Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Ο Κώστας Μίσσας αποκλειστικά στο Epirusbasket.gr


Στα πλαίσια του αναπτυξιακού προγράμματος της Ε.Ο.Κ. και για την πραγματοποίηση προπόνησης επιλογής αθλητών, βρέθηκε στα Ιωάννινα και στο Νέο Κλειστό, ο Τεχνικός Σύμβουλος των Εθνικών Ομάδων και πρώην Ομοσπονδιακός Τεχνικός Κώστας Μίσσας. Μίλησε αποκλειστικά στο Epirusbasket.gr για τους στόχους του αναπτυξιακού προγράμματος, την επιλογή του Νέου Κλειστού για το βασικό στάδιο προετοιμασίας της Εθνικής Ανδρών και τους στόχους της ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου, για τους νεαρούς ταλαντούχους Γιαννιώτες αθλητές και πολλά άλλα ενδιαφέροντα θέματα του ελληνικού μπάσκετ.

-Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με τις εντυπώσεις σας από την προπόνηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Νέο Κλειστό.

-Κάθε φορά που κάνουμε στην ΕΣΚΑΒΔΕ οποιαδήποτε εκδήλωση, είτε είναι μία συγκέντρωση αξιολόγησης και επιλογής παιχτών, είτε είναι κάποιο σεμινάριο προπονητών, πάντοτε υπάρχει πολύ καλή οργάνωση. Η φιλοξενία ήταν εξαιρετική και γι’ αυτό το λόγο είμαστε πάντοτε πολύ χαρούμενοι να ερχόμαστε σε οποιαδήποτε περιοχή της ένωσης. Στην προκειμένη περίπτωση, στα Ιωάννινα και το Νέο Κλειστό, τα πάντα είναι άρτια οργανωμένα και τα πάντα λειτουργούν στην εντέλεια, κάτι που βοηθάει και εμάς να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας.

-Ποιος είναι ο στόχος των αναπτυξιακών προγραμμάτων της Ε.Ο.Κ.;

-Ο στόχος είναι η ανίχνευση των ταλέντων, η επιλογή και στη συνέχεια, το επόμενο κομμάτι είναι, μέσα από αυτή την επιλογή αθλητών που θα κάνουμε, η στελέχωση των Εθνικών Ομάδων. Εδώ και αρκετό καιρό, δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στη μικρότερη ηλικία και συγκεκριμένα στην Under 14. Για να καταλάβετε τι ακριβώς γίνεται στα αναπτυξιακά προγράμματα, στην πρώτη φάση που ξεκινάει το Σεπτέμβριο και ουσιαστικά ολοκληρώνεται γύρω στις 10 με 15 Δεκεμβρίου, βλέπουμε περίπου 400 με 450 παιδιά της αντίστοιχης ηλικίας σε όλη την Ελλάδα και ξεκινάμε να κάνουμε από όλα αυτά τα παιδιά μία πρώτη επιλογή ευρείας βάσης. Από εκεί και πέρα, το επόμενο κομμάτι είναι μία δεύτερη επιλογή μικρότερης βάσης και φτάνουμε στον Ιούνιο, όπου μέσα από διάφορα events, επιλέγονται κοντά στα 25 παιδιά, τα οποία παρακολουθούμε συνέχεια και αυτά τα παιδιά είναι η πρώτη Εθνική ομάδα, δηλαδή η Under 14. Στη συνέχεια, κάποια παιδιά επιλέγονται για την Under 15 και η διαδικασία προχωράει συνεχώς, μέχρι κάποια από αυτά τα παιδιά μετά από κάποια χρόνια, να είναι στην Εθνική Ανδρών, όπως έχει συμβεί με κάποιους από τους παίχτες, που στελεχώνουν τώρα την Εθνική ομάδα. 

-Υπήρχαν κάποια παιδιά που ξεχωρίσατε στη σημερινή προπόνηση και ποιες εντυπώσεις σας άφησαν οι τρεις νεαροί Γιαννιώτες αθλητές (Βασιλείου, Μήτταρης και Κωστής);

-Αυτή τη στιγμή, έχουμε κάνει μία πρώτη επιλογή μέσα από ένα event που κάναμε στο Τσοτύλι Κοζάνης, το οποίο ήταν ένα πρόγραμμα που είχε να κάνει με συνδυασμό 3on3 και 5 εναντίον 5. Τώρα πάμε στη δεύτερη επιλογή, που είναι το χριστουγεννιάτικο Τουρνουά. Από όλα αυτά τα παιδιά, θεωρώ ότι δύο παιδιά της περιοχής των Ιωαννίνων έχουν αυτή τη στιγμή πιθανότητες να είναι στην επόμενη επιλογή.

-Φυσικά θα ήθελα να σας ρωτήσω την άποψή σας για τρία παιδιά που κατάγονται από την πόλη μας και έχουν ήδη κληθεί στις μικρές Εθνικές ομάδες. Αναφέρομαι στους Ανδρέα Τσουμάνη, Λευτέρη Μαντζούκα και Αγγελίνα Χρηστάκη.

-Μιλάμε σίγουρα για τρία πολύ ταλαντούχα παιδιά. Αυτό που θέλω να τονίσω για τον Λευτέρη Μαντζούκα, επειδή ασχολιόμουν ενεργά με το πρόγραμμα του Προμηθέα Πατρών, οπότε τον ξέρω από την πρώτη στιγμή που ήρθε στην ομάδα, είναι ότι μιλάμε για ένα παιδί με ιδιαίτερες ικανότητες και ιδιαίτερο ταλέντο. Δουλεύει πάρα πολύ και είναι πολύ σοβαρός. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο χαρακτήρας του παιδιού και ο Λευτέρης έχει μια σοβαρή αντιμετώπιση όλων των πραγμάτων και για μένα, αυτό είναι το μεγαλύτερό του χαρακτηριστικό. Είναι ένα παιδί που έχει όλα τα φόντα να φτάσει ψηλά και να παίξει σε υψηλό επίπεδο μπάσκετ. Και τα άλλα δύο παιδιά είναι ταλαντούχα. Ο Τσουμάνης παίζει στον Ολυμπιακό, όπου ασφαλώς είναι δύσκολο να κάνει το επόμενο βήμα στην ανδρική ομάδα, καθώς το επίπεδο όλων των άλλων παιχτών είναι πολύ υψηλό. Ο Ολυμπιακός έχει ένα πολύ καλό πρόγραμμα μικρών ηλικιών, απλά την επόμενη χρονιά, που θα σταματήσει από την ομάδα του Εφηβικού, είναι πολύ σημαντική η απόφαση που θα πάρει. Είναι σημαντικό να λάβει την κατάλληλη απόφαση γιατί είναι πραγματικά πολύ ταλαντούχος. Η Αγγελίνα Χρηστάκη είναι επίσης ταλαντούχα και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο έχουμε ένα αντίστοιχο πρόγραμμα για τα κορίτσια, που θα γίνει επίσης στο Νέο Κλειστό και η Χρηστάκη μαζί και με άλλα κορίτσια της περιοχής συγκαταλέγεται στις αθλήτριες που θα δει ο Ομοσπονδιακός Προπονητής κ. Μπακογιώργος. Από ό,τι έχω ακούσει πρόκειται για μία ιδιαίτερα ταλαντούχα αθλήτρια.

-Με μεγάλη χαρά εμείς οι Γιαννιώτες υποδεχθήκαμε την είδηση ότι η Εθνική Ανδρών θα πραγματοποιήσει το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της στο Νέο Κλειστό στα Ιωάννινα. Με ποια κριτήρια πάρθηκε η συγκεκριμένη απόφαση; Επίσης, θα ήθελα το σχόλιό σας για το Νέο Κλειστό αλλά και τις εγκαταστάσεις στο Epirus Health Center.

-Γενικότερα, κάθε καλοκαίρι πριν από ένα Πανευρωπαϊκό ή ένα Παγκόσμιο, κοιτάμε διάφορα μέρη, τα οποία μπορούν να υποστηρίξουνε τις απαιτήσεις της Εθνικής Ομάδας Ανδρών, που είναι πολύ υψηλές. Τα τελευταία χρόνια είχαμε μία πολύ καλή προετοιμασία στο Καρπενήσι, απλώς είναι μία απόφαση της Ομοσπονδίας, που θέλει την Εθνική Ομάδα και σε άλλες περιοχές, γιατί διαθέτει παίχτες ιδιαίτερα αναγνωρίσιμους και είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος να έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά παίχτες τεράστιου βεληνεκούς και μέσα από το βασικό στάδιο προετοιμασίας και όχι μόνο μέσα από τους Προκριματικούς Αγώνες στη διάρκεια της χρονιάς. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κριτήριο, ώστε να έχεις μία επαφή με τον κόσμο. Βέβαια είναι πολύ σημαντικό, η επιλογή που έχεις κάνει να μπορεί να υποστηρίζει τις μεγάλες απαιτήσεις της Εθνικής Ανδρών. Σήμερα (σ.σ. εννοεί την Κυριακή), εκτός από το κομμάτι του αναπτυξιακού προγράμματος, κάναμε και μία βόλτα πέρα από το γήπεδο, στα ξενοδοχεία και στα γυμναστήρια και η δική μου άποψη είναι ότι πραγματικά οι εγκαταστάσεις είναι σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο και μπορούν να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις της Εθνικής Ανδρών.

-Φαντάζομαι έπαιξε σημαντικό ρόλο γι’ αυτή την επιλογή και το γεγονός ότι η Εθνική Γυναικών πραγματοποίησε εδώ πέρυσι το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

-Αναμφισβήτητα τα κορίτσια ήταν πάρα πολύ ευχαριστημένα. Επειδή μάλιστα τα περισσότερα τα γνωρίζω πάρα πολύ καλά, καθώς τις είχα παίκτριες πέντε χρόνια στην Εθνική Γυναικών ως προπονητής, αλλά τις οχτώ από αυτές τις είχα και στον Ολυμπιακό πέρυσι, οπότε είχαμε άμεση σχέση, ξέρω ότι ήταν πάρα πολύ ευχαριστημένες από την παρουσία τους στα Γιάννενα. Ήταν πολύ ικανοποιημένες, τόσο από τις εγκαταστάσεις όσο και από τη φιλοξενία και την αγάπη που εισέπραξαν από τους κατοίκους των Ιωαννίνων, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, ειδικά σε μία δύσκολη περίοδο, όπως είναι αυτή του βασικού σταδίου προετοιμασίας.

-Η Εθνική, έχει εξασφαλίσει ήδη την πρόκρισή της, για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ποιος θεωρείται ότι πρέπει να είναι ο στόχος της ομάδας στα γήπεδα της Κίνας;

-Καταρχάς, πρέπει να πούμε ότι η Εθνική Ομάδα στα περισσότερα παιχνίδια στα «παράθυρα» είχε εξαιρετική παρουσία και εξασφάλισε την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο πολύ γρήγορα, βασιζόμενη σε παιδιά που δεν ήταν στην πρώτη γραμμή της ομάδας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί δείχνει ότι στο μπάσκετ έχουμε πολύ μεγάλη βάση επιλογής παιχτών. Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι μία διοργάνωση πολύ υψηλού επιπέδου, όμως η δική μου άποψη, και μέσα από την εμπειρία που έχω τα τελευταία τέσσερα χρόνια είτε σαν Τεχνικός Σύμβουλος είτε σαν Head Coach στην Εθνική ομάδα, είναι ότι και με τη συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που από ό,τι φαίνεται θα βρίσκεται στο ρόστερ της Εθνικής ενόψει Παγκοσμίου Κυπέλλου, μπορούμε να είμαστε μέσα στην τετράδα. Θεωρώ ότι η τετράδα είναι εφικτός στόχος, καθώς διαθέτουμε ομάδα με πάρα πολύ καλούς παίχτες, συν φυσικά τον Γιάννη, που η παρουσία του θα μας δώσει μία άλλη δυναμική. Μπορούμε να κοιτάμε αρχικά την τετράδα και από εκεί και πέρα ό,τι καλύτερο προκύψει.

-Θα είναι πλήρης η Εθνική ομάδα το καλοκαίρι ή είναι νωρίς ακόμα να μιλάμε γι’ αυτό;

-Νομίζω ότι θα είναι! Και με τη συμμετοχή του Γιάννη, θα είναι! Έτσι θα είμαστε πλήρεις. Όλα τα υπόλοιπα παιδιά θα είναι. Πάνω από όλα μετράει να είναι καλά τα παιδιά, να έχουν την υγεία τους χωρίς τραυματισμούς. Θωρώ ότι όλοι οι παίχτες που περάσανε από τα «παράθυρα», που ήταν συνολικά 28, θα είναι στη διάθεση του προπονητή.

-Τώρα θα ήθελα να σας γυρίσω λίγο πίσω, στο 2009, όταν ήσαστε ο Προπονητής της Εθνικής Ομάδας Νέων που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Eurobasket στη Ρόδο. Τι θυμάστε πιο έντονα από εκείνη τη διοργάνωση;

-Αυτή η γενιά παιχτών ήταν ευλογημένη! Ήμασταν μαζί τόσο το 2009, όταν και κατακτήσαμε το χρυσό στη Ρόδο, όσο και το 2010 στην Κροατία, όπου πήραμε το ασημένιο μετάλλιο, μία εξίσου σημαντική επιτυχία, εκτός έδρας, κόντρα σε πολύ καλές ομάδες, όπως η Εθνική Κροατίας και η Εθνική Σερβίας κ.α. Τα περισσότερα από τα παιδιά που στελέχωναν την ομάδα, παίζουν μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. Άλλοι παίζουν στην Ευρωλίγκα, άλλοι στην Α1, και όχι απλά παίζουν αλλά είναι και πρωταγωνιστές. Συνεπώς τίποτα δεν είναι τυχαίο. Αυτό που θυμάμαι πιο έντονα γι’ αυτή την ομάδα, ήταν το μέταλλο που είχαν αυτά τα παιδιά! Είχαν την πίστη ότι δε χάνουμε με τίποτα. Στις καλές και τις κακές στιγμές ήταν ομάδα και είχαν τεράστια δύναμη χαρακτήρα, πίστη και αυτοπεποίθηση, χαρακτηριστικά που τους οδήγησαν σε επιτυχίες σε αυτές τις ηλικίες, αλλά είχαν και επιτυχία στις καριέρες τους.

-Όσον αφορά το Eurobasket του 2017, όταν ήσαστε ο head coach της Εθνικής. Η ομάδα κατέλαβε την 5η θέση. Ποια «γεύση» σας είχε αφήσει η παρουσία της στη διοργάνωση;

-Ήταν μία περίεργη κατάσταση με τη συμμετοχή ή μη του Γιάννη, αν θα έρθει ή δε θα έρθει να αγωνιστεί. Υπήρχε μεγάλη πίεση από την ομάδα του, καθώς τότε είχε κάνει το μεγάλο συμβόλαιο. Εγώ προσωπικά πίστευα ότι θα έπαιζε και όλες οι ενδείξεις έδειχναν αυτό, καθώς ο Γιάννης έκανε κανονικά προπονήσεις. Είχε μία ενόχληση στο γόνατο, αλλά δεν ήταν κάτι πολύ σοβαρό, ώστε αυτό να τον άφηνε έξω. Η ουσία είναι ότι είχαμε δημιουργήσει μία ομάδα γύρω από τον Γιάννη και έπρεπε στη συνέχεια να προσαρμοστούμε χωρίς τον Γιάννη. Όλα τα υπόλοιπα παιδιά, λόγω του ταλέντου, της εμπειρίας και της ικανότητάς τους, προσαρμόστηκαν πολύ γρήγορα στην αλλαγή. Θα έλεγα ότι ήταν μία χρήσιμη και καλή εμπειρία για μένα προσωπικά η συγκεκριμένη διοργάνωση, καθώς μετά από αυτό το τουρνουά, παίρνω αποφάσεις που με κάνουν και κοιμάμαι ήσυχος! Πάντα έχω γνώμονα να προστατεύω αυτό που λέγεται μπάσκετ και πάντα σε μία λογική να προστατεύω τους πρωταγωνιστές του αθλήματος, που είναι οι παίχτες. Πάντως για να καταλήξω, όσον αφορά τη διοργάνωση, αν ήμασταν και λίγο τυχεροί, θα μπορούσαμε να είμαστε στην τετράδα. Γενικότερα, μέσα σε διάφορες προβληματικές καταστάσεις που συνέβησαν, ήμασταν πάρα πολύ αξιοπρεπείς και σοβαροί, τουλάχιστον στη δεύτερη φάση στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως θεωρώ ότι, με την παρουσία του Γιάννη, θα ήμασταν στα μετάλλια, καθώς θα έκανε μεγάλη διαφορά, τόσο στο κομμάτι της άμυνας, όσο και σε αυτό της επίθεσης. Η ζωή προχωράει και με την παρουσία του Γιάννη το φετινό καλοκαίρι, μαζί φυσικά με τα υπόλοιπα παιδιά που βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο, μπορούμε να κάνουμε ένα ισχυρό σύνολο και η ομάδα να φτάσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο σε υψηλές θέσεις.

-Πώς κρίνεται την παρουσία των δύο «αιωνίων» στη φετινή Euroleague; Υπάρχουν ρεαλιστικές πιθανότητες για ελληνική εκπροσώπηση στο Final 4;

-Μέχρι στιγμής, βλέπουμε πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα και από τους δύο. Δε βλέπουμε να έχουν διάρκεια. Αυτό μπορεί να το δει κανείς σαν καλό, με την έννοια ότι μπορείς να φορμαριστείς για τα πιο κρίσιμα παιχνίδια. Βεβαία, πρέπει οι ομάδες να δουν τα προβλήματα που έχουν και να κάνουν, αν κρίνουν απαραίτητο, κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Για μένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Euroleague είναι η πολύ μεγάλη συχνότητα αγώνων που υπάρχει. Είναι πολύ κουραστικό, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Γενικότερα οι ομάδες μας δε θεωρώ ότι έχουν πολύ καλή εικόνα μέχρι στιγμής. Όλοι φυσικά ευχόμαστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και οι δύο ομάδες να βρεθούν στο Final 4, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για το ελληνικό μπάσκετ.

-Έχουν το «υλικό» για να φτάσουν στο Final 4 αυτή τη στιγμή;

-Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλο ρόστερ, όμως σίγουρα έχει θέμα στο δεύτερο «άσσο», πίσω από τον Καλάθη, και σίγουρα έχει θέμα στο «5». Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός σίγουρα χρειάζεται παίχτη στην περιφέρεια και παίχτη κοντά στο καλάθι. Ο Λεντέι είναι καλός παίχτης, που μπορεί και βοηθάει τόσο στο «4» όσο και στο «5». Έχεις τον Μιλουτίνοφ, που είναι εξαιρετικός φέτος. Απλά νομίζω ότι θα μπορούσε ο Ολυμπιακός να προσθέσει έναν παίχτη στην περιφέρεια, που να μπορεί να βοηθήσει τόσο στο «1» όσο και στο «2», που θα ξεκουράσει και τον Σπανούλη, ο οποίος είναι πάντα εκπληκτικός όμως πρέπει να χρησιμοποιείται σε έναν ποιοτικό χρόνο συμμετοχής, καθώς με όλη αυτή τη συχνότητα των παιχνιδιών υπάρχει μεγάλη καταπόνηση. Πάντως πιστεύω ότι οι ομάδες θα βελτιωθούν στη συνέχεια. Απλά αυτή τη στιγμή έχουν πολλά up and down. 

-Την ίδια ώρα η διοργάνωση φαίνεται περισσότερο ανταγωνιστική από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, με πολλές ομάδες να έχουν ενισχυθεί.

-Ακριβώς. Κάποια στιγμή ο μεγάλος αριθμός των παιχνιδιών που υπάρχει μπορεί να φέρει περίεργα αποτελέσματα, αν συνυπολογίσει κανείς και τους τραυματισμούς που προκύπτουν. Θεωρώ τεράστιο τον όγκο της πίεσης και των παιχνιδιών και δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να συνεχιστεί με τέτοιους ρυθμούς. Πρέπει οι αθλητές να δυναμώσουν το union τους, στα πρότυπα του NBA, ώστε να προστατέψουν τους ίδιους τους εαυτούς τους και πρέπει να διεκδικούν κάποια πράγματα που αφορούν την υγεία τους, για να μπορέσουν να προστατεύσουν το κορμί τους, ώστε να αγωνιστούν περισσότερα χρόνια. Για μένα είναι απάνθρωπο να παίζουν τόσα πολλά παιχνίδια οι παίχτες. Όσοι έχουν παίξει μπάσκετ καταλαβαίνουν ότι δύο παιχνίδια την εβδομάδα, συν τα εθνικά πρωταθλήματα δημιουργούν τεράστια καταπόνηση και επιβάρυνση στους παίχτες. Σκεφτείτε ότι, μαζί με φιλικά και επίσημα παιχνίδια, παίζουν πάνω από 80 παιχνίδια το χρόνο και φτάνουν σε σημείο να «αδειάζουν».

-Κόουτς, δεν ξέρω αν θες να προσθέσεις κάτι σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα ή οτιδήποτε άλλο για επίλογο.

-Το μόνο πράγμα που θέλω να πω είναι ότι όλα τα μικρά παιδιά που αγαπάνε και παίζουν μπάσκετ, πρέπει να καθοδηγούνται από εμάς τους προπονητές και στον τρόπο σκέψης, πώς, για παράδειγμα, μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους. Είναι σημαντικό να είναι καλοί μαθητές εκτός από καλοί αθλητές. Επίσης πρέπει τα παιδιά να αρχίζουν να παίρνουν αποφάσεις και να διεκδικούν πράγματα, χωρίς να έχουν συνεχώς το backup των γονιών. Θα πρέπει να υπάρχει διάλογος μεταξύ των προπονητών, των παιδιών και των γονιών, έτσι ώστε κάποια στιγμή αυτά τα παιδιά, που επιλέγονται από τις μικρές Εθνικές Ομάδες μέχρι και τις μεγαλύτερες, να μπορούν να αποφασίζουν, να μάχονται και να διεκδικούν, γιατί το μπάσκετ είναι ένα ομαδικό άθλημα, όπου κάποιοι άνθρωποι συνεργάζονται προκειμένου να πετύχουν ένα κοινό στόχο. Γι’ αυτό το λόγο τα παιδιά πρέπει να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένα από μικρά, ώστε να είναι έτοιμα όταν φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο. Χρειάζεται συναίσθημα, επαφή, θυσία και μεγαλοψυχία για να πετύχεις τους στόχους σου. Σκοπός είναι η κατάλληλη εκπαίδευση του παιδιού και η ενδυνάμωσή του με τα κατάλληλα εφόδια, είτε παίξει σε υψηλό επίπεδο μπάσκετ είτε όχι.

Δημήτρης Κοσίνας

  

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου