Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Μάριος Μιχαήλ:Ο Βίκος Π.Α.Σ. Γιάννινα μπορεί να εκπληρώσει το όνειρο...


Ο Μάριος Μιχαήλ σε μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στο Epirusbasket.gr, μίλησε για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα, όπως την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος και την άνοδο του Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα στη Γ΄ Εθνική, τα μελλοντικά του σχέδια, αλλά και το Εργασιακό Πρωτάθλημα "Ευγενία Μουτσίκα", στο οποίο συμμετέχει ενεργά με την ομάδα των Μηχανικών. 

-Καταρχάς συγχαρητήρια για το φετινό πρωτάθλημα και την αήττητη πορεία του Βίκου ΠΑΣ Γιάννινα.

-Μόλις έγινε η πρώτη συγκέντρωση της ομάδας πέρυσι το καλοκαίρι, ποιες ήταν οι αρχικές σκέψεις σου; Περίμενες να είστε τόσο δυνατοί;

-Πίστευα ότι θα είμαστε πάρα πολύ δυνατοί! Αρχικά ακούγοντας το όνομα Πανάρας, που είναι ένας παίχτης με μεγάλες διακρίσεις στην Α2, τη Β΄ Εθνική και τα τελευταία χρόνια στη Γ΄ Εθνική, συν το γεγονός ότι προπονητής της ομάδας θα είναι ο κόουτς Σδράκας, φάνηκε εξ’ αρχής ότι η ομάδα θα έχει στόχους. Εκτός όμως από αυτό, δημιουργήθηκε ένα σύνολο που θα ξεχώριζε με παίχτες, όπως ο Βασίλης Πάτρας, ο Δημήτρης Μάντζιος, ο Παναγιώτης Μάντζιος και όλοι οι υπόλοιποι που στελεχώνουν αυτήν την ομάδα. Έτσι πίστεψα ότι θα είναι ένα πολύ ανταγωνιστικό σύνολο για την Α΄ ΕΣΚΑΒΔΕ.

-Θεωρείς δηλαδή ότι η ομάδα ήταν «φτιαγμένη» για τη Γ΄ Εθνική;

-Επειδή υπήρχε το σενάριο το περασμένο καλοκαίρι ότι μπορεί να αγωνιζόμαστε στη Γ΄ Εθνική, πιστεύω ότι, και στη Γ΄ Εθνική να βρισκόμασταν, θα κάναμε μια πολύ αξιόλογη πορεία. 

-Στην κανονική περίοδο ο ΠΑΣ τερμάτισε με 18/18. Στα περισσότερα μάλιστα παιχνίδια οι διαφορές ήταν πολύ μεγάλες, με τον ΠΑΣ να κάνει «περίπατο». Ποια άποψη σχημάτισες για το επίπεδο του φετινού πρωταθλήματος;

-Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι το επίπεδο ήταν χαμηλό. Αυτό όμως δε σήμαινε ότι εμείς ήμασταν χαλαροί. Στη διάρκεια της χρονιάς ήμασταν 100% συγκεντρωμένοι στις προπονήσεις, σοβαροί και αυτό έβγαινε στο παιχνίδι μας. Είχαμε κίνητρο, ο κόουτς δε μας άφηνε ποτέ χαλαρούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και κάποιες στιγμές χαλάρωσης. Όμως είχαμε έναν στόχο: την άνοδο. Έτσι οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να μας στοίχιζε στα play offs, για παράδειγμα, που ήταν πιο δύσκολα τα παιχνίδια.

-Στα play offs περάσατε εύκολα τη Ναύπακτο στα ημιτελικά και βρήκατε στους τελικούς το συμπολίτη IBC. Κάνε μας ένα σχόλιο για τη σειρά των τελικών αλλά και για το IBC.

-Αρχικά, όσον αφορά τον Π.Α.Σ. Ναυπάκτου, κάναμε φοβερά παιχνίδια τόσο εντός όσο και εκτός έδρας, ακολουθήσαμε πιστά τις οδηγίες του κόουτς, ήμασταν απόλυτα συγκεντρωμένοι, βγάλαμε το 100% και γι’ αυτό οι διαφορές ήταν μεγάλες και δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Όσον αφορά το IBC, είναι ένα πολύ καλό σύνολο ως ομάδα, ειδικά η πρώτη πεντάδα είναι άκρως μπασκετική, με γυμνασμένα παιδιά, ενώ έχουν τον Αντώνη Χρύση, που είναι «πολυτέλεια» για την κατηγορία. Στον πρώτο τελικό, που ήταν και ντέρμπι, θεωρώ ότι δεν μπήκαμε με καθαρό μυαλό. Δεν μπορέσαμε να ξεφύγουμε στο σκορ, όπως έγινε για παράδειγμα στο δεύτερο παιχνίδι της κανονικής περιόδου, με αποτέλεσμα να είναι κοντά σε όλη τη διάρκεια. Φαβορί ήμασταν εμείς και αυτό λόγω και του κόσμου μας προσέδιδε ένα άγχος παραπάνω. Τέλος καλό όλα καλά. Ο κόουτς μας έλεγε: είτε κερδίσουμε με έναν πόντο διαφορά, είτε με είκοσι είναι νίκη.

-Στο δεύτερο τελικό επικρατήσατε πιο άνετα όμως, έτσι δεν είναι;

-Στο δεύτερο τελικό ήμασταν πιο συγκεντρωμένοι, δουλέψαμε την εβδομάδα που μεσολάβησε κάποια πράγματα στην προπόνηση, γιατί και το IBC μας αντιμετώπισε διαφορετικά στον πρώτο τελικό από ό,τι στην κανονική περίοδο, κυρίως στην άμυνα που μας έπαιξαν, όμως με την προπόνηση και την αποφασιστικότητα που είχαμε, γιατί νευριάσαμε που δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε πιο εύκολα στον πρώτο τελικό, ανέβηκε η διαφορά, ήταν πιο εύκολο το παιχνίδι και τελικά ήμασταν νικητές εμείς.


-Τι σου έχει μείνει πιο έντονα στο μυαλό από την φετινή χρονιά;

-Ο κόσμος! Πρώτη φορά μέσα στο κλειστό είχαμε τέτοια ατμόσφαιρα! Το όνομα Π.Α.Σ. Γιάννινα και η ιστορία του συλλόγου λέει πολλά. Η προσπάθεια γίνεται από τη διοίκηση αρχικά, που είναι από τις πιο σοβαρές διοικήσεις και τις πιο δυνατές από όταν θυμάμαι εγώ τον εαυτό μου να παίζει μπάσκετ σε ανδρικά τμήματα, μαζί με τον κόσμο, που είναι ο «έκτος παίχτης».

-Μιας και αναφέρθηκες στον κόσμο, σε όλα τα παιχνίδια σας στήριξε όντας ο «έκτος παίχτης». Βιώνοντάς το «από μέσα», πώς ένιωθες κάθε φορά που έμπαινες στο παρκέ για να αγωνιστείς;

-Τα συναισθήματα ήταν φοβερά! Να φανταστείς, υπήρχαν περίπου 20 άτομα που μας ακολούθησαν και σε 3-4 εκτός έδρας παιχνίδια στηρίζοντάς μας. Κάθε φορά που έμπαινες στο παρκέ, έπρεπε να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό. Ήταν ένα κίνητρο να παίξεις καλά για να ευχαριστήσεις τον κόσμο, που φωνάζει συνεχώς και σε εμψυχώνει.


Θα ήθελα να μας πεις δύο λόγια για τον κόουτς Σδράκα. Για εμάς που δεν τον γνωρίζουμε, πώς είναι ως άνθρωπος και ως προπονητής;

-Ο κόουτς είναι πολύ καλός άνθρωπος. Πρώτα από όλα, είναι φίλος με όλους τους παίχτες αλλά παράλληλα «κρατάει γραμμές» μέσα στο γήπεδο. Είναι κάτι διαφορετικό από τα γιαννιώτικα δεδομένα, τόσο ως φιλοσοφία, όσο και στον τομέα της προπόνησης. Είναι δίκαιος και ξέρει να επιβραβεύει τους παίχτες του. Μπορεί να χάσεις 10 σουτ στον αγώνα, όμως, αν αυτό έβγαινε μέσα από το σύστημα που είχε δώσει, θα σε επιβράβευε. Πάντα μας δίνει κίνητρο και γενικά κάνει εξαιρετική δουλειά, που, όπως ξαναείπα, είναι διαφορετική από τα γιαννιώτικα δεδομένα.



-Του χρόνου, ο Βίκος Π.Α.Σ. Γιάννινα, θα αγωνίζεται στη Γ΄ Εθνική. Ποιος πιστεύεις ότι πρέπει να είναι ο στόχος της ομάδας την επόμενη σεζόν;

-Κοίτα, σαν μια νεοφώτιστη ομάδα, αρχικός στόχος πρέπει να είναι μία αξιοπρεπής πορεία. Βέβαια ο πήχης ανεβαίνει. Από τα λεγόμενα κάποιων παιχτών και από τη θέληση της διοίκησης και τις ενέργειες που αναμένεται να κάνει, γιατί να μην διεκδικήσουμε και την είσοδο στην τετράδα;

-Πιστεύεις ότι μπορείτε να διεκδικήσετε την άνοδο στη Β΄ Εθνική από την πρώτη σεζόν;

-Πιστεύω ότι με δύο τρεις προσθήκες ποιοτικών παιχτών και με το υπάρχον ρόστερ, που είναι πολύ δυνατό, η ομάδα μπορεί να διεκδικήσει από του χρόνου κιόλας την άνοδο!

-Οι δικές σου φιλοδοξίες για την επόμενη χρονιά ποιες είναι;

-Εδώ υπάρχει ένα «παραθυράκι»! Δεν ξέρω αν του χρόνου θα αγωνίζομαι στον Βίκο Π.Α.Σ. Γιάννινα, καθώς, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, μπορεί να φύγω από την πόλη των Ιωαννίνων και να συνεχίσω σε κάποια ομάδα στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν κάποιες συζητήσεις, όμως δεν μπορώ να πω περισσότερα. Πάντως, αν μείνω και του χρόνου στα Γιάννινα και αγωνίζομαι στον Βίκο Π.Α.Σ. Γιάννινα, στόχος είναι να βελτιωθώ μέσα από την προπόνηση, γιατί φέτος, επειδή εκπληρώνω και τη στρατιωτική μου θητεία και δεν μπορούσα να είμαι στο 100% στις προπονήσεις, έμεινα λίγο πίσω. Στόχος είναι λοιπόν να βελτιωθώ προσωπικά και να βοηθήσω την ομάδα, όσο το δυνατόν περισσότερο, να εκπληρώσει τους στόχους της και γιατί όχι, να πετύχουμε και την άνοδο!

-Πιστεύεις ότι είναι εφικτό ο Βίκος ΠΑΣ Γιάννινα να υλοποιήσει το πλάνο και το όραμα των διοικούντων και σε βάθος χρόνου να φτάσει μέχρι την Α2;

-Επειδή, όπως ξαναείπα, γίνεται σοβαρή δουλειά και διοικητικά και παραγοντικά με όλους όσους συνεισφέρουν στην ομάδα, θεωρώ ότι είναι εφικτό. Έχουμε μία ιστορική ομάδα με πολύ δυνατό όνομα, συν το μεγάλο χορηγό της, το «Βίκο», που στέκεται συνεχώς δίπλα μας. Θεωρώ λοιπόν ότι η ομάδα είναι ικανή να εκπληρώσει το συγκεκριμένο όραμα, και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

-Το γηπεδικό πρόβλημα και η έλλειψη ενός σύγχρονου γηπέδου μπάσκετ στην πόλη μας, δε θεωρείς ότι μπορεί να αποτελεί τροχοπέδη σε τέτοια σχέδια;

-Πιστεύω ότι αποτελεί ένα σοβαρό ζήτημα. Βέβαια το καινούργιο κλειστό στο Πανηπειρωτικό, «έλυσε τα χέρια» πολλών ομάδων. Πλέον οι ομάδες μπορούν να κάνουν δύο προπονήσεις παραπάνω στο Νέο Κλειστό, το οποίο έδωσε μία ανάσα στη συμφόρηση που είχε δημιουργηθεί στο ΕΑΝΚΙ. Σίγουρα ένα πιο μεγάλο σε χωρητικότητα γήπεδο και πιο σύγχρονο θα βοηθούσε πάρα πολύ.

-Να περάσουμε τώρα και στο Εργασιακό Πρωτάθλημα, μιας και είσαι και παίχτης της ομάδας των Μηχανικών. Βλέπουμε ότι η ομάδα σου είναι πολύ ισχυρή φέτος, όντας αήττητη μέχρι στιγμής και στην κορυφή της βαθμολογίας. Είναι ο στόχος η κατάκτηση του τίτλου;

-Στόχος είναι αποκλειστικά η κατάκτηση του τίτλου! Αυτό φαίνεται από την πορεία μας μέχρι στιγμής. Πέρυσι αγωνιζόμουν στην ομάδα της Εστίασης, όμως φέτος λόγω πτυχίου και αλλαγής επαγγελματικής ιδιότητας, ανήκω πλέον στην ομάδα των Μηχανικών. Η ομάδα είναι πολύ δυνατή και μπασκετική και στόχος δεν μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από την κατάκτηση του τίτλου!


-Ποια ομάδα σου έχει κάνει ευχάριστη εντύπωση μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα;

-Μου άρεσε πάρα πολύ η ομάδα του Πανεπιστημίου! Πιστεύω ότι μέχρι στιγμής μας έχουν δυσκολέψει περισσότερο απ’ όλους τους αντιπάλους μας. Κερδίσαμε δύσκολα με 3 πόντους διαφορά στο μεταξύ μας παιχνίδι. Playmaker είναι ο φίλος μου ο Γιώργος Ντρίτσος, που είναι εξαιρετικός παίχτης, αλλά και γενικότερα όλα τα παιδιά που στελεχώνουν την ομάδα είναι πολύ καλοί παίχτες. Πιστεύω μάλιστα ότι θα κάνουν την έκπληξη στο τέλος!

-Ποιες ομάδες θα έχριζες «φαβορί» για τη διεκδίκηση του τίτλου;

-Δεν έχω αγωνιστεί ακόμα μαζί τους φέτος για να ξέρω πώς παίζουν, όμως σίγουρα θα έχριζα φαβορί την ομάδα της Δωδώνης. Πιστεύω ότι η τετράδα θα είναι η Δωδώνη, οι Μηχανικοί, το Πανεπιστήμιο, που, όπως σου είπα, τους εκτιμώ πολύ ως ομάδα και ίσως η Αστυνομία. Βλέπω ότι η ομάδα του Νιτσιάκου δεν έχει ξεκινήσει πολύ καλά, αν και ακόμα είναι πολύ νωρίς! Μια πρώτη άποψη πάντως είναι αυτή. 

-Ποια είναι η άποψή σου για το επίπεδο του φετινού Εργασιακού Πρωταθλήματος;

-Βλέπω ότι έχει ανέβει συγκριτικά με πέρυσι! Χωρίστηκαν και οι ομάδες σε 2 κατηγορίες. Βλέπουμε ότι πολλά ματς είναι ντέρμπι και κρίνονται στις λεπτομέρειες.

-Πιστεύεις ότι στην συνεχόμενη άνοδο της ποιότητας έχει συντελέσει και η συμμετοχή ενεργών παιχτών από ομάδες, όπως είναι το δικό σου παράδειγμα;

-Σίγουρα, ότι ανεβαίνει επίπεδο μια ομάδα οφείλεται και στη συμμετοχή των ενεργών παιχτών. Για παράδειγμα, ο Γιώργος Ντρίτσος κάνει τη διαφορά στο Πανεπιστήμιο, ο Σταύρος Μάκης κάνει τη διαφορά στους Εμπόρους. Σχεδόν κάθε ομάδα έχει έναν ενεργό παίχτη. Θεωρώ ότι οι ενεργοί παίχτες δίνουν κίνητρο και βοηθούν και τους υπόλοιπους στην ομάδα να είναι πιο ανταγωνιστικοί και να βελτιώνονται συνεχώς.

-Τέλος, βλέπουμε ότι ο κόουτς Αυγερινός, μετά τη σπουδαία καριέρα που είχε ως παίχτης, είναι πολύ ικανός και ως προπονητής. Μάλιστα φέτος, ανέβασε τον ΑΓΣΙ(Β) στην Α΄ΕΣΚΑΒΔΕ. Έχοντάς τον προπονητή στην ομάδα των Μηχανικών, ποια γνώμη έχεις σχηματίσει;

-Καταρχήν, συγχαρητήρια στον κόουτς Αυγερινό για την άνοδο του ΑΓΣΙ(Β)! Κατά δεύτερον, αγαπά τη γραμμή των 6.75. Αυτή η γραμμή είναι και η δικιά μου αγαπημένη. Οπότε, όταν έχω το ελεύθερο να σουτάρω, δεν μπορώ να πω κακό λόγο για τον κόουτς Αυγερινό! Εντάξει, πλάκα κάνω! Κάνει τα πρώτα του βήματα στην προπονητική. «Το έχει» και το κάνει με σοβαρότητα. Η συνεργασία μας είναι πολύ καλή και σε βάθος χρόνου βελτιώνεται και ο ίδιος, για να αναλάβει ανδρικά τμήματα και να τα οδηγήσει σε επιτυχίες, ανάλογες με αυτή του ΑΓΣΙ(Β).

 Δημήτρης Κοσίνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου