Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

ΠΑΣ Γιάννινα-Κ.Α.Ο.Μελισσίων: Σπουδαία μάχη στο Νέο Κλειστό με φόντο την παραμονή...



Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 14:00 ο ΠΑΣ Γιάννινα θα υποδεχτεί το Κ.Α.Ο. Μελισσίων στο Νέο Κλειστό σε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι, το οποίο οι άνθρωποι της ομάδας έχουν κυκλώσει στα ημερολόγιά τους ως ένα από τα μεγάλα ματς της χρονιάς. Οι δύο ομάδες είναι νεοφώτιστες στην κατηγορία και έχουν τον ίδιο στόχο, που δεν είναι άλλος από την παραμονή.  Ο ΠΑΣ έχει ξεκινήσει τη σεζόν με δύο ήττες (από Ολυμπιακό και Κρόνο Αγίου Δημητρίου), ενώ τα Μελίσσια έχουν μία νίκη και μία ήττα, καθώς την προηγούμενη αγωνιστική επικράτησαν των Εσπερίδων Καλλιθέας με 76-60, σε ένα αποτέλεσμα έκπληξη (η ήττα την πρώτη αγωνιστική από τη Νίκη Λευκάδας).


Δύο ομάδες για πρώτη φορά στην Α1

Για την ομάδα των Μελισσίων είναι η πρώτη συμμετοχή στην ιστορία της στη μεγάλη κατηγορία, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο αθηναϊκός σύλλογος ιδρύθηκε το 2011 και από τη σεζόν 2012-2013 μέχρι και πέρυσι είχε σταθερή παρουσία στο Νότιο όμιλο της Α2. Πέρυσι τερμάτισε στην 3η θέση της βαθμολογίας και όπως συνέβη στην περίπτωση του ΠΑΣ, τα Μελίσσια έλαβαν πρόσκληση από την ΕΟΚ να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Α1, μία πρόσκληση που έγινε αποδεκτή από τη διοίκηση της ομάδας.

Στην άκρη του πάγκου κάθεται από τον Ιούνιο του 2016 η Μαργαρίτα Μάλαμα, που στο παρελθόν είχε διατελέσει βοηθός προπονητή στον Παναθηναϊκό (2014-2016), ενώ ήταν και πρώην μπασκετμπολίστρια, φορώντας μεταξύ άλλων τις φανέλες των ΜΕΛΑΣ "Ο Άγιος Ελευθέριος", Ιωνικού Νίκαιας, Εσπερίδων, Κομοτηνής, Αστέρα Εξαρχείων, αλλά και της Εθνικής Ομάδας στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2001 που πραγματοποιήθηκαν στην Τυνησία.

Οι 2 Αμερικανίδες των Μελισσίων 

πηγή φωτογραφίας: eastbaypioneers.com

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε πολλές ομάδες, τα Μελίσσια διαθέτουν στο ρόστερ τους μόλις δύο Αμερικανίδες, τις Shomari Harris και Karley Barnes. H Harris είναι η βασική point guard της ομάδας έχοντας δείξει καλά στοιχεία στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν. Είναι απόφοιτη του Texas A&M University-Commerce και αγωνίστηκε στην ομάδα του Πανεπιστημίου Commerce Lions έχοντας 10,4 πόντους/4,1 ριμπ./3,7 ασίστ/1,4 κλεψίματα σε 29 συμμετοχές (2015-2016). To 2016-2017 φοίτησε στο California State University, East Bay και αγωνιζόμενη στην ομάδα του Πανεπιστημίου East Bay Pioneers μέτρησε σε 30 εμφανίσεις: 17 πόντους/4,6 ριμπ./4.2 ασίστ/ 1,5 κλεψίματα. Πέρυσι έπαιξε μπάσκετ στο Ελ Σαλβαδόρ με την ομάδα FAS Fever έχοντας πολύ καλά νούμερα: 23,4 πόντους/6,9 ασίστ/6,1 ριμπ. Στην μέχρι τώρα παρουσία της στην Ελλάδα, ξεχώρισε η εμφάνισή της απέναντι στις Εσπερίδες Καλλιθέας με τους 18 πόντους που σημείωσε.

πηγή φωτογραφίας: gophersports.com

Η δεύτερη Αμερικανίδα είναι η βασική Center και ονομάζεται Karley Barnes. Έχει ύψος 1,90 και είναι απόφοιτη του University of Minnesota. Σε 43 παιχνίδια με την ομάδα Golden Gophers είχε 2,6 πόντους/3,9 ριμπ.. Έχει αγωνιστεί επαγγελματικά τις τρεις τελευταίες σεζόν σε Ισπανία, Τουρκία, Ελ Σαλβαδόρ και Χιλή, που ήταν ο τελευταίος της σταθμός, έχοντας 12,4 πόντους/12 ριμπ με την Universitario Conception.

Ζαφειρία Γιαμπάνη και Στεφανία Πατέρα παίκτριες-κλειδιά 

Αποτελούν δύο πολύ κομβικές αθλήτριες για τα Μελίσσια και σίγουρα η απόδοσή τους θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα της ομάδας τους στον Κυριακάτικο αγώνα. Η Γιαμπάνη αγωνίζεται στη θέση "5" και έχει συνεχόμενη παρουσία στην Α1. Έχει την ικανότητα να απειλήσει και από το τρίποντο και το ξεκίνημά της στη σεζόν είναι εξαιρετικό. Αποτελεί την πρώτη σκόρερ της ομάδας με 15,5 πόντους, ενώ παράλληλα κατεβάζει 6,5 ριμπ.

Από την άλλη η Στεφανία Πατέρα πρόκειται για την ηγέτιδα της Εθνικής Ομάδας Κωφών Γυναικών, με την οποία έχει κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια (2016 Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στη Θεσσαλονίκη, 2017 Ολυμπιακοί Αγώνες στη Σαμψούντα και 2019 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Πολωνία). Αγωνίζεται στα Μελίσσια από την περσινή χρονιά και είναι μία από τις κομβικές παίκτριες της ομάδας της Μάλαμα, έχοντας 7,5 πόντους και 4,5 ασίστ τη φετινή σεζόν.

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΑΝΕΛΑΣ
ΘΕΣΗ
ΥΨΟΣ
ΗΛΙΚΙΑ
SHOMARI HARRIS
0
Guard
1,65
24
ΦΙΛΙΤΣΑ ΤΣΕΤΑ
4
Guard
1,69
19
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΝΑΥΡΟΖΙΔΟΥ
5
Forward
1,75
27
ΑΝΝΑ-ΜΑΡΙΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
6
Guard
1,75
22
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ
8
Guard
1,73
15
ΑΝΝΥ ΚΟΙΛΙΑΡΙΔΗ
9
Guard
1,63
33
ΑΝΤΩΝΙΑ ΣΤΑΜΟΥΛΗ
10
Guard
1,67
17
ΠΟΠΗ ΖΑΚΥΝΘΙΝΟΥ
11
Forward
1,75
30
ΕΙΡΗΝΗ ΚΟΥΚΗ
12
Forward
1,82
19
ΙΡΙΔΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
13
Forward
1,76
17
ΑΓΑΠΗ ΚΟΥΡΓΙΑ
15
Center
1,80
19
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΤΕΡΑ
16
Guard
1,72
31
ΖΑΦΕΙΡΙΑ ΓΙΑΜΠΑΝΗ
18
Center
1,83
27
ΕΙΡΗΝΗ ΜΠΑΛΙΟΥΣΗ
19
Forward
1,82
19
KARLEY BARNES
23
Center
1,90
25
Coach: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΜΑΛΑΜΑ



ΠΑΣ Γιάννινα: Νέα δυναμική με τις Calhoun και Tac

πηγή φωτογραφίας: Νίκος Ζήνας-ΠΑΣ Γιάννινα WBC

Ο Γιώργος Σιαμέτης σε συνεργασία με τη διοίκηση της ομάδας αποφάσισαν να αλλάξουν δύο από τις τρεις ξένες που βρισκόνταν μέχρι πρότινος στο ρόστερ των Γιαννιωτών. Sierra Calhoun και Acheil Tac αντικατέστησαν τις Miramar Mokdad και Angiee Tompkins με τον ΠΑΣ πλέον να κοιτάζει μπροστά ψάχνοντας την κατάλληλη φόρμουλα για να ενσωματώσει τις δύο νέες αθλήτριες όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην ομάδα. Η Calhoun είναι παίκτρια που μπορεί να βοηθήσει πάρα πολύ στο σκοράρισμα και αν ταιριάξουν γρήγορα με την Montgomery μπορούν να συνθέσουν ένα εξαιρετικό δίδυμο. Όπλο της το καλό μακρινό σουτ, αλλά και γενικότερα η επαφή της με το καλάθι. Για την Tac ο ΠΑΣ θα είναι η τρίτη της ομάδα στην Ευρώπη, μετά τα περάσματά της από Ελβετία και Τσεχία. Μπορεί να βοηθήσει πολύ στην άμυνα, κριτήριο το οποίο ήταν πάρα πολύ σημαντικό για να την επιλέξουν οι άνθρωποι της ομάδας, καθώς διακρίνεται για τις αμυντικές τις ικανότητες με το μεγάλο άνοιγμα χεριών που διαθέτει. Δύο αθλήτριες που έδειξαν από το πρώτο τους παιχνίδι κόντρα Κρόνο Αγίου Δημητρίου, παρά τις ελάχιστες προπονήσεις που είχαν πραγματοποιήσει, ότι μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά τη νέα τους ομάδα (13 πόντους η Tac/10 η Calhoun).

Η εξαιρετική Brandy Montgomery

Η 24χρονη Αμερικανίδα έχει επιβεβαιώσει από την πρώτη στιγμή τη φήμη της εξαιρετικής σκόρερ η οποία την συνόδευε. Φιγουράρει στην 4η θέση στη σχετική λίστα της Α1 με 41 πόντους σε 2 παιχνίδια και έχει εξελιχθεί πάρα πολύ γρήγορα σε βασική πρωταγωνίστρια της ομάδας του Γιώργου Σιαμέτη.

Αντιμετωπίζει την πρώην η Θάλεια Κανέλλου

Το παιχνίδι της Κυριακής θα είναι ιδιαίτερο για την 29χρονη ψηλή του ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς θα τεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπη με την πρώην ομάδα της. Η Κανέλλου τις τελευταίες δύο σεζόν φόρεσε τη φανέλα των Μελισσίων βοηθώντας την αθηναϊκή ομάδα να τερματίσει στην 6η και 3η θέση αντίστοιχα στο πρωτάθλημα της Α2.

Χρειάζεται το step up των Ελληνίδων

Στα πρώτα δύο παιχνίδια στο πρωτάθλημα, αυτό που μπορεί κανείς εύκολα να παρατηρήσει είναι ότι από τους 104 πόντους που έχει σημειώσει συνολικά ο ΠΑΣ Γιάννινα οι 86 έχουν επιτευχθεί από τις ξένες αθλήτριές του και μόλις οι 18 έχουν "έρθει" από τις Ελληνίδες. Όπως έχει τονίσει σε πολλές περιπτώσεις ο coach Σιαμέτης σε δηλώσεις του, για τα περισσότερα κορίτσια είναι κάτι το πρωτόγνωρο να συμμετέχουν στην Α1 και σίγουρα θα χρειαστούν ένα χρονικό διάστημα για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της κατηγορίας, ώστε να βγάλουν τον καλό τους εαυτό. 

Τα "αστέρια" των 2 μονομάχων     

Οι δύο παίκτριες που φαίνεται ότι θα "κλέψουν την παράσταση" στον αγώνα της Κυριακής είναι από πλευράς ΠΑΣ η Brandy Montgomery με τους 20,5 πόντους που πετυχαίνει και τα 5,0 ριμπάουντ που κατεβάζει. Από πλευράς Μελισσίων θα επιλέξουμε την Shomari Harris που στα δύο πρώτα παιχνίδια έχει 12,5 πόντους/3,5 ριμπ./3 ασίστ.


                                        BRANDY MONTGOMERY VS SHOMARI HARRIS
ΠΟΝΤΟΙ (Μ.Ο.)
20,5
12,5
ΡΙΜΠΑΟΥΝΤ (Μ.Ο.)
5,0
3,5
ΔΙΠΟΝΤΑ
9/14 δίποντα (64,3%)
7/13 δίποντα (53,8%)
ΤΡΙΠΟΝΤΑ
4/10 τρίποντα (40%)
3/7 τρίποντα (42,9%)
ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΒΟΛΕΣ
11/12 βολές (91,7%)
2/2 βολές (100%)
ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
38 βαθμούς
24 βαθμούς

Δημήτρης Κοσίνας

3 σχόλια:

  1. Πραγματικά εξαιρετικό άρθρο και εξαιρετική η δουλειά σας που κάνετε εδώ και καιρό.
    Εκπληκτικές οι αναλύσεις και τα αρχεία σας.
    Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να κάνατε ένα άρθρο στο οποίο θα παρουσιάζεται τους Γιαννιώτες παίκτες που έχουν φορέσει τη φανέλα εθνικών ομάδων ξεκινώντας από τον γίγαντα Φιλίππου αλλά και τη νεότερη γενιά όπως Αναγνωστάκη ,Μάντζιο ,Τσουμάνη, Μαντζούκα και Βασιλείου με Εθνική Ελλάδος και Τσίγκα με Εθνική Κύπρου.
    Από κοπέλες πρόσφατα η νεαρή Χρηστάκη.
    Για να μαθαίνουν οι νεότεροι τηνιστορία του μπάσκετ της πόλης.
    Συγχαρητήρια για τη δουλειά και παλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σας λόγια. Θα προσπαθήσω να συγκεντρώσω στοιχεία και να κάνω ένα αφιέρωμα για τους Γιαννιώτες αθλητές που έχουν φορέσει τις φανέλες των Εθνικών Ομάδων. Σας ευχαριστώ για την πρόταση.

      Διαγραφή