Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

"Πικρή" νίκη και αποκλεισμός στους "16" για την Εθνική


Η Ελλάδα βγάζοντας "ψυχή" επικράτησε της Τσεχίας με 84-77, όμως αυτό δεν έφτανε για να πάρει το εισιτήριο για του "8" καθώς έπρεπε να καλύψει διαφορά 12 πόντων προκειμένου να προκριθεί. Οι πολλές χαμένες βολές (10/18), η διαφορά στα ριμπάουντ (41 οι Τσέχοι έναντι 31 της Ελλάδας), η ευστοχία των Τσέχων από τη "γραμμή της φιλανθρωπίας" (21/22) και τα 5 φάουλ του Γιάννη Αντετοκούνμπο ήδη από τις αρχές του τετάρτου δεκαλέπτου, ήταν μερικά από τα στοιχεία που "πλήγωσαν" την Εθνική μας ομάδα. Μυθικό παιχνίδι από τον Νικ Καλάθη που σταμάτησε στους 27 πόντους, μοίρασε 6 ασίστ, κατέβασε 6 ριμπάουντ και έκλεψε 3 μπάλες. 

Η Ελλάδα γνώριζε πριν από την έναρξη του καθοριστικού αυτού αγώνα ότι για να πάρει την πρόκριση για την επόμενη φάση θα χρειαζόταν νίκη με διαφορά άνω των 12 πόντων και παράλληλα ήττα της Βραζιλίας από τις ΗΠΑ, στο παιχνίδι που θα διεξαχθεί στις 15:30. Οι διεθνείς μπήκαν συγκεντρωμένοι έχοντας συνεχώς το προβάδισμα στο πρώτο δεκάλεπτο, η λήξη του οποίου τους βρήκε μπροστά με 18-12. Οι Τσέχοι αντέδρασαν και σταδιακά "ροκάνισαν" το ελληνικό προβάδισμα, κατορθώνοντας μάλιστα να προηγηθούν στο ημίχρονο με 33-32.

Με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να φορτώνεται με το τέταρτο προσωπικό του φάουλ, η Ελλάδα έδειξε να χάνει για λίγο τον προσανατολισμό της, όμως ο Θανάσης Αντετοκούνμπο μαζί με τον εξαιρετικό Καλάθη κατάφεραν να ανατρέψουν την κατάσταση και να βάλουν την Εθνική σε ρόλο οδηγού (57-49 στο 30΄). Ο νέος forward των Milwaukee Bucks ήταν κομβικός στο τρίτο δεκάλεπτο, σημειώνοντας 11 πόντους και σήμανε το σύνθημα της αντεπίθεσης.

Με το μομέντουμ να είναι ξεκάθαρα της Εθνικής μας, ο Σλούκας ανέβασε τη διαφορά στο επιθυμητό +12 (61-49 στο 32΄). Στη συνέχεια οι διαιτητές σφύριξαν λανθασμένα επιθετικό φάουλ στον Αντετοκούνμπο, που ήταν το πέμπτο του, με αποτέλεσμα να αποβληθεί. Η Εθνική προσπάθησε στο χρόνο που απέμενε να ξαναφέρει τη διαφορά στους 12, όμως δεν τα κατάφερε, με τους Τσέχους με ηγέτη τον Μπόχατσικ (25 πόντους) και την ευστοχία τους στις βολές, να διατηρούν τη διαφορά σε μονοψήφια επίπεδα και να καταφέρνουν να πάρουν την πρόκριση για τα προημιτελικά.

Η Εθνική Ελλάδας έπεσε "μαχόμενη", παλεύοντας σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, επέστρεψε στο δεύτερο ημίχρονο, αγγίζοντας το "θαύμα", όμως δεν τα κατάφερε. Η πίκρα και η απογοήτευση είναι δεδομένη, καθώς υπήρχαν υψηλές προσδοκίες από την ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο, όμως αποδείχθηκε ότι η ήττα από τους Βραζιλιάνους στη δεύτερη αγωνιστική της πρώτης φάσης στοίχισε και καθόρισε εν πολλοίς την πορεία της ομάδας στη διοργάνωση.

Τα δεκάλεπτα: 12-18, 33-32, 49-57, 77-84

Τσεχία (Γκίνζμπουργκ): Άουντα 13, Μπάλβιν 6 (9 ριμπ.), Μπόχατσικ 25, Χρούμπαν 11, Κριζ 2, Παλίζα, Πετέρκα 5, Πούμπρλα 2 (6 ριμπ.), Σατοράνσκι 13 (9 ασίστ, 8 ριμπ.), Σιλμπ, Σιρίνα, Βιοράλ

Ελλάδα (Σκουρτόπουλος): Λαρεντζάκης 2, Καλάθης 27 (6 ριμπ., 6 ασίστ), Μπουρούσης 2, Σλούκας 16, Βασιλόπουλος, Γ. Αντετοκούνμπο 12 (9 ριμπ.), Θ. Αντετοκούνμπο 11, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου 5, Παπαπέτρου 3, Μάντζαρης, Παπαγιάννης

Φωτογραφία: Hellenic Basketball Federation (Facebook)
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου