Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα: Η κυριαρχία του με τη γλώσσα των αριθμών


Ιδανικότερο ξεκίνημα απ΄αυτό που έχει πραγματοποιήσει ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής δε θα μπορούσε να είχε φανταστεί. Με τις πέντε πρώτες αγωνιστικές να έχουν περάσει στο παρελθόν, βλέπουμε τους Γιαννιώτες να φιγουράρουν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του Βορείου ομίλου, όντας η μοναδική αήττητη ομάδα με ρεκόρ 5-0. 

Τρεις εντός και δύο εκτός έδρας νίκες

Το αρχικό πρόγραμμα της ομάδας του Θωμά Κωστόπουλου περιελάμβανε τρία παιχνίδια στο Νέο Κλειστό και δύο μακριά απ΄αυτό. Η αρχή έγινε την 1η αγωνιστική απέναντι στη Γέφυρα, εκεί όπου ο ΠΑΣ ήταν σοβαρός και δεν έπεσε σε καμία παγίδα, σαν αυτές που εγκυμονούν οι πρεμιέρες, φτάνοντας στο τελικό 77-70. Οι άλλες δύο εντός Ιωαννίνων επικρατήσεις ήρθαν κόντρα στον Πρωτέα Γρεβενών την 3η αγωνιστική, με επιβλητικό τρόπο, με το +32 να μιλά από μόνο του για τη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων (85-53 το τελικό σκορ) και κόντρα στον Αίαντα Ευόσμου. Στο ματς της περασμένης Κυριακής απέναντι στους Θεσσαλονικείς, παρότι ο ΠΑΣ προηγήθηκε με +13 στο 30΄, ο Αίας βρήκε τις λύσεις και μετέτρεψε σε ντέρμπι το παιχνίδι, όμως οι παίκτες του Κωστόπουλου είχαν την απαραίτητη ηρεμία, έκαναν τις σωστές επιλογές και έφτασαν στο τελικό 77-70.


Τα "διπλά" έως τώρα έχουν έρθει σε δύο πολύ υπολογίσιμες έδρες κάτι που μπορεί να μετρήσει σημαντικά στο τέλος της διαδρομής. Τη 2η αγωνιστική οι Γιαννιώτες παρουσιάστηκαν πανέτοιμοι στο ΔΑΚ Λευκάδας απέναντι στη γνώριμή τους από πέρυσι Δόξα, επικρατώντας με 72-65. Βέβαια είχαν καταφέρει να προηγηθούν με το εντυπωσιακό 38-17 στο ημίχρονο, δείχνοντας ότι οι παίκτες ήταν απόλυτα προσηλωμένοι στο πλάνο του προπονητή τους. Η δεύτερη εκτός έδρας νίκη ήρθε την 4η αγωνιστική στη Θεσσαλονίκη, απέναντι στη μέχρι τότε αήττητη Χ.Α.Ν.Θ. Ο ΠΑΣ αντεπεξήλθε σε όλες τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στο παιχνίδι και έφυγε με ένα σπουδαίας σημασίας αποτέλεσμα κόντρα σε μία πολύ καλή ομάδα.

Το πόσο σημαντικές ήταν οι μέχρι τώρα δύο εκτός έδρας νίκες του ΠΑΣ Γιάννινα φαίνεται και από τη βαθμολογική θέση που έχουν Δόξα Λευκάδας και Χ.Α.Ν.Θ. Οι Λευκαδίτες και οι Θεσσαλονικείς έχουν ρεκόρ 4-1, έχοντας χάσει μόνο από τον ΠΑΣ και βρίσκονται μαζί με Φάρσαλα και Ευκαρπία πίσω από την ομάδα του Κωστόπουλου.

"Γρανιτένια" γιαννιώτικη άμυνα

Πέρυσι ο ΠΑΣ τερμάτισε πρώτος στον τρίτο όμιλο της Γ΄ Εθνικής έχοντας την καλύτερη άμυνα, πανηγυρίζοντας την κατάκτηση του τίτλου και παράλληλα την άνοδο στη Β΄ Εθνική. Στην παρθενική του παρουσία στην κατηγορία, ακολουθεί ακριβώς την ίδια πεπατημένη, με τον Θωμά Κωστόπουλο να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως για να φτάσει κάποιος ψηλά, αυτό θα γίνει μόνο μέσω της καλής άμυνας. Στα πρώτα 5 παιχνίδια της χρονιάς ο ΠΑΣ διαθέτει την καλύτερη άμυνα στην κατηγορία, δεχόμενος μόλις 62,8 πόντους κατά Μ.Ο. (314 συνολικά). 


Αν θελήσουμε να δούμε και λίγο πιο επιμέρους τις αμυντικές επιδόσεις της ομάδας, παρατηρούμε ότι στα δύο εκτός έδρας επιτυχημένα ματς ο ΠΑΣ δέχτηκε μόλις 60,5 πόντους κατά Μ.Ο., ένα τρομερό νούμερο αν αναλογιστεί κανείς τους αντιπάλους. Ειδικά στο ματς της Θεσσαλονίκης, όπου αντιμετώπιζε την καλύτερη επίθεση της κατηγορίας, ο ΠΑΣ κατάφερε να περιορίσει την ομάδα του Νικολαΐδη μόλις στους 56 πόντους. Όπως και στη Λευκάδα, κόντρα στη Δόξα, η άμυνα ήταν το βασικό μέλημα, με τους 65 πόντους να το πιστοποιούν. Η Δόξα είχε σημειώσει μόλις 4 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου και μόλις 17 μετά από είκοσι αγωνιστικά λεπτά.

Την ίδια ώρα η δουλειά γίνεται σωστά και στο άλλο μισό του γηπέδου, με τους Γιαννιώτες να διαθέτουν μία αξιοζήλευτη επιθετική συγκομιδή που τους φέρνει στη 3η θέση της σχετικής λίστας. Ο ΠΑΣ Γιάννινα σημειώνει κατά Μ.Ο. 75,4 πόντους (377 συνολικά) λειτουργώντας πολύ σωστά τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά. Αυτή η ισορροπία που παρουσιάζει στο παιχνίδι του είναι μέχρι στιγμής ένα από τα κλειδιά της επιτυχίας. 

ΒΙΚΟΣ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΑΜΥΝΑ (Μ.Ο.)
62,8 πόντοι
ΕΠΙΘΕΣΗ (Μ.Ο.)
75,4 πόντοι

Η επιθετική πολυφωνία και οι ηγέτες

Οι καλοκαιρινές προσθήκες των τριών αθλητών επιπέδου Α2, προϊδέαζαν ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα πηγαίνει για μια μεγάλη χρονιά που θα τον φέρει σε θέση ισχύος συγκριτικά με τους ανταγωνιστές του. Σωτήρης Ντόβας, Γιώργος Μαυρογιάννης και Αποστόλης Ναούμης ήρθαν στα Γιάννενα για να ηγηθούν και να προσθέσουν ποιότητα και εμπειρία στο ήδη γεμάτο ταλέντο υλικό της ομάδας. Αν προσθέσει κανείς και τον Γιώργο Μανάκ,α που πέρυσι πανηγύρισε την άνοδο στην Α2 από τη Β΄ Εθνική με τον Οίακα Ναυπλίου, εύκολα καταλαβαίνει για το τι πάστας παίκτες συγκροτούν το φετινό ρόστερ. 

Ο Σωτήρης Ντόβας έχει αγωνιστεί σε 3 παιχνίδια μέχρι τώρα, καταθέτοντας με το καλημέρα τα διαπιστευτήριά του. 13,3 πόντους με 10 εύστοχα τρίποντα έχει γράψει μέχρι στιγμής το κοντέρ του 30χρονου combo guard, ο οποίος έχει πάρει ηγετικό ρόλο στην ομάδα και τον βλέπουμε σε όλα τα παιχνίδια να βοηθάει τους συμπαίκτες του σημαντικά.


Ο "εγκέφαλος" του φετινού ΠΑΣ Γιάννινα δεν είναι άλλος από τον Γιώργο Μαυρογιάννη. Παίκτης με εξαιρετικές ικανότητες στο οργανωτικό κομμάτι βοηθάει σημαντικά την ομάδα του από τη νευραλγική θέση του "point guard" Έχοντας αγωνιστεί και στα 5 φετινά παιχνίδια σημειώνει κατά Μ.Ο. 11,4 πόντους. 


Εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο Αποστόλης Ναούμης, ο οποίος δείχνει ότι όσο περνάει ο καιρός ανεβάζει όλο και περισσότερο στροφές. Μπορεί να αποτέλεσε την τελευταία προσθήκη του ΠΑΣ και να μπήκε λίγο πιο μετά από τους υπόλοιπους στο βασικό στάδιο προετοιμασίας, όμως η ποιότητά του είναι τέτοια που γρήγορα προσαρμόστηκε στα "θέλω" του προπονητή του. 12,4 πόντοι σημειώνει μέχρι στιγμής ο 26χρονος forward πιστοποιώντας ότι διαθέτει "δολοφονικό σουτ", έχοντας ήδη 12 εύστοχα τρίποντα.


Ειδική μνεία αξίζει να κάνουμε όμως και στον Βασίλη Πάτρα, ο οποίος κάθε χρόνο μέσα από σκληρή δουλειά εμφανίζεται όλο και καλύτερος. Ο Τρικαλινός ψηλός σε 5 συμμετοχές έχει 13 πόντους κατά Μ.Ο. αγωνιζόμενος τόσο στο "5" όσο και στο "4". Η δουλειά του στο μακρινό σουτ είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, έχοντας σημειώσει ήδη 7 εύστοχα τρίποντα. Αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά κομμάτια στο παζλ του Θωμά Κωστόπουλου.


Ο νεοφερμένος ψηλός Γιώργος Μανάκας παίζει ήδη σημαντικότατο ρόλο στο παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα. Στα 5 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί έχει μείνει άποντος μόνο στο τελευταίο απέναντι στον Αίαντα Ευόσμου. Με τους 9,8 πόντους που "γράφει" κατά Μ.Ο. αποτελεί τον 5ο σκόρερ της ομάδας.


Οι 5 κορυφαίοι σκόρερ του ΠΑΣ Γιάννινα
ΠΟΝΤΟΙ ΣΥΝΟΛΟ
ΠΟΝΤΟΙ Μ.Ο.
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
65
13
5
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΑΟΥΜΗΣ
62
12,4
5
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
57
11,4
5
ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΟΒΑΣ
40
13,3
3
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΑΚΑΣ
49
9,8
5


Οι κορυφαίοι σουτέρ τριών πόντων του ΠΑΣ Γιάννινα
ΤΡΙΠΟΝΤΑ
ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΑΟΥΜΗΣ
12
5
ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΟΒΑΣ
10
3
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
7
5
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΛΙΔΗΣ
6
5

Οι απαραίτητοι Καραγκιολίδης-Μάντζιος-Νίκας  


Τρεις παίκτες που αποτελούν εγγύηση και άκρως σημαντικά "εργαλεία" στα χέρια του Θωμά Κωστόπουλου. Κάνουν όλη τη "βρώμικη" δουλειά βοηθώντας τον ΠΑΣ σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού. Ο Καραγκολίδης αποτελεί τον καλύτερο αμυντικό παίκτη των Γιαννιωτών, έχοντας την ικανότητα να αγωνιστεί και στις δύο θέσεις των forwards και να μαρκάρει πολλές και διαφορετικές θέσεις. Παράλληλα σημειώνει 6,2 πόντους κατά Μ.Ο. και μάλιστα στο τελευταίο παιχνίδι με τον Αίαντα Ευόσμου ήταν απολαυστικός με 14 πόντους.


Ο Δημήτρης Μάντζιος δουλεύει σκληρά και αυτό φαίνεται στο παιχνίδι του. Ο 24χρονος center αποτελεί έναν από τους παλιότερους παίκτες της ομάδας και χρόνο με τον χρόνο εμφανίζεται όλο και καλύτερος προσθέτοντας στοιχεία στο παιχνίδι του. Μέχρι στιγμής έχει 6 πόντους κατά Μ.Ο. έχοντας ευστοχήσει και σε 2 τρίποντα, δείχνοντας ότι υπό τις οδηγίες του Κωστόπουλου δεν αφήνει κανένα στοιχείο του παιχνιδιού του που να μην δουλευτεί. 


Ο 29χρονος forward Κωνσταντίνος Νίκας προσθέτει βάθος στο ρόστερ του ΠΑΣ έχοντας σημαντική εμπειρία από την κατηγορία. Η αθλητικότητά του και το καλό μακρινό σουτ είναι δεδομένα. Όπως και των δύο προηγούμενων, η συνεισφορά του δεν αποτυπώνεται στο σκοράρισμα αλλά βοηθάει με πολλούς τρόπους στο παιχνίδι της ομάδας του. Πάντως σημειώνει και 4 πόντους κατά Μ.Ο.


Θοδωρής Τσίρμπας-Αναγνώστου, Νίκος Γιωτάκης και Αποστόλης Κωστούλας αποτελούν "γρανάζια" της ομάδας με σημαντικό και βοηθητικό ρόλο. Ο Τσίρμπας-Αναγνώστου είναι ο παίκτης που έρχεται από τον πάγκο προσφέροντας πολύτιμα και ποιοτικά λεπτά. Τον έχουμε δει μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να χρησιμοποιείται μαζί με τα δύο "βαριά χαρτιά" στα guard, Γιώργο Μαυρογιάννη και Σωτήρη Ντόβα. Σημειώνει 2,4 πόντους κατά Μ.Ο. και κυρίως προσφέρει ηρεμία στο παιχνίδι της ομάδας του. 

Οι Γιωτάκης και Κωστούλας παρέχουν επίσης σημαντικές βοήθειες στον ΠΑΣ ερχόμενοι από τον πάγκο.

Δημήτρης Κοσίνας

    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου