Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Η δράση επιστρέφει με δύο μεγάλα ντέρμπι!


Η δράση στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ επιστρέφει και μάλιστα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αφού η 10η αγωνιστική περιλαμβάνει δύο μεγάλα ντέρμπι ανάμεσα στις τέσσερις πρώτες ομάδες του Β΄ ομίλου.
Το πρωτοπόρο IBC υποδέχεται το φιλόδοξο Πρωτέα Ηγουμενίτσας που βρίσκεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, ενώ ο Θρύλος Ιωαννίνων είναι ο τυπικά γηπεδούχους στο τοπικό ντέρμπι με τον Σπάρτακο. Το Epirusbasket.gr σκιαγραφεί τους τέσσερις μονομάχους και αναλύει διεξοδικά τους δύο μεγάλους αγώνες.


IBC το μεγάλο φαβορί 

Στο πρώτο χρονικά ντέρμπι ανάμεσα στο IBC και τον Πρωτέα Ηγουμενίτσας, το μεγάλο φαβορί είναι σίγουρα οι γηπεδούχοι. Η ομάδα του Γιάννη Παπαδόπουλου έκλεισε ιδανικά τον πρώτο γύρο με 9/9 και στοχεύει σε ανάλογη συνέχεια στο δεύτερο μισό της σεζόν. Διαθέτει μακράν την καλύτερη επίθεση με 93.8 πόντους κατά Μ.Ο., όπως και την καλύτερη άμυνα με μόλις 51.4 πόντους παθητικό κατά Μ.Ο. Από την άλλη ο Πρωτέας είναι το αουτσάιντερ στο συγκεκριμένο παιχνίδι, όμως είναι η μοναδική ομάδα που ηττήθηκε με μονοψήφια διαφορά στον πρώτα γύρο από το πανίσχυρο IBC (72-63) αν και ήταν η πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Θα στηριχθεί πολύ στην άμυνά του (2η καλύτερη με παθητικό 56.8 πόντους κατά Μ.Ο.) και σίγουρα θα προσπαθήσει να περιορίσει τα ατού των γηπεδούχων.

Παίχτης Κλειδί ο Μπάλλας


Αναμφισβήτητα η παρουσία του θηριώδη center θα κρίνει πολλά στο παιχνίδι του Σαββάτου. Ο Μπάλλας σημειώνει κατά Μ.Ο. 15.3 πόντους και είναι το σημείο αναφοράς στην επίθεση του IBC, όχι μόνο εκτελεστικά, αλλά και δημιουργικά, αφού σε πολλές περιπτώσεις μοιράζει ασίστ στους συμπαίχτες του. Ο Γιάννης Παπαδόπουλος θα θελήσει η μπάλα να περάσει στο ζωγραφιστό για να εκμεταλλευτεί την παρουσία του Μπάλλα. Ο Πρωτέας σίγουρα θα προσπαθήσει να τον περιορίσει, με τον Μάλλιο, τον πρώην παίχτη του IBC, να αναλαμβάνει κατά κύριο λόγο το δύσκολο αυτό έργο. Ο Μάλλιος μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για το IBC, αφού επιθετικά είναι ο δεύτερος σκόρερ του Πρωτέα με 12.2 πόντους κατά Μ.Ο.

Μιχαήλ ο ηγέτης του Πρωτέα 


Ο Μάριος Μιχαήλ είναι ο κινητήριος μοχλός για την ομάδα του Αλεξίου και η απόδοσή του θα κρίνει πολλά για το πόσο ανταγωνιστικός θα παρουσιαστεί ο Πρωτέας στο Νέο Κλειστό. Έχει αγωνιστεί στα οχτώ από τα εννέα παιχνίδια του πρώτου γύρου, σημειώνοντας κατά Μ.Ο. 12.3 πόντους. Στο προηγούμενο μεγάλο παιχνίδι που έδωσε η ομάδα του στα Γιάννενα, απέναντι στον Σπάρτακο, ο Μιχαήλ ήταν καταπληκτικός με 19 πόντους, όντας σε πολλές περιπτώσεις μία ομάδα μόνος του.

Τσατάλας/Τσιτσώνης VS Κρανή/Χαντέλη


Ο Τσατάλας είναι ο πιο σταθερός παίχτης στο φετινό IBC. Από την αρχή έδειξε την ποιότητά του, ενώ μετράει 15.6 πόντους κατά Μ.Ο., όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Λογικά ο κόουτς Αλεξίου θα βάλει τους Κρανή και Χαντέλη πάνω στον αθλητικό forward με στόχο να τον περιορίσουν. Την ίδια ώρα στην επίθεση ο προπονητής του Πρωτέα, θα περιμένει τους δύο παίχτες να συνεισφέρουν σημαντικά. Ο Κρανής στον πρώτο γύρο πετύχαινε 11.3 πόντους κατά Μ.Ο., ενώ ο Χαντέλης 10.1 και ήταν από τα βασικά γρανάζια της καλής πορείας της ομάδας τους.


Ο Ντίνος Τσιτσώνης είναι ένα από τα μεγάλα όπλα του IBC. Πρόκειται για χαρισματικό σουτέρ και με την ικανότητά του αυτή μπορεί και ξεκλειδώνει τις αντίπαλες άμυνες. Πετυχαίνει περίπου τρία τρίποντα ανά αγώνα (28 σύνολο), μαζί με 10.5 πόντους κατά Μ.Ο.

Μεγαλύτερο βάθος πάγκου το IBC

Κομβικό ρόλο θα παίξουν και οι παίχτες που θα έρθουν από τον πάγκο. Οι γηπεδούχοι έχουν σίγουρα πληρέστερο ρόστερ και παίχτες με μεγάλη εμπειρία και ποιότητα στον πάγκο. Ο Κρικώνης αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, καθώς σε όλα τα παιχνίδια έρχεται από τον πάγκο, συνεισφέροντας στην ομάδα του τόσο εκτελεστικά (11.75 πόντους κατά Μ.Ο.), όσο και στην οργάνωση του παιχνιδιού.

Θρύλος Ιωαννίνων-Σπάρτακος: Κλασσικό τοπικό ντέρμπι

Το δεύτερο χρονικά παιχνίδι, είναι αυτό ανάμεσα στον Θρύλο Ιωαννίνων και τον Σπάρτακο. Οι δύο ομάδες έρχονται στο ντέρμπι με ανεβασμένη ψυχολογία. Ο τυπικά γηπεδούχους Θρύλος του Σπύρου Μπεζεβέγκη είναι από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες αυτή τη στιγμή, αφού μετράει τέσσερις συνεχόμενες νίκες. Από την άλλη ο Σπάρτακος του Γιάννη Καΐκα, πραγματοποιεί εξαιρετική σεζόν, όντας δεύτερος στη βαθμολογία με ρεκόρ 8-1. Ένα ντέρμπι που αναμένεται οι δύο ομάδες να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στις άμυνές τους, αφού πρόκειται για δύο από τις καλύτερες του πρωταθλήματος. Ο μεν Σπάρτακος έχει την τρίτη καλύτερη με 60.5 πόντους παθητικό κατά Μ.Ο., ο δε Θρύλος είναι τέταρτος με πολύ μικρή διαφορά (60.7 πόντους κατά Μ.Ο.).

Ο κυρίαρχος Λαμπρόπουλος


Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους ψηλούς της Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ με ολοκληρωμένο παιχνίδι, τόσο εντός ρακέτας, όσο και μακριά από αυτήν. Στο παιχνίδι της πρώτης αγωνιστικής ανάμεσα στις δύο ομάδες είχε κάνει τη διαφορά με 18 πόντους. Συνολικά μετράει 16 πόντους κατά Μ.Ο. και ο προπονητής του θα στηρίξει πάρα πολλά πάνω του, προκειμένου να κατακτήσει ο Σπάρτακος τη νίκη. Από την άλλη ο κόουτς Μπεζεβέγκης θα καταστρώσει τα πλάνα του έχοντάς τον στο μυαλό του ως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την ομάδα του. Ντόντης και Τζοβάρας αναμένεται να αναλάβουν το δύσκολο έργο περιορισμού του Λαμπρόπουλου.

Καραγιάννης και Τζοβάρας απαραίτητοι για τον Θρύλο


Θα είναι πολύ κομβική η καλή παρουσία των δύο παιχτών προκειμένου ο Θρύλος να πάρει το ροζ φύλλο. Και οι δύο έκλεισαν ιδανικά το 2018, όντας οι πρώτοι σκόρερ της ομάδας τους. Ο Δημήτρης Καραγιάννης πετυχαίνει 13.8 πόντους κατά Μ.Ο. και ο Χρήστος Τζοβάρας 13. Οι εμφανίσεις τους ήταν από τους βασικούς λόγους που η ομάδα τους κατέκτησε τέσσερις σερί νίκες και ο προπονητής τους σίγουρα θα θέλει να συνεχίσουν στο ίδιο μοτίβο στο οποίο έκλεισαν το 2018.


Ζήσης VS Παπούδος


Σίγουρα θα αποτελέσει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δίδυμα του Σαββατιάτικου ντέρμπι. Ο Δημήτρης Ζήσης σημειώνει κατά Μ.Ο. 21.5 πόντους και είναι ίσως ο πιο "καυτός" παίχτης στο δεύτερο όμιλο. Από την άλλη ο Γιώργος Παπούδος διακρίνεται για την εξαιρετική του άμυνα και αναλαμβάνει πάντοτε τον καλύτερο επιθετικά παίχτη της αντίπαλης ομάδας. Αναμένεται να αναλάβει το μαρκάρισμα του Ζήση με στόχο να προσπαθήσει να τον περιορίσει. Την ίδια ώρα ο προπονητής του θα τον χρειαστεί και επιθετικά, αφού ο Παπούδος πετυχαίνει κατά Μ.Ο. 12.1 πόντους.

X-Factor o Θεοχάρους   

Ο έμπειρος power forward είναι ο τρίτος σε πόντους για τον Σπάρτακο, μετά τους Λαμπρόπουλο και Ζήση με 13.75 κατά Μ.Ο. Αναμένεται να δώσει μεγάλες μάχες στη ρακέτα με τους Ντόντη και Τζοβάρα και η απόδοσή του μπορεί να είναι καθοριστική για την έκβαση του αγώνα.

*Ο Γιώργος Ντρίτσος θα τεθεί αντιμέτωπος με την πρώην ομάδα του για δεύτερη φορά. Στο παιχνίδι του πρώτου γύρου είχε μετρήσει 4 πόντους.
**Ο Αποστόλης Θεοχάρους δεν είχε αγωνιστεί στο πρώτο παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων.
***Ντόντης από την μεριά του Θρύλου και Κολιγιώτης από αυτή του Σπάρτακου είναι οι δύο παίχτες που μπορούν να δώσουν το κάτι παραπάνω στις ομάδες του με την ενέργεια και το πάθος που βγάζουν στο παρκέ
****Σημαντικό θα είναι για το Θρύλο να αγωνιστεί  στο ντέρμπι ο Νίκος Σκόρδος, καθώς δίνει άλλη διάσταση οργανωτικά στην ομάδα του.

Δημήτρης Κοσίνας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου