Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Σταύρος Μάκης: Αγαπώ τον ΑΓΣΙ και το μπάσκετ!



Ο Σταύρος Μάκης αποτελεί εδώ και χρόνια έναν από τους βασικούς πυλώνες του ΑΓΣΙ. Ο έμπειρος power forward της ομάδας του Σοφοκλή Τσουκανέλη μιλάει στο Epirusbasket.gr για το ισχυρό δέσιμο που έχει με τον ΑΓΣΙ, την περσινή πορεία της ομάδας στη Γ΄ Εθνική, την παρουσία δύο γιαννιώτικων ομάδων την ερχόμενη σεζόν στην κατηγορία και άλλα ενδιαφέροντα θέματα. 

-Σταύρο, για μία ακόμα χρονιά θα συνεχίζεις να αγωνίζεσαι με τη φανέλα του ΑΓΣΙ. Είσαι ανυπόμονος για τη νέα σεζόν που έρχεται;

-Κάθε χρονιά είμαι ενθουσιασμένος. Αγωνιώ για τη νέα σεζόν έχοντας μάλιστα την ίδια ανυπομονησία, όπως την πρώτη χρονιά που αγωνίστηκα στην ομάδα. Περιμένω με προσμονή να ξεκινήσει η προετοιμασία, τα φιλικά και μετά το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής.

-Αυτή θα είναι η 6η σου σεζόν στον ΑΓΣΙ. Τι είναι αυτό που σε έχει κρατήσει στην ομάδα για τόσα πολλά χρόνια;

-Είναι τόσες πολλές χρονιές ε; Αγαπώ πάρα πολύ την ομάδα και το άθλημα. Θέλω να συνεχίσω να αγωνίζομαι και όσο νιώθω ότι είμαι υγιής θα συνεχίζω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου. Προέρχομαι από τις ακαδημίες του ΑΓΣΙ και οι άνθρωποί του, από τα χρόνια που ήμουν μικρός στην ομάδα μέχρι και σήμερα, μου έχουν δείξει πολύ μεγάλη αγάπη. Μου δείχνουν την αγάπη τους και εγώ θεωρώ ότι τους το ανταποδίδω μέσα στο γήπεδο με την προσφορά μου στην ομάδα.   

-Την περασμένη σεζόν ο ΑΓΣΙ κατάφερε να παραμείνει στη Γ΄ Εθνική. Πως κρίνεις τη χρονιά που μας πέρασε;

-Πέρυσι ξεκινήσαμε πολύ καλά και κυρίως στον πρώτο γύρο ήμασταν πολύ ανταγωνιστικοί. Είχαμε βλέψεις ότι θα κάναμε κάτι καλύτερο αλλά είχαμε πολλούς τραυματισμούς. Τραυματίστηκε ο playmaker μας ο Κώστας Φίλιος, όπως και ο Ζαμπέτης που έπαθε θλάσεις, όπως και ο Ετεοκλής (Εξαρχόπουλος) που έχασε κάποια παιχνίδια. Όλοι αυτοί οι τραυματισμοί είχαν σαν αποτέλεσμα η ομάδα να κάνει κάποιες ήττες και να υποχωρήσει στη βαθμολογία. Θυμάμαι ότι στον πρώτο γύρο η ομάδα βρισκόταν στην 4η θέση. Στο δεύτερο γύρο οι απουσίες βασικών παιχτών μας στοίχισαν και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κάνουμε κάποιες κακές ήττες. Ευτυχώς στο τέλος σώσαμε την παρτίδα.

-Η ομάδα παρουσίασε δύο διαφορετικά πρόσωπα. Εντός έδρας ήταν πολύ καλή και είχε ρεκόρ 8-4. Αντίθετα εκτός η εικόνα σας προβλημάτισε και είχατε ρεκόρ 3-9. Πώς εξηγείς αυτή τη διαφορά στην εικόνα σας;

-Σίγουρα όταν παίζεις μέσα στο σπίτι σου έχεις καλύτερη ψυχολογία και μεγαλύτερη άνεση. Θα έλεγα ότι μέσα στο σπίτι σου δε χάνεις! Στα εκτός έδρας παιχνίδια η ομάδα θεωρώ ότι έπαιζε στο 100%, όμως χάσαμε πολλούς αγώνες. Δε νομίζω ότι υπάρχει εξήγηση στο πώς γινόταν αυτό, γιατί πάντα δίναμε ό,τι είχαμε. Στόχος κάθε χρόνο για το ΑΓΣΙ είναι να κερδίζει τα εντός έδρας παιχνίδια. Πρώτα διασφαλίζεις την έδρα σου και μετά στους εκτός έδρας αγώνες πηγαίνεις με στόχο το καλύτερο αποτέλεσμα. Πάντως, όπως είπα και πριν, οι τραυματισμοί που είχαμε δυσκόλεψαν πολύ το έργο μας την περασμένη σεζόν.


-Ποιο παιχνίδι από την περσινή χρονιά σου έμεινε πιο έντονα στο μυαλό και γιατί;

-Όλα τα παιχνίδια που κερδίσαμε τα θεωρώ πολύ σημαντικά, όμως αυτά τα δύο που θα ξεχώριζα είναι οι εντός έδρας νίκες απέναντι στον Φαίακα Κέρκυρας και τη Νίκη Βόλου. Από τα εκτός έδρας παιχνίδια ξεχωρίζω την νίκη μας στο Ζέφυρο, γιατί μ’ αυτήν εξασφαλίσαμε ουσιαστικά την παραμονή μας στην κατηγορία. Ήταν ένα κομβικό παιχνίδι, στο οποίο είχαμε τραυματισμούς και μάλιστα, απ΄ ότι θυμάμαι, είχαν αποβάλει και τον προπονητή μας. Μετά από τόσες σεζόν τον Σοφοκλή (Τσουκανέλη), τον θεωρούμε κάτι περισσότερο από προπονητή, κάτι σαν πατέρα μας. Πεισμώσαμε πολύ και πήραμε τη νίκη πρώτα για την ομάδα και μετά για τον προπονητή μας.  

-Μιας και αναφέρθηκες στον κόουτς Τσουκανέλη, η συνεργασία σου μαζί του πώς είναι;

-Είναι άψογη! Πιστεύω ότι η συνεργασία μας είναι τέλεια. Ο κόουτς με γνωρίζει από μικρό παιδί και εγώ τον ξέρω από όταν έπαιζε στον ΑΓΣΙ, που ήταν εξαιρετικός playmaker. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε προπονητής στην ομάδα, συνεχίζαμε να έχουμε αυτή την πολύ καλή συνεργασία. Να ευχηθώ και για το παιδάκι του να του ζήσει και να είναι γερό και δυνατό.

-Είσαι ένας από τους πιο έμπειρους παίχτες στην ομάδα. Έχεις αναλάβει το ρόλο του μέντορα για την προσαρμογή των νέων παιδιών στην πρώτη ομάδα;

-Εγώ είχα το προνόμιο όταν ήρθα στην ομάδα να γνωρίσω έναν άνθρωπο τον οποίο σέβομαι απεριόριστα. Μιλάω φυσικά για τον Βαγγέλη Αυγερινό, ο οποίος μου μετέδωσε κάποια πράγματα και με βοήθησε πολύ να προσαρμοστώ στην πρώτη ομάδα. Αυτά τα πράγματα προσπαθώ να τα μεταδώσω και εγώ στα νέα παιδιά που έρχονται στον ΑΓΣΙ. Θα έλεγα ότι εγώ και ο Κώστας ο Φίλιος έχουμε το ρόλο του μέντορα στην ομάδα.


-Την ερχόμενη σεζόν τα Γιάννενα θα έχουν δύο εκπροσώπους στη Γ΄ Εθνική. Ως ένας από τους πρωταγωνιστές, τι αντίκτυπο πιστεύεις ότι θα έχει στο μπάσκετ της περιοχής η παρουσία δύο ομάδων από την ίδια πόλη;

-Σίγουρα ο αντίκτυπος θα είναι θετικός, αφού ανεβαίνει αυτόματα το επίπεδο. Μετά από 2 χρόνια, που ήταν ο Βίκος στη Γ΄ Εθνική, θα υπάρχουν ξανά τη νέα σεζόν δύο εκπρόσωποι των Ιωαννίνων στη Γ΄ Εθνική. Το επίπεδο του τοπικού μπάσκετ ανεβαίνει με αυτές τις δύο ομάδες.  

-Ποια είναι η άποψη που έχεις σχηματίσει για το Βίκο ΠΑΣ Γιάννινα, με τον οποίο μάλιστα θα τεθείτε αντιμέτωποι στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος;

-Η πρεμιέρα είναι πάντα και η πιο δύσκολη! Σίγουρα ο ΠΑΣ έχει κάνει πολύ καλές μεταγραφές. Ο προπονητής άλλαξε το καλοκαίρι. Στη θεωρία όλα είναι πολύ καλά. Στην πράξη θα δούμε πώς θα κυλίσουν τα πράγματα. Πάντως φαίνεται ότι ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα κάνει μία πολύ καλή ομάδα.

-Αν και είναι νωρίς ακόμα, πού θεωρείς ότι μπορεί να φτάσει ο ΑΓΣΙ τη νέα χρονιά;

-Πρώτα από όλα το πιο σημαντικό είναι να είμαστε όλοι υγιείς. Στόχος είναι να σωθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα και στη συνέχεια να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε.

-Οι προσωπικές σου φιλοδοξίες;

-Οι προσωπικές μου φιλοδοξίες ταυτίζονται με τους στόχους της ομάδας. Θέλω να είμαι υγιής, όπως και όλη η ομάδα. Να ακολουθούμε τις οδηγίες του προπονητή μας, ώστε να παίξουμε όμορφο μπάσκετ και να φτάσουμε ψηλά. Είναι πολύ σημαντικό να παίξουμε ελκυστικό μπάσκετ, το οποίο θα ευχαριστιέται ο κόσμος που θα έρχεται στο γήπεδο.

-Τώρα θα ήθελα να μιλήσουμε και για το Εργασιακό Πρωτάθλημα στο οποίο συμμετείχες με την ομάδα των Εμπόρων.

-Οι Έμποροι τερμάτισαν στην 9η θέση στο φετινό Εργασιακό Πρωτάθλημα. Έμεινες ικανοποιημένος από την πορεία σας;

-Έμεινα πολύ ικανοποιημένος. Γενικά θεωρώ ότι το Εργασιακό Πρωτάθλημα έχει πολύ καλή οργάνωση. Οι άνθρωποι που το δημιούργησαν και το «τρέχουν», δηλαδή ο κ. Γκαζιάνης, ο κ. Λούπας, ο κ. Στύλιος κ.α., μόνο «μπράβο» αξίζουν. Μου άρεσε πολύ το Εργασιακό και το πιο σημαντικό είναι ότι είχα τη δυνατότητα να παίξω μπάσκετ με παλιές «μπασκετικές φάτσες». Ήμουν αντίπαλος με τον Ηλία Γκαζιάνη, τον Νίκο Πάνου, τον Σάκη Τζαλαλή, τον Στέφανο Ζούμπα κ.α. Παίξαμε με τόσους φίλους, αλλά και ανθρώπους που δεν γνώριζα. Ελπίζω το Εργασιακό Πρωτάθλημα να συνεχιστεί για πολλά χρόνια, γιατί μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει.


-Άρα να φανταστώ ότι το επίπεδο του φετινού πρωταθλήματος και ο ανταγωνισμός ήταν πολύ ικανοποιητικά.

-Ναι σίγουρα. Εμείς οι ενεργοί παίχτες πιστεύω ότι κάναμε καλό στο Εργασιακό, γιατί ανεβάζαμε το επίπεδο τόσο των συμπαιχτών μας όσο και των αντιπάλων μας. Πιστεύω ότι με την παρουσία μας το Εργασιακό ανέβαινε επίπεδο.

-Δεδομένου ότι υπήρχε ταλέντο στην ομάδα, θεωρείς ότι αδικήσατε τους εαυτούς σας με την 9η θέση;

-Οι Έμποροι είχαν στόχο να ευχαριστηθούν το μπάσκετ. Τώρα, αν κερδίζαμε και τους αγώνες, τόσο το καλύτερο. Βάση μας ήταν η ευχαρίστηση του παιχνιδιού. Δεν είχαμε στόχο να πλασαριστούμε σε ψηλές θέσεις ούτε να συμμετάσχουμε στο Final 4. Αν εξαιρέσεις εμένα και άλλα τρία άτομα που ήμασταν σε ομάδες και είχαμε την εμπειρία, τα υπόλοιπα παιδιά το έκαναν για τη χαρά του παιχνιδιού και την ευχαρίστηση που αυτό προσφέρει.

-Σταύρο σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη.

Δημήτρης Κοσίνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου