Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Αφιέρωμα στο "νεοφώτιστο" της Α1 ΠΑΣ Γιάννινα


Μόλις δύο μέρες απέμειναν για το πρώτο τζάμπολ στο πρωτάθλημα της Α1 Γυναικών, με τον ΠΑΣ Γιάννινα να ετοιμάζεται να βιώσει στην πράξη τη συμμετοχή του στην κορυφαία κατηγορία. Από τις 4 Ιουλίου, όταν και έγινε γνωστό ότι η ομάδα τη φετινή σεζόν θα αγωνίζεται στα "μεγάλα σαλόνια", υπήρξε μεγάλος ξεσηκωμός στην πόλη, με τον κόσμο να αδημονεί να περάσει ο καιρός προκειμένου να δει τον αγαπημένο του σύλλογο να ανταγωνίζεται με τα μεγάλα ονόματα του ελληνικού μπάσκετ. Μάλιστα η κλήρωση του Πρωταθλήματος τα έφερε έτσι, ώστε η ομάδα του Γιώργου Σιαμέτη να αντιμετωπίσει τον Πρωταθλητή και Κυπελλούχο Ολυμπιακό στο Νέο Κλειστό, σε ένα ματς που άπαντες στην πόλη περιμένουν πως και πως.

Οι Ανανεώσεις

Η διοίκηση του ΠΑΣ Γιάννινα κινήθηκε εγκαίρως, ανανεώνοντας από νωρίς του βασικούς πυλώνες της ομάδας. Ο πρώτος που επέκτεινε τη συνεργασία του ήταν ο προπονητής Γιώργος Σιαμέτης, συνεχίζοντας στον πάγκο του ΠΑΣ για 8η συνεχόμενη σεζόν, καθώς για πρώτη φορά είχε αναλάβει τα ηνία του συλλόγου το 2012.

(φωτογραφία: Νίκος Ζήνας/ΠΑΣ Γιάννινα WBC)

Οι πρώτες ανανεώσεις παικτριών έγιναν με αστραπιαίες κινήσεις, καθώς πριν ακόμα μπει το καλοκαίρι, οι δύο κατά τεκμήριο καλύτερες αθλήτριες της περσινής σεζόν, Ντίνα Σαρηγιαννίδου και Πανωραία Ντάλα, συμφώνησαν να συνεχίσουν μαζί με τον ΠΑΣ και τη νέα χρονιά. Λίγες μέρες αργότερα η υπαρχηγός Πανωραία Ντόκου έδωσε επίσης τα χέρια με τη διοίκηση της ομάδας. Στον ΠΑΣ παρέμειναν επίσης η center Αθηνά Μπουκουβάλα και η ταλαντούχα forward Ελένη Πάφη, που βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αποθεραπείας της μετά τη ρήξη χιαστού που υπέστη την περσινή σεζόν.


Πρακτικά στις ανανεώσεις μπορεί να λογίζεται και η Στέλλα Ξανθοπούλου. Μπορεί στην αρχή του καλοκαιριού να είχε ανακοινωθεί πως θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο από αυτόν του ΠΑΣ Γιάννινα, μπορεί να άλλαξε δύο ομάδες (πρώτα είχε ανακοινωθεί από την Πυλαία και μετά από το Σπόρτινγκ), παρόλα αυτά, την προηγούμενη εβδομάδα η 22χρονη guard/forward επέστρεψε με κάθε επισημότητα στην αγαπημένη της ομάδα. Έτσι η Ξανθοπούλου θα αγωνιστεί για 4η συνεχόμενη σεζόν με τα "κυανόλευκα".

Οι Μεταγραφές

Συνολικά οι μεταγραφικές κινήσεις του ΠΑΣ στη θερινή μεταγραφική περίοδο ήταν δέκα (αν υπολογίσουμε τις προσθήκες της νεαρής Μαίρης Χούλη και της Στέλλας Ξανθοπούλου). Δύο συμπαίκτριες κατά την περσινή περίοδο στην Πυλαία, ήρθαν στα Γιάννενα για λογαριασμό του ΠΑΣ. Ο λόγος φυσικά για την Αναστασία Τζήμου (πρώην αρχηγό της Πυλαίας), που αποχώρησε μετά από τέσσερα χρόνια στη Θεσσαλονίκη και τη Μαρία Κατσαμούρη, που αγωνιζόταν εκεί τα τελευταία δύο χρόνια. Η Θάλεια Κανέλλου μετά από δύο συναπτές σεζόν στον Κ.Α.Ο. Μελισσίων, και τον Νότιο όμιλο της Α2, θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Α1.


Η συνέχεια περιελάμβανε τις προσθήκες των δύο 18χρονων forward Ιωάννα Αρτεμισίου και Ιωάννα Τραγουστή. Δύο κινήσεις με γνώμονα και το μέλλον καθώς πρόκειται για ταλαντούχες και εξελίξιμες αθλήτριες. Η μεν Αρτεμισίου προέρχεται από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού Βόλου, η δε Τραγουστή από αυτές του Εσπέρου ΑΟΠΑ.


Με το άκουσμα της είδησης ότι η ομάδα θα αγωνίζεται στην Α1, η διοίκηση έσπευσε να κλείσει τις ξένες αθλήτριες που θα αποτελούσαν τα βαριά χαρτιά. Η αρχή έγινε με την απόφοιτο του Auburn University Brandy Montgomery, για να ακολουθήσει λίγες ώρες αργότερα η ανακοίνωση της απόκτησης της διεθνούς Λιβανέζας Miramar Mokdad, που για πρώτη φορά θα αγωνιστεί μακριά από την πατρίδα της. Η τελευταία απόκτηση ξένης αθλήτριας αποτέλεσε μία εξαιρετική κίνηση, με την Angiee Tompkins να ανακοινώνεται στις 17 Ιουλίου. Πρόκειται για παίκτρια που έδωσε τα διαπιστευτήριά της την περσινή χρονιά στο πρωτάθλημα της Α1 με τη φανέλα του Πανιωνίου, όπου ήταν 10η σκόρερ και 10η ριμπάουντερ.


Παίκτριες Βαρόμετρα

Brandy Montgomery
(φωτογραφία: Νίκος Ζήνας/ΠΑΣ Γιάννινα WBC)
Είναι δεδομένο ότι θα αποτελέσει μία από τις πιο αξιόπιστες επιθετικές λύσεις της ομάδας του Γιώργου Σιαμέτη. Η 7η σκόρερ στην ιστορία του Auburn University προέρχεται από εξαιρετική σεζόν στο Λουξεμβούργο, καθώς σε 22 συμμετοχές είχε 21,4 πόντους, 5,4 ριμπάουντ, 2,3 ασίστ και 1,4 κλεψίματα.












Angiee Tompkins
(φωτογραφία: Νίκος Ζήνας/ΠΑΣ Γιάννινα WBC)

Η έτερη Αμερικανίδα στο φετινό ρόστερ του ΠΑΣ Γιάννινα αγωνίζεται ως power forward/center και αναμένεται να αποτελέσει τη δύναμη πυρός στο "ζωγραφιστό" για τον ΠΑΣ. Απόφοιτη του Wichita State University, έπαιξε πέρυσι με μεγάλη επιτυχία στον Πανιώνιο, ξεχωρίζοντας ως μία από τις καλύτερες ψηλές της Α1. Αναμφίβολα διοίκηση και προπονητικό επιτελείο περιμένουν να κάνει τη διαφορά.










Miramar Mokdad
(φωτογραφία: Νίκος Ζήνας/ΠΑΣ Γιάννινα WBC)


Η Λιβανέζα αθλήτρια του ΠΑΣ Γιάννινα διαθέτει μεγάλες παραστάσεις και εμπειρία, έχοντας συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς διοργανώσεις με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας της και είναι αυτή που άπαντες στην ομάδα προσδοκούν να κάνει τη διαφορά στην περιφέρεια.













Πανωραία Ντάλα
(φωτογραφία: Νίκος Ζήνας/ΠΑΣ Γιάννινα WBC)


Για τρίτη συνεχόμενη σεζόν η guard του ΠΑΣ θα συνεχίζει να προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες της. Πέρυσι στο πρωτάθλημα της Α2 μέτρησε 12,6 πόντους με 39 εύστοχα τρίποντα σε 22 συμμετοχές στη regular season. Η βελτίωση της είναι εμφανής και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποτελέσει και φέτος μία από τις πρωταγωνίστριες του ΠΑΣ Γιάννινα. 












Σε αυτή τη λίστα θα βρισκόταν δίχως καμία αμφιβολία και η άτυχη της φετινής χρονιάς Ντίνα Σαρηγιαννίδου, όμως η ρήξη πρόσθιου χιαστού που υπέστη στο παιχνίδι με τις Εσπερίδες Καλλιθέας θα την κρατήσει μακριά από τα παρκέ τη φετινή σεζόν.

Προπονητής: Γιώργος Σιαμέτης/Βοηθός προπονητή: Πάνος Συνοδινός
(φωτογραφία: Νίκος Ζήνας/ΠΑΣ Γιάννινα WBC)

Για 8η συνεχόμενη σεζόν θα καθίσει τον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα. Ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου το 2012 και επί των ημερών του η ομάδα κατάφερε να φτάσει στην κορυφαία κατηγορία, την Α1. Πέρυσι υπό την καθοδήγησή του ο ΠΑΣ Γιάννινα τερμάτισε στη 2η θέση του Βορείου ομίλου της Α2 με ρεκόρ 18-4.












ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΡΟΣΤΕΡ 2019/2020
ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΦΑΝΕΛΑΣ
ΘΕΣΗ
ΥΨΟΣ
ΗΜΕΡ/ΝΙΑ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΝΤΟΚΟΥ
4
Guard
1,60
20/12/1980
BRANDY MONTGOMERY
5
Guard/Forward
1,78
24/3/1995
ΝΤΙΝΑ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΟΥ
6
Forward
1,78
22/10/1990
ΙΩΑΝΝΑ ΤΡΑΓΟΥΣΤΗ
7
Forward
1,76
26/3/2001
ΜΑΡΙΑ ΚΑΤΣΑΜΟΥΡΗ
8
Center
1,88
25/6/1998
ΑΘΗΝΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ
9
Center
1,82
20/8/2001
ΣΤΕΛΛΑ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ
10
Guard/Forward
1,75
15/12/1997
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΖΗΜΟΥ
11
Guard
1,65
4/2/1994
ΕΛΕΝΑ ΠΑΦΗ
12
Guard/Forward
1,72
17/9/2002
MIRAMAR MOKDAD
13
Guard
1,70
24/12/1987
ΠΑΝΩΡΑΙΑ ΝΤΑΛΑ
14
Guard
1,70
30/7/1996
ΘΑΛΕΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΥ
15
Forward/Center
1,82
27/10/1990
ANGIEE TOMPKINS
40
Forward/Center
1,88
12/11/1991
Coach: Γιώργος Σιαμέτης


Έδρα: Νέο Κλειστό Γυμναστήριο














Κεντρική φωτογραφία: Νίκος Ζήνας/ΠΑΣ Γιάννινα WBC

Δημήτρης Κοσίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου