Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Συνέντευξη του John Harris στο Epirus Basket


Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του 5th Ntougias Basketball Camp, ο NBA skill trainer John Harris μίλησε στο Epirusbasket για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα σχετικά με το μπάσκετ, όπως την προπόνηση, τα προσόντα που απαιτούνται να έχουν οι αθλητές για να πετύχουν στη σημερινή εποχή, καταθέτοντας παράλληλα τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τη διοργάνωση του camp και αφορμώμενος πάντα από την πολυετή εμπειρία του στο αμερικάνικο μπάσκετ.

-Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που είστε μαζί μας.

-Ποιες είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματα σας σχετικά με το camp;

-Το camp είναι σπουδαίο. Τα παιδιά έχουν δουλέψει σκληρά, έχουν κίνητρο, είναι δεκτικά στην προπόνηση και έχουν θετική διάθεση. Περάσαμε υπέροχα! Είμαι σίγουρος ότι θα είναι λίγο καταπονημένα και κουρασμένα σήμερα (τελευταία μέρα του camp) αλλά εργάζονται σκληρά για να βελτιωθούν και πάνω από όλα διασκεδάζουν.

- Βασιζόμενος στην εμπειρία σας, πιστεύετε ότι camps, όπως αυτό, βοηθούν τα παιδιά να ανακαλύψουν το ταλέντο τους στο μπάσκετ;

-Πιστεύω ότι μπορούν. Αρκεί μόνο να σκεφτεί κανείς τις συνεχείς επαναλήψεις ασκήσεων με την μπάλα και τη σκληρή δουλειά. Μπορεί κάποιο παιδί να αντιληφθεί ότι είναι χαρισματικό ή ότι έχει κάποιο ταλέντο στο μπάσκετ. Επίσης (τα παιδιά) μαθαίνουν να παίζουν εναντίον άλλων παικτών και αυτό είναι καλό, γιατί βλέπουν το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται.

-Ποια προσόντα πρέπει να έχει ένας μπασκετμπολίστας για να γίνει επιτυχημένος;

-Πρώτα απ’ όλα πρέπει να είσαι δεκτικός στην προπόνηση και ανοιχτός στη διδασκαλία. Δεύτερον πρέπει να είσαι έτοιμος να δουλέψεις σκληρά και πειθαρχημένα. Παράλληλα, είναι σημαντικό να έχεις κίνητρο και να θες να δουλέψεις ολοένα και περισσότερο. Πρέπει να φροντίζεις το σώμα σου και να παίρνεις τις σωστές αποφάσεις, μέσα και έξω από το γήπεδο.

-Ως ειδικός, εντοπίζετε τυχόν διαφορές στο τρόπο με τον οποίο προπονούνται οι αθλητές στη σημερινή εποχή συγκριτικά με το παρελθόν;

-Όταν αγωνιζόμουν εγώ, δεν υπήρχαν ειδικοί προπονητές. Απλά προσπαθούσες να μιμηθείς ό,τι έβλεπες στην τηλεόραση. Πλέον τα παιδιά έχουν τέτοιου είδους προπονητές και όλα τα απαραίτητα εφόδια και μέσα για να βελτιώνονται συνεχώς. Στη σημερινή εποχή, οι ειδικοί προπονητές έχουν ολοένα και πιο «πρωταγωνιστικό ρόλο» και έχουν γίνει απαραίτητοι. Οι ειδικοί προπονητές, είναι αναγκαίοι προκειμένου οι αθλητές να βελτιστοποιήσουν την απόδοσή τους.

-Ποια είναι η άποψή σας για το ευρωπαϊκό μπάσκετ;

-Στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, οι παίκτες γνωρίζουν πολύ καλά τα βασικά του αθλήματος. Παρατηρούμε για παράδειγμα, να υπάρχει συνεχόμενη κίνηση των παικτών, με πολλά σκριν τόσο στη μπάλα όσο και μακριά από αυτή. Μάλιστα, παρακολούθησα έναν αγώνα παιδιών, στον οποίο υπήρχε χρονόμετρο  24 δευτερολέπτων για την κάθε επίθεση, κάτι που με εντυπωσίασε και πράγμα το οποίο δε συμβαίνει σε αντίστοιχους αγώνες στην Αμερική.

-Και ποια είναι η γνώμη σας για τους Ευρωπαίους παίκτες, μιας και πολλοί από αυτούς αγωνίζονται πλέον στο NBA;

-Το παιχνίδι στο NBA έχει πλέον αλλάξει πολύ. Βλέπουμε ότι οι Ευρωπαίοι αθλητές γνωρίζουν πολύ καλά τα βασικά του μπάσκετ και έχουν σπουδαίες ικανότητες. Για παράδειγμα, ο Γιάννης (Αντετοκούνμπο), με ύψος 2.11, κάνει σπουδαία πράγματα και αποτελεί κάτι ξεχωριστό. Είναι τόσο χαρισματικός και ταλαντούχος ενώ παράλληλα παραμένει μετριόφρων.

-Γνωρίζετε τίποτα άλλο σχετικό με το ελληνικό μπάσκετ;

-Για να είμαι ειλικρινής όχι. Είναι η πρώτη μου φορά στην Ελλάδα και αποτελεί μια καλή εμπειρία, γιατί έχω τη δυνατότητα να διακρίνω τις διαφορές (με το Αμερικάνικο μπάσκετ). Παρατηρώ κάποιους παίκτες που μπορούν να κάνουν καριέρα και δουλεύουν σκληρά για να πετύχουν το στόχο τους.

-Τώρα θα ήθελα να σας ρωτήσω μερικές ερωτήσεις σχετικά με το NBA.

-Κατά τη γνώμη σας, ποια ομάδα έχει τις περισσότερες πιθανότητες να κατακτήσει φέτος το πρωτάθλημα;

-Νομίζω ότι οι Golden State Warriors είναι πραγματικά ταλαντούχοι, όπως και οι Houston Rockets, που παίζουν σπουδαίο μπάσκετ και ότι θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να τους δούμε στους τελικούς της Δύσης να αναμετρούνται μεταξύ τους. Πάντως θεωρώ, ότι μία από τις δύο ομάδες θα κατακτήσει τον τίτλο.

-Και από την Ανατολική Περιφέρεια;

-Οι Cleveland Cavaliers με τον LeBron James έχουν κάποιες πιθανότητες, οι Toronto Raptors, που παίζουν όμορφο μπάσκετ, όπως και οι Boston Celtics. Γενικώς στην Ανατολική περιφέρεια είναι πιο αμφίρροπα τα πράγματα.

-Ποιος παίχτης πιστεύετε ότι είναι ο καλύτερος αυτή τη στιγμή στον κόσμο και γιατί;

-Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση! Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Kevin Durant. Ήμουν μεγάλος θαυμαστής και του Kobe Bryant πριν αποσυρθεί, απλά πλέον στηρίζω τον Kevin Durant. Είναι τόσο πολυτάλαντος με ύψος σχεδόν 2.10 και κάνει τα πάντα στο γήπεδο. Είναι πολύ δύσκολο να τον μαρκάρει κανείς και είναι έντονα ανταγωνιστικός. Έχει εξαιρετικές ικανότητες.

-Σας ευχαριστώ πολύ

-Εγώ σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη.

Δημήτρης Κοσίνας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου