Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

"Μονομαχία" στην Πάτρα για μια θέση στην Α1


Ο ΠΑΣ Γιάννινα WBC έχει μπροστά του ένα παιχνίδι σταθμό για την ιστορία του απέναντι στον Κρόνο Αγίου Δημητρίου. Το έπαθλο δεν είναι άλλο από την άνοδο στην Α1 κατηγορία και πρόκειται για ματς τεράστιας σημασίας που θα δώσει τη δυνατότητα στον ΠΑΣ, αλλά και στο γιαννιώτικο μπάσκετ συνολικά, να ανέβουν ένα ακόμα επίπεδο και να πλησιάσουν την ελίτ του αθλήματος.
Την ερχόμενη Κυριακή στην Πάτρα θα αναμετρηθούν δύο πολύ ταλαντούχες ομάδες, που πρωταγωνίστησαν στους δύο ομίλους της Α2 στη regular season. Ο μεν ΠΑΣ τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον Παναθλητικό Συκεών, με ρεκόρ 18-4. Όπλο του αν μη τι άλλο η τρομερή του άμυνα, με παθητικό μόλις 45,2 πόντους κατά Μ.Ο., που την καθιστά συνολικά την καλύτερη στο πρωτάθλημα της Α2. Από την άλλη ο Κρόνος Αγίου Δημητρίου τερμάτισε και αυτός στη 2η θέση στον Νότιο Όμιλο, με ρεκόρ 17-5. Διακρίνεται περισσότερο για τις επιθετικές του αρετές και τον επιθετικό πλουραλισμό. Με τους 63,6 πόντους που σημείωνε κατά Μ.Ο. είχε τη 2η καλύτερη επίθεση στον όμιλο, πίσω μόνο από τον πρώτο Παναθηναϊκό.



ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΚΡΟΝΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΕΠΙΘΕΣΗ
62
63,6
ΑΜΥΝΑ
45,2
54,6
 
Η αθηναϊκή ομάδα διαθέτει εμπειρία από την Α1 καθώς μετράει 5 συμμετοχές σε αυτή. Η πρώτη χρονιά που αγωνίστηκε στη μεγάλη κατηγορία ήταν τη σεζόν 2011-2012. Εκεί αγωνίζονταν και τη σεζόν 2012-2013, όπως και την επόμενη, 2013-2014, όταν και υποβιβάστηκε. Το 2015-2016 επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια και η τελευταία παρουσία της χρονολογείται τη σεζόν 2016-2017. Από την άλλη ο ΠΑΣ Γιάννινα αν καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιο του Κρόνου στο μπαράζ ανόδου, θα πανηγυρίσει για πρώτη φορά τη συμμετοχή του στην Α1.

Ταλαντούχο σύνολο με επιθετικό πλουραλισμό

Ο Κρόνος Αγίου Δημητρίου διαθέτει στο ρόστερ του κορίτσια με μεγάλο ταλέντο και παρά το γεγονός ότι πολλές από αυτές είναι νεαρές, έχουν σημαντικές παραστάσεις. Πρώτη σκόρερ της ομάδας είναι η 20χρονη Αγγελική Βιντσιλαίου με 12,5 πόντους κατά Μ.Ο. Πρόκειται για μία πολύ ταλαντούχα αθλήτρια, που είναι διεθνής με όλες τις μικρές Εθνικές Ομάδες, αποτελώντας μία παίκτρια στην οποία ο ΠΑΣ Γιάννινα σίγουρα θα δώσει μεγάλη έμφαση. Παίκτρια-κλειδί για τον Κρόνο αποτελεί και η Μάντυ Αναστασοπούλου, που ήταν η δεύτερη σκόρερ της ομάδας στο πρωτάθλημα με 9,3 πόντους. Αγωνίζεται στη θέση "5" και έχει ύψος 1,90. Είναι 20 χρονών και όπως και η Βιντσιλαίου, είναι διεθνής με τις μικρές Εθνικές Ομάδες. 

Η Μαριλένα Γκέργκι αποτελεί την τρίτη σκόρερ της ομάδας με 8,7 πόντους κατά Μ.Ο, με την Έλενα Μποσγανά να ακολουθεί με 8,3. Πρόκειται για μία από τις πλέον ταλαντούχες νεαρές Ελληνίδες μπασκτεμπολίστριες και είναι μόλις 16 χρονών και κόρη του παλαίμαχου καλαθοσφαιριστή Γιώργου Μποσγανά. Έχει ύψος 1,89, αγωνίζεται ως guard και φυσικά είναι διεθνής με τις μικρές Εθνικές Ομάδες, αποτελώντας σημαντικότατο project για ολόκληρο το ελληνικό μπάσκετ.


Η Ελεάνα Πανταζή είναι από τις σημαντικές παίκτριες της ομάδας του Κρόνου έχοντας 7,5 πόντους κατά Μ.Ο. Είναι από τις πιο έμπειρες αθλήτριες στο ρόστερ και αγωνίζεται ως forward. Στις θέσεις των forward αγωνίζεται και 23χρονη Χριστίνα Κίτσιου σημειώνοντας κατά Μ.Ο. 6,7 πόντους, έχοντας παραστάσεις και από την Α1. Η Ασπασία Γασπαράτου αποτελεί την point guard της ομάδας με 6 πόντους κατά Μ.Ο., ενώ η Γεωργία Τσιχλάκη είναι μία ακόμα ιδιαίτερα ταλαντούχα guard της αθηναϊκής ομάδας. Και οι δύο, όπως και πολλές συμπαίκτριές τους, είναι διεθνείς με τις μικρές Εθνικές Ομάδες.

Προπονητής του Κρόνου Αγίου Δημητρίου είναι ο έμπειρος Σταύρος Νανάκος, που στο παρελθόν έχει κοουτσάρει μεταξύ άλλων τους ΠΑΟΚ, Εσπερίδες, Σπόρτινγκ, ενώ αυτή είναι η δεύτερη θητεία του στην ομάδα μετά τη σεζόν 2011-2012, όταν ήταν και πάλι στον πάγκο του Κρόνου, στην Α1.

Οι κορυφαίες σκόρερ των δύο "μονομάχων"

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Μ.Ο. ΠΟΝΤΩΝ
ΚΡΟΝΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μ.Ο. ΠΟΝΤΩΝ
ΝΤΙΝΑ ΣΑΡΗΓΙΑΝΝΙΔΟΥ
18
ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΒΙΝΤΣΙΛΑΙΟΥ
12,5
ΠΑΝΩΡΑΙΑ
ΝΤΑΛΑ
12,6
ΜΑΝΤΥ
ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
9,3
ΚΛΑΙΡΗ
ΜΕΝΤΕΣΙΔΟΥ
8,4
ΜΑΡΙΛΕΝΑ
ΓΚΕΡΓΚΙ
8,7
  
Με την καλύτερη δυνατή ψυχολογία ο ΠΑΣ

Τα κορίτσια του Γιώργου Σιαμέτη έχουν το μομέντουμ και βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Ο ΠΑΣ ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 9 συνεχόμενες νίκες και δείχνει πανέτοιμος να ανταποκριθεί στη μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά του. Αναμφίβολα ηγέτης είναι η αρχηγός Ντίνα Σαρηγιαννίδου, που τερμάτισε στη 2η θέση του πίνακα των σκόρερ στην Α2 κατηγορία με 18 πόντους κατά Μ.Ο. Αναμένεται να είναι από τις πρωταγωνίστριες του μεγάλου αγώνα, όπως και η Πανωραία Ντάλα. Η guard των Γιαννιωτών ήταν εξαιρετική στη φετινή θαυμάσια πορεία, μετρώντας 12,6 πόντους κατά Μ.Ο. Μεγάλο της όπλο το μακρινό σουτ, με τα 39 ευστόχα τρίποντα σε 22 παιχνίδια να το αποδεικνύουν περίτρανα. Η Κλαίρη Μεντεσίδου (8,4 πόντοι κατά Μ.Ο.) που δεσπόζει στη ρακέτα, η Στέλλα Ξανθοπούλου με την εξαιρετική της αμυντική παρουσία και Πανωραία Ντόκου με όπλο το πείσμα και τα μακρινά σουτ (31 εύστοχα τρίποντα) θα είναι σίγουρα βασικές πρωταγωνίστριες του αγώνα, όπως και η ταλαντούχα Αγελλίνα Χρηστάκη που θα κληθεί να δώσει λύσεις στο οργανωτικό κομμάτι.


Ο Γιώργος Σιαμέτης είναι ο head coach του ΠΑΣ Γιάννινα. Βρίσκεται εδώ και 7 χρόνια στο τιμόνι της ομάδας και φέτος, καθοδηγώντας μαεστρικά τις παίκτριές του από τον πάγκο, θέλει να δει τον ΠΑΣ να κάνει το παραπάνω βήμα, σε μία ούτως η άλλως επιτυχημένη σεζόν. Υπό τις οδηγίες του ο ΠΑΣ προοδεύει συνεχώς. Όπλο της γιαννιώτικης ομάδας η ομοιογένεια που υπάρχει ανάμεσα στα κορίτσια και φυσικά ο κόσμος, που αναμένεται να δώσει βροντερό παρών στην Πάτρα, θέλοντας να δώσει έξτρα ώθηση στην αγαπημένη του ομάδα, προκειμένου να πετύχει το μεγάλο στόχο.  

Την ερχόμενη Κυριακή λοιπόν, στις 15:30, στο παρκέ του Κλειστού Γυμναστηρίου Περιβόλας, θα παραταχθούν δύο πολύ καλές και ταλαντούχες ομάδες, με έπαθλο φυσικά μία θέση στην Α1 και στην ελίτ του γυναικείου μπάσκετ.

Φωτογραφία: Κρόνος Αγίου Δημητρίου (Επίσημος Λογαριασμός Facebook)

Δημήτρης Κοσίνας
        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου