρίστιππου Χαντέλη κατάφερε να κατακτήσει ισάριθμες νίκες, το 2019 έκλεισε ιδανικά για τους Πρεβεζιάνους, με ρεκόρ 4-5. Ηγέτες του Α.Γ.Ο.Φ. ο Γιάννης Ροντογιάννης με τους 20,3 πόντους που πετυχαίνει κατά Μ.Ο., όπως και ο Σπύρος Μάλλιος που σε 8 παιχνίδια σημειώνει 16,3 πόντους κατά Μ.Ο. Τα επόμενα 9 παιχνίδια που μένουν για να ολοκληρωθεί το φετινό πρωτάθλημα αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, προκειμένου να δούμε πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει το σύνολο του Αρίστιππου Χαντέλη, που φαίνεται ικανό να πλασαριστεί στην πεντάδα.

Αίας Άρτας


Ο Αίας Άρτας ολοκλήρωσε το 2019 με 3 νίκες και 6 ήττες και βρίσκεται στην 7η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Πρόκειται για μία σκληρή ομάδα που ακόμα και όταν χάνει παλεύει όλα τα παιχνίδια. Η παρουσία των Αρτινών στο πρώτο μισό της σεζόν τους έχει επιτρέψει να βρίσκονται μία νίκη πάνω από τις 2 τελευταίες θέσεις που οδηγούν στα playout. Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι 2 από τις 3 νίκες έχουν έρθει απέναντι σε Δόξα Άρτας και Θρύλο Ιωαννίνων, ομάδες με ίδιους στόχους. Αποστόλης Παπαμιχαήλ με 17,3 πόντους και Μάνθος Μπούγιας με 14,4 είναι οι δύο παίκτες που έχουν ξεχωρίσει με τις εμφανίσεις τους. Ο Αίας θα προσπαθήσει σίγουρα να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν νωρίτερα την παραμονή στην κατηγορία και εν συνεχεία ένα καλό πλασάρισμα.

Κερκυραϊκός


Οι Φαίακες μετά από τις πρώτες 9 αγωνιστικές βρίσκονται στην 8η θέση με ρεκόρ 2-7 και μάχονται προκειμένου να αποφύγουν τη διαδικασία των playout. Οι 2 νίκες έχουν έρθει εντός έδρας απέναντι σε Δόξα και Αίαντα Άρτας. Ο πρώτος γύρος ξεκινά με πολύ σημαντικό παιχνίδι κόντρα στον Θρύλο Ιωαννίνων, μία ομάδα από την οποία είχαν ηττηθεί στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος.

Δόξα Άρτας

Το ίδιο ρεκόρ με τον Κερκυραϊκό έχει η Δόξα Άρτας (2-7), όμως το τέλος του πρώτου γύρου την βρήκε στην 9η θέση. Πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κατάφερε να κερδίσει τον Θρύλο στην 9η αγωνιστική και μάλιστα να πάρει και μία καλή διαφορά 16 πόντων, σε περίπτωση ισοβαθμίας. Θέλει να βρει νίκες στο δεύτερο γύρο για να μπορέσει να ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί. Ο Δημήτρης Γυφτοκώτσας με τους 18,4 πόντους που σημειώνει κατά Μ.Ο. είναι ο πρώτος σκόρερ των Αρτινών, με τους Μουκάι και Μάνθα να ακολουθούν με 11,8 και 11,6 πόντους αντίστοιχα.

Θρύλος Ιωαννίνων


Σε καλύτερη πορεία προσδοκά και στοχεύει ο Θρύλος του Δημοσθένη Ντάσιου στο δεύτερο γύρο του πρωταθλήματος. Οι Γιαννιώτες έχουν μείνει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 1-8. Η μοναδική νίκη ήρθε στην πρεμιέρα απέναντι στον Κερκυραϊκό με 63-50 και έκτοτε ο Θρύλος μετράει 8 συνεχόμενες ήττες. Είναι δεδομένο ότι οι παίκτες του Ντάσιου στοχεύουν να δείξουν πολύ καλύτερη εικόνα στα 9 παιχνίδια που απομένουν. Ο δεύτερος γύρος ξεκινά με αγώνα στην Κέρκυρα απέναντι στον Κερκυραϊκό, για να ακολουθήσουν δύο εντός έδρας ματς με Α.Γ.Ο.Φ. και Πρωτέα Ηγουμενίτσας. Οι νίκες είναι απαραίτητες προκειμένου οι Γιαννιώτες να μη χρειαστούν να εμπλακούν στη διαδικασία των playout. Παίκτες-κλειδιά μέχρι στιγμής οι Δημήτρης Καραγιάννης με 13,3 πόντους κατά, Γιώργος Ντρίτσος με 9,3, Νίκος Κονταξής με 8,8 και Σωκράτης Σπύρου με 8,7. 

Η βαθμολογία στο τέλος του πρώτου γύρου

1. Ιόνιος 17 (8-1)
2. Σπάρτακος 17 (8-1)
3. Καναλάκι 17 (8-1)
4. Πρωτέας Ηγουμενίτσας 14 (5-4)
5. ΑΓΣΙ (U 20) 13 (4-5)
6. Α.Γ.Ο.Φ. 13 (4-5)
7. Αίας Άρτας 12 (3-6)
8. Κερκυραϊκός 11 (2-7)
9. Δόξα Άρτας 11 (2-7)
10. Θρύλος Ιωαννίνων 10 (1-8)

Δημήτρης Κοσίνας
  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου